23 tips om u te helpen gezond te blijven tijdens het herstel van uw haartransplantatie
  • 753
  • 0

U staat op het punt om een haartransplantatie te ondergaan. U heeft er lang over nagedacht en u bent klaar voor een nieuwe look. Maar hoe zit het met het herstel?

Een haartransplantatie is een procedure waarbij haarzakjes van het ene deel van het lichaam naar het andere worden verplaatst. Het kan worden gebruikt om haaruitval te behandelen of om een vollere en meer uitgebreide stijl te creëren.

Er zijn veel verschillende technieken om een haartransplantatie uit te voeren. Welk type procedure u kiest, hangt af van uw behoeften en de hoeveelheid haar die u beschikbaar heeft.

Als u in aanmerking komt voor een haartransplantatie, vraagt u zich misschien af wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. Het is belangrijk dat u voor de ingreep weet wat u na de operatie kunt verwachten. Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen bij het herstel van uw haartransplantatie operatie:

1. Doe regelmatig lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Het helpt u om u energieker te voelen, uw stemming te verbeteren en het maakt het makkelijker voor u om een gezond gewicht te behouden. Lichaamsbeweging kan ook stress verminderen en de slaapkwaliteit verbeteren. Als u voor de ingreep regelmatig beweegt, zal dit het herstelproces vergemakkelijken doordat zwellingen en bloeduitstortingen worden verminderd en de doorbloeding van de hoofdhuid wordt verbeterd. Lichaamsbeweging kan ook helpen om postoperatieve misselijkheid, die vaak voorkomt na een haartransplantatie, onder controle te houden.

2. Het kan zijn dat u na de ingreep pijnstillers moet innemen

Het kan zijn dat u na de ingreep pijnstillers zoals ibuprofen of acetaminophen nodig heeft om de zwelling en ontsteking rond het gebied waar de follikels getransplanteerd zijn te verminderen. Deze medicijnen kunnen ook helpen hoofdpijn en spierpijn te voorkomen die worden veroorzaakt door de stress die de operatie op het lichaam heeft uitgeoefend.

3. Vermijd te veel zonlicht

Te veel blootstelling aan de zon kan leiden tot een verhoogd risico op huidkanker en andere gezondheidsproblemen. De gebieden waar uw transplantatie zijn genomen, kunnen ook vatbaar zijn voor verbranding door de zon. Daarom wordt aanbevolen dat u het eerste jaar na uw ingreep niet te veel tijd in de zon doorbrengt.

4. Vermijd overmatig trekken of trekken aan uw haar

Tijdens de eerste week na de ingreep is het heel belangrijk dat u niet aan uw nieuwe grafts trekt of aan uw wenkbrauwen plukt. Uw hoofdhuid kan gevoelig en pijnlijk zijn, dus trek niet aan uw nieuwe grafts of pluk uw wenkbrauwen totdat ze volledig genezen zijn. U moet ook uw haar niet te vaak wassen gedurende deze periode, omdat dit irritatie kan veroorzaken bovenop de irriterende stoffen die komen met het hebben van veel hechtingen in een open wond.

5. Blijf gehydrateerd

Als u herstelt van een haartransplantatie of een andere operatie, is veel water drinken een essentieel onderdeel van het genezingsproces. Het drinken van water helpt bij het wegspoelen van gifstoffen en vermindert zwelling, wat zowel helpt bij de genezing als infectie voorkomt. Drink de hele dag door voldoende water – ten minste acht glazen – maar probeer niet te veel te drinken voor het slapengaan, zodat u niet midden in de nacht hoeft op te staan om naar het toilet te gaan!

6. Uw voeding is belangrijk.

Het eerste wat u moet doen na een haartransplantatie is uw dieet aanpassen. Eet voedsel met veel eiwitten en ijzer, zoals mager vlees, eieren en groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool. Deze voedingsmiddelen zullen u helpen het bloed te vervangen dat tijdens de operatie verloren is gegaan. Uw arts kan u ook ijzersupplementen voorschrijven als u die nodig heeft.

7. Ontspan en ontstress.

Stress is tegenwoordig de nummer één oorzaak van gezondheidsproblemen. Wanneer u gestrest bent, geeft uw lichaam cortisol en andere hormonen af waardoor u zich moe en depressief kunt voelen. Het verhoogt ook het ontstekingsniveau in je lichaam, waardoor het voor je immuunsysteem moeilijk wordt om infecties te bestrijden. Als u wilt voorkomen dat u ziek wordt tijdens de herstelperiode van uw transplantatie, probeer dan 3 tot 4 weken na uw ingreep elke avond voor het slapengaan te ontspannen met meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.

8. Hydratatie is de sleutel.

U zult veel water moeten drinken tijdens en na de operatie. Hoe meer u gehydrateerd bent, hoe beter uw lichaam in staat zal zijn om gifstoffen en onzuiverheden uit te spoelen die tijdens de operatie (of zelfs daarvoor) in uw lichaam terecht zijn gekomen. Dit helpt infecties en andere problemen te voorkomen die kunnen ontstaan door na de operatie niet genoeg water te drinken.

9. Vermijd het aanraken van het gebied met vuile handen.

Voorkom dat uw hoofd nat wordt gedurende ten minste één week na de operatie. 10. Masseer of wrijf niet over het gebied waar u bent geopereerd gedurende 1 week na de operatie. Slaap niet op uw buik totdat uw wonden volledig genezen zijn. Neem pijnstillers zoals voorgeschreven door uw arts als u pijn of ongemak ondervindt van de operatie of de anesthesie.

10. Volg de instructies van uw chirurg

Het eerste wat u moet doen nadat u uit het ziekenhuis bent teruggekeerd, is alle instructies van uw chirurg nauwkeurig opvolgen. Op die manier kunt u infecties en andere complicaties vermijden. U moet ook geen vrij verkrijgbare medicijnen gebruiken zonder eerst met uw arts te overleggen, omdat dit tot ernstige bijwerkingen kan leiden, zoals duizeligheid of misselijkheid.

11. Zorg voor uw angst.

Na de ingreep kunt u zich angstig of bezorgd voelen over hoe de operatie is gegaan en of deze wel of niet zal werken. U kunt ook bang zijn dat het donorgebied na de operatie bedekt zal zijn met littekens of vlekken. Deze angst kan stress veroorzaken en het moeilijker maken voor uw lichaam om goed te genezen van de operatie. Haal diep adem en probeer te mediteren als je denkt dat dit je kan helpen ontspannen en kalmeren.

12. Was uw haar voorzichtig.

Gebruik bij het wassen van uw haar een shampoo die zacht en mild is. Schrob of wrijf niet te hard, want dat kan leiden tot infecties en zwelling van uw hoofdhuid. Was uw haar elke dag, maar wrijf niet te hard omdat dit onnodige stress kan veroorzaken op uw nieuwe grafts. Vermijd ook het gebruik van conditioners of haarmaskers, want die kunnen de wortels van je getransplanteerde haren beschadigen.

13. Stop met roken

De beste manier om uw lichaam weer in vorm te krijgen na een haartransplantatie is stoppen met roken. Dit kan een van de moeilijkste dingen zijn die u ooit heeft geprobeerd te doen, maar het is het uiteindelijk waard. U zult zich niet alleen lichamelijk beter voelen, maar ook geestelijk. Het beste van stoppen met roken is dat u niets anders dan sigaretten hoeft op te geven!

14. Vermijd alcohol

Alcoholgebruik kan complicaties veroorzaken, zoals lage bloeddruk en duizeligheid, die uw herstel na de operatie kunnen beïnvloeden. Als u van plan bent alcohol te drinken tijdens uw herstel, zorg er dan voor dat er een vriend of familielid aanwezig is die uw toestand in de gaten kan houden.

15. Zwelling onder controle houden

Na een haartransplantatie is zwelling normaal. Sommige mensen ervaren een ernstige zwelling, terwijl anderen een milde zwelling ervaren. De zwelling kan onder controle worden gehouden door bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. U moet gedurende ongeveer 2 weken na de operatie geen zware activiteiten ondernemen en uw hoofd hoog houden als u zit of ligt. U moet ook uw neus niet snuiten of niezen gedurende deze tijd omdat dit neusbloedingen kan veroorzaken waardoor de hoeveelheid bloedverlies zal toenemen en bloedingen uit andere delen van het lichaam zullen verergeren.

16. Let op chirurgische complicaties

Haartransplantaties kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd, maar ze hebben allemaal een belangrijke risicofactor gemeen: De chirurg moet in uw hoofdhuid snijden om donor haarfollikels uit een deel van uw hoofd te halen en ze in een ander deel te implanteren. Als er tijdens dit proces complicaties optreden, kan dat leiden tot infectie of andere problemen die een extra operatie of antibiotica behandeling nodig kunnen maken. Vraag uw arts naar de mogelijke complicaties van de procedure van zijn of haar voorkeur, zodat u weet waar u op moet letten tijdens het herstel.

17. Het hoofd hoog houden

Terwijl u herstelt van een haartransplantatie is het belangrijk dat u uw hoofd boven uw hart houdt. Zo kan het bloed beter door het lichaam stromen en kan uw hoofdhuid goed genezen zonder zwellingen of ontstekingen. U kunt kussens of andere hulpmiddelen onder uw hoofd gebruiken als u ‘s nachts slaapt of overdag rechtop in bed zit. Misschien wilt u ook een ligstoel gebruiken, zodat u uw hoofd niet de hele tijd zelf omhoog hoeft te houden.

18. Houd de transplantatie schoon en vochtig

U moet uw transplantatie schoon en vochtig houden totdat ze de tijd hebben gehad om volledig te genezen. Dit voorkomt ook infectie als er bacteriën via uw huid binnendringen. U moet zoveel mogelijk vermijden om ze met uw handen aan te raken totdat ze volledig genezen zijn. U kunt een handdoek of vloeipapier gebruiken in plaats van ze rechtstreeks aan te raken. Als er tekenen van infectie zijn, zoals roodheid, zwelling of pusvorming rond de wondjes, raadpleeg dan onmiddellijk uw chirurg, zodat ze zich niet te snel naar andere delen van uw lichaam verspreiden.

19. Heb een partner om je te helpen

Een partner of familielid kan in deze tijd nuttig zijn, vooral als u na de operatie misselijk wordt of moet overgeven. Als u alleen woont of niemand heeft die na de operatie bij u kan blijven, vraag uw arts dan of hij of zij hotels in de buurt kent waar hij of zij u accommodatie kan aanbevelen voor patiënten die hulp nodig hebben bij hun postoperatieve zorg.

20. Voorkom dat u ziek wordt

Na uw ingreep wilt u zoveel mogelijk voorkomen dat u ziek wordt. Verkoudheid, griep en andere ziekten kunnen er namelijk voor zorgen dat u zich slechter voelt en de genezing vertraagt. Als u toch ziek wordt, bel dan meteen uw arts. Misschien heeft u medicijnen of een andere behandeling nodig om te herstellen.

21. Neem een pauze van cafeïne

Cafeïne kan uw bloeddruk en hartslag verhogen, wat het genezingsproces na de operatie kan bemoeilijken. Het vernauwt ook de bloedvaten – ook die in uw hoofdhuid – waardoor de bloedtoevoer naar uw nieuwe transplantaten kan worden vertraagd, waardoor ze traag worden of zelfs helemaal afsterven. Het is het beste als u de consumptie van cafeïne tijdens uw herstel volledig kunt vermijden, maar als dat niet mogelijk is, beperk uzelf dan tot één kopje per dag tot ten minste twee weken na uw operatiedatum.

22. Masseer en strek de haarwortels na de haartransplantatie operatie

Het masseren en uitrekken van de grafts na een haartransplantatie operatie helpt bij het verminderen van zwelling en ontsteking. Als u uw hoofdhuid zachtjes masseert met uw vingers, helpt dit de bloedtoevoer naar het gebied te verhogen wat de genezing bevordert. Ook helpt massage bij het voorkomen van het constrictie band syndroom, dat wordt veroorzaakt door overmatige tractie op donorplaatsen gedurende lange perioden. Het zorgt ook voor een goede drainage van het vocht uit de donorplaatsen na de operatie, wat zwelling en ontsteking vermindert. Masseren verlicht ook de pijn doordat de circulatie rond de aangetaste gebieden (transplantatie) wordt verbeterd.

23. Neem vitaminen en supplementen.

Tijdens uw herstelperiode is het belangrijk om uw vitamine-inname op peil te houden, zodat uw lichaam goed kan herstellen van de operatie en zo snel mogelijk weer de normale gezondheidstoestand kan bereiken. U moet regelmatig multivitaminen innemen – bij voorkeur voor het eten – zodat ze goed door uw lichaam worden opgenomen. Vraag uw arts welke vitaminen voor u het beste zijn voordat u met een supplementen schema begint; hij of zij kan u vitamine C of E aanraden omdat deze helpen bij de genezing na de operatie of stress verminderen omdat het herstellen van een operatie als deze stressvol kan zijn.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *