• 1
  • 0

Rhinoplastie is een vorm van cosmetische chirurgie waarbij de neus wordt hervormd en omgevormd, zodat hij een esthetisch aangenamere vorm krijgt.

Rhinoplastie is een plastische chirurgische ingreep waarbij de neus een nieuwe vorm krijgt. Het is de meest voorkomende chirurgische ingreep in Turkije, en het kan uw gevoel van eigenwaarde verbeteren, uw risico op gezondheidsproblemen verminderen en u helpen u comfortabeler te voelen in sociale situaties.

Hoewel een neuscorrectie u kan helpen een nieuwe look te krijgen, is het belangrijk te begrijpen dat het geen remedie is voor neusproblemen. Als u ademhalings- of andere problemen hebt, zult u andere behandelingen moeten zoeken.

De ingreep kan worden uitgevoerd om cosmetische redenen of om een misvorming als gevolg van letsel te corrigeren. Als u een neuscorrectie overweegt, zijn er enkele belangrijke vragen die u uw arts moet stellen voordat u de ingreep ondergaat:

1. Wat is de ervaring van de chirurg?

De beste manier om te weten te komen hoe ervaren uw chirurg is met neuscorrecties is door het hem of haar te vragen. U moet ook vragen in welke ziekenhuizen en klinieken ze werken, zodat u weet dat ze toegang hebben tot de beste middelen. Als uw chirurg minder dan 10 jaar ervaring heeft, is hij of zij misschien niet zo bekwaam als iemand die al langer ervaring heeft.

2. Wat is uw succespercentage bij deze operatie?

De ervaring en het slagingspercentage van een chirurg kunnen doorslaggevend zijn voor het resultaat van uw ingreep. Als u een chirurg overweegt die net is begonnen of die nog niet veel neuscorrecties heeft uitgevoerd, vraag hem of haar dan hoeveel neuscorrecties hij of zij heeft uitgevoerd en hoe de resultaten van hun patiënten zich verhouden tot die van andere chirurgen in hun omgeving.

3. Welke methoden gebruikt u om de ideale grootte en vorm van mijn neus te bepalen?

De eerste stap bij het bepalen van de ideale grootte en vorm voor uw nieuwe neus is ervoor te zorgen dat u realistische verwachtingen hebt over wat er tijdens de operatie kan worden bereikt. Als u bijvoorbeeld een kleinere neus wilt, maar geen littekens of andere zichtbare tekenen van een operatie wilt, dan kunt u zich beter richten op niet-chirurgische methoden zoals dermale vullers in plaats van een neuscorrectie te ondergaan.

4. Hoe lang duurt het voordat ik genezen ben na mijn operatie?

Hoe lang het duurt voordat uw neus is genezen, hangt af van de hoeveelheid werk die aan uw neus is verricht. Als u nog andere ingrepen tegelijk laat uitvoeren (zoals een ooglidcorrectie), duurt het langer om van alle ingrepen samen te herstellen dan wanneer u maar één ingreep tegelijk laat uitvoeren.

5. Zal ik meteen weer aan het werk kunnen?

Rhinoplastie kan één dag tot twee weken duren om van te herstellen, afhankelijk van hoe uitgebreid de ingreep was en hoe gezond u in het algemeen bent. U zou binnen een paar dagen na uw operatie weer aan het werk moeten kunnen, als er geen complicaties tijdens of na de ingreep zijn opgetreden. Als u na de operatie bloedingen of zwellingen heeft, kan het zijn dat u meer tijd nodig heeft om niet te werken – mogelijk tot twee weken – totdat alles volledig genezen is.

6. Wat kan ik van het herstel verwachten?

Het herstel na een neuscorrectie is voor iedereen verschillend, afhankelijk van het type ingreep en eventuele complicaties die zich tijdens of na de operatie voordoen. Gedurende twee weken na de ingreep moet u geen inspannende activiteiten ondernemen, zodat uw neus de tijd heeft om goed te genezen. Uw arts zal u waarschijnlijk aanraden om na de operatie een paar dagen thuis te blijven en om gedurende een aantal weken na de operatie niet naar buiten te gaan in direct zonlicht, omdat dit irritatie rond uw ogen en oren kan veroorzaken als gevolg van blootstelling aan de zon.

7. Welke technieken gebruikt de chirurg?

De meeste chirurgen zullen ofwel gesloten ofwel open technieken gebruiken, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeur en opleiding. Gesloten technieken zijn vaak minder ingrijpend maar vergen meer hersteltijd omdat er hechtingen nodig zijn om de tijdens de operatie gemaakte incisies te sluiten. Open technieken vergen minder hersteltijd maar hebben langere incisie lijnen en kunnen daardoor resulteren in meer littekenvorming achteraf. Als u zich zorgen maakt over littekens, zorg er dan voor dat uw chirurg indien mogelijk een open techniek gebruikt, zodat de littekens na genezing onder uw neus verborgen blijven.

8. Welke vorm van pijnbestrijding beveelt u aan?

– Neuspakking wordt al tientallen jaren gebruikt als een manier om de zwelling en het ongemak tijdens het herstel te verminderen. Het houdt in dat een steriel gaasje in de neusholte wordt geplaatst om te helpen dempen en ondersteunen.

– IJspakkingen zijn nuttig om zwellingen en bloeduitstortingen rond de neus, jukbeenderen, mond en ogen te verminderen. U kunt ook ijskompressen aanbrengen na de operatie om de pijn en zwelling te beperken.

– Antibiotica kunnen voor of na de ingreep worden voorgeschreven om infectie tijdens of na de herstelperiode te voorkomen.

9. Zal mijn gezicht of neus gezwollen zijn na de operatie?

Dit is een van de meest voorkomende zorgen die patiënten hebben over een neuscorrectie, maar het is ook een van de gemakkelijkste om te behandelen. Uw arts zal u na de operatie waarschijnlijk een orale pijnstiller voorschrijven en u aanraden om gedurende enkele dagen na de operatie ijskompressen op uw gezicht te leggen. Dit zal helpen de zwelling te verminderen en de pijn aanzienlijk te verlichten. Als uw gezicht na de operatie toch gezwollen is, is het niet ongebruikelijk dat het enkele weken duurt voordat de zwelling helemaal is verdwenen.

10. Wat is het verschil tussen een open en gesloten neuscorrectie?

Een open neuscorrectie betekent dat er incisies worden gemaakt aan de buitenkant van uw neus, zodat de botten kunnen worden aangepast met behulp van chirurgische instrumenten. Een gesloten neuscorrectie is een operatie waarbij alleen incisies in de neusgaten worden gemaakt om de huid naar buiten te duwen zonder de botstructuur te veranderen. Omdat bij een gesloten neuscorrectie niet in spieren of kraakbeen hoeft te worden gesneden, neemt deze ingreep doorgaans minder tijd in beslag dan een open procedure en treden er minder complicaties op, zoals bloedingen of blauwe plekken rond de ogen. Voor artsen die deze ingrepen uitvoeren, is het echter moeilijker om in een operatiekamer precies te zien wat ze doen, omdat ze geen toegang hebben tot de uiterlijke kenmerken van uw neus.

11. Ben ik een goede kandidaat voor deze operatie?

De beste manier om erachter te komen of u in aanmerking komt voor een neuscorrectie is een gesprek met een plastisch chirurg die gespecialiseerd is in plastische chirurgie van het gezicht. Uw chirurg zal uw neus onderzoeken en de gewenste resultaten met u bespreken voordat hij u een chirurgisch plan aanbeveelt.

12. Hoe zal mijn neus eruit zien als hij genezen is?

Het antwoord hangt af van het type ingreep dat wordt uitgevoerd en de ervaring van uw chirurg. Het doel van een cosmetische neuscorrectie is het gezicht in evenwicht te brengen door de grootte en de vorm van de neus te verbeteren zonder de algemene verhoudingen te veranderen.

13. Wat moet ik doen om me voor te bereiden op de operatie?

Uw arts of verpleegkundige zal u instructies geven over wat u moet eten en drinken, en wanneer u moet stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen. Als u pijnmedicatie voorgeschreven heeft gekregen, bespreek dan met uw arts welke soort het beste voor u is en hoe snel voor de operatie u deze moet innemen.

14. Zal ik littekens overhouden na een neuscorrectie?

Er zijn twee soorten littekens die kunnen ontstaan na een neuscorrectie: incisie- en oppervlakkige littekens. Incisie-littekens ontstaan wanneer de chirurg een incisie in uw huid maakt om bij de onderliggende botstructuur te komen. Deze littekens zijn meestal van langere duur dan oppervlakkige littekens, maar zijn meestal ook minder zichtbaar. Oppervlakkige littekens ontstaan wanneer de chirurg door een deel van het kraakbeen van de neus snijdt of kleine tunnels onder de huid gebruikt om insnijdingen te maken in gebieden die niet rechtstreeks toegankelijk zijn via een insnijding bovenop de huid. Dit soort littekens zijn doorgaans veel minder zichtbaar dan incisie-littekens, maar ze hebben ook de neiging veel sneller te vervagen dan hun langdurige tegenhangers.

Conclusie

Als u een neuscorrectie overweegt, is het belangrijk dat u veel vragen stelt. Zoek uit of de chirurg gecertificeerd is, wat zijn ervaringsniveau is en wat zijn specialismen zijn. Het is ook nuttig om te weten hoeveel operaties ze per jaar uitvoeren, en welk percentage van die operaties succesvol was.

De beste manier om erachter te komen of een chirurg gekwalificeerd is, is door naar zijn of haar voor-en-na-foto’s te kijken en recensies van eerdere patiënten te lezen. U kunt ook overwegen om andere chirurgen te interviewen voordat u een definitieve beslissing neemt.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *