• 990
  • 0

Een borstverkleining is een chirurgische ingreep waarbij overtollig vet, huid en klierweefsel uit de borsten wordt verwijderd. Ook kan de omvang van de tepelhof, de donkere huid rond elke tepel, worden verkleind.

Een borstverkleining is een ingrijpende ingreep en het herstel kan enige tijd in beslag nemen. Hoewel de ingreep zelf slechts één tot twee uur duurt, moet u rekening houden met enkele weken rust en herstel voordat u de meeste normale activiteiten kunt hervatten.

Een borstverkleining kan uw lichamelijke gezondheid verbeteren door rugpijn en nekpijn als gevolg van grote borsten te verminderen. Een borstverkleining kan ook verlichting brengen bij schouderpijn, carpaal tunnel syndroom en slaapapneu.

Na een borstverkleining is er enig ongemak en zwelling. Dit kan enkele weken aanhouden, maar de pijn zal na verloop van tijd afnemen. Uw arts zal u adviseren over hoe u uw herstel in de hand kunt houden en wanneer u uw normale activiteiten kunt hervatten.

In dit artikel bespreken we enkele van de meest voorkomende vragen over het herstel van de borstverkleining.

Hier volgen enkele tips om u te helpen gezond te blijven tijdens het herstel van de borstverkleining:

1. Bescherm uw incisie – houd deze schoon en bevochtig

Als u zich goed genoeg voelt, neem dan een douche voordat u naar bed gaat. Breng een antibiotische zalf aan op de incisie voordat u een schoon verband aanbrengt. Was tijdens het douchen de incisie met water en zeep. Wees voorzichtig met uw borsten tijdens het wassen en houd ze bedekt tijdens het afdrogen.

Doe het in bad rustig aan. Een badkuip kan in het begin comfortabeler zijn dan een douche, maar beperk het baden tot minder dan 10 minuten.

Ga ten minste 6 weken na de borstverkleinende operatie niet in bad of zwembad. Vermijd ook warme baden, warme douches en sauna’s gedurende 6 weken na de operatie. Baden in water kan ertoe leiden dat uw operatieplaatsen opengaan of dat er vocht uit de incisies lekt, wat kan leiden tot infectie en zwelling rond uw tepelgebied of okselgebieden waar tijdens de operatie drains werden geplaatst.

2. Blijf gehydrateerd – Drink veel water en vermijd dranken die uitdrogend zijn.

Water is essentieel voor de genezing en om gezond te blijven. Drink een glas water elke keer dat u opstaat om naar het toilet te gaan, zelfs als u geen dorst voelt. Dit helpt uitdroging te voorkomen, wat hoofdpijn en duizeligheid kan veroorzaken.

3. Beweeg

U zult na de operatie nog enkele uren plat op uw rug liggen, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk na de ingreep op te staan en te bewegen. Bewegen helpt bloedstolsels te voorkomen en voorkomt dat de zwelling in uw benen en voeten te hevig wordt. De verpleegkundige of arts die uw operatie uitvoert, moet u specifieke instructies geven over wanneer en hoeveel beweging gepast is na de operatie, maar in het algemeen geldt dat u ten minste drie dagen na de operatie niet lang mag zitten of liggen – vooral niet als u op uw buik zit of ligt.

4. Wees voorzichtig met uzelf

Een borstverkleining is een ingrijpende ingreep en het zal enige tijd duren voordat uw lichaam genezen is. Het is belangrijk dat u voorzichtig bent met uzelf terwijl u herstelt van uw operatie. Neem indien mogelijk wat vrije tijd van uw werk of andere verplichtingen zodat u kunt rusten en herstellen zonder u zorgen te maken over iets anders. Overweeg iemand in te huren om u te helpen met huishoudelijke taken als dat nodig is, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat u te snel na de operatie te veel moet doen.

5. Neem wat rust – Rust uit wanneer dat nodig is.

Rust wanneer u moet rusten. Probeer niet te veel te doen te snel na de operatie. Zorg ervoor dat u voldoende rust krijgt, zodat uw lichaam goed en volledig kan genezen. Uw chirurg zal U instructies geven over wat U veilig kan doen na de operatie en wat niet. Volg deze instructies zorgvuldig op zodat u geen risico loopt op complicaties of verder letsel door overbelasting voordat uw lichaam de tijd heeft gehad om goed te herstellen van de operatie zelf.

6. Draag de door de chirurg aanbevolen beha

Na uw ingreep zult u waarschijnlijk een beugelvrije beha nodig hebben die steun biedt en toch ruimte laat voor zwelling en beweeglijkheid. Uw chirurg zal u er een aanbevelen, maar als hij of zij u er geen heeft gegeven, vraag uw chirurg dan zijn of haar aanbeveling op papier te zetten, zodat uw zorgverlener weet welke beha hij of zij voor u moet kopen.

7. Eet gezonde, uitgebalanceerde maaltijden – Laat uzelf niet te hongerig worden.

Laat uzelf niet te hongerig worden. Eet kleine maaltijden gedurende de dag in plaats van drie grote maaltijden. Dit helpt uw bloedsuikerspiegel stabiel te houden en voorkomt misselijkheid of overgeven als u zich niet lekker voelt.

8. Volg Dokters Bevelen

Het belangrijkste dat u tijdens uw herstel moet doen, is het advies van uw arts opvolgen en het rustig aan doen. U wilt er zeker van zijn dat uw lichaam goed geneest en dat er geen complicaties van de operatie optreden. Zorg ervoor dat u niets zwaars optilt en doe geen activiteiten die uw lichaam kunnen belasten terwijl het geneest. Als een dokter u zegt iets niet te doen, doe het dan ook niet!

9. Doe het de eerste dagen rustig aan

Het wordt aanbevolen dat u het de eerste dagen na de borstverkleinende operatie rustig aan doet. U moet gedurende ten minste één week na de ingreep zware activiteiten en tillen vermijden. Dit helpt de zwelling te beperken, die het voor de arts moeilijk kan maken de resultaten van de ingreep te beoordelen.

10. Gebruik zo nodig ijskompressen bij ongemak

U kunt een ijskompres krijgen om na de operatie te gebruiken. Dit kan helpen om zwelling, pijn en blauwe plekken te verminderen. De ijskompressen moeten ongeveer elk uur gedurende 15-20 minuten per keer worden gebruikt. Als uw arts u meer dan één pak ijs heeft gegeven, gebruik dan het eerste pak gedurende een half uur en gebruik daarna het tweede pak gedurende nog eens een half uur.

11. Vermijd activiteiten die de borststreek belasten

Tijdens het herstel van de borstverkleining is het belangrijk dat u activiteiten vermijdt die de borststreek belasten. Dit omvat alle activiteiten waarbij u uw armen of schouders zwaar moet tillen of belasten, zoals tuinieren of sporten met werpbewegingen. U moet ook activiteiten vermijden waarbij u moet bukken of naar iets reiken boven schouderhoogte gedurende ten minste drie weken na de operatie. U mag deze activiteiten hervatten zodra uw arts u het groene licht geeft, maar zorg ervoor dat u niet overdrijft als ze pijn of ongemak in de borststreek veroorzaken.

12. Ga naar buiten en haal wat frisse lucht.

Het belangrijkste wat u voor uzelf kunt doen tijdens het herstel van uw borstverkleining is voldoende rust nemen. Dit betekent dat u zoveel moet slapen als nodig is, zelfs als dat betekent dat u in het weekend moet uitslapen of een middagdutje moet doen terwijl anderen aan het winkelen of naar hun werk zijn. U zult beter in staat zijn van het leven te genieten als u niet voortdurend uitgeput bent en op leegte loopt.

13. Overweeg een massage

Het masseren van uw borsten en de omliggende weefsels kan helpen bij het verminderen van zwellingen en blauwe plekken na een borstverkleinende operatie. Massagetherapie verbetert ook de bloedsomloop en de lymfedrainage, die beide belangrijk zijn voor de genezing na de operatie. Concentreer u op de delen van uw lichaam die gezwollen of gekneusd zijn, zoals uw bovenarmen, borst en rug.

14. Verzorg uw huid tijdens de genezing.

De huid rond uw borsten is vaak zeer gevoelig en delicaat na een borstverkleinende operatie. Vermijd tijdens deze periode het gebruik van agressieve producten of cosmetica op uw huid. Vermijd alles wat alcohol, parfum of andere chemicaliën bevat, omdat deze uw huid kunnen irriteren en er zelfs littekens op kunnen ontstaan. Het beste wat je voor jezelf kunt doen, is milde zeep op je lichaam gebruiken en zachte katoenen kleren die niet te veel tegen je lichaam wrijven, vooral als je je omkleedt of ‘s nachts in bed beweegt tijdens het slapen.

15. Probeer niet te roken.

Roken is een belangrijke risicofactor voor borstkanker en het kan het herstel van een borstverkleinende operatie bemoeilijken. Nicotine veroorzaakt vernauwing van de bloedvaten, waardoor er minder bloed naar het lichaam stroomt. Deze afname van de bloedstroom kan leiden tot een lager zuurstofgehalte en meer pijn. Als u rookt, is het belangrijk dat u voor en na de operatie stopt. Als u hulp nodig heeft bij het stoppen, vraag dan uw arts of chirurg om advies over hoe u dit veilig kunt doen.

16. Neem uw medicijnen

De arts die uw borstverkleining uitvoert, kan u medicijnen voorschrijven om de pijn en zwelling na de operatie te verlichten. Zorg ervoor dat u deze medicijnen precies inneemt zoals voorgeschreven door uw arts. Als u vragen hebt over de medicijnen, stel ze dan aan uw arts of apotheker voordat u ze inneemt.

17. Probeer uw stress te verminderen

Stress kan ervoor zorgen dat uw lichaam hormonen vrijgeeft die het moeilijk maken voor uw lichaam om van de operatie te genezen. Probeer u tijdens het herstel van de borstverkleining geen zorgen te maken over dingen die niet belangrijk zijn. Als u moeite hebt om te ontspannen, probeer dan yoga of meditatie, of maak een wandeling in de natuur.

18. Rijd niet als u pijnstillers gebruikt.

Als u na een operatie pijnstillers gebruikt, vraag uw arts dan of u tijdens het gebruik ervan mag autorijden. Zij kan u aanraden niet te rijden totdat de pijnstillers volledig zijn uitgewerkt – wat enkele dagen na de operatie kan zijn.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *