24 tips om u te helpen gezond te blijven tijdens het herstel van een facelift
  • 838
  • 0

U heeft de facelift van uw dromen gehad en u kijkt nu uit naar een lang, gezond leven. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw operatie zal resulteren in een leven lang welzijn?

Het eerste wat u moet weten is dat het herstel van een facelift niet alleen gaat om het genezen van uw huid – het gaat ook om het genezen van uw lichaam en geest. Uw herstelplan voor een facelift moet een allesomvattende aanpak zijn die fysieke, mentale en emotionele stappen voor genezing omvat.

Een faceliftoperatie is een chirurgische ingreep die de contouren van uw gezicht, hals en borst verbetert door overtollige huid en vet te verwijderen. Ook worden de onderliggende gezichtsspieren aangespannen. Een facelift kan verslapte huid, waardoor u er ouder uitziet, verbeteren.

Het is belangrijk om tijdens het herstel zo actief mogelijk te blijven om uw lichaam te helpen sneller te genezen en het risico op infectie te verminderen. U moet echter wel zware activiteiten of contactsporten vermijden totdat uw plastisch chirurg u groen licht geeft.

Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen gezond te blijven tijdens deze belangrijke periode:

1. Eet een evenwichtig dieet.

Het is belangrijk om voedzaam te eten omdat uw lichaam alle voedingsstoffen nodig heeft die het kan krijgen tijdens het herstel van de operatie. Zorg ervoor dat u voor en na uw operatie een gezond dieet aanhoudt om uzelf sterk en energiek te houden tijdens het herstel.

2. Blijf gehydrateerd.

De eerste paar dagen na uw faceliftoperatie volgt u een vloeibaar dieet. Zorg ervoor dat u veel water en andere vloeistoffen drinkt, zodat u uitdroging vermijdt. Vermijd cafeïnehoudende dranken en alcohol omdat ze uw maag kunnen irriteren of uw spijsverteringskanaal van streek kunnen maken.

3. Neem voldoende rust.

Rust is belangrijk voor uw lichaam om te genezen na een facelift. Indien mogelijk, is het het beste om lichamelijke activiteit te beperken totdat uw arts u toestemming geeft om normale activiteiten te hervatten. Dit geldt bijvoorbeeld voor wandelen, zwemmen en autorijden. U kunt ook het tillen van zware voorwerpen of het belasten van uw rugspieren beter vermijden.

4. Gebruik koude kompressen op het gezicht na de eerste 48 uur na de operatie.

Koude kompressen helpen zwelling, blauwe plekken en pijn te verminderen. Als uw gezicht bijvoorbeeld strak of gezwollen aanvoelt, legt u om de paar uur ijskompressen in een handdoek over uw wangen, kin en voorhoofd gedurende 10 minuten per keer. Doe dit gedurende de eerste 48 uur na de ingreep.

5. Concentreer u de eerste week op langzame, rustige bewegingen.

U moet gedurende ten minste een week na de ingreep zware activiteiten vermijden. Als u bewegingsbeperkingen hebt in verband met de fysiotherapie, volg die instructies dan nauwgezet op, ook al zijn ze strenger dan wat uw chirurg aanbeveelt.

6. Laat uw ingreep door een professional uitvoeren.

Het is belangrijk om een chirurg te kiezen die ervaring heeft met het uitvoeren van facelifts, maar ook met andere ingrepen zoals borstvergroting of buikwandcorrecties. Dit zal ervoor zorgen dat uw procedure correct wordt uitgevoerd en dat u de resultaten krijgt die u van uw operatie wenst.

7. Doe het rustig aan.

De eerste paar weken na uw operatie kunt u wat ongemak voelen in het gebied rond uw ogen en lippen terwijl ze genezen en zich aanpassen aan hun nieuwe positie in uw gezicht. Zorg ervoor dat u het rustig aan doet, zodat u niet aan de hechtingen trekt of schade veroorzaakt aan de incisiezone.

8. Houd uw hoofd omhoog.

Het belangrijkste wat u thuis na de operatie kunt doen, is uw hoofd zo veel mogelijk hoog houden terwijl u ligt. Dit helpt te voorkomen dat het bloed zich in uw onderste ledematen verzamelt en vermindert de zwelling na de operatie.

9. Kleed u comfortabel en kleed u in laagjes.

Na de operatie zult u ruimzittende kleding moeten dragen, dus draag kleding die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Kies stoffen die uw huid niet irriteren, zoals katoen of zijde. Draag iets over uw incisiegebied om het te beschermen tegen vuil worden of wrijven tegen iets anders.

10. Doe niet aan zware oefeningen of activiteiten.

Ook al is uw lichaam in de herstelmodus, toch is het belangrijk dat u het rustig aan doet. Het wordt aanbevolen dat u gedurende ten minste twee weken na de ingreep geen zware lichamelijke activiteit onderneemt. Dit omvat zwaar tillen, joggen en zelfs yoga.

11. Poets uw tanden voorzichtig.

Het kan zijn dat u uw tanden een paar dagen na de operatie nog niet kunt poetsen. Als u dat wel kunt, gebruik dan een tandenborstel met zachte haren en spoel heel voorzichtig met een doekje of mondwater met fluoride. Gebruik een tandenborstel met zachte haren omdat deze zachter is voor uw tandvlees dan een elektrische tandenborstel. Als u hechtingen in uw mond hebt, poets deze dan niet en probeer ze ook niet zelf te verwijderen totdat ze vanzelf loslaten – dit kan enkele weken na de ingreep zijn.

12. Let op de tekenen dat er iets mis is.

U moet zich bewust zijn van eventuele veranderingen of problemen zodra ze zich voordoen, zodat ze niet na verloop van tijd erger worden. Als iets ongemakkelijk of pijnlijk aanvoelt tijdens het herstel, bel dan meteen uw arts.

13. Probeer de methode van werken op afstand.

Misschien kunt u na een week of twee weer aan het werk, maar de meeste artsen raden aan om na de operatie ten minste drie weken thuis te blijven. Dit geeft uw lichaam de tijd om goed te genezen en vermindert het risico op infecties. Als u een kantoorbaan hebt, kunt u misschien eerder weer aan het werk dan iemand die in de bouw werkt of een andere lichamelijk zware baan heeft.

14. Blijf uit de zon

De huid van uw gezicht is gevoeliger dan andere delen van uw lichaam en kan vatbaarder zijn voor schade door de zon. Zorg ervoor dat u een zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger gebruikt wanneer u buiten bent, zelfs als het bewolkt of koel is. Vermijd ook zonnebanken – ze zijn niet alleen slecht voor uw huid, maar kunnen ook melanoom en andere vormen van huidkanker veroorzaken.

15. Til niets zwaars op

Uw lichaam heeft net een zware operatie ondergaan, dus u moet het de tijd geven om goed te genezen. Probeer het genezingsproces niet te versnellen door zware voorwerpen op te tillen of zware lichamelijke inspanning te verrichten. Dit kan leiden tot complicaties zoals infecties, littekenvorming en bloedstolsels in uw benen.

16. Vermijd alcohol

Door alcohol kunt u vocht en elektrolyten verliezen, waardoor het risico op infecties en complicaties tijdens het herstel toeneemt. Vermijd het drinken van alcohol gedurende ten minste twee weken voor de operatie en gedurende twee weken na de operatie.

17. Vermijd roken

Roken kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hartaandoeningen en longkanker. Als u rookt, probeer dan voor uw operatie en tijdens de herstelperiode te stoppen om complicaties te voorkomen.

18. Vermijd buigen

Indien mogelijk, vermijd vooroverbuigen, bukken of hurken tot vier weken na uw facelift. Dit zal het risico op infectie en zwelling in uw gezicht verminderen.

19. Neem de medicijnen zoals voorgeschreven

Alle medicatie-instructies moeten zorgvuldig worden opgevolgd door u en uw zorgverlener. Stop niet met het innemen van medicatie zonder dit eerst met uw chirurg of een andere gekwalificeerde gezondheidswerker te bespreken. Voor het herstel van uw facelift zullen bepaalde medicijnen na de operatie gedurende een bepaalde periode dagelijks moeten worden ingenomen, dus is het belangrijk dat deze medicijnen precies worden ingenomen zoals voorgeschreven door uw chirurg of een andere gekwalificeerde gezondheidswerker.

20. Verwacht enige zwelling en blauwe plekken van de huid.

De zwelling bereikt gewoonlijk een piek drie dagen na de operatie en neemt in de loop van de volgende paar weken geleidelijk af. Blauwe plekken kunnen tot twee weken aanhouden, maar verdwijnen meestal veel sneller. Om zowel de zwelling als de blauwe plek tot een minimum te beperken, dient u de eerste 24 uur na de operatie elk uur of elke twee uur 10 minuten ijs op uw gezicht te leggen.

21. Zorg ervoor dat iemand u na de operatie naar huis brengt.

U zult zich waarschijnlijk moe voelen nadat de verdoving is uitgewerkt en het is belangrijk dat u pas achter het stuur gaat zitten als u zich goed genoeg voelt om veilig te rijden. Als er niemand beschikbaar is om u naar huis te brengen, plan dan ten minste één nacht in het ziekenhuis of het operatiecentrum te blijven na uw ingreep, zodat ze uw vooruitgang van dichtbij kunnen volgen tot ze tevreden zijn dat alles goed is gegaan met de operatie.

22. Wees voorbereid op enige pijn, maar weet dat die na verloop van tijd zal afnemen.

Het is normaal dat er na de operatie wat zwelling optreedt, ook al heeft uw chirurg er alles aan gedaan om blauwe plekken en zwelling tot een minimum te beperken door gebruik te maken van lasertechnologie en speciale hechtingen. De zwelling in het gezicht verdwijnt meestal binnen enkele weken na de operatie, maar dit varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van hun leeftijd, algemene gezondheidstoestand en andere factoren zoals rookgedrag die het genezingsproces kunnen beïnvloeden.

23. Vergeet niet om de hele dag door diep adem te halen.

Je moet altijd goede ademhaling gewoonten oefenen als je je gestrest of angstig voelt over iets. Dit is vooral belangrijk als u net een facelift heeft ondergaan; diep ademhalen kan helpen de pijn in uw lichaam en geest te verlichten. Het is bewezen dat diep ademhalen stress- en angstniveaus vermindert, dus probeer het eens als u zich gespannen of geïrriteerd voelt na een facelift-operatie in onze praktijk!

24. Gebruik een luchtbevochtiger

Droge winterlucht kan je huid trekkerig doen aanvoelen, waardoor je je ongemakkelijk voelt en zelfs het risico op infectie verhoogt. Als u centrale verwarming of een elektrische open haard heeft, gebruik deze dan om de lucht in uw huis vochtig te houden. U kunt ‘s nachts ook een luchtbevochtiger in uw slaapkamer gebruiken, zodat uw huid niet uitdroogt terwijl u slaapt.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *