19 Tips om u voor te bereiden op een liposuctie
  • 794
  • 0

Liposuctie is een cosmetische chirurgische procedure waarbij ongewenst vet uit bepaalde delen van het lichaam wordt verwijderd. Er zijn verschillende soorten liposuctie, waaronder tumescentie en laser, maar alle procedures hebben één ding gemeen: het doel om vet te verwijderen, dat veel gezondheidsproblemen kan veroorzaken als het onbehandeld blijft.

Liposuctie kan een goede optie zijn voor mensen die moeite hebben met afvallen of die niet lichamelijk actief zijn. Het kan ook worden gebruikt om overtollig vet te verwijderen na andere vormen van cosmetische chirurgie.

Er zijn echter risico’s verbonden aan liposuctie, zoals blauwe plekken en zwellingen op de plaats waar het vet is verwijderd, bloedingen, infecties en zenuwschade. Bovendien hebben sommige mensen complicaties na de behandeling of zien ze geen langdurige resultaten.

Als u een liposuctie overweegt, is het belangrijk dat u zich op de ingreep voorbereidt. Er zijn verschillende dingen die u vóór de operatie kunt doen om een succesvol herstel te garanderen. Hier volgen enkele tips:

Ken uw opties

Als u geïnteresseerd bent in liposuctie, kunt u kiezen uit verschillende procedures en locaties. Sommige delen van het lichaam kunnen met een kleine incisie worden verwijderd, zoals de buik of de billen; voor andere gebieden kan een uitgebreidere operatie nodig zijn, zoals een incisie langs de zijkant van de borst of de rug.

Heb redelijke verwachtingen

Verwacht niet dat één operatie al uw lichamelijke problemen voorgoed zal oplossen – of u het perfecte lichaam zal geven – want dat gebeurt niet van de ene op de andere dag! Liposuctie kan specifieke vetgebieden helpen verbeteren, maar zal niet al het overtollige vet van uw lichaam verwijderen of cellulitis volledig elimineren. Realistische verwachtingen helpen u bij het herstel, zodat u weet wat u na de operatie kunt verwachten en u waarschijnlijk tevreden zult zijn met uw resultaten.

Zoek een arts die gekwalificeerd is om liposuctie uit te voeren.

Zorg ervoor dat uw chirurg ervaring heeft met het uitvoeren van liposucties bij patiënten zoals u, of het nu gaat om leeftijd of gewicht. Vraag naar zijn of haar opleiding op dit gebied en eventuele certificeringen.

Stop met het innemen van bepaalde medicijnen.

Als u bloedverdunners gebruikt, zoals warfarine of aspirine, moet u daar twee weken voor uw operatie mee stoppen. Als u regelmatig andere medicijnen gebruikt, bespreek dan met uw arts of het veilig is deze voor en na de ingreep te blijven gebruiken.

Plan vrijaf.

Als u een kantoorbaan hebt en het zich niet kunt veroorloven om langer dan een of twee weken niet te werken, plan uw operatie dan tijdens de wintermaanden, wanneer de kans het kleinst is dat u op het werk nodig bent. Een andere mogelijkheid is telewerken of een langere vakantie via uw werkgever of betaald verlof.

Drink geen alcohol

Alcohol verhoogt de bloeddruk en verwijdt de bloedvaten, wat het genezingsproces versnelt – maar ook het risico op bloedingen verhoogt. Alcohol verstoort ook de medicatie die tijdens liposuctieprocedures wordt gebruikt. De dag voor uw operatie moet u helemaal stoppen met het drinken van alcohol om complicaties tijdens de operatie of de hersteltijd erna te voorkomen. U kunt ook twee weken voor de liposuctie stoppen met roken, omdat nicotine een verhoogde doorbloeding van de huid veroorzaakt en blauwe plekken na de ingreep kan veroorzaken.

Vermijd roken

Roken vertraagt de bloedcirculatie en verhoogt het risico op complicaties tijdens en na de operatie. Roken zorgt er ook voor dat wonden langzamer dan normaal genezen en verhoogt het risico op infectie op de plaats van de incisie. Stop zo snel mogelijk voor de operatie met roken, zodat u deze risico’s niet verder verhoogt door te roken tijdens de narcose of net na het ontwaken uit de narcose.

Draag loszittende kleding op de dag van de operatie

Uw chirurg kan u aanraden om na de liposuctie een compressiekledingstuk te dragen om zwelling en blauwe plekken tegen te gaan. Deze kleding is er in vele kleuren en stijlen, waaronder beha’s, shorts, broeken en topjes. Ze zijn zelfs verkrijgbaar met ingebouwde ondersteuning.

Een gezond gewicht bereiken

Het is belangrijk dat u een gezond gewicht hebt voordat u een liposuctie ondergaat, want overgewicht kan het risico op complicaties vergroten. Als u hulp nodig hebt bij het afvallen, praat dan met uw arts over mogelijkheden zoals diëten en lichaamsbeweging.

Een lichamelijk onderzoek en goedkeuring

Het is belangrijk dat uw chirurg beoordeelt of u gezond genoeg bent voor een liposuctie. Uw arts kan u aanraden om vóór de liposuctieoperatie uw levensstijl te veranderen, bijvoorbeeld door af te vallen, zodat u optimale resultaten behaalt. Uw chirurg moet ook nagaan of u niet zwanger bent of borstvoeding geeft, omdat deze ingreep schadelijk kan zijn voor uw baby.

Stop het gebruik van bloedverdunners

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, stop daar dan enkele dagen voor uw ingreep mee. Hieronder vallen aspirine, heparine en warfarine (Coumadin). Deze medicijnen kunnen het risico op bloedingen tijdens de operatie vergroten. Uw arts zal u instructies geven over wanneer u met deze medicijnen moet stoppen en hoe lang het duurt voordat ze uw systeem volledig hebben verlaten.

Een herstelruimte voorbereiden

De eerste stap in de voorbereiding op een liposuctie is het inrichten van een herstelruimte thuis waar u na de operatie kunt uitrusten. Deze ruimte moet comfortabel en privé zijn, met voldoende ruimte voor u en uw naasten. De ideale locatie is in de buurt van de badkamer, zodat u gemakkelijk kunt herstellen na de operatie. Leg indien mogelijk meerdere kussens voor een bank of bed, zodat u comfortabel kunt liggen terwijl u uitrust na de operatie.

Voor de gebieden waar uw chirurg tijdens de ingreep vetweefsel heeft weggenomen, heeft u ijspakken nodig. Verpak deze ijspakken in plastic zakken met rits, zodat ze niet lekken op andere voorwerpen thuis of tijdens het vervoer van de kliniek naar uw huis. U moet ook extra kussens bij de hand houden, zodat u tijdens de herstelperiode na de operatie comfortabel kunt rusten.

U zult na uw operatie hulp nodig hebben in het huishouden.

U zult waarschijnlijk pijn hebben en het is beter om minstens twee weken na de operatie niets zwaars te tillen of zware activiteiten te doen. Na de operatie worden waarschijnlijk drains geplaatst om overtollig vocht uit uw lichaam af te voeren. Deze drains worden binnen 48 uur na de operatie verwijderd.

Wees geduldig met de resultaten

Liposuctie werkt niet van vandaag op morgen – uw lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen en te genezen van een chirurgische ingreep als deze. Het is belangrijk om geduldig te zijn en uzelf de tijd te geven om resultaten te zien. Na de ingreep kunt u wat zwelling en blauwe plekken zien, maar dit zou binnen twee weken moeten verdwijnen. In de tussentijd kunt u het beste losse kleding dragen die het behandelde gebied bedekt en inspannende activiteiten vermijden totdat de blauwe plekken volledig zijn verdwenen (ongeveer zes weken).

Laat uw bloedonderzoek doen

Een gezondheidscontrole is een belangrijk onderdeel van elke cosmetische ingreep. De arts wil er zeker van zijn dat er geen onderliggende gezondheidsproblemen zijn die uw herstel kunnen beïnvloeden of het risico op infectie na de operatie kunnen verhogen. Hij wil ook zeker weten dat u gezond genoeg bent voor de anesthesie, die voor deze ingreep vereist is. Als je al een tijdje geen bloedonderzoek hebt laten doen, is het belangrijk om dat nu te doen, zodat je na de operatie niet voor verrassingen komt te staan.

Eet een gezond dieet voor de operatie

Dit betekent dat u meer fruit, groenten, magere eiwitten en volle granen eet dan bewerkt voedsel. Eet kleinere porties bij de maaltijden en snack gedurende de dag, zodat u voor de operatie geen hongergevoel krijgt. Beperk suikerrijk voedsel als uw maag daar last van heeft.

Plan vrijaf van werk/school.

Als u een baan of school hebt waarvoor u overdag actief moet zijn, moet u misschien vrij vragen aan uw werkgever of school. Afhankelijk van uw verzekering bieden sommige instellingen financieringsplannen aan voor procedures zoals liposuctie. Dit kan helpen om kosten zoals herstel- en reiskosten te dekken voor degenen die niet kunnen werken tijdens hun herstelperiode.

Verzamel informatie over uw algemene gezondheid.

Voordat u een liposuctie ondergaat, moet u eventuele medische aandoeningen met uw arts bespreken. Bepaalde medische aandoeningen kunnen van invloed zijn op uw hersteltijd of kunnen vereisen dat u voor of na de liposuctie aanvullende procedures laat uitvoeren.

Zoek manieren om te ontspannen en stress te verminderen.

Liposuctie kan een stressvolle ervaring zijn omdat het gaat om een operatie, verdoving en mogelijk pijn achteraf. Om uw angst voor en na de ingreep te verminderen, kunt u meditatie of yoga proberen. U kunt ook diepe ademhalingsoefeningen proberen of luisteren naar rustgevende muziek voor uw afspraak.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *