23 tips om gezond te blijven tijdens liposuctie herstel
  • 772
  • 0

Liposuctie is een cosmetische chirurgische ingreep waarbij vet wordt verwijderd uit een specifiek deel van het lichaam. Het wordt meestal uitgevoerd door een chirurg, die een incisie in de huid maakt en vervolgens een sterke zoutoplossing in de vetcellen injecteert om ze af te breken. De vloeistof lost het vet op, dat vervolgens via een buisje uit uw lichaam kan worden gezogen.

Liposuctie is een cosmetische ingreep die mensen helpt die niet tevreden zijn met de vorm of grootte van hun lichaamsdelen. De meest voorkomende gebieden die mensen door middel van liposuctie willen verbeteren zijn de buik, de binnenkant van de dijen, de heupen en de billen.

De ingreep zelf is relatief kort en het herstel is meestal ook kort, maar u kunt wel enkele dagen na de operatie last hebben van pijn en zwelling. 

Als u liposuctie overweegt, is het belangrijk dat u weet wat u kunt verwachten tijdens het herstel. Het proces vereist planning en voorbereiding, zodat u zich tijdens het herstel zo comfortabel mogelijk kunt voelen.

Hier zijn enkele tips om u te helpen gezond te blijven tijdens uw herstelperiode:

1. Doe het rustig aan tijdens uw eerste paar dagen van herstel.

Uw lichaam heeft tijd nodig om te genezen na de operatie, dus haast u niet te snel terug in uw normale routine. Doe het een paar dagen rustig aan en neem voldoende rust. Als u er klaar voor bent, is lichte lichaamsbeweging zoals wandelen OK – maar vermijd inspannende activiteiten zoals hardlopen of zwaar tillen tot ten minste twee weken na de ingreep.

2. Draag compressiekleding.

Na een liposuctie zal uw chirurg u waarschijnlijk aanraden om gedurende enkele weken na de operatie 24 uur per dag compressiekleding te dragen. Compressiekleding helpt de zwelling te verminderen door te voorkomen dat het bloed zich in bepaalde delen van uw lichaam verzamelt. Ze voorkomen ook dat zich bloedstolsels in uw benen vormen (diepe veneuze trombose). Compressiekleding is er in veel verschillende stijlen, waaronder pantyachtige onderbroeken of leggings met bandjes rond de enkels en de kuiten; beide soorten bieden een goede mate van compressie.

3. Neem uw medicijnen zoals voorgeschreven.

Uw arts kan u pijnstillers voorschrijven, zoals acetaminophen of ibuprofen, om u te helpen eventuele ongemakken tijdens het herstel van de liposuctie op te vangen. Neem deze medicijnen volgens de aanwijzingen van uw arts – overschrijd de aanbevolen dosering niet en stop er niet mee zonder eerst met uw arts te overleggen.

4. Drink veel water.

Uw chirurg zal u waarschijnlijk aanraden om veel water te drinken na uw operatie. Dit helpt bij het wegspoelen van overgebleven bloed of vocht uit uw lichaam dat zwelling en ongemak veroorzaakt. Water helpt ook constipatie te voorkomen door het afval door uw darmen te laten stromen zodat deze niet verstopt raken met afvalmateriaal en krampachtige pijnen veroorzaken die dagen of weken na de operatie kunnen aanhouden. Als u zich verstopt begint te voelen, probeer dan meer vezels aan uw dieet toe te voegen door fruit en groenten te eten of pruimensap te drinken tijdens uw herstelperiode.

5. Slaap goed.

Slaap is essentieel voor genezing en herstel, dus zorg ervoor dat u voldoende slaap krijgt tijdens deze periode. Zes uur per nacht wordt aanbevolen, maar tussen de vier en acht uur is aanvaardbaar. Blijf ‘s nachts niet te laat op of slaap niet te laat in, want beide kunnen de genezing vertragen en ervoor zorgen dat u zich overdag futloos voelt.

6. Eet een gezond dieet, rijk aan eiwitten en vitaminen.

Gezond eten kan uw immuunsysteem stimuleren en u in goede conditie houden tijdens het herstel van de liposuctie. Uw chirurg kan u aanraden om vóór de operatie bepaalde voedingsmiddelen te eten, zoals voedingsmiddelen met veel eiwitten of calcium. Wat de postoperatieve maaltijden betreft, moet u vette voeding zoals gebakken kip of hamburgers vermijden, omdat die na de operatie misselijkheid of braken kunnen veroorzaken. Probeer ook niet te veel vezels of vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten te eten totdat uw darmen na de operatie weer normaal werken, omdat dit kan leiden tot een verstopping van de darmen, waardoor het risico op infectie tijdens het herstel van de liposuctie toeneemt (maak u geen zorgen – er zijn genoeg andere voedingsmogelijkheden!).

7. Vermijd inspannende activiteiten tijdens het herstel.

Tijdens de eerste week na de ingreep moet u zware lichamelijke activiteit vermijden. Dit omvat autorijden en het bedienen van zware machines, evenals traplopen of ladders beklimmen. Na twee weken kunt u uw normale activiteiten hervatten, maar het kan tot drie maanden duren voordat u uw definitieve resultaten ziet.

8. Begin langzaam te bewegen

Uw arts zal u specifieke instructies geven over hoeveel activiteit toegestaan is na de liposuctie. Maar als u er klaar voor bent, begin dan zo snel mogelijk te bewegen om uw bloed te laten stromen en te voorkomen dat zich bloedstolsels vormen in uw benen en voeten. U kunt proberen in huis rond te lopen of elk uur een paar minuten lichte stretchoefeningen te doen op dag twee tot en met zeven na de operatie. Probeer op dag acht vijf minuten achter elkaar op te staan, indien nodig met hulp van iemand anders. Op dag 10 kunt u proberen een blokje om te lopen zonder hulp of met krukken indien nodig.

9. Stop met roken

Als u sigaretten rookt, is het van essentieel belang voor uw gezondheid dat u stopt. Het is aangetoond dat roken het genezingsproces van wonden vertraagt en extra complicaties kan veroorzaken tijdens het herstel. Als u rookt, is het belangrijk dat u onmiddellijk stopt voordat u een liposuctie ondergaat.

10. Draag de juiste kleding.

Na uw operatie wilt u tijdens uw herstel ruimzittende kleding dragen. Strakke kleding kan uw huid irriteren en onnodig ongemak veroorzaken.

11. Doe lichte lichaamsbeweging

U moet zo snel mogelijk na uw operatie beginnen met lichte lichaamsbeweging. Dit zal uw lichaam helpen sneller te herstellen en zwelling en pijn te verminderen. Uw chirurg kan u specifieke oefeningen of activiteiten aanraden die u veilig kunt doen terwijl u nog aan het genezen bent van de ingreep. Als hij of zij geen specifieke instructies heeft gegeven over wat voor soort oefeningen u moet doen, probeer dan yoga of zwemmen op een laag intensiteitsniveau. U kunt ook proberen te wandelen, zolang dit geen ongemak in uw maagstreek of borstkas veroorzaakt.

12. Beperk buigen, draaien en van links naar rechts bewegen

Tijdens uw eerste herstelweek is het belangrijk dat u buigen, draaien en zijwaartse bewegingen zo veel mogelijk beperkt. Dit verkleint het risico op infectie en voorkomt de vorming van bloedstolsels in uw benen of armen. Als u liposuctie hebt ondergaan aan beide zijden van uw lichaam (bijvoorbeeld aan de binnenkant van uw dijen), kan het in het begin moeilijk zijn om te voorkomen dat u van links naar rechts beweegt. Na ongeveer twee weken herstel merken de meeste patiënten echter dat hun mobiliteit aanzienlijk is verbeterd en dat ze zich vrij kunnen bewegen zonder zich zorgen te hoeven maken dat ze zich opnieuw blesseren.

13. Volg de instructies van uw arts nauwgezet op.

Uw arts zal u specifieke richtlijnen geven over hoe lang u moet wachten voordat u kunt sporten, hoe lang u moet rusten na elke maaltijd, en wat voor soort lichamelijke activiteit acceptabel is. Zorg ervoor dat u deze instructies opvolgt, want ze helpen complicaties te voorkomen en zorgen voor een spoedig herstel.

14. Neem tijd vrij van uw werk.

Na een liposuctie-operatie moet u misschien enkele dagen vrij nemen van het werk. Als u een kantoorbaan hebt waarbij u elke dag lang moet zitten, is het vooral belangrijk dat u na de liposuctie vrij neemt van het werk om de genezing te bevorderen en de zwelling te verminderen. Uw arts kan u helpen beslissen hoeveel vrije tijd geschikt is voor uw ingreep en herstelbehoeften.

15. Houd uw incisies schoon.

Houd uw incisies schoon door ze ten minste twee weken na de operatie regelmatig met water en zeep te wassen. Dit helpt infecties rond uw incisies te voorkomen. Gebruik warm water om het gebied voorzichtig met uw vingers te reinigen in plaats van hard te wrijven met bewegingen die irritatie of bloedingen kunnen veroorzaken. Vermijd ook het gebruik van lotions of zalven op uw incisies omdat deze irritatie of infectie kunnen veroorzaken.

16. Vermijd alcohol tijdens het herstel, omdat dit uw gezondheid schaadt.

Alcohol kan het genezingsproces verstoren en uw vooruitgang vertragen. Het beïnvloedt ook uw beoordelingsvermogen en maakt de kans groter dat u fouten maakt terwijl u herstelt van een operatie.

17. Hou je bloedcirculatie op gang

Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om gezond te blijven tijdens uw herstelperiode is uw bloedsomloop goed op gang houden. Dit helpt voorkomen dat zich bloedstolsels vormen in uw benen of armen, die kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals een hartaanval of beroerte als ze niet worden behandeld. De beste manier om uw bloedsomloop goed te laten stromen is door na uw operatie elke dag regelmatig te bewegen, zoals wandelen of joggen. U moet ook vermijden om lang stil te zitten aangezien dit de hoeveelheid zuurstof in uw lichaam kan verminderen, wat tot vermoeidheid en duizeligheid kan leiden.

18. Wees voorzichtig met uzelf

Een ding dat mensen na een liposuctie-operatie vaak doen, is overdrijven. Ze willen zo snel mogelijk hun gewone routines hervatten en zetten zichzelf onder te veel stress of spanning. Dit kan resulteren in meer blauwe plekken, zwellingen en andere complicaties dan nodig is.

19. Blijf positief

Liposuctie is een electieve ingreep die u hebt laten uitvoeren omdat u uw uiterlijk wilde verbeteren en u zich beter over uw lichaam wilde voelen. Laat de pijn of zwelling u niet van uw stuk brengen of uw geestelijke toestand verstoren. U zult waarschijnlijk vrij snel resultaat zien, wat u zal helpen het hele proces in perspectief te blijven zien.

20. Wees voorbereid op pijn

Liposuctie op zich is niet pijnlijk, maar er zijn andere aspecten van het herstel die pijnlijk kunnen zijn – vooral als uw chirurg gebruik maakt van tumescente plaatselijke verdoving (een combinatie van plaatselijk verdovingsmiddel en een oplossing die zwelling veroorzaakt). Als u ernstige pijn ervaart tijdens de operatie of na de operatie wanneer de verdoving is uitgewerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts; zij kan u medicijnen voorschrijven om de pijn te verlichten.

21. Vermijd cafeïne

Van koffie, thee en frisdrank is aangetoond dat ze allemaal de hartslag en bloeddruk verhogen, wat complicaties tijdens de operatie kan veroorzaken. Cafeïne verhoogt ook de angstniveaus, wat ook kan leiden tot problemen met de anesthesie tijdens de operatie. Als u voor de operatie koffie moet drinken, beperk uzelf dan tot één kopje per dag of minder. Probeer in plaats daarvan cafeïnevrije versies of kruidenthee voor een gezondere optie.

22. Zorg voor hulp thuis na de operatie.

Regel hulp voor thuis na de operatie indien nodig – ga niet te snel weer aan het werk! U zult iemand anders nodig hebben om u rond te rijden tijdens het herstel en te helpen met dagelijkse taken zoals koken, schoonmaken, afwassen en de was doen totdat u volledig hersteld bent van de effecten van de narcose (ongeveer drie dagen).

23. Gebruik ijskompressen.

Het aanbrengen van cold packs – gemaakt van gel of herbruikbare doek – kan helpen de zwelling te verminderen en de hoeveelheid blauwe plekken die na de operatie ontstaan te beperken. Breng ze de eerste twee dagen na de operatie elk uur gedurende 20 minuten aan, en daarna nog enkele dagen drie keer per dag.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *