24 tips om u te helpen gezond te blijven tijdens het herstel van borstimplantaten
  • 875
  • 0

Een borstimplantaat operatie kan worden uitgevoerd om cosmetische redenen of om een misvorming als gevolg van een eerdere operatie of trauma te corrigeren. Veel vrouwen die borstkanker hebben gehad, kiezen ook voor borstreconstructie en gebruiken implantaten na hun borstamputatie (verwijdering van de borst).

Borstimplantaten zijn niet alleen een cosmetische ingreep. Ze kan ook worden uitgevoerd voor reconstructieve doeleinden. Daarom is het belangrijk dat u een plastisch chirurg kiest die gecertificeerd is en veel ervaring heeft met borstimplantaten.

Borstimplantaten zijn een veilige ingreep, maar ze kunnen wel leiden tot complicaties en gezondheidsrisico’s op lange termijn. Als u borstimplantaten overweegt, is het belangrijk dat u zich bewust bent van de risico’s en complicaties die aan deze ingreep verbonden zijn.

Een borstimplantaat operatie kan zowel lichamelijk als emotioneel een zeer stressvolle ervaring zijn. Er zijn veel dingen die u kunt doen vóór uw borstvergroting om uw herstel gemakkelijker en succesvoller te maken.

Het herstel van borstimplantaten is een proces dat enige tijd in beslag neemt, maar met de juiste voorbereiding kunt u ervoor zorgen dat u klaar bent om de uitdaging aan te gaan.

Hier zijn enkele tips om u te helpen gezond te blijven tijdens het herstel van uw borstimplantaten:

Vergeet niet te hydrateren.

Het kan zijn dat u na de ingreep een paar dagen op dieet bent, dus zorg ervoor dat u voor en na de ingreep veel water drinkt. Blijf in deze periode ook zo veel mogelijk uit de buurt van alcohol, omdat dit het genezingsproces kan vertragen.

Bereid uw huis voor op een spoedig herstel.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen trappen of steile hellingen in uw huis zijn, zodat u niet kunt vallen terwijl u herstelt van de operatie. Bereid maaltijden van tevoren of wijs iemand aan die na de operatie voor u zal helpen koken zodat u geen zware potten en pannen hoeft te tillen terwijl u herstelt van een borstvergrotende operatie.

Eet goed om goed te genezen.

U denkt misschien dat eten wat u wilt u over uw kater zal helpen of u zal helpen de verloren calorieën in te halen omdat u het te druk heeft met werk of school. Maar slecht eten kan het vermogen van uw lichaam om te genezen na een operatie juist vertragen. Om alles te versnellen en complicaties zoals een infectie te voorkomen, moet u veel fruit, groenten en volle granen eten terwijl u herstelt van een operatie.

Blijf voor uzelf zorgen.

Sla uw reguliere afspraken met uw huisarts, tandarts en gynaecoloog niet over. Als u naar de dokter gaat, kunt u eventuele gezondheidsproblemen in een vroeg stadium opsporen.

Gebruik regelmatig ijs.

IJs is een effectief middel om de pijn, zwelling en ontsteking na elke operatie te verminderen. Het vermindert de zwelling in de borsten en in andere gebieden die door de borstimplantaat operatie kunnen zijn getroffen (zoals in uw armen). Om ijs op de juiste manier te gebruiken, plaatst u een zak bevroren erwten of ijsblokjes in een plastic zak en bedekt u de zak met een dunne doek voordat u deze op uw huid legt. De doek mag niet in direct contact komen met uw huid, omdat dit bevriezing kan veroorzaken. Laat het ijspak 20 minuten op uw lichaam liggen en herhaal dit om de twee uur totdat u geen pijn of gevoeligheid meer voelt.

Slaap met extra kussens

Slaap is essentieel voor een goede gezondheid, en tijdens het herstel van een borstvergrotende operatie is het nog belangrijker. Om ervoor te zorgen dat u voldoende slaap krijgt, legt u twee of drie kussens onder uw hoofd en bovenlichaam wanneer u op uw rug slaapt. Dit zal helpen om uw schouders hoog te houden en zwelling in uw armen en handen te verminderen.

Luister naar uw lichaam en wees niet bang om vragen te stellen.

Het kan moeilijk zijn om te weten wat normaal is en wat niet als het gaat om herstel, dus praat met uw arts als u zich ergens zorgen over maakt. Dit zal u ook helpen begrijpen wat u de komende weken kunt verwachten.

Til tot ongeveer een maand na uw operatie niets zwaars.

Dit geldt ook voor kinderen en huisdieren. Zelfs licht tillen kan pijn en ongemak veroorzaken in uw nieuwe borsten, dus het is het beste om dit te vermijden totdat de implantaten beter op hun plaats zitten.

Massage is een belangrijk onderdeel van het herstelproces.

Artsen raden aan uw borsten na de operatie te masseren om zwelling en pijn te helpen verminderen. De massage moet zacht zijn, maar stevig genoeg om het implantaat op zijn plaats te helpen. Artsen raden ook aan uw borstspieren te masseren voordat u weer aan het werk gaat om de bloeddoorstroming te verbeteren en pijn te voorkomen.

Zorg ervoor dat u iemand hebt om u te helpen

Een van de belangrijkste stappen in uw herstel is ervoor te zorgen dat er iemand in de buurt is om u in deze tijd te helpen. Deze persoon kan een vriend of familielid zijn, of uw arts kan u aanraden een verpleegster of thuisverzorgster in te huren. Deze persoon moet u helpen met alles van het innemen van medicijnen tot het bereiden van maaltijden en het doen van huishoudelijk werk. Hij of zij moet er ook zijn als u na de operatie emotionele steun nodig hebt.

Houd je incisies schoon.

Uw plastisch chirurg zal u specifieke instructies geven over hoe en wanneer u uw incisies na de operatie moet schoonmaken. Maar in het algemeen is het belangrijk dat u uw handen wast voordat u ze aanraakt, en dat u zichtbare drainage voorzichtig met water en zeep reinigt.

Rust indien nodig

Een borstimplantaat operatie kan lichamelijk zwaar zijn voor uw lichaam, vooral als u grote borsten of implantaten heeft. Rusten is belangrijk tijdens het herstel van een borstimplantaat operatie omdat rechtop zitten of voorover leunen druk uitoefent op het implantaat zakje en de inwendige hechtingen. U moet gedurende enkele dagen na de plastische chirurgie geen zware activiteiten ondernemen, zoals sporten in de sportschool of huishoudelijk werk.

Houd een positieve houding

Een positieve houding zal u helpen snel te herstellen van elke vorm van chirurgie, inclusief borstimplantaat chirurgie. U moet altijd onthouden dat uw lichaam zijn eigen genezende krachten heeft en als u snel wilt herstellen van welke operatie dan ook, moet u er een positieve houding op nahouden. U kunt zich soms zwak of moe voelen, maar laat dit u er niet van weerhouden iets te doen, want dit kan uw herstelproces belemmeren.

Houd uw stressniveau laag

Het is bewezen dat stress een aantal gezondheidsproblemen kan veroorzaken, waaronder hoge bloeddruk, hartaandoeningen en depressie. Het beïnvloedt ook ons immuunsysteem door ons vatbaarder te maken voor infecties en ziekten. Probeer, indien mogelijk, uw stressniveaus te verlagen voordat u borstimplantaten laat plaatsen, zodat u het risico op complicaties tijdens het herstel niet verhoogt. Dit houdt in dat u vrij neemt van het werk en stressvolle situaties zoveel mogelijk vermijdt tot na de ingreep.

Zorg ervoor dat u alle medicijnen inneemt zoals voorgeschreven.

Stop niet met het innemen van medicijnen tenzij uw arts u dat heeft verteld. Als u moeite heeft met het doorslikken van pillen, vraag uw arts dan of er een alternatieve vorm van de medicatie is die beter voor u werkt.

Kleed u comfortabel in ruim zittende kleding

Uw lichaam zal gedurende enkele weken na de operatie gezwollen en gekneusd zijn. U kunt ook ongemak of pijn voelen in het gebied waar uw incisies zijn gemaakt, dus u kunt het beste ruimzittende kleding dragen die luchtcirculatie rond uw borstkas mogelijk maakt. Het dragen van wijde shirts of truien helpt irritatie te verminderen door het schuren tegen kleding die te strak zit op de operatieplaats.

Zwelling onder controle

In de dagen na de operatie kunt u last hebben van zwellingen, pijn en blauwe plekken. Dit zijn normale symptomen van het herstel van een borstvergroting. U kunt de zwelling helpen verminderen door uw armen zo veel mogelijk langs uw zij te houden en activiteiten te vermijden die druk uitoefenen op uw borst.

Rijd gedurende enkele dagen niet.

Neem indien mogelijk een taxi of laat u door iemand anders naar huis rijden na de operatie. De adrenalinestoot die het besturen van een auto met zich meebrengt, is op dit moment niet goed voor uw lichaam. U moet uzelf voldoende tijd geven om te genezen voordat u weer achter het stuur kruipt.

Til uw armen niet te hoog op

Til uw armen ten minste twee weken na de operatie niet boven uw hoofd. Zo voorkomt u dat uw borstspieren zich aanspannen, wat tot pijn en ongemak kan leiden. Uw chirurg zal u vertellen wanneer u uw armen weer boven uw hoofd mag tillen.

Zorg voor een goed paar ondersteunende beha’s

Het eerste wat u na uw operatie moet doen, is een goede ondersteunende beha kopen. Deze beha’s zullen uw implantaten op hun plaats houden terwijl ze genezen en voorkomen dat ze te veel bewegen. De beste manier om een goede ondersteunende beha te vinden is om samen met uw chirurg te gaan winkelen. Hij of zij weet precies wat voor soort ondersteuning u nodig heeft op basis van uw lichaamstype en hoe groot uw implantaten zijn.

Rook niet

Roken wordt sterk afgeraden tijdens het herstel van borstimplantaten en daarna. Roken verhoogt uw risico op infectie en vermindert de doorbloeding, wat kan leiden tot complicaties met uw implantaten. Dora Hospital raadt u aan te stoppen met roken als u dat nog niet gedaan heeft. Als u het moeilijk vindt om te stoppen, kunt u overwegen om nicotinevervangende therapieën te gebruiken, zoals pleisters of kauwgom, om de ontwenningsverschijnselen te verminderen terwijl u probeert te stoppen.

Drink geen alcohol

De eerste regel bij het herstel van borstimplantaten is het vermijden van alcohol en andere drugs. Deze stoffen kunnen het risico op bloedingen, infecties en andere complicaties verhogen. Als u voorgeschreven medicijnen gebruikt, volg dan het advies van uw arts over wat u niet mag doen tijdens de genezing.

Laat u regelmatig controleren

Tijdens de eerste twee maanden na de borstvergrotende operatie is het belangrijk om uw arts te bezoeken voor regelmatige controles. Uw arts zal uw incisies onderzoeken en ervoor zorgen dat er geen tekenen van infectie of andere complicaties zijn. Als er tekenen van infectie zijn, zal hij of zij onmiddellijk antibiotica voorschrijven.

Laat uw bloed circuleren.

Borstimplantaten zijn een vreemd voorwerp dat onder de huid wordt geplaatst, dus het is belangrijk om uw bloed te laten circuleren om littekenvorming en zwelling rond het gebied te verminderen. Rek u uit voor u naar bed gaat en sta om het uur of om de twee uur op om rond te lopen. Als u er klaar voor bent, kunt u ook wat lichte cardio- of krachttraining proberen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *