20 tips om u te helpen gezond te blijven tijdens het herstel van de neklift
  • 778
  • 0

De halsliftprocedure is een cosmetische ingreep die kan helpen bij het verwijderen van rimpels en lijnen in de hals. Het wordt ook gebruikt om verslapte huid strakker te maken en overtollige vetophopingen rond de kaaklijn te corrigeren.

De ingreep wordt uitgevoerd onder algemene verdoving. De chirurg maakt een incisie aan weerszijden van de keel, afhankelijk van de hoeveelheid verslapte huid die in dat gebied aanwezig is. De incisies worden meestal langs de haarlijn gemaakt, zodat ze na genezing niet meer zichtbaar zijn.

Het halsweefsel wordt dan opgetild en strak getrokken met hechtingen of andere methoden om overtollige vetophopingen te verwijderen, indien nodig. In de meeste gevallen zijn bij een halslift echter geen aanvullende ingrepen nodig om problemen met vetophopingen of huidbeschadiging door veroudering of blootstelling aan de zon (photoaging) aan te pakken.

Een halslift kan helpen de jeugdige contouren van uw hals te herstellen, maar er zijn bepaalde dingen die u voor en na de operatie kunt doen om de genezing te bevorderen en ervoor te zorgen dat u een veilige herstelperiode heeft. Hier zijn enkele tips om gezond te blijven tijdens het herstel van uw halslift:

1. Neem voldoende rust.

Het is belangrijk dat u voldoende rust krijgt na uw nekliftoperatie. Tijdens uw eerste week thuis is het aanbevolen dat u alleen het huis verlaat wanneer dat nodig is en dat u probeert zo veel mogelijk in bed of op de bank te blijven. Dit zal uw lichaam de kans geven om goed te genezen, waardoor u na verloop van tijd betere resultaten zult krijgen.

2. Wees voorzichtig met beweging.

U zult waarschijnlijk pijn hebben na uw halslift, vooral als deze werd uitgevoerd met liposuctie. U moet gedurende twee weken na de operatie zware activiteiten vermijden om geen letsel, blauwe plekken of zwellingen te veroorzaken. Als u een kantoorbaan hebt, kunt u het beste regelmatig een zitpauze inlassen en gedurende de dag regelmatig opstaan om rond te lopen en te stretchen.

3. Vraag om hulp als dat nodig is.

Een halslift is een zware operatie en kan voor sommige mensen tot twee weken na de operatie zeer pijnlijk zijn. De incisies worden in de plooi van uw hals geplaatst zodat ze na de genezing niet meer zichtbaar zijn, maar ze zullen nog wel een tijdje pijnlijk zijn. Het is belangrijk dat u de tijd krijgt om te genezen voordat u weer aan het werk gaat of andere inspannende activiteiten onderneemt. Als u het gevoel hebt dat u in deze periode hulp nodig hebt van familieleden of vrienden, vraag het hen dan! Het is beter om hulp te vragen dan te veel van jezelf te vergen en later complicaties te riskeren.

4. Blijf comfortabel.

Het is belangrijk dat u uw hoofd de eerste 24 uur na de operatie hoog houdt. U kunt op uw rug of zij gaan liggen, maar probeer niet op uw buik te slapen totdat de gevoelloosheid volledig is verdwenen. U moet ook vermijden voorover te buigen, want dat kan uw nekspieren overbelasten en pijn of zwelling veroorzaken.

5. Blijf gehydrateerd

Gehydrateerd blijven is altijd belangrijk, maar het is vooral belangrijk tijdens de herstelperiode. Het herstelproces van de halslift is een periode waarin u gemakkelijk uitgedroogd kunt raken, omdat u beperkt bent in wat u kunt eten en drinken. Als u zich zwak of duizelig begint te voelen, is het mogelijk dat u niet genoeg water drinkt.

6. Neem uw medicijnen in

Uw arts zal u een recept voor pijnmedicatie geven wanneer u het ziekenhuis of het operatiecentrum verlaat. Zorg ervoor dat u deze inneemt zoals voorgeschreven, zodat u zich comfortabel voelt tijdens de eerste paar dagen van het herstel.

7. Houd uw hoofd hoog

Als u wakker wordt na de operatie, is het eerste wat uw arts u waarschijnlijk zal aanraden, dat u uw hoofd boven het niveau van uw hart houdt. Dit helpt de zwelling te verminderen en voorkomt dat het bloed zich achter in uw nek verzamelt.

8. Overdrijf het niet

Uw lichaam heeft rust nodig na elke operatie. U hebt misschien zin om uit te gaan en dingen te doen, maar het is belangrijk dat u het de eerste dagen na uw operatie rustig aan doet. Als u te snel te veel doet, kan dat uw genezing vertragen of zelfs complicaties veroorzaken. Maak een wandeling in de buurt in plaats van te gaan hardlopen of te gaan trainen in de sportschool totdat uw arts u toestemming geeft om dit weer te doen.

9. Eet een goed uitgebalanceerd dieet

Voorafgaand aan uw ingreep kan uw chirurg u aanraden om een evenwichtig dieet te volgen met veel fruit en groenten. Zo krijgt u vóór de operatie voldoende vitaminen en mineralen binnen, zodat u daarna sneller herstelt. Na de operatie is het belangrijk om goed te blijven eten zodat uw lichaam alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om te genezen.

10. Slaap op uw rug

Het nekgebied is zeer kwetsbaar en moet tijdens het herstel worden beschermd. Het is belangrijk om na een halsliftoperatie op uw rug te slapen, zodat u de nieuwe huid niet belast en geen zwelling veroorzaakt. Vermijd ook in bed te zitten met uw hoofd naar één kant gedraaid, aangezien dit ongemak en pijn kan veroorzaken. Til uw hoofd zo nodig op met kussens, zodat uw lichaam de huid ‘s nachts tijdens het slapen niet te veel hoeft uit te rekken.

11. Doe uw deel om de zwelling te verminderen.

Vermijd direct zonlicht op het behandelde gebied gedurende 2 weken door het dragen van zonnebrandcrème, breedgerande hoeden en lange mouwen als u buiten bent bij warm weer; vermijd directe warmtebronnen zoals sauna’s of bubbelbaden in de eerste paar weken na de operatie; vermijd lichaamsbeweging tijdens het herstel; ijs uw gezicht regelmatig met een ijspack gewikkeld in een handdoek gedurende 15 minuten per keer (breng nooit ijs rechtstreeks op uw huid aan); neem ontstekingsremmende medicijnen zoals voorgeschreven door dr. Lavin; drink geen alcohol tijdens het gebruik van pijnstillers; rook niet tijdens het gebruik van pijnstillers; vermijd het slapen op uw buik tot alle hechtingen zijn opgelost (gewoonlijk ongeveer 4 weken na de operatie).

12. Vermijd roken.

Roken is op vele manieren slecht voor uw gezondheid, maar er zijn een paar dingen die uw genezingsproces na de operatie kunnen beïnvloeden. Roken kan de bloedtoevoer naar uw huid verstoren en de kans op complicaties vergroten. Het is het beste om roken helemaal te vermijden als dat mogelijk is, maar zelfs als u niet helemaal kunt stoppen, probeer dan zo veel mogelijk te minderen. Het vermijden van tabaksrook helpt ook het risico van infectie op de plaats van uw incisie te verminderen.

13. Weet wat normaal is en wat niet.

Na elk type operatie kan er wat pijn of ongemak zijn. Als u bijvoorbeeld hechtingen in uw mond hebt na het verwijderen van verstandskiezen, kunt u in de loop van de weken lichte pijn of zwelling ervaren. U kunt ook blauwe plekken verwachten rond de operatieplaatsen omdat de bloedvaten beschadigd zijn tijdens de operatie. Als u ongewone symptomen ervaart, zoals hevige pijn of zwelling die langer dan 48 uur na de operatie aanhoudt, neem dan onmiddellijk contact op met uw chirurg.

14. Vermijd zwaar tillen gedurende de eerste week na uw operatie

Gedurende een week na uw halsliftoperatie moet u zwaar tillen of trekken vermijden. De reden hiervoor is dat er na de operatie drainagebuisjes in uw hals zullen worden geplaatst en deze buisjes kunnen beschadigd raken als u zich te veel inspant.

15. Vermijd bloedverdunners

Als u vóór de operatie bloedverdunners gebruikt (zoals aspirine of Plavix), moet u daar ten minste twee weken voor de ingreep mee stoppen. Als uw arts u in deze periode andere medicijnen aanbeveelt, vraag dan of deze het bloed verdunnen en zo ja, hoe lang voor de operatie u hiermee mag stoppen.

16. Blijf veilig in de zon

Uw huid is opengesneden, dus is het belangrijk dat u uw huid tegen de zon beschermt. U moet elke dag zonnebrandcrème gebruiken terwijl u herstelt van uw operatie, zelfs als het buiten bewolkt is. De zon kan nog steeds invloed hebben op uw huid, zelfs wanneer de wolken de hemel bedekken. Als u zich afvraagt of uw huid al dan niet tegen de zon moet worden beschermd, praat dan met uw arts voordat u naar buiten gaat.

17. Volg alle instructies van uw arts op.

Uw chirurg kan u specifieke instructies geven over wat u wel en niet mag doen na de ingreep. Dit helpt ervoor te zorgen dat uw wond goed geneest en vermindert het risico op infectie of andere complicaties.

18. Draag geen nekbrace.

Sommige artsen raden aan om na de operatie een aantal weken een nekbrace te dragen, maar anderen zeggen dat dit niet nodig is. Uw arts zal u waarschijnlijk laten weten of hij het nodig vindt dat u er een draagt. Als hij dat doet, volg dan zorgvuldig zijn instructies op – ga er niet tegenin tenzij hij u daar schriftelijk toestemming voor geeft. Het te snel dragen van een nekbrace kan in feite meer schade aanrichten dan helemaal niets doen, omdat het kan verhinderen dat uw huid goed geneest of andere complicaties kan veroorzaken zoals infecties en zwellingen.

19. Gebruik ijskompressen

IJskompressen zijn een effectieve manier om zwelling na een halsliftprocedure te verminderen. U moet ijskompressen ten minste drie keer per dag gedurende 10 minuten per keer gebruiken om de zwelling en blauwe plekken rond de hals te helpen verminderen. Als u vragen heeft over hoe lang of hoe vaak u deze kompressen moet gebruiken, neem dan vooraf contact op met uw arts, zodat hij of zij u meer specifieke instructies voor uw situatie kan geven.

20. Neem een pijnstiller.

Als u pijn heeft, is het belangrijk om de eerste twee dagen na de operatie om de zes uur een pijnstiller zonder recept in te nemen, zoals ibuprofen of acetaminofen. Deze medicijnen helpen de zwelling en ontsteking te verminderen die na de operatie kunnen optreden. Overleg echter met uw arts voordat u medicijnen of supplementen gaat gebruiken, omdat sommige medicijnen een negatieve wisselwerking kunnen hebben met andere medicijnen die u al gebruikt of bijwerkingen kunnen veroorzaken die de genezing kunnen belemmeren.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *