25 tips om u te helpen gezond te blijven tijdens het herstel van de bichectomie
  • 908
  • 0

Een bichectomie-operatie is een soort operatie waarbij een of beide ogen worden verwijderd. De ingreep wordt gedaan om glaucoom te behandelen, een ziekte die de oogzenuw beschadigt, wat kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen. De ingreep wordt ook gedaan om netvliesloslating en andere oogziekten te behandelen.

Het eindresultaat van deze ingreep is blindheid in één oog of verlies van het gezichtsvermogen in beide ogen. Het herstel van een bichectomie kan een uitdaging zijn, maar er zijn manieren om uw leven in deze periode gemakkelijker te maken en u te helpen uw gezondheid op peil te houden.

Hier volgen enkele tips voor het beheren van uw gezondheid tijdens het herstel van de bichectomie:

Neem een week vrij van uw werk om te herstellen.

U hebt vrije tijd nodig om uit te rusten en goed te herstellen. Het geeft u ook de tijd om te herstellen van eventuele bijwerkingen van medicijnen, zoals duizeligheid of misselijkheid. Een week vrij van het werk geeft u de tijd om te genezen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat u in contact komt met ziektekiemen of andere mensen die u weer ziek kunnen maken.

Vraag uw chirurg wanneer u de hechtingen kunt verwijderen.

Als uw chirurg ze tijdens de voorbereiding of na de operatie niet heeft verwijderd, vraag hem dan hoe lang het nog duurt voordat hij dat doet. De hechtingen zullen na verloop van tijd vanzelf oplossen, maar ze mogen er niet worden uitgehaald voordat dat gebeurt, omdat dit infectie kan veroorzaken.

Eet tijdens het herstel niet te veel zoute voedingsmiddelen.

Het lichaam moet het overtollige vocht wegspoelen dat zich tijdens de ingreep heeft opgehoopt. Het eten van zout voedsel kan dit proces bemoeilijken. Concentreer u in plaats daarvan op fruit en groenten zonder toegevoegd zout, zoals wortels en appelmoes.

Probeer gedurende ten minste twee weken na de operatie niet te roken.

Roken leidt tot vernauwing van de bloedvaten, wat complicaties kan veroorzaken wanneer u geneest van een bichectomie-operatie. Als u rookt, vraag uw arts dan of het een goed idee voor u is om voor de ingreep te stoppen.

Houd uw hoofd de eerste paar dagen hoog om zwelling tegen te gaan.

Houd uw hoofd de eerste dagen na de operatie zo veel mogelijk boven uw hart. Dit vermindert de zwelling in uw oog en voorkomt dat het bloed zich achter in uw oog verzamelt. U kunt kussens, blokken of zelfs alleen handdoeken onder uw hoofd gebruiken. Zorg ervoor dat ze niet te hoog zijn – ongeveer 45 graden is het beste om de zwelling te beperken.

Eet veel fruit, groenten en mager vlees.

Uw dieet moet bestaan uit ten minste vijf porties fruit en groenten per dag, en mager vlees zoals kipfilet, vis of kalkoen zonder vel. Vermijd gefrituurd voedsel, fastfood en bewerkte voedingsmiddelen zoals chips en candybars.

Vermijd alcohol

Alcohol kan uw mond irriteren tijdens het herstel van de bichectomie, dus u kunt alcohol het beste vermijden totdat uw arts zegt dat het mag. Dit betekent dat hoe veel zin u ook hebt in een drankje na het werk of in het weekend, geef er niet aan toe! Alcohol maakt uw mond gevoeliger dan normaal en kan pijn of zwelling veroorzaken die enkele dagen kan aanhouden.

Gebruik ijs en warmte om zwelling en pijn te verminderen.

Breng de eerste 48 uur na de operatie elk uur gedurende 15 minuten een ijspack aan. Neem pijnstillers zoals voorgeschreven door uw arts. Gebruik warme kompressen om het ongemak aan de ogen te verlichten. Gebruik na 48 uur warme kompressen in plaats van ijskompressen om uw ogen te helpen ontspannen en de zwelling te verminderen.

Vermijd inspannende activiteiten tijdens het herstel.

Til onmiddellijk na de operatie niets zwaarders dan vijf pond op. Indien mogelijk, vermijd het tillen van iets gedurende ten minste één week na uw bicep peesherstel. Begin daarna met kleine voorwerpen en verhoog geleidelijk de hoeveelheid gewicht die u in de loop van de tijd optilt.

Raak niet in paniek als uw gezicht er in het begin een beetje gezwollen uitziet.

Het is normaal dat u zich na de operatie gezwollen en gezwollen voelt, vooral rond de ogen. Dit komt doordat de bloedvaten in uw gezicht tijdelijk geblokkeerd zijn door de siliconen buisjes die tijdens de operatie zijn ingebracht. De zwelling zou binnen drie of vier dagen moeten afnemen. Als het niet weggaat, of als u koorts of andere symptomen van infectie heeft, bel dan meteen uw chirurg.

Blijf gehydrateerd.

Een van de beste manieren om uw lichaam te helpen herstellen van de operatie is door gehydrateerd te blijven. Drink veel water en andere niet-cafeïnehoudende vloeistoffen zodat u niet uitgedroogd raakt. U kunt ook overwegen om elektrolyten of andere supplementen aan uw dieet toe te voegen als u problemen heeft met het vasthouden van vocht of een onevenwichtige elektrolytenbalans.

Vermijd vervelende gewoonten zoals wrijven over uw wangen of gezicht

U bent misschien geneigd om aan korstjes of schrammen te pulken na de ingreep, maar dit kan infecties en littekenvorming veroorzaken. Als u toch een bult op uw wang of kin voelt, probeer er dan niet te veel aan te zitten en laat het uw arts weten.

Blijf uw nazorg bijhouden.

Dit houdt in dat u alle medicijnen moet innemen en de instructies van uw arts moet opvolgen. Uw arts kan u pijnstillers en antibiotica voorschrijven om infectie te voorkomen. Hij of zij kan u ook fysiotherapie of andere behandelingen aanraden, zoals massagetherapie, echografie, fysiotherapie en acupunctuur om u te helpen sneller te genezen.

Niet op uw gezicht liggen

Op uw gezicht liggen kan leiden tot blauwe plekken of zwellingen, daarom is het belangrijk om tijdens het herstel niet op uw buik te slapen. Ga in plaats daarvan op uw rug liggen met kussens onder uw hoofd. Als u in deze houding moeilijk kunt slapen, kunt u proberen een oogmasker of een ander hulpmiddel te gebruiken dat het licht blokkeert, zodat u niet wordt afgeleid terwijl u probeert in slaap te vallen.

Poets uw tanden zorgvuldig

Tandenpoetsen is essentieel voor het behoud van een gezonde glimlach. Maar als u herstellende bent van een bichectomie-operatie, is het gemakkelijk om wat onvoorzichtiger te zijn met uw mondverzorgingsroutine. U kunt immers onder invloed zijn van pijnstillers en andere medicijnen die het moeilijk voor u maken om u op dergelijke taken te concentreren. 

Het beste wat u kunt doen is uw tanden zo zorgvuldig mogelijk poetsen – maar poets niet te agressief! U kunt de bloedvaten en zenuwen in de mond beschadigen als u te hard poetst of een verkeerde techniek gebruikt bij het tandenpoetsen tijdens het herstel. Probeer bijvoorbeeld een tandenborstel met zachte haren te gebruiken in plaats van een te agressieve borstel. 

Kies indien mogelijk voor een tandpasta met fluoride, omdat gebleken is dat dit gaatjes helpt voorkomen en het glazuur na verloop van tijd versterkt. En als u bloedend tandvlees of losse tanden opmerkt na het poetsen, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw tandarts zodat hij/zij deze problemen kan verhelpen voordat ze na verloop van tijd verergeren.

Leer hoe u dieper kunt ademhalen

Ademhalingsoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van het herstel na een operatie. Ze kunnen u helpen de pijn te beheersen, zwellingen te verminderen en uw hartslag onder controle te houden. Het belangrijkste is dat u leert hoe u diep moet ademhalen. Misschien hebt u dit al eerder gehoord, maar het is het herhalen waard: Haal diep adem, houd dit vijf seconden vast en laat het dan langzaam door samengeknepen lippen uitademen (laat geen lucht uit uw mond ontsnappen). Herhaal dit vijf keer. Deze oefening helpt uw longen en borstspieren te versterken, zodat ze de stress van de operatie beter aankunnen, en zorgt ook voor tijdelijke verlichting van pijn en andere symptomen tijdens het herstel.

Blijf bewegen om een goede bloedcirculatie te bevorderen en het risico op bloedstolsels te verminderen.

Beweging helpt een goede bloedcirculatie te bevorderen. Uw arts zal u een oefenprogramma aanraden voor na de operatie. Als u zich goed genoeg voelt, probeer dan thuis te wandelen of andere oefeningen te doen. Naarmate u sterker wordt, kunt u geleidelijk de intensiteit van uw activiteiten opvoeren. Maar ga niet te ver – als u pijn of kortademigheid voelt, stop dan onmiddellijk met wat u aan het doen bent en rust uit tot de pijn wegtrekt.

Vermijd pijnstillers.

Pijnstillers, zoals acetaminophen en ibuprofen, worden niet aanbevolen tijdens de eerste week van het herstel na een bichectomie. Pijnstillers kunnen bloedingen en zwellingen in het oog veroorzaken, waardoor het voor uw arts moeilijker wordt om uw toestand te beoordelen.

Volg de instructies.

Uw arts zal u specifieke instructies geven over wat u voor, tijdens en na de operatie moet doen. Het is belangrijk dat u deze instructies zorgvuldig leest en eventuele vragen stelt.

Beleef een ontspannende hersteldag.

De eerste dag na de operatie is meestal de meest pijnlijke dag vanwege de zwelling en het ongemak in uw mond en kaakgebied. Vermijd in deze periode inspannende activiteiten of zwaar tillen, zodat u uw operatiegebied niet verergert. Probeer in plaats daarvan thuis te ontspannen met wat licht lezen of televisie kijken totdat u zich later in de week beter voelt.

Ga niet naar buiten in de zon totdat uw gezicht volledig genezen is.

Dit is belangrijk omdat de huid van uw gezicht delicaat is en vatbaar voor verbranding door overmatige blootstelling aan zonlicht. Wacht tot al je hechtingen zijn uitgekomen en genezen voordat je naar buiten gaat!

Vermijd het nemen van baden of het onderdompelen van uw kin in water.

Vermijd het nemen van baden of het onderdompelen van uw kin in water terwijl u hechtingen of nietjes hebt geplaatst. Er kan water onder de hechtingen of krammen komen, waardoor ze loslaten en voortijdig loslaten. U moet ook niet te lang douchen en uw kin zo min mogelijk nat maken totdat uw arts toestemming heeft gegeven.

Aarzel niet om hulp te vragen aan familie en vrienden.

Als u alleen woont of slecht ter been bent, kan het na de operatie moeilijk voor u zijn om bepaalde dingen in en om het huis te doen. Wees niet bang om iemand die om u geeft om hulp te vragen bij dagelijkse taken zoals opruimen, maaltijden koken en het vuilnis buiten zetten.

Zorg voor een zere keel.

Uw keel kan na de operatie pijnlijk zijn omdat u tijdens de operatie intraveneuze medicatie via een infuus heeft gekregen. U kunt ijskompressen gebruiken om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. In lichte gevallen van keelpijn kan gorgelen met warm zout water en veel water drinken de symptomen verlichten, zoals pijn, een kriebelend gevoel in de keel en moeite met slikken.

Kauw geen kauwgom, want dat veroorzaakt extreme pijn.

Kauwgom kauwen kan extreme pijn in uw mond en kaakgebied veroorzaken. Dit komt doordat kauwgom de spieren van uw mond en kaak stimuleert, waardoor ze snel samentrekken en ontspannen. Deze snelle samentrekkingen kunnen spierkrampen veroorzaken in uw gezicht en mond, wat extreem pijnlijk kan zijn.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *