18 Tips om je voor te bereiden op een buikwandcorrectie
  • 720
  • 0

Een buikwandcorrectie is een cosmetische ingreep om overtollige huid en vet van de buik te verwijderen en de buikspieren aan te spannen. De procedure was oorspronkelijk bedoeld om medische aandoeningen te behandelen, zoals diastasis recti (scheiding van de buikspieren), maar is steeds populairder geworden bij patiënten die hun uiterlijk willen verbeteren.

Buikwandcorrectie is een cosmetische ingreep om overtollige huid en vet uit de buikstreek te verwijderen. Het kan ook de spiertonus verbeteren en de uitgerekte huid strakker maken.

De operatie, die ongeveer twee uur duurt, wordt uitgevoerd onder algemene verdoving in een ziekenhuis of chirurgisch centrum. Er wordt een incisie gemaakt onder de navel en daaronder worden vet, huid en weefsel verwijderd. De chirurg spant vervolgens de buikspieren aan en verplaatst de navel.

Als u een buikwandcorrectie overweegt, is het belangrijk dat u weet wat u kunt verwachten. Hier volgen enkele tips om u voor te bereiden op een buikwandcorrectie:

Een volledig lichamelijk onderzoek

Voordat u een afspraak maakt voor een buikwandcorrectie, moet u een volledig lichamelijk onderzoek ondergaan bij uw huisarts. Uw arts zal nagaan of er sprake is van gezondheidsproblemen die een operatie onveilig maken of die speciale voorzorgsmaatregelen vereisen tijdens het herstel. Hij of zij zal ook bloedtesten uitvoeren en röntgenfoto’s maken om er zeker van te zijn dat u geen onderliggende medische problemen hebt die complicaties kunnen veroorzaken na de ingreep.

Vermijd roken

Roken is een van de slechtste gewoonten die je kunt hebben. Het is slecht voor uw lichamelijke gezondheid en het kan ook uw uiterlijk aantasten. Roken kan uw huid beschadigen en vroegtijdige veroudering en rimpels veroorzaken. Het verkleurt ook je tanden en veroorzaakt een slechte adem. Als u van plan bent een buikwandcorrectie te ondergaan, kunt u overwegen te stoppen met roken voordat u wordt geopereerd. Op die manier is de kans groter dat u op tijd het volledige resultaat van uw buikwandcorrectie ziet. Als u rookt, probeer dan ten minste zes weken voor uw operatie te stoppen, zodat u goede resultaten van uw buikwandcorrectie kunt bereiken.

Vermijd alcohol

Alcohol vertraagt de genezing en verhoogt het risico op infectie. U moet het drinken van alcohol vermijden gedurende twee weken voor uw buikwandcorrectie en tijdens het herstel van de operatie. Als u uit eten gaat en na afloop iets wilt drinken, wacht dan met dat glas wijn of die cocktail met vrienden tot na het eten.

Eet gezond voedsel

Gezond eten geeft uw lichaam essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor de genezing. U moet zout voedsel of grote maaltijden vóór de operatie vermijden, omdat deze misselijkheid en braken kunnen veroorzaken na de ingreep. Aspirine moet ook worden vermeden omdat het de bloeding tijdens de operatie kan vergroten.

Neem voldoende rust

U moet voldoende rusten voordat u een buikwandcorrectie ondergaat, want het kan enkele weken duren voordat uw lichaam is hersteld van de operatie. Plan vooruit door een hotelkamer te boeken in de buurt van het ziekenhuis waar de ingreep plaatsvindt, zodat u na de operatie niet ver hoeft te reizen.

Blijf stressvrij

Stress kan het risico op complicaties tijdens en na de operatie vergroten. Het kan er ook toe leiden dat u aankomt en spieren verliest, waardoor het moeilijker wordt om de gewenste resultaten van de operatie te bereiken. Probeer stress te vermijden door voldoende rust te nemen en voor en na de ingreep goed voor uzelf te zorgen.

Ken uw medicijnen.

Zorg dat u voor uw operatie een lijst hebt van alle medicijnen die u regelmatig gebruikt. Zelfs als u denkt dat ze niet belangrijk zijn, is het altijd beter het zekere voor het onzekere te nemen. Laat uw arts ook weten of u allergisch bent voor medicijnen of voedsel, of een andere gezondheidstoestand hebt. Uw arts zal ervoor zorgen dat er geen mogelijke wisselwerkingen zijn tussen uw medicijnen en eventuele nieuwe medicijnen die tijdens het herstel nodig zijn.

Stel duidelijke verwachtingen

Voordat u uw operatie plant, moet u met uw chirurg bespreken wat u van de procedure en het herstel kunt verwachten. Het is belangrijk om realistisch te zijn over de resultaten die u kunt verwachten. Als u bijvoorbeeld losse huid rond uw midden heeft, zal een buikwandcorrectie deze niet strakker of steviger maken. Als u echter niet tevreden bent met hoe uw buik eruitziet of aanvoelt na een inspanning om af te vallen, kan een buikwandcorrectie helpen.

Praat met uw artsen

Bespreek de procedure met uw huisarts, chirurg en andere zorgverleners. Zij kunnen u adviseren of een buikwandcorrectie voor u geschikt is. De procedure wordt niet aanbevolen voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hartaandoeningen. Als u sigaretten rookt of tabaksproducten gebruikt, is het belangrijk om te stoppen voordat u een operatie ondergaat, omdat nicotine de wondgenezing kan beïnvloeden.

Regel hulp thuis.

Ongeveer een week na de operatie zult u iemand nodig hebben om u te helpen met boodschappen en huishoudelijke taken. Uw arts zal u adviseren hoe snel u weer aan het werk kunt en welke activiteiten veilig zijn tijdens het herstel.

Beperk uw blootstelling aan de zon

Het gebied waar uw buikwandcorrectie wordt uitgevoerd, zal gedurende enkele maanden na de operatie gevoelig zijn voor zonlicht. Als u toch in de zon moet, gebruik dan elke dag zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger op uw buik, borst, armen en benen (vermijd uw gezicht). Vermijd ook zonnebanken tijdens deze periode. Als u vragen hebt over deze aanbevelingen, vraag dan uw arts of chirurg voordat u naar buiten gaat.

Zorg ervoor dat u een specifiek gewichtsdoel hebt.

Als u te veel overtollige huid heeft, kan de chirurg u aanraden te wachten met de operatie tot u een bepaald gewicht heeft bereikt. Als dit voor u het geval is, bespreek dan met uw arts wat voor u een geschikt tijdsbestek is voor de operatie.

Maak een lijst met vragen.

Denk aan alles wat voor u belangrijk kan zijn, zoals hoe lang het duurt, hoeveel tijd u vrij moet nemen van uw werk en of u pijn zult hebben na de operatie. Zorg ervoor dat u al uw vragen opschrijft, zodat u niets vergeet. Vraag indien mogelijk iemand anders om met u mee te gaan om de vragen te stellen, zodat zij de antwoorden ook kunnen opschrijven.

Begin met uw onderzoek.

U moet onderzoek doen voordat u besluit een buikwandcorrectie te laten doen. Zo kunt u met kennis van zaken beslissen of deze operatie al dan niet geschikt voor u is. U kunt deze tijd ook gebruiken om te bepalen hoeveel het kost en wat voor resultaten u van de ingreep kunt verwachten.

Blijf gehydrateerd

Veel water drinken helpt de huid soepel en gezond te houden. Het zorgt er ook voor dat uw spijsverteringsstelsel goed werkt, zodat u tijdens uw herstel van de operatie geen constipatie krijgt. Drink minstens acht glazen water per dag voor en na uw buikwandcorrectie, maar vermijd cafeïnehoudende dranken zoals koffie of thee.

Wees mentaal voorbereid

Een van de belangrijkste dingen is dat u mentaal voorbereid bent op wat u te wachten staat. Het gaat immers om een uitgebreide chirurgische ingreep waaraan u littekens op uw buik overhoudt. Maar het is ook een uitstekende manier om van overtollige huid, vet en spierweefsel in uw onderbuik af te komen – waardoor u er in kleding beter uitziet en uw zelfvertrouwen verbetert.

Zorg ervoor dat uw huis klaar is voor u.

Het is belangrijk om alles van tevoren klaar te zetten, zodat wanneer u thuiskomt van de operatie, alles klaar is. Laat iemand anders al uw meubels klaarzetten, zodat u er zonder moeite en pijn bij kunt. Zorg dat kleden en tapijten opgerold zijn, zodat u er niet over struikelt als u in de herstelmodus door het huis loopt.

Zorg voor persoonlijke hygiëne

Ga voor uw operatie naar de kapper, scheer of hars indien nodig, en reinig uw tanden grondig met mondwater. Neem ook dagelijks een douche of bad, zodat u op de dag van de operatie schoon bent. Dit maakt het voor uw chirurg gemakkelijker om alles goed te zien tijdens de operatie.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *