16 Tips om u voor te bereiden op een haartransplantatie
  • 752
  • 0

Haartransplantatie is een chirurgische procedure om het haar op kale plekken te herstellen. Hierbij wordt uw eigen haar van de achterkant en zijkanten van uw hoofd verwijderd (waar het sneller teruggroeit) en geïmplanteerd in kale of kalende gebieden. Haartransplantaties bestaan al sinds de jaren 1950, maar tot voor kort werden ze beschouwd als riskante procedures die geen stand hielden. De haartransplantatietechnologie heeft echter een lange weg afgelegd en in veel gevallen kunnen mannen en vrouwen die hun haar verliezen nu een beroep doen op deze optie.

Haartransplantatie is een chirurgische procedure waarbij haarzakjes uit een deel van het hoofd worden verwijderd en naar een ander deel worden overgebracht. Het getransplanteerde haar kan kale plekken bedekken en zo het normale haargroeipatroon herstellen.

De procedure wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, met of zonder algehele anesthesie. Het ongewenste haar wordt vóór de operatie verwijderd door scheren of harsen.

Als u een haartransplantatie overweegt, zijn hier enkele tips om u te helpen bij de voorbereiding:

Vermijd roken

Roken is een van de schadelijkste gewoonten die u kunt hebben. Het verhoogt uw risico op hartziekten en kanker, en het vernietigt ook het vermogen van uw lichaam om zichzelf te genezen. Als u voor of na een haartransplantatieprocedure rookt, kan dat uw hersteltijd vertragen en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Volg een gezond dieet

Uw lichaam heeft voedingsstoffen uit verschillende voedselgroepen nodig om gezond te blijven. Een gezond dieet helpt u niet alleen sneller te herstellen, maar zorgt er ook voor dat de getransplanteerde grafts goed groeien. U hoeft geen extreem restrictief dieet te volgen, maar bedenk wel dat bepaalde voedingsmiddelen het genezingsproces kunnen belemmeren.

Vermijd deze voedingsmiddelen voor en na de operatie: 

Vleesproducten zoals varkensvlees, rundvlees, vis, kip en eieren kunnen arsenicum bevatten dat allergische reacties of ontstekingen rond het behandelde gebied veroorzaakt. Ook kunnen ze lipoedeem veroorzaken bij sommige patiënten die daar gevoelig voor zijn.

Zuivelproducten zoals melk en kaas bevatten hormonen die de groei van nieuwe haarfollikels in uw hoofdhuid kunnen remmen na een transplantatieprocedure. Zuivelproducten bevatten ook lactose die bij sommige mensen een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Als u lactose-intolerant bent, moet u zuivelproducten helemaal vermijden tot na uw operatie, omdat ze kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel en gasvorming in uw lichaam, wat kan leiden tot pijn tijdens de herstelperiode.

Beperk de alcoholconsumptie

Alcoholgebruik kan leiden tot veel gezondheidsproblemen zoals leverschade, hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en zelfs haaruitval. Daarom is het raadzaam uw alcoholgebruik te beperken voordat u een haartransplantatie ondergaat. U moet ook roken vermijden omdat nicotine het proces van haaruitval bij mannen versnelt.

Plan een lichamelijk onderzoek

U moet een lichamelijk onderzoek plannen voordat u een haartransplantatie ondergaat, omdat dit helpt te bepalen of u een goede kandidaat bent voor deze procedure. Uw arts kan u ook vertellen of u gezondheidsproblemen hebt die van invloed kunnen zijn op uw vermogen om deze operatie zonder complicaties te ondergaan. U moet ook al uw medische gegevens meenemen, zodat uw arts daar tijdens het onderzoek naar kan verwijzen en met kennis van zaken kan beslissen of u al dan niet tot de procedure moet overgaan.

Krijg een transplantatie in de herfst en winter

Als u in een gebied woont waar het weer het hele jaar door warm is, overweeg dan een transplantatie tijdens de koelere maanden. Dit geeft uw nieuwe haar de tijd om te groeien voordat het buiten weer warm wordt. Het is meestal te vroeg voor getransplanteerd haar om terug te groeien voordat de zomer begint en het is moeilijker om te voorkomen dat de transplantaten verbranden.

Bereid u voor op de operatie

Haartransplantatie is geen standaardprocedure. Het aantal grafts dat in één sessie kan worden getransplanteerd hangt af van verschillende factoren, waaronder de haardichtheid en -dikte en de vaardigheid van uw chirurg. Sommige patiënten hebben meerdere sessies over meerdere jaren nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Houd uzelf gehydrateerd

Uitdroging kan leiden tot complicaties zoals bloedarmoede, nierfalen en zelfs de dood. Zorg ervoor dat u gehydrateerd blijft door ten minste acht glazen water per dag te drinken vóór uw operatiedatum; dit helpt bijwerkingen te voorkomen die het gevolg kunnen zijn van uitdroging tijdens of na de procedure.

Vermijd medicijnen die de operatie kunnen verstoren.

Sommige medicijnen zoals bloedverdunners of bloeddrukverlagers kunnen het bloeden tijdens of na de operatie vergroten. Als u medicijnen gebruikt, raadpleeg dan uw arts voordat u deze procedure ondergaat.

Plan vrije dagen in.

Het is niet ongebruikelijk dat u na een haartransplantatie een week of twee vrij moet nemen van uw werk. Er kan enige zwelling en blauwe plekken in het donorgebied optreden, die tot een week kunnen aanhouden. U moet het ook enkele dagen na de procedure rustig aan doen om ervoor te zorgen dat uw lichaam goed geneest.

Het proces begrijpen

Haartransplantatie bestaat uit twee stappen: het winnen van follikels uit donorplaatsen aan de achterkant van uw hoofdhuid en het implanteren ervan in kalende delen van uw hoofdhuid. In sommige gevallen gebruiken artsen ook weefselexpanders om meer ruimte te creëren voor transplantaten in kleine gebieden met dunner wordend haar.

Plan uw reis

Bij het plannen van uw reis moet u met veel dingen rekening houden. U moet bepalen hoe lang u in Turkije wilt blijven, hoeveel tijd u in Istanbul wilt doorbrengen en hoeveel tijd u in de kliniek wilt doorbrengen. Hoe langer u blijft en hoe meer tijd u in de kliniek doorbrengt, hoe beter. De patiënten die langer blijven hebben een hoger slagingspercentage. Wij raden u aan ten minste 5 dagen te blijven en zoveel mogelijk tijd in de kliniek door te brengen voor en na de operatie.

Vermijd stress

Stress is een van de ergste dingen als het gaat om haaruitval. Het stresshormoon cortisol kan de testosteronproductie verstoren en mannelijke kaalheid veroorzaken. Dit betekent dat als u veel stress hebt, dit in de toekomst tot meer haaruitval kan leiden. U kunt stress vermijden door gezond te eten, goed te slapen en regelmatig te bewegen. Probeer ook eens meditatie of yoga, omdat deze praktijken het cortisolniveau kunnen verlagen en je helpen te kalmeren als je je angstig of gestrest voelt!

Was je haar niet voor de procedure.

De dag van de ingreep mag u uw haar op geen enkele manier wassen of stylen – zelfs niet als het pas gewassen is – omdat dit onnodige schade kan toebrengen aan de wortels en follikels die tijdens de ingreep uit uw hoofdhuid worden gehaald. Als u van nature krullend of golvend haar heeft, gebruik dan gel of mousse in plaats van stylingproducten zoals haarlak of gel die uw hoofdhuid na de operatie kunnen irriteren.

Neem geen aspirine of pijnstillers voor de haarherstellende operatie.

Aspirine en ibuprofen helpen het bloed te verdunnen, dus als u ze voor de operatie inneemt, zal uw bloed dunner zijn dan normaal. Dit maakt het moeilijker voor de artsen om te zien wat ze tijdens de operatie op uw hoofdhuid doen, en het maakt het ook moeilijker voor hen om eventuele bloedingen tijdens de operatie te stoppen.

Bereid uw huis voor met een voorraadje pijnstillers, shampoo en milde zeep om uw haar na de behandeling te wassen.

Het is belangrijk dat u een voorraad pijnstillers, shampoo en milde zeep inslaat om uw haar te wassen na de behandeling. U moet er ook voor zorgen dat u voldoende voedsel in huis hebt, zodat u niet meteen na de operatie boodschappen hoeft te doen.

Kleur uw haar niet voor de transplantatie.

Het kleuren van uw haar kan schade veroorzaken en het moeilijker maken voor de arts om te zien wat hij of zij doet tijdens de operatie. Als u uw haar moet kleuren, wacht dan minstens zes maanden na de procedure voordat u het weer kleurt.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *