19 tips om u te helpen gezond te blijven tijdens het herstel van de dijbeenlift
  • 535
  • 0

Een dijbeenlift is een minimaal invasieve ingreep die losse huid aan de bovenkant van het dijbeen strakker maakt. Hoewel het niet zo gebruikelijk is als andere cosmetische ingrepen, wordt een dijbeenlift vaak gewenst door vrouwen die zich ongemakkelijk voelen bij het uiterlijk van hun dijen. U kunt verwachten dat u direct na de operatie resultaat ziet en dat de voordelen nog jaren zullen aanhouden.

Het valt echter niet te ontkennen dat het herstel van de dijbeenlift een uitdaging kan zijn. De procedure wordt meestal niet in één sessie uitgevoerd, maar vereist meerdere dagen in het ziekenhuis of thuis met uw been omhoog.

Hoeveel tijd u nodig hebt om te herstellen van een dijbeenlift hangt af van verschillende factoren, waaronder uw gezondheid en leeftijd, uw algemene fitnessniveau, of u rookt of medicatie neemt en de omvang van de ingreep.

Tijdens uw herstelperiode kunt u last hebben van zwellingen en blauwe plekken, maar deze zouden na twee weken moeten verdwijnen. Als u tijdens het genezingsproces overmatig bloedt of ernstige pijn voelt, neem dan onmiddellijk contact op met uw plastisch chirurg.

Als u overweegt een dijbeenlift te laten uitvoeren en benieuwd bent naar wat u tijdens het herstel kunt verwachten, zijn hier enkele dingen om in gedachten te houden:

U zult een compressie kledingstuk moeten dragen

Dit helpt de zwelling te verminderen en zorgt ervoor dat de huid strak over de onderliggende spieren en weefsels getrokken blijft. U mag het kledingstuk niet verwijderen tenzij uw arts of fysiotherapeut u dat heeft opgedragen.

Vermijd langdurig zitten.

Langdurig zitten kan zwelling en pijn in de dijen veroorzaken. Om dit te voorkomen, kunt u proberen om ongeveer elke 20 minuten te bewegen. U kunt ook, indien mogelijk, één keer per uur opstaan en een paar minuten rondlopen. Als u een kantoorbaan hebt, probeer dan een staand bureau te gebruiken en daarnaast regelmatig rond het kantoor te lopen. Dit helpt de zwelling in de dijen te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren.

Praat met uw chirurg over pijnbestrijding.

Na uw operatie zult u waarschijnlijk wat ongemak hebben. Overleg met uw arts welke pijnstillers u de eerste dagen na de operatie veilig kunt innemen. Sommige mensen vinden dat het nemen van ibuprofen of acetaminofen helpt tegen het ongemak van zwelling en pijn, terwijl anderen de voorkeur geven aan voorgeschreven medicijnen zoals codeïne of hydrocodone/acetaminofen (Vicodin). Uw chirurg moet u de pijnstillers voorschrijven die het beste bij u passen, op basis van zijn of haar kennis van uw medische voorgeschiedenis en de hoeveelheid bloed die u tijdens de operatie verliest.

Zorg ervoor dat u de eerste dagen na de operatie thuis ondersteuning krijgt.

Uw arts kan u aanraden dat er iemand bij u blijft na uw ingreep, zodat hij of zij u kan helpen met uw medicijnen, het verschonen van uw verband en andere dingen die met uw gezondheid te maken hebben. Als u niemand heeft die u kan helpen, vraag dan of er organisaties of groepen in uw omgeving zijn die gratis of goedkope respijtzorg aanbieden.

Drink voldoende.

Hoe meer water u drinkt, hoe kleiner de kans op een droge mond of uitdroging tijdens uw herstelperiode. Dit helpt ook zwelling rond uw incisies te voorkomen en geeft u een energieker gevoel.

Let op tekenen van infectie of andere complicaties.

De risico’s op infectie zijn bij elke chirurgische ingreep groter dan bij niet-chirurgische ingrepen, dus het is belangrijk om op tekenen van infectie of andere complicaties te letten. Als u roodheid, zwelling of pijn rond de incisie opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

Vergeet niet om elke dag op te staan en te bewegen, ook al is het maar een klein beetje per keer.

Terwijl u herstelt van uw dijbeenlift operatie, is het belangrijk dat u geen inspannende activiteiten zoals hardlopen of fietsen hervat tot ten minste drie weken nadat uw operatie heeft plaatsgevonden. Dit zal ervoor zorgen dat er tijdens of na uw herstelperiode geen verdere complicaties optreden zoals bloedingen, infecties of littekens die pijn en ongemak kunnen veroorzaken tijdens het sporten.

Eet voldoende gezond fruit, groenten en magere eiwitten terwijl u geneest.

Na uw dijbeenlift moet u een uitgebalanceerd dieet volgen. Dit omvat gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten. Zorg ervoor dat u zo veel mogelijk wegblijft van bewerkte voedingsmiddelen en suiker. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker, natrium en andere conserveringsmiddelen die de genezing kunnen verstoren en complicaties kunnen veroorzaken.

Vermijd alcohol en roken tijdens de herstelperiode.

Alcohol kan de bloeddruk verhogen en u vatbaarder maken voor bloedingen, terwijl roken irritatie aan uw longen kan veroorzaken door het hoesten. Beide kunnen het moeilijk voor u maken om goed te genezen na de operatie. Uw arts zal u adviseren wanneer het veilig is om na de operatie weer alcohol te drinken – maar over het algemeen moet het gedurende ten minste twee weken na de ingreep worden vermeden.

Zwelling verminderen met ijs en hoog leggen

Breng meerdere malen per dag ijskompressen aan, te beginnen 24 uur na de operatie en gedurende drie dagen of langer indien nodig, afhankelijk van de mate van zwelling en pijn die op dat moment wordt ervaren. We raden aan een ijspack of een koud kompres (zoals een instant cold pack) te gebruiken dat in een handdoek is gewikkeld; dit zal uw huid helpen beschermen tegen bevriezing en comfort bieden tijdens de behandeling. Het gebied moet strak genoeg omwikkeld worden zodat het geen water lekt, maar los genoeg zodat het niet vastvriest – wat meer schade zou veroorzaken dan goed doen! U kunt ook twee instant cold packs samen gebruiken om de doeltreffendheid te verhogen; zorg er gewoon voor dat ze in een handdoek gewikkeld zijn.

Kleed je comfortabel.

Na de operatie hebt u een drain onder uw huid die aan een buisje kan zijn bevestigd dat in een zakje afvoert. Het is belangrijk om dit gebied schoon en droog te houden, dus draag ruimzittende kleding die luchtcirculatie mogelijk maakt en waar de verpleegkundige of arts gemakkelijk bij kan om de drain te controleren.

Houd uw incisie schoon en zorg ervoor.

Uw incisie is de plek waar uw chirurg vet en huid heeft weggesneden. Het is ook de plek waar hij zijn instrumenten heeft ingebracht om het werk uit te voeren. Om infectie en littekenvorming te voorkomen, is het belangrijk dat u uw incisie schoon en droog houdt. Dat betekent geen baden of douchen totdat uw arts zegt dat het goed is. Hij of zij zal u specifieke instructies geven over hoe u uw incisie thuis na de operatie moet verzorgen.

Neem voldoende rust

Uw lichaam heeft rust nodig om goed te kunnen genezen! Doe, indien mogelijk, de hele dag dutjes in plaats van uzelf te dwingen de hele dag rechtop te zitten; zo krijgt uw lichaam de tijd om te genezen en kunt u, indien nodig, ook buiten de bedtijd normaal functioneren. Overweeg ook het gebruik van een elektrische stoel met verstelbare rugleuning als je die hebt; ze zijn geweldig voor het helpen van de bloedsomloop terwijl je lange tijd rechtop zit!

Gebruik een kussen tussen uw benen tijdens het slapen

Het belangrijkste wat u kunt doen na een dijbeenlift is uw benen zoveel mogelijk omhoog houden. Dit helpt de zwelling en het ongemak te verminderen. De beste manier om dit te doen is met een kussen tussen uw benen tijdens het slapen ‘s nachts en wanneer u zit of ligt gedurende de dag. Een kussen onder elke knie geeft ze voldoende hoogte wanneer u ‘s nachts in bed ligt – vooral als u op uw rug probeert te slapen. Als u liever op een zij slaapt, probeer dan kussens aan weerszijden van uw lichaam te plaatsen, zodat ze uw dijen aan weerszijden van uw bekken ondersteunen ter hoogte van uw heupen.

Ga pas autorijden als u uw voeten volledig onder controle heeft.

Gebruik een rollator of rolstoel indien nodig. Draag geen zware voorwerpen en vermijd voorover buigen. Uw arts kan u na de operatie fysiotherapie voorschrijven om u te helpen met kracht- en flexibiliteit oefeningen.

Volg de postoperatieve instructies van uw arts.

De specifieke instructies hangen af van het soort operatie dat is uitgevoerd, maar de algemene richtlijnen zijn voor alle ingrepen gelijk. U zult bijvoorbeeld waarschijnlijk te horen krijgen dat u een paar dagen na de operatie niet mag autorijden of zware machines mag bedienen. U moet ook zware oefeningen vermijden, zoals hardlopen of gewichtheffen, totdat uw arts zegt dat het in orde is.

Breng zalf of crème aan op uw incisies.

U moet uw incisies iedere keer dat u gaat douchen met zalf of crème insmeren totdat ze volledig genezen zijn, wat 3 maanden of langer kan duren. Als uw arts u geen crèmes of zalven heeft voorgeschreven, werkt vaseline net zo goed. Zorg ervoor dat u geen lotions, ook geen vochtinbrengende crèmes, op uw incisies gebruikt totdat ze volledig genezen zijn. Dit kan infecties veroorzaken of de genezing vertragen doordat de huid rond de incisies geïrriteerd raakt.

Doe het rustig aan met uzelf tijdens het herstel.

Span uzelf niet te veel in en doe geen inspannende activiteiten totdat uw arts zegt dat het in orde is – wat misschien pas weken na de ingreep zal zijn. Dit omvat lichte oefeningen zoals wandelen, maar niet joggen of hardlopen tot na enkele weken of langer, afhankelijk van de omvang van uw operatie.

Neem pijnstillers zoals voorgeschreven door uw arts.

Het kan zijn dat u voor en na de operatie pijnmedicatie nodig heeft, afhankelijk van het type ingreep dat is uitgevoerd en hoeveel weefsel er tijdens de operatie is verwijderd. De hoeveelheid en de frequentie van de pijnmedicatie kunnen in de loop van de tijd ook veranderen – patiënten die bijvoorbeeld een liposuctie ondergaan, kunnen minder zwelling ervaren dan degenen die een buikwandcorrectie ondergaan, omdat er tijdens hun operatie meer vetcellen worden verwijderd.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *