24 tips om gezond te blijven tijdens het herstel van een buikwandcorrectie
  • 984
  • 0

Een buikwandcorrectie is ook bekend als ‘abdominoplastiek’, omdat het gaat om het verwijderen van overtollige huid en vet van uw buik en het strakker maken van de buikspieren.

Een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle buikwandcorrectie is het volgen van de postoperatieve instructies van uw chirurg. Door dit te doen zult u een soepel en gezond herstel bereiken, en complicaties zoals infectie en bloeding voorkomen.

De buikwandcorrectie kan worden uitgevoerd bij vrouwen die veel zijn afgevallen of die zwangerschapsstriemen hebben. Het is een uitstekende manier om de losse huid na de bevalling strak te trekken.

Een buikwandcorrectie kan ook worden uitgevoerd bij mannen die overtollig vet uit hun middenrif willen verwijderen.

De herstelperiode na een buikwandcorrectie is meestal tussen de één en twee weken. U moet het gedurende deze tijd rustig aan doen, maar er zijn enkele dingen die u kunt doen om het proces te versnellen.

De volgende tips kunnen u helpen gezond te blijven tijdens het herstel van de buikwandcorrectie:

1. Eet een gezond dieet.

U zult heel voorzichtig zijn met wat u eet na uw operatie. De instructies van uw arts zijn belangrijk, dus volg ze tot op de letter. In het algemeen zult u rauwe groenten, fruit en vlees de eerste zes weken of zo moeten vermijden. Het kan ook zijn dat u bepaalde specerijen en kruiden moet vermijden. U moet veel eiwitrijk voedsel eten, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Deze voedingsmiddelen helpen bij de opbouw van spierweefsel in uw lichaam en helpen u sneller te genezen. Na een week of zes kunt u misschien weer zacht voedsel eten. Probeer eens aardappelpuree met jus of roomsoep. De meeste mensen kunnen na ongeveer zes maanden na hun buikwandcorrectie beginnen met het eten van normale voedingsmiddelen.

2. Drink goedkope plastic waterflessen en vruchtensap.

Het drinken van water helpt bij het wegspoelen van de gifstoffen uit uw lichaam na de operatie. U moet 1-2 liter water per dag drinken tot u volledig hersteld bent. Vermijd het drinken van koolzuurhoudende dranken omdat deze gas in uw buik kunnen veroorzaken, wat ongemak kan veroorzaken. Vruchtensappen zijn ook goed voor uw gezondheid omdat ze vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten die helpen uw immuunsysteem te stimuleren en te beschermen tegen infecties tijdens het herstel van de buikwandcorrectie – abdominoplastie. Drink dus veel verse vruchtensappen terwijl u herstelt van de operatie.

3. Draag compressiekleding om zwelling en ongemak te verminderen

Een compressie kledingstuk moet u minstens 6 weken na de operatie dragen. Deze kleding helpt de zwelling en het ongemak als gevolg van vochtophoping in uw lichaam te verminderen. Als u een specifiek type compressiekleding voorgeschreven heeft gekregen, volg dan de richtlijnen van uw arts voor het correct dragen ervan.

4. Vermijd lichaamsbeweging.

Lichaamsbeweging is goed voor uw gezondheid en het is belangrijk voor uw lichamelijke conditie. Maar als u net een buikwandcorrectie (abdominoplastiek) of een andere vorm van plastische chirurgie heeft ondergaan, kunt u het beste lichaamsbeweging tot minstens zes weken na de operatie vermijden. Uw chirurg zal u specifieke richtlijnen geven over wanneer het veilig is om weer te gaan sporten na een buikwandcorrectie. Hij of zij kan u bijvoorbeeld aanraden om te wachten tot de incisie volledig genezen is voordat u begint met enige vorm van lichamelijke activiteit – wat negen maanden of langer kan duren. Als uw arts u toestemming geeft om eerder te beginnen met sporten, zorg er dan voor dat u niet te veel doet en verdere schade of letsel veroorzaakt.

5. Overbelast uzelf niet.

De eerste paar weken van het herstel kan enige hulp van familieleden of vrienden nodig zijn. Het kan nodig zijn dat zij u helpen voorwerpen op te tillen of uit bed te komen. Belasting van uw buik kan tijdens het genezingsproces ongemak veroorzaken en mogelijk leiden tot complicaties zoals de vorming van een seroom of hernia.

6. Loop zo vaak mogelijk rond.

Wandelen helpt de bloedsomloop en houdt het bloed naar alle delen van uw lichaam – inclusief uw buik – gestroomd. Het helpt ook constipatie en zwelling in de benen te voorkomen, die na een operatie kunnen optreden. Als lopen pijnlijk is, probeer dan een armkruk of een looprek te gebruiken om u te helpen bij het lopen; deze hulpmiddelen zijn verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen of winkels voor medische artikelen.

7. Rook niet tijdens of na uw abdominoplastie herstelperiode.

Rook niet tijdens of na uw buikwandcorrectie herstelperiode omdat het de bloedstroom naar de huidflap (het deel van uw huid dat bij de operatie wordt gebruikt) zal verhogen, waardoor het waarschijnlijker is dat het overmatig bloedt. Als u vóór de operatie rookt, zal het ook uw risico op infectie verhogen en kan het andere complicaties veroorzaken zoals hartaanvallen of beroertes wegens verminderde zuurstofstroom in de bloedvaten van uw hartspier.

8. Zorg voor voldoende slaap

Het lijkt misschien een open deur, maar voldoende slaap kan u helpen te herstellen van uw buikwandcorrectie. Naast dat het u helpt om u fris en energiek te voelen, zorgt voldoende rust er ook voor dat uw lichaam sneller geneest. Houd er rekening mee dat een overnachting in het ziekenhuis of herstelcentrum meestal nodig is na een buikwandcorrectie, dus plan dit goed in.

9. Overhaast uw herstel niet

Na uw buikwandcorrectie moet u ten minste 10 dagen vrij nemen van werk of school. Als u van plan bent om de ingreep tijdens de zomermaanden te laten uitvoeren, begin dan nu met het plannen van de tijd die u vrij kunt nemen van uw werk of school. Plan bovendien vooruit met uw werkgever of school, zodat zij weten wanneer zij regelingen moeten treffen voor dekking tijdens deze periode.

10. Vermijd te veel blootstelling aan de zon

Het is belangrijk dat u zich tijdens uw herstelperiode tegen de zon beschermt, omdat deze hyperpigmentatie (donkere vlekken) kan veroorzaken op uw huid waar de incisie zich bevindt. Deze aandoening verdwijnt meestal na ongeveer drie maanden, maar kan bij sommige mensen langer aanhouden.

11. Ontspan en blijf positief

Na de operatie is het heel normaal dat patiënten pijn, zwelling of blauwe plekken ervaren in het gebied waar ze zijn geopereerd. U moet weten dat deze bijwerkingen tijdelijk zijn en met de tijd zullen verdwijnen. U moet zich na de operatie zo veel mogelijk ontspannen, zodat uw lichaam sneller kan genezen.

12. Neem uw pijnstillers zoals voorgeschreven.

Pijnmedicatie wordt bij alle postoperatieve bezoeken gegeven, maar het is belangrijk dat u ze inneemt zoals voorgeschreven door uw arts of verpleegkundige. Stop niet met het innemen ervan tenzij uw arts u dat heeft opgedragen. Na één dag in het ziekenhuis zou u al moeten kunnen rondlopen, maar het kan enkele dagen duren voor u weer kunt autorijden of werken.

13. Zorg voor uw persoonlijke hygiëne.

U moet uw persoonlijke hygiëne gedurende deze tijd op peil houden door dagelijks te douchen en regelmatig andere kleren aan te trekken. Douchen met warm water helpt om de zwelling te verminderen, dus zorg ervoor dat u geen koud water gebruikt tijdens het douchen. U moet zich ook niet scheren tot de hechtingen verwijderd zijn. Het beste wat u kunt doen is deze taak overlaten aan uw arts of verpleegkundige, zodat zij kunnen zorgen voor een goede genezing na de operatie.

14. Houd uw incisies schoon en droog.

Nadat u uit onze praktijk of het ziekenhuis bent ontslagen, is het belangrijk dat u uw incisies gedurende enkele dagen schoon en droog houdt. Dit kan moeilijk zijn wanneer u weer thuis bent, omdat de meesten van ons niet graag kleren dragen die hun buik laten zien. Het dragen van ruimzittende kleding zal echter helpen voorkomen dat uw incisies geïnfecteerd raken en goed genezen. Als u thuis doucht of baadt, gebruik dan een washandje of spons om voorzichtig over uw incisielijnen te spoelen zonder ze nat te maken. Dep uzelf na het douchen of baden droog met een handdoek in plaats van uw huid ermee af te wrijven.

15. Probeer massage met oliën.

Je hebt misschien gehoord dat olie slecht is voor je huid, maar het is eigenlijk heel goed voor je buik. Een beetje kokosolie of olijfolie kan helpen de huid te kalmeren en te verzachten, en de massage zal je spieren ook een beetje losser maken.

16. Besteed aandacht aan je lichaam.

Je ondergaat een zware operatie, en je zult niet van de ene op de andere dag weer de oude zijn. U moet aandacht besteden aan hoe uw lichaam zich voelt en het de tijd geven om te genezen. Als u roodheid of zwelling rond de incisie opmerkt die na een paar dagen niet weggaat, neem dan contact op met uw arts.

17. Vermijd alcohol.

Alcohol kan uitdroging veroorzaken, wat kan leiden tot ongemak en zwelling. U moet ook een paar weken voor uw operatie het drinken van alcohol vermijden, omdat dit uw hersteltijd kan vertragen.

18. Gebruik natuurlijke supplementen.

Sommige supplementen kunnen uw immuunsysteem stimuleren en infecties helpen voorkomen tijdens het herstel van uw buikwandcorrectie. Probiotica kunnen bijvoorbeeld gistinfecties helpen voorkomen, die vaak voorkomen na een buikwandcorrectie als gevolg van de veranderingen in de pH-waarde van het lichaam.

19. De pijn bijhouden

Pijn na een buikwandcorrectie is normaal, maar mag niet zo hevig zijn dat u niet uit bed kunt komen of uw dagelijkse activiteiten niet meer kunt uitvoeren. Als de pijn aanhoudt of ondraaglijk wordt, neem dan onmiddellijk contact op met uw chirurg.

20. Volg de instructies van uw chirurg

Bespreek met uw chirurg welke activiteiten u tijdens uw herstel kunt doen en wanneer u uw normale activiteiten weer kunt oppakken. Het kan zijn dat u in deze periode hulp in huis nodig heeft, vooral als u jonge kinderen of huisdieren heeft. Als u een baan hebt waarbij u de hele dag achter een bureau zit, zorg er dan voor dat u voor na het werk een vorm van lichaamsbeweging hebt gepland – al is het maar een blokje om lopen of thuis licht gewichtheffen.

21. Zwelling zal een groot deel van uw herstel zijn

Een van de meest voorkomende problemen na een buikwandcorrectie is zwelling en blauwe plekken. Dit is te wijten aan bloedstolling, die optreedt wanneer u veel bloed verliest tijdens de ingreep. De zwelling begint meestal ongeveer een week na de operatie en houdt ongeveer drie weken aan. Het is belangrijk om het gebied niet te masseren of aan te raken gedurende ten minste twee weken na de operatie, omdat dit kan leiden tot meer zwelling en blauwe plekken.

22. Slaap op uw rug.

Uw arts kan u aanraden om met een kussen onder uw knie te slapen voor meer comfort. Dit helpt voorkomen dat zich na de operatie vocht ophoopt in het onderste deel van uw lichaam, waardoor de zwelling en het ongemak kunnen toenemen.

23. Vermijd constipatie

Constipatie is het meest voorkomende probleem voor patiënten tijdens hun herstelperiode van de buikwandcorrectie. Dit komt omdat de darmen de neiging hebben om te vertragen na de operatie, wat kan leiden tot constipatie. Zorg ervoor dat u voldoende water binnenkrijgt en vezelrijk voedsel eet.

24. Gebruik ijskompressen

Ijstherapie is een van de beste manieren om zwelling en pijn na de operatie te verminderen. Ijstherapie kan worden toegepast door een ijspack direct op de huid te plaatsen of door een gelpack tussen lagen kleding te gebruiken. Het is aangetoond dat het gebruik van koude kompressen het bloeden en de zwelling na de operatie vermindert door de bloedvaten te vernauwen en de bloedstroom naar de weefsels eromheen te verminderen. Dit helpt te voorkomen dat overtollig vocht zich ophoopt in de weefsels, wat later tot complicaties kan leiden als het te lang onbehandeld blijft. Het gebruik van koude kompressen kan ook helpen om postoperatieve blauwe plekken te verminderen door het bloeden in die gebieden ook te beperken.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *