• 842
  • 0

Rhinoplastie is een veel voorkomende cosmetische ingreep die al jaren wordt uitgevoerd. Het kan helpen om het uiterlijk van uw neus te verbeteren en u zelfverzekerder te laten voelen.

Het herstel van de neuscorrectie kan echter behoorlijk pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Dit is vooral het geval als u zich niet goed voorbereidt op uw operatie. Als u ervoor wilt zorgen dat uw operatie vlot verloopt en dat u comfortabel herstelt, is het belangrijk dat u voor en na de operatie enkele basistips volgt.

Zoals bij elke chirurgische ingreep, zijn er risico’s verbonden aan een neuscorrectie. Als u echter goed voor uzelf zorgt tijdens het herstel, worden deze risico’s aanzienlijk beperkt.

Hier volgen enkele tips over hoe u gezond kunt blijven tijdens het herstel van de neuscorrectie:

Zorg ervoor dat u al uw medicatie bij u hebt.

Tijdens uw herstel van de neuscorrectie zult u waarschijnlijk pijnstillers nodig hebben en het is belangrijk dat u die altijd bij de hand hebt. Zorg er ook voor dat u wat Tylenol of ibuprofen bij de hand hebt voor het geval er zwelling optreedt.

Zorg ervoor dat u uw benodigdheden bij de hand hebt.

Het is u misschien opgevallen dat de meeste chirurgen een lijst mee naar huis sturen met benodigdheden die hun patiënten voor de operatie bij zich moeten hebben. De reden hiervoor is dat de herstelperiode erg moeilijk kan zijn, en het voorhanden hebben van de juiste producten kan het voor u (en uw chirurg) gemakkelijker maken. Informeer bij uw chirurg welke benodigdheden hij aanbeveelt en waar u die kunt krijgen.

Neem vrij van uw werk of vraag een familielid om u te helpen.

Het is van cruciaal belang dat u de eerste dagen na de operatie niet te veel doet. Het is zelfs het beste als u minstens een volledige week vrij neemt van het werk terwijl u herstelt van een neuscorrectie, omdat er zwellingen en blauwe plekken zullen zijn, evenals enig ongemak in verband met het eerste genezingsproces. Als u vrij neemt van het werk, krijgt uw lichaam voldoende tijd om uit te rusten en te herstellen na de operatie en kunt u mogelijke complicaties voorkomen die kunnen ontstaan als gevolg van overbelasting te snel na de operatie.

Neem uw instructies door en zorg ervoor dat u weet wat ze zijn.

Schrijf alle vragen of zorgen op die bij u opkomen, zodat u ze niet vergeet wanneer uw arts op bezoek komt. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat de meeste artsen beperkingen zullen opleggen aan de activiteiten die u tijdens de eerste weken van het herstel mag doen, dus probeer geduld met uzelf te hebben als uw arts u zegt dat u niet naar buiten mag gaan of geen inspannende dingen mag doen. Het kan zelfs het beste zijn dat u thuis blijft tot de zwelling volledig is afgenomen en de pijn aanzienlijk is afgenomen.

Luister naar uw arts.

Voor de operatie zal uw arts u specifieke instructies geven over hoe lang het veilig voor u is om thuis te blijven en welke voedingsmiddelen u gedurende deze tijd moet vermijden. Het is belangrijk dat u deze instructies opvolgt, omdat ze bedoeld zijn om ervoor te zorgen dat uw lichaam goed geneest zonder complicaties. Als u zich er niet aan houdt, bestaat het risico dat er na de operatie infecties of andere gezondheidsproblemen ontstaan.

Rust en ontspan elke avond voordat u naar bed gaat.

Tijdens het herstel van de neuscorrectie is slaap essentieel voor de genezing. Als u in deze periode niet genoeg slaapt, kan dit extra stress veroorzaken en de effecten van pijnmedicatie die tijdens de operatie is gebruikt, versterken. Zorg ervoor dat u elke avond voldoende rust neemt voordat u naar bed gaat, zodat uw lichaam goed kan genezen terwijl u ‘s nachts comfortabel uitrust.

Blijf gehydrateerd.

Het is belangrijk om veel water te drinken als onderdeel van uw algehele gezondheid en om zwellingen op afstand te houden tijdens het herstel van uw neuscorrectie. Drink elke dag ten minste acht glazen water en vermijd alcohol en cafeïnehoudende dranken zoals koffie of thee.

Doe niet te snel oefeningen na de operatie.

Een van de grote risico’s van een neuscorrectie is een verhoogd risico op bloedingen tijdens of na de operatie, omdat u tijdens de operatie plat op uw rug ligt, waardoor de zwaartekracht zichzelf tegenwerkt door bloed van het hoofd naar beneden in het lichaam te trekken (waardoor bloedplassen ontstaan). Lichaamsbeweging verhoogt de hartslag en de bloeddruk, dus het zou niet goed zijn voor iemand die net een neuscorrectie heeft ondergaan. Uw chirurg zal u waarschijnlijk aanraden om tot ten minste twee weken na de operatie te wachten met het beoefenen van enige vorm van lichamelijke activiteit, maar overleg indien mogelijk eerst met hem/haar zodat u niet voor verrassingen komt te staan!

Niet roken.

Roken irriteert uw longen en bemoeilijkt het ademhalen na de operatie. Het verhoogt ook het risico op infecties en bloedstolsels – die beide kunnen leiden tot ernstige complicaties tijdens het herstel. Als u moeite heeft met stoppen, vraag uw arts of chirurg dan naar nicotinevervangende therapieën. Deze helpen de ontwenningsverschijnselen te verminderen en stellen u in staat uw dagelijkse hoeveelheid sigaretten geleidelijk te verminderen totdat u klaar bent om helemaal te stoppen.

Vermijd bloedverdunners.

Bloedverdunners zoals aspirine en ibuprofen kunnen bloedingen versterken tijdens het herstel van de neuscorrectie, dus het is belangrijk om het gebruik ervan voor en na de operatie indien mogelijk te vermijden. Als uw arts u aanbeveelt om aspirine of ibuprofen te nemen voor uw ingreep, vraag hem of haar dan naar alternatieven zoals acetaminofen.

Vermijd virale en bacteriële ziekten.

Het menselijke immuunsysteem is verzwakt tijdens de eerste maanden na de operatie, dus het is belangrijk om te voorkomen dat u ziek wordt tijdens deze periode. Dit betekent ook dat u mensen met verkoudheids- of griepsymptomen die besmettelijk kunnen zijn, moet vermijden. Als u toch ziek wordt, kunt u het beste tot ten minste drie maanden na de operatie wachten voordat u uw normale activiteiten hervat.

Houd uw hoofd hoog als u gaat liggen of een dutje doet.

Dit vermindert de druk op uw neus en zorgt voor een snellere genezing. U kunt hiervoor kussens gebruiken, maar zorg ervoor dat ze uw ademhaling niet blokkeren. Als u te moe bent om rechtop te zitten, probeer dan in een ligzetel te slapen in plaats van plat op uw rug te gaan liggen.

Snuit uw neus niet.

De eerste twee weken van uw herstel is het het beste als u uw neus helemaal niet snuit. Misschien wilt u water uit de binnenkant van de neus snuiten, maar dit wordt niet aanbevolen omdat het de hechtingen kan beschadigen of zelfs kan breken. U moet ook vermijden dat u uw neus snuit terwijl u ligt of voorover buigt – dit zet te veel druk op de hechtingen en kan ertoe leiden dat ze voortijdig openscheuren.

Houd uw incisies schoon en bevochtigd

Gebruik een antibacteriële zeep of een washandje om uw incisies dagelijks schoon te maken. U kunt ook een antiseptische spray of oplossing op de incisies gebruiken in plaats van zeep als u een gevoelige huid heeft. De huid rond uw neus zal na de neuscorrectie ontstoken en gevoelig zijn, dus vermijd het gebruik van iets dat de huid verder kan irriteren. Als uw wonden nog bloeden wanneer u ze schoonmaakt, dep er dan wat vaseline omheen in plaats van ze af te vegen met een handdoek of washandje. Dit helpt de wond te beschermen tegen irritatie en zorgt ervoor dat deze sneller geneest.

Eet evenwichtige maaltijden.

Uw lichaam heeft goede voeding nodig om na de operatie goed te kunnen genezen, dus zorg ervoor dat u tijdens de herstelperiode van uw neuscorrectie uitgebalanceerde maaltijden eet – vooral als u medicijnen gebruikt zoals antibiotica of steroïden (die misselijkheid kunnen veroorzaken). Eet indien nodig gedurende de dag vaker kleinere maaltijden in plaats van grote maaltijden.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *