• 957
  • 0

Borstlifting is een van de meest voorkomende cosmetische ingrepen die vandaag de dag worden uitgevoerd. Het kan om vele redenen worden gedaan, onder meer om de vorm, grootte of stevigheid van de borsten te verbeteren. De ingreep kan ook worden uitgevoerd na een aanzienlijk gewichtsverlies om het volume te herstellen. Het herstelproces vergt enige tijd en inspanning, maar er zijn veel dingen die u kunt doen om het gemakkelijker voor uzelf te maken.

Zonder de steun van het onderliggende weefsel verliezen de borsten hun vorm en beginnen ze uit te zakken. Het resultaat kan een ontsierend uiterlijk zijn dat het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen van de patiënt kan aantasten.

Een borstlift is bedoeld om de borsten hun stevigheid en volume terug te geven, waardoor ze er jeugdiger en gezonder uitzien. De ingreep neemt meestal minder dan een uur in beslag, maar vergt daarna wel enkele weken herstel.

Het herstelproces na een borstlift operatie is over het algemeen ongecompliceerd en kort van duur in vergelijking met andere soorten plastisch-chirurgische ingrepen. Er zijn echter nog enkele uitdagingen waarmee u tijdens deze periode geconfronteerd kunt worden – vooral als u er van tevoren niet op voorbereid bent.

Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen uw borstlift herstel vlot te laten verlopen:

1. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is geweldig om u te helpen weer in vorm te komen na een chirurgische ingreep zoals deze. Het helpt ook uw hersteltijd te versnellen door uw bloed door uw aderen en slagaders te laten stromen en uw spieren te versterken door ze bij elke oefensessie zachtjes maar consequent te laten werken.

2. Probeer tijdens het herstel zo vaak mogelijk te eten en te drinken

Het is normaal dat uw eetlust na de operatie afneemt, vooral als u een algehele narcose hebt ondergaan waardoor u zich misselijk en duizelig voelt. Probeer tijdens het herstel echter om de paar uur kleine maaltijden te eten, omdat dit uw energieniveau op peil houdt en uitdroging door vochtverlies uit de incisieplaats of misselijkheid door de verdovende medicijnen voorkomt.

3. Houd uw hoofd omhoog om het ongemak van pijnlijke tepels te verminderen

De tepels zijn de eerste weken na de borstliftoperatie erg gevoelig. Zorg er dus voor dat u ze hoog houdt wanneer u zit of ligt om het ongemak van pijnlijke tepels te verminderen. U kunt ook zachte kleding dragen die niet tegen uw gevoelige tepels schuurt en het dragen van bh’s tijdens de eerste paar weken van het herstel indien mogelijk vermijden.

4. Neem wat rust – Rust uit wanneer dat nodig is.

Rust wanneer u moet rusten. Als u zin hebt om iets actiefs te doen, probeer het dan en kijk hoe uw lichaam zich daarna voelt. Als u geen pijn of ongemak voelt en uw energieniveau is weer op peil, ga er dan voor! Zo niet, ga dan niet te ver totdat u zeker weet dat uw lichaam klaar is voor meer activiteit dan het gewend is van het dagelijkse leven.

5. Draag de door de chirurg aanbevolen beha

Het is belangrijk om de juiste beha te dragen na elk type cosmetische operatie. Uw chirurg zal u adviseren welk type beha het beste is voor uw herstel, maar over het algemeen zal hij u een soort sportbeha (of geen beha) aanraden voor de eerste paar weken na de operatie. Sportbeha’s zijn ontworpen om uw borsten te ondersteunen terwijl ze de tijd krijgen om goed te genezen zonder dat er te veel druk op komt te staan. Uw chirurg kan u ook extra ondersteuning voorschrijven als hij dat nodig acht.

6. Eet gezonde, evenwichtige maaltijden – Laat uzelf niet te hongerig worden.

Laat uzelf niet te veel honger krijgen. Eet kleine maaltijden gedurende de dag, met eiwitten en vetten bij elke maaltijd. Neem voldoende fruit, groenten en volle granen op in uw dieet. Vermijd voeding met veel vet of suiker.

7. Volg de orders van de dokter

Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen tijdens het herstel is de instructies van uw arts tot op de letter volgen. Na de operatie krijgt u instructies over wanneer u het verband moet verwijderen, wanneer u pijnmedicatie moet nemen, wanneer u antibiotica moet nemen en nog veel meer. U moet geen enkel deel van deze instructies overslaan of er vroegtijdig mee stoppen alleen omdat ze ongemakkelijk lijken. Dit kan uw herstel belemmeren en het risico op infectie of andere complicaties vergroten.

8. Doe het de eerste dagen rustig aan

De eerste dagen na de operatie zijn cruciaal voor uw herstel. Gedurende deze tijd is het belangrijk om lichamelijke activiteit te vermijden en zoveel mogelijk te rusten. Als u van plan bent om te reizen, plan uw ingreep dan zo dat u tot ten minste 72 uur na de operatie geen activiteiten gepland hebt. Als u zich te energiek of gestrest voelt, neem dan ook een tijdje vrij van het werk.

9. Gebruik ijskompressen als dat nodig is bij ongemak

IJspakkingen kunnen helpen de zwelling na de operatie te verminderen. Gebruik ze naar behoefte bij ongemak en zwelling na de operatie, vooral op de dag van de operatie en de eerste paar dagen erna. Breng ijskompressen aan met een dunne handdoek tussen uw huid en het kompres om bevriezing of huidbeschadiging door direct contact met ijs te voorkomen. Laat ze telkens 20 minuten zitten tot ze niet meer koud zijn en herhaal dan het proces.

10. Rijd niet als u pijnstillers gebruikt.

Het komt vaak voor dat vrouwen na de ingreep moeite hebben met autorijden of het bedienen van zware machines. Het is het beste dat u het rijden aan uw man of vriend overlaat totdat u zich 100% beter voelt. Als u niet in staat bent om iemand te vinden die u kan rondrijden, dan is het goed om Taxi, Uber of Lyft te gebruiken totdat u volledig genezen bent van uw operatie.

11. Houdt uw hoofd hoog tijdens het slapen

Na een borstliftoperatie krijgt u de instructie om gedurende enkele weken op uw rug te slapen. Dit helpt de zwelling van uw borsten te verminderen, evenals de pijn in andere delen van uw lichaam die wordt veroorzaakt door de zwaartekracht die op de vloeistoffen in uw lichaam werkt. Als u het comfortabeler vindt om op uw zij of buik te slapen, leg dan kussens onder beide zijden van uw hoofd.

12. Vermijd blootstelling aan de zon en zonnebanken

Vermijd blootstelling aan de zon of zonnebank gedurende ten minste drie maanden na de operatie, omdat dit kan leiden tot rimpelvorming van de huid rond uw tepels of tot veranderingen in de kleur van uw borsten die permanent kunnen zijn. Gebruik altijd zonnebrandcrème als u naar buiten gaat of een zonnebank bezoekt, zodat u geen zonnebrand oploopt terwijl u herstelt van een borstlift operatie!

13. Vermijd activiteiten die de borststreek belasten

Het is belangrijk dat u activiteiten vermijdt die uw borstgebied belasten terwijl u herstelt van een borstlift. Dit betekent dat u niets zwaarder dan 10 pond mag tillen en geen zware oefeningen mag doen totdat uw arts u het groene licht geeft. Wandelen is prima, zolang het maar niet te veel pijn doet. Het vermijden van inspannende activiteiten zal de zwelling en blauwe plekken na de operatie helpen verminderen. De zwelling na een borstlift kan ongeveer drie maanden of langer duren, afhankelijk van hoeveel tijd er sinds de operatie verstreken is.

14. Ga naar buiten en haal wat frisse lucht.

Het is bewezen dat frisse lucht mensen helpt zich zowel geestelijk als lichamelijk beter te voelen. Uw huid zal blootgesteld zijn tijdens het genezingsproces, dus zorg ervoor dat u ruimzittende kleding en zonnebrandcrème draagt als u naar buiten gaat.

15. Overweeg een massage

Massages kunnen helpen de zwelling en pijn na de operatie te verminderen. Ze helpen ook de bloedstroom door uw lichaam te bevorderen, wat de genezing van wonden bevordert en ontstekingen vermindert. Probeer, indien mogelijk, elke dag na de operatie een massage te krijgen totdat uw arts u anders adviseert.

16. Verzorg uw huid tijdens de genezing.

Uw chirurg zal u instructies geven over hoe u uw incisies en drains moet verzorgen, maar u moet ook elke dag de tijd nemen om een aantal eenvoudige zelfzorgtaken uit te voeren. Probeer bijvoorbeeld na het douchen of baden een warm kompres op uw borsten aan te brengen en laat dit minstens 15 minuten in uw huid trekken voordat u het weer verwijdert. Dit helpt de zwelling en bloeduitstortingen na de operatie te verminderen, waardoor het moeilijk voor u kan zijn om uzelf behoorlijk aan te kleden of zelfs uit bed te komen zonder hulp totdat de zwelling afneemt.

17. Probeer niet te roken.

Roken kan problemen met de bloedsomloop veroorzaken, wat de genezing kan vertragen en uw risico op infecties of bloedingen kan verhogen. Praat met uw arts als u moeite hebt om zelf te stoppen; hij of zij kan u misschien nuttige tips of hulpmiddelen geven die u kunnen helpen bij het maken van een plan om te stoppen.

18. Neem uw medicijnen

Uw arts kan u pijnstillers voorschrijven die u voor en tijdens het herstel van de borstlift moet innemen. Zorg ervoor dat u de medicijnen inneemt volgens de instructies van uw arts. Dit zal eventuele ongemakken helpen verminderen en u comfortabel houden terwijl u herstelt van de operatie.

19. Probeer uw stress te verminderen

Stress kan ervoor zorgen dat een wond langzamer geneest, dus probeer het zo veel mogelijk te verminderen. U kunt dit doen door het aantal stressoren in uw leven te verminderen, zoals werk en familiezaken. Als u merkt dat u zich ergens zorgen over maakt, doe dan iets ontspannends, zoals een wandeling maken of een boek lezen. Als u ‘s nachts moeilijk kunt slapen door stress, probeer dan diepe ademhalingsoefeningen of meditatie voordat u naar bed gaat.

20. Bescherm uw incisie – houd het schoon en bevochtig

De eerste stap in het beschermen van uw incisie is deze schoon te houden. Dit betekent dat u zich tweemaal per dag met water en zeep moet wassen en na elke wasbeurt antibacteriële zalf moet aanbrengen. Vermijd ook het gebruik van lotions of crèmes rond de incisieplaats, omdat die bacteriën onder de huid kunnen insluiten, wat tot infectie kan leiden. Dit advies geldt zowel voor binnen als buiten uw huis; als u thuis gaat douchen, zorg er dan voor dat u zich grondig wast voordat u uit de douche stapt, zodat de aanwezige bacteriën niet in het sanitair systeem van uw huis terechtkomen. Als u bij familie of vrienden verblijft terwijl u van een operatie herstelt, moeten zij u helpen uw wond schoon te houden terwijl u niet thuis bent, zodat er ook bij hen thuis geen infecties kunnen ontstaan!

21. Loop rond

Beweging is essentieel voor de bloedsomloop en de genezing van weefsel. Als u herstellende bent van een operatie, is het belangrijk om elke paar uur op te staan en rond te lopen. Dit helpt de zwelling te verminderen en voorkomt de vorming van bloedstolsels in uw benen of armen. Als u vragen heeft over welke activiteiten veilig zijn na een operatie, vraag het dan aan uw chirurg voordat u op eigen houtje de wereld intrekt.

22. Wees voorzichtig met uzelf

Borstcorrecties zijn ingrijpende operaties die weken genezingstijd vragen. Wees voorzichtig met uzelf terwijl uw lichaam geneest van de ingreep. Doe het rustig aan tijdens het herstel, zodat u de zwelling en blauwe plekken tot een minimum beperkt. Dit kan moeilijk zijn wanneer u enthousiast bent over uw nieuwe look, maar het is belangrijk om in deze periode geduldig te zijn met uw lichaam.

23. Blijf gehydrateerd – Drink veel water en vermijd dranken die uitdrogend zijn.

Het is belangrijk om tijdens het herstel van een borstlift operatie voldoende te drinken. Uitdroging kan leiden tot huidzweertjes, constipatie, vermoeidheid en duizeligheid. Als u geen zin hebt om veel te drinken, probeer dan elektrolyten supplementen te nemen die mineralen zoals kalium en natrium bevatten.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *