• 753
  • 0

Een borstvergrotende operatie is een grote beslissing en vereist zorgvuldige overweging. Als u besloten hebt om een borstvergroting te laten uitvoeren, weet u waarschijnlijk dat de ingreep zelf relatief pijnloos is, maar dat het herstelproces pijnlijk kan zijn. 

Als het gaat om typische hersteltijd en aanbevelingen, is er een scala aan informatie beschikbaar. Sommigen zeggen dat u na een borstvergroting binnen vijf dagen weer aan het werk kunt, anderen zeggen veel langer. 

Het komt erop neer dat elke patiënt anders reageert op een borstvergrotende operatie en de beste manier voor u om te weten hoe uw lichaam zal reageren, is uzelf te informeren over wat u kunt verwachten tijdens het herstel.

Hier zijn 12 dingen die u kunt doen om gezond te blijven tijdens het herstel van een borstvergroting:

1. Drink veel water

Het is belangrijk om na uw operatie veel water te drinken om constipatie en uitdroging te voorkomen. Uw lichaam heeft water nodig voor vele functies, waaronder bloedcirculatie en spijsvertering. Als u na de operatie niet genoeg drinkt, kan dit uw hersteltijd vertragen en leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals nierfalen of hartfalen.

2. Zorg goed voor uw wonden

Uw incisies worden gesloten met hechtingen (sutures) of krammen, die na acht weken moeten worden verwijderd. Bij het verwijderen van de hechtingen moet u voorzichtig te werk gaan, zodat ze niet breken of gaan bloeden. Zorg voor een goede handhygiëne, zodat u geen ziektekiemen in uw incisies brengt en infecties veroorzaakt.

3. Vermijd langdurig zitten en staan

Vermijd tijdens het herstel langdurig zitten of staan. Dit soort activiteiten oefent druk uit op uw borstkaswand en kan leiden tot bloedstolsels in de benen (diepe veneuze trombose), die zich via de bloedbaan naar andere organen zoals de longen kunnen verplaatsen (longembolie).

Zit, indien mogelijk, elk uur 15 minuten met uw benen niet gekruist en uw voeten plat op de vloer, met uw knieën in een hoek van 90 graden of minder. Als langer zitten noodzakelijk is, zorg er dan voor dat uw rug te allen tijde door een stoel wordt ondersteund wanneer u rechtop in een bureaustoel zit. Wanneer u op een ander soort stoel zit, zoals een vliegtuigstoel of autostoel, gebruik dan kussens onder uw benen zodat deze boven harthoogte liggen wanneer u gaat liggen.

4. Zorg voor een goede nachtrust

De nacht na uw borstvergrotende operatie zult u pijn hebben en zich ongemakkelijk voelen. De beste manier om met deze problemen om te gaan is een goede nachtrust. Dit betekent dat u overdag voldoende moet rusten en vroeg genoeg naar bed moet gaan zodat u ‘s morgens fris wakker wordt.

5. Eet een gezond dieet

Eet voldoende fruit en groenten. Fruit en groenten zijn rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die een goede gezondheid bevorderen. Deze voedingsmiddelen kunnen u ook helpen een vol gevoel te krijgen, wat overeten of snacken tussen de maaltijden door kan voorkomen.

Kies magere eiwitten. Eiwit helpt bij de opbouw van spieren en andere lichaamsweefsels die nodig zijn voor het herstel na een operatie. Magere eiwitbronnen zijn kipfilet zonder vel, vis of tofu. U kunt ook kiezen voor plantaardige eiwitbronnen zoals bonen of linzen.

Fruit en groenten – Fruit en groenten zijn rijk aan vitamine A, C en K, evenals kalium, magnesium en calcium. Deze voedingsstoffen helpen de botten sterk en gezond te houden. Ze bevorderen ook gezonde huidcellen en kunnen bloedarmoede helpen voorkomen.

Volle granen – Volle granen bevatten veel vezels die de spijsvertering bevorderen en helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden gedurende de dag. Volkoren granen kunnen ook helpen hartaandoeningen te voorkomen door het cholesterolgehalte in de bloedbaan te verlagen.

6. Neem voldoende rust.

De eerste dagen na de borstvergrotende operatie zult u zich waarschijnlijk moe en pijnlijk voelen. U moet voldoende rust nemen en uzelf voldoende tijd gunnen om van de operatie te herstellen. Uw arts kan u pijnstillers voorschrijven, maar dit is slechts bedoeld als een kortetermijnoplossing totdat u zich gemakkelijker kunt bewegen en weer kunt beginnen met sporten. Vermijd inspannende activiteiten die kunnen leiden tot zwelling of bloeding.

7. Blijf positief tijdens het hele proces.

Een borstvergrotende operatie kan onaangenaam zijn, maar u moet vermijden dat u zich concentreert op de negatieve aspecten van uw herstel. Het is normaal dat zwellingen en bloeduitstortingen na de operatie nog weken aanhouden, maar deze symptomen zullen na verloop van tijd geleidelijk verbeteren. Gebruik positieve affirmaties om uw zelfvertrouwen op te krikken en neem controle over uw emoties in deze moeilijke tijd.

8. Bescherm uw borsten tegen zonlicht.

Uw arts kan u aanraden om na de operatie een beha of steunkledij te dragen. Dit helpt uw borsten op hun plaats te houden terwijl ze genezen, maar het beschermt ze ook tegen zonlicht. Blootstelling aan de zon kan pigmentveranderingen (donkere vlekken) op de huid veroorzaken en uw risico op het ontwikkelen van huidkanker na verloop van tijd verhogen. Vermijd dus indien mogelijk direct zonlicht en bedek uw borst met kleding die uw borst bedekt wanneer u overdag buiten of thuis bent.

9. Als u rookt, stop dan!

Roken vertraagt de genezing en verhoogt het risico op een infectie na de operatie. Het verhoogt ook uw risico op complicaties zoals kapselvorming (verharding van littekenweefsel rond het implantaat), dus het is de moeite waard om te stoppen.

10. Leg ijspakkingen op uw borsten.

IJspakkingen kunnen helpen de zwelling en bloeduitstorting te verminderen, wat pijn en ongemak kan veroorzaken. U moet het ijs echter niet rechtstreeks op uw huid leggen; gebruik in plaats daarvan kleine stukjes stof rond het gebied dat afgekoeld moet worden – dat zal veel effectiever zijn dan rechtstreeks ijs op uw huid leggen.

11. Neem een douche in plaats van een bad.

Douchen is makkelijker voor je lichaam en minder belastend dan lang weken in bad. Douchen houdt uw hechtingen ook droog, zodat ze niet geïnfecteerd of geïrriteerd raken.

12. Vermijd zwaar tillen, inspannende activiteiten en lichaamsbeweging.

Uw borsten zijn na de operatie gezwollen en gevoelig en kunnen gemakkelijk letsel oplopen als u te snel aan lichaamsbeweging doet. U moet ten minste twee weken na de ingreep vermijden om iets zwaarders dan 4,5 kilo op te tillen. Als u een beroep uitoefent waarbij u zwaar moet tillen of inspannende activiteiten moet verrichten, zoals verpleging of lesgeven, vraag uw arts dan wat voor lichte taken u mag verrichten zonder dat uw herstel wordt belemmerd.

Conclusie

Nu u een borstvergrotende operatie hebt ondergaan, moet u goed voor uzelf zorgen. Volg deze 12 tips tijdens uw herstelproces om uw volledige gezondheid te waarborgen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *