• 749
  • 0

Rhinoplastie is een cosmetische ingreep die wordt uitgevoerd om het uiterlijk van de neus te vervormen, te verkleinen en te verfijnen. Deze operatie kan u helpen uw uiterlijk te verbeteren door de grootte van uw neus te verkleinen, hem meer in verhouding tot uw gezicht te brengen, een verwonding te corrigeren of ademhalingsproblemen te verhelpen.

Rhinoplastie kan worden uitgevoerd bij volwassenen en kinderen. De ingreep wordt echter niet aanbevolen voor kinderen onder de 18 jaar die nog niet uit de groei zijn.

Rhinoplastie kan een optie zijn als u een bult op uw neus hebt, slechts door één neusgat ademt, een asymmetrische neus of een andere neusafwijking hebt, of als u de algemene vorm of grootte van uw neus wilt veranderen.

Voordat u deze ingreep ondergaat, is het belangrijk dat u meer te weten komt over de ingreep zelf en wat deze inhoudt. Hier zijn enkele tips om u voor te bereiden op een neuscorrectie:

1. Heb realistische verwachtingen

Wanneer u beslist of u al dan niet een neuscorrectie wilt laten uitvoeren, is het belangrijk dat u realistische verwachtingen hebt over wat met de ingreep kan worden bereikt. Hoewel een neuscorrectie u kan helpen een neus te krijgen die er aantrekkelijker en evenrediger uitziet, kan deze de algehele structuur van uw gezicht niet ingrijpend veranderen. Als u niet alleen ontevreden bent over uw neus, maar ook over andere aspecten van uw gelaatstrekken, dan is een neuscorrectie wellicht geen effectieve oplossing voor u. Bovendien, als u al een ideale neusvorm in gedachten heeft die niet overeenkomt met het natuurlijke uiterlijk van uw eigen neus, dan kan dit leiden tot teleurstelling nadat de operatie is uitgevoerd.

2. Volg de instructies zorgvuldig op

De eerste stap in het verkrijgen van betere resultaten met een neuscorrectie is het zorgvuldig opvolgen van de instructies. U moet de instructies van uw arts opvolgen over hoe lang u na de operatie moet rusten en hoeveel pijnmedicatie u elke dag moet innemen. U moet ook zijn of haar instructies opvolgen voor slaaphoudingen en het eten van voedingsmiddelen die u helpen bij uw herstelproces. Als u deze instructies zorgvuldig opvolgt en niet te veel van uzelf eist, zult u veel sneller van deze operatie herstellen dan wanneer u de instructies van de arts niet zorgvuldig opvolgt.

3. Doe uw onderzoek

Voordat u een afspraak maakt met een chirurg, moet u de tijd nemen om onderzoek te doen naar neuscorrecties in het algemeen en naar specifieke chirurgen in uw regio die dit type cosmetische chirurgie uitvoeren. Vraag vrienden die door hun eigen artsen zijn geopereerd of zij hen zouden aanbevelen en waarom zij die keuze hebben gemaakt. Zoek online beoordelingen op (of nog beter, bezoek beoordelingssites voor patiënten zoals HealthGrades) en kom te weten wat anderen hebben gezegd over hun ervaringen met verschillende artsen voordat u er een voor uzelf kiest.

4. Wees eerlijk over wat u wilt en waarom.

Als u niet tevreden bent met de grootte of vorm van uw neus, vertel het uw arts. U moet ook eerlijk zijn over het feit of u al dan niet bereid bent de risico’s van de ingreep te aanvaarden.

5. Wees realistisch over de mogelijkheid van complicaties.

Een neuscorrectie is een ingreep op een gevoelig deel van het lichaam, en er bestaat altijd een risico op complicaties. Sommige mensen die een neuscorrectie hebben ondergaan, moeten later nog een operatie ondergaan als ze niet tevreden zijn met hoe hun neus eruitziet na het herstel van de eerste operatie.

6. Laat uw werk of schoolschema uw behandelplan niet beïnvloeden.

Als u het druk hebt met werk of school, kunt u beter wachten met de operatie tot de zomervakantie. Dit kan u helpen te herstellen zonder al te veel school of werk te missen en geeft u ook meer tijd om te genezen voordat u weer naar school of uw werk gaat.

7. Weet dat het herstel geleidelijk gaat, maar de moeite waard is.

Uw nieuwe neus zal er onmiddellijk na de operatie anders uitzien, maar de zwelling zal in de loop van een paar weken of maanden afnemen. Het uiteindelijke resultaat zal ongeveer zes maanden na de operatie zichtbaar zijn, wanneer alle zwelling is verdwenen en alle littekens volledig zijn genezen (als er al littekens waren).

8. Rust uit, rust uit en rust dan nog wat meer uit.

Rhinoplastie gaat niet alleen over het esthetische aspect van uw neus. Het gaat om chirurgische ingrepen die invasief zijn en pijn, zwellingen en blauwe plekken kunnen veroorzaken. Om complicaties te voorkomen en het risico op een infectie te minimaliseren, is het belangrijk om de instructies van uw chirurg met betrekking tot het herstel op te volgen.

9. Als u rookt, stop dan.

Roken beschadigt de bloedvaten, waardoor het voor uw lichaam moeilijk kan zijn om te genezen na de operatie. Het verhoogt ook uw risico op infectie en vertraagt uw hersteltijd.

10. Zorg ervoor dat u gezond bent.

U moet in goede gezondheid verkeren voordat u een neuscorrectie ondergaat. U mag geen onderliggende medische aandoeningen hebben zoals hartaandoeningen of diabetes, of lopende infecties of ziektes. Als u wel een medische aandoening hebt, moet deze worden behandeld voordat u een neuscorrectie ondergaat.

11. Vermijd een neuscorrectie als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Bij een neuscorrectie worden sneetjes in de neus gemaakt. Daarom kunt u het beste wachten met de operatie tot u klaar bent met het krijgen van kinderen. Als u zwanger wordt voordat de sneetjes volledig geheeld zijn, neemt het risico op infectie aanzienlijk toe. Bovendien ondergaat uw lichaam tijdens de zwangerschap veel veranderingen – waaronder hormoonschommelingen – waardoor het voor uw arts moeilijk kan zijn om te bepalen of er complicaties optreden als gevolg van de operatie. U moet ook geen enkele vorm van verdoving ondergaan terwijl u borstvoeding geeft, omdat deze via de moedermelk aan uw baby kan worden doorgegeven.

12. Wees u ervan bewust dat etniciteit een factor kan zijn in uw resultaten.

Bij een rhinoplastie worden niet alleen kleine aanpassingen aan uw bestaande neus uitgevoerd, maar worden ook de botstructuur en het kraakbeen gereconstrueerd. Een Aziatische persoon die bijvoorbeeld een neuscorrectie moet ondergaan, kan andere technieken nodig hebben dan iemand die Kaukasisch of Afro-Amerikaans is, omdat de botstructuur van persoon tot persoon licht verschilt op basis van hun etniciteit. Het is belangrijk dat patiënten deze verschillen bespreken met hun chirurgen zodat ze weten waar ze aan beginnen voordat ze een neuscorrectie ondergaan.

13. Eet goed voor de operatie

Een neuscorrectie is een zware operatie en vereist algehele anesthesie. Voordat u onder het mes gaat, moet u ervoor zorgen dat uw arts alle medicijnen en supplementen die u gebruikt, heeft goedgekeurd. Zorg er ook voor dat u voor de operatie een gezonde maaltijd eet, zodat u zich naderhand niet misselijk voelt door de narcose.

14. Vermijd overmatige lichaamsbeweging gedurende twee weken na de operatie.

Vermijd in deze periode zware lichamelijke inspanning zoals hardlopen of joggen. Dit zal de zwelling, bloeduitstortingen en bloedingen in uw neus de eerste dagen na de operatie helpen verminderen.

15. Stel uw incisies niet bloot aan UV-stralen.

U mag niet in direct zonlicht komen totdat uw chirurg u toestemming geeft voor deze activiteit. U kunt ook een voorschrift nodig hebben om tijdens het herstel zonnebrandcrème op uw neus en gezicht te gebruiken.

16. Wees voorzichtig met aspirine en andere pijnstillers

Aspirine en bepaalde andere pijnstillers kunnen uw bloed verdunnen, waardoor tijdens of na de operatie bloedingen kunnen optreden. Als u regelmatig aspirine gebruikt, vraag uw arts dan of u voor en na de operatie een alternatief medicijn kunt gebruiken.

17. Snuit uw neus gedurende ten minste drie weken niet

Zo krijgt uw neus de tijd om goed te genezen zonder complicaties te veroorzaken. Als u na twee weken na de operatie moet niezen, probeer dan uw adem in te houden in plaats van krachtig door uw neus te snuiten.

18. Wees niet bang om vragen te stellen.

Veel mensen voelen zich ongemakkelijk als ze over hun gezondheid praten, vooral als het om zoiets persoonlijks als een operatie gaat. Maar als u vragen heeft over uw ingreep, aarzel dan niet om ze te stellen! Uw arts zal met plezier al uw vragen beantwoorden.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *