25 tips om u te helpen gezond te blijven tijdens het herstel van uw armlift
  • 531
  • 0

Een armlift (brachioplastie) is een chirurgische ingreep waarbij overtollige huid en vet uit de oksels wordt verwijderd. Het wordt beschouwd als een cosmetische ingreep omdat het uiterlijk verbetert, maar geen ziekte of misvorming behandelt.

Het herstel van de armlift is een langdurig proces, maar u kunt de tijd die het in beslag neemt verkorten door goede voeding en lichaamsbeweging. De okselzone bevat een groot aantal zweetklieren en haarzakjes, die zich na gewichtsverlies of zwangerschap kunnen ontwikkelen tot ontsierende bulten. Overtollige huid kan ook het gevolg zijn van veroudering of gewichtstoename.

De chirurgische procedure voor een armlift bestaat uit het verwijderen van overtollige huid, vet en weefsel van de bovenarmen. De ingreep kan zowel bij vrouwen als mannen worden uitgevoerd en is populair bij mensen die hun zelfbeeld willen verbeteren. 

Armlift herstel kan een stressvolle tijd zijn. Misschien vraagt u zich af hoe u uw herstel kunt bespoedigen of wat u moet doen om complicaties en infecties te voorkomen. Hier zijn enkele tips om u te helpen gezond te blijven tijdens uw armlift herstel:

1. Vermijd roken

Roken verhoogt het risico op complicaties na de operatie en kan de genezing bemoeilijken. Als u nu rookt of vroeger rookte, is het belangrijk dat u voor de operatie stopt met roken, zodat uw lichaam de kans krijgt om zich voor de ingreep zo goed mogelijk te herstellen.

2. Blijf gehydrateerd

Dit is een zeer belangrijke stap om te nemen tijdens uw armlift herstel. U moet veel water drinken voor, tijdens en na de operatie. Water zal uw lichaam helpen sneller te genezen, gifstoffen weg te spoelen en zwelling te verminderen. Het is ook belangrijk omdat het u gehydrateerd houdt, zodat u niet duizelig wordt of flauwvalt.

3. In beweging komen

Terwijl u geneest van een armlift, is het belangrijk om uw lichaam zo veel mogelijk in beweging te houden. Hoe meer u beweegt, hoe beter uw bloedsomloop zal zijn en hoe sneller uw lichaam zal genezen na de operatie. Het is ook belangrijk om actief te blijven omdat te lang stilzitten bloedstolsels in uw benen of longen kan veroorzaken als gevolg van verminderde circulatie. Bloedstolsels kunnen fataal zijn als ze via de bloedbaan in andere organen zoals het hart of de hersenen terechtkomen, dus het is heel belangrijk voor patiënten die recent geopereerd of gewond zijn geweest om vaak te bewegen.

4. Eet gezond

Het is belangrijk om na een armlift operatie gezond te eten, zodat uw lichaam goed kan genezen. Vermijd zo veel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen of voedingsmiddelen met toegevoegde suiker, omdat deze ontstekingen in uw lichaam kunnen veroorzaken en het moeilijker voor u maken om goed te genezen na uw operatie. Concentreer u waar mogelijk op het eten van fruit, groenten, mager vlees, volle granen, peulvruchten, noten en zaden in plaats van bewerkte voedingsmiddelen, zodat u alle voedingsstoffen binnenkrijgt die uw lichaam tijdens de herstelperiode nodig heeft!

5. Werk samen met uw chirurg.

Uw chirurg weet precies wat hij of zij doet als hij of zij een armlift bij u uitvoert, dus aarzel niet om vragen te stellen over wat u kunt verwachten tijdens de hersteltijd. Als iets niet goed lijkt te zijn of als iets meer pijn doet dan normaal, wees dan niet bang om het te zeggen! Het is veel beter om een second opinion van een andere arts te krijgen dan het risico te lopen de dingen nog erger te maken dan ze al zijn door het probleem helemaal te negeren.

6. Beperk uw activiteiten.

U zult uw lichamelijke activiteiten waarschijnlijk een paar weken na de operatie willen beperken. U moet ook vermijden iets zwaars op te tillen of iets met uw armen te dragen tot ze volledig genezen zijn. Hoe langer u het rustig aan doet, hoe sneller uw lichaam geneest – dus forceer het niet!

7. Draag compressiekleding.

Compressiekleding helpt zwellingen te verminderen en bloedstolsels te voorkomen. Uw arts zal u een speciale compressiekleding geven om te dragen terwijl u herstelt van uw operatie. Zorg ervoor dat u de instructies opvolgt en deze kleding draagt zoals voorgeschreven.

8. Neem de tijd om te herstellen

Het herstelproces van de armlift vergt tijd en geduld. U moet uw lichaam de tijd geven om te genezen, wat betekent dat u het rust moet geven en niet te veel moet doen. Vermijd in deze periode te veel lichamelijke activiteit, sporten en bewegen. Het zal ongeveer twee weken duren voordat de incisies volledig genezen zijn, dus probeer na die tijd elke inspannende activiteit te vermijden.

9. Gebruik zo nodig koude kompressen om de zwelling te verminderen.

Breng gedurende vier dagen na de operatie om de twee uur gedurende 15 minuten ijs aan op uw bovenarmen. Gebruik daarna warme kompressen op uw bovenarmen tot ze weer warm zijn (ongeveer vijf minuten). Herhaal dit proces totdat u geen zwelling of blauwe plekken meer rond uw incisies hebt.

10. Neem pijnstillers zoals voorgeschreven.

Hoewel een armlift als een kleine ingreep wordt beschouwd, zijn er toch anesthesie en incisies voor nodig. Het type anesthesie dat wordt gebruikt, varieert afhankelijk van de voorkeur van uw arts, maar over het algemeen krijgt u ofwel algehele ofwel plaatselijke verdoving voordat de operatie begint. Als u een algehele narcose krijgt, voelt u niets tijdens de operatie; als u een plaatselijke verdoving krijgt, kunt u tijdens de operatie wakker zijn, maar uw armen of benen niet kunnen bewegen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn zwelling, blauwe plekken en pijn op de plaats van de incisie na de operatie.

11. Vermijd alcohol en cafeïne.

Het is het beste om alcohol en cafeïne te vermijden in de dagen na de operatie, omdat ze kunnen leiden tot een verhoogde bloeding en zwelling. Vermijd ook roken gedurende ten minste een maand na de operatie, omdat dit het risico op infectie verhoogt. Als u moeite hebt met stoppen, praat dan met uw arts over nicotinevervangende opties of andere manieren om uw verlangens te beheersen.

12. Neem tijd vrij van uw werk.

Als u een baan hebt waarbij u de hele dag achter een bureau zit, is het waarschijnlijk een goed idee om na uw ingreep ten minste twee weken vrij te nemen van uw werk. U wilt er zeker van zijn dat uw lichaam goed geneest om complicaties in de toekomst te voorkomen. Als u niet meteen vrij kunt nemen van uw werk, probeer dan uw ziektedagen te gebruiken, zodat ze niet ongebruikt blijven. Op die manier zullen eventuele problemen met je herstelproces je financiën niet al te zeer beïnvloeden.

13. Doe dagelijks aan lichaamsbeweging, te beginnen met wandelen.

U zult meer dan een paar minuten beweging per dag nodig hebben – ongeveer 30 minuten wordt aanbevolen voor mensen die herstellen van een armlift procedure. Dit helpt de bloedsomloop te verbeteren en voorkomt bloedstolsels die complicaties kunnen veroorzaken tijdens of na de operatie. De American Heart Association beveelt ten minste 150 minuten aërobe activiteit van gemiddelde intensiteit per week aan, zoals stevig wandelen of joggen op een vlakke ondergrond. Als u een medische aandoening hebt of zich zorgen maakt over lichaamsbeweging, overleg dan met uw arts welke activiteiten veilig voor u zijn tijdens het herstel van de armlift.

14. Rust zo veel als u kunt

Als u de mogelijkheid hebt om vanuit huis te werken, doe dat dan. Gebruik uw armen de eerste week na de operatie alleen voor minimale activiteiten. Grijp bijvoorbeeld niet boven uw hoofd of achter uw rug. Dit kan de incisies onnodig belasten en kan leiden tot een infectie of vertraagde genezing.

15. Maak uw incisies goed schoon.

Het belangrijkste wat u na uw armlift operatie moet doen, is de incisies goed schoonhouden. Dit zal infectie helpen voorkomen en de genezingstijd versnellen. De beste manier om dit te doen is door dagelijks een warm washandje met water en zeep erop te gebruiken. De incisies moeten voorzichtig van onder naar boven worden afgeveegd en vervolgens met een handdoek worden afgedroogd.

16. Bereid uw huis voor.

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat u zonder problemen herstelt van de armlift, is om thuis een comfortabele plek te hebben om te herstellen. Dit betekent dat u ervoor moet zorgen dat uw huis alles heeft wat u in deze periode nodig heeft. Als u bijvoorbeeld bedrust moet houden, is het belangrijk dat u extra kussens of een kussenwig hebt, zodat u uw hoofd kunt ondersteunen terwijl u ligt. U moet er ook voor zorgen dat er voldoende dekens zijn, zodat als u het koud krijgt tijdens het herstel van de armlift, het niet moeilijk voor u zal zijn om er een te vinden.

17. Neem uw vitaminen

Als u herstelt van een armlift operatie, moet u vitaminen innemen om uw lichaam te helpen genezen. U kunt ook aanvullende supplementen nodig hebben, zoals calcium en ijzer, afhankelijk van het type operatie dat u heeft ondergaan en wat uw arts specifiek voor u aanbeveelt. Vraag uw arts welke vitaminen voor u het beste zijn voordat u supplementen neemt.

18. Slaap met uw armen omhoog.

Het kan in het begin ongemakkelijk zijn, maar slapen met uw armen omhoog na een armlift procedure is een goed idee. Als u uw armen ‘s nachts omhoog houdt, helpt dat tegen de zwelling en vermindert het blauwe plekken. U kunt kussens of handdoeken gebruiken om uw armen tijdens de slaap omhoog te houden.

19. Verwissel je verband elke dag.

De eerste paar dagen na de operatie zijn het meest pijnlijk, maar als u eenmaal door die eerste fase van genezing heen bent, zal de pijn afnemen. Zorg er echter voor dat u het verband niet te weinig verwisselt, vooral niet als uw incisies zwellen of gaan sijpelen. Uw plastisch chirurg zal u instructies geven over hoe vaak u het verband moet verwisselen, maar meestal is dat de eerste week om de 24 uur en daarna om de 48 uur totdat alle hechtingen zijn verwijderd.

20. Vermijd het tillen van zware voorwerpen

De beste manier om letsel tijdens de herstelperiode te voorkomen, is om niets te zwaar op te tillen. Vermijd het dragen van boodschappen, tassen en andere voorwerpen die meer dan 4,5 kilo wegen. Het is ook een goed idee om uw armen niet boven schouderhoogte te tillen totdat ze volledig genezen zijn.

21. Let op de waarschuwingssignalen dat er iets mis kan zijn.

Als u roodheid, zwelling of blauwe plekken rond uw incisieplek opmerkt of als uw pijn na 48 uur in hevigheid of duur toeneemt, neem dan meteen contact op met uw arts.

22. Neem geen bloedverdunners

Bloedverdunners zoals aspirine en ibuprofen kunnen het risico op bloedingen tijdens de eerste week na de operatie verhogen. Overleg met uw arts wanneer het veilig is om deze medicijnen weer te gaan gebruiken.

23. Vermijd koorts in het begin van uw herstel

Sommige mensen kunnen kort na de ingreep lichte koorts krijgen als gevolg van de zwelling die door de operatie is veroorzaakt. Dit is normaal en hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn, zolang het binnen een paar dagen verdwijnt.

24. Blijf uit de buurt van blootstelling aan de zon

De huid op uw armen en borst is gelift en strak getrokken, dus het is belangrijk om dit gebied tijdens het herstel niet bloot te stellen aan de zon. U moet vermijden te veel tijd door te brengen in direct zonlicht en in zonnebanken. Blootstelling aan de zon kan brandwonden en andere huidproblemen veroorzaken die de genezing kunnen belemmeren en littekens kunnen veroorzaken.

25. Winkelen voor comfortabele kleding

Een van de eerste dingen die mensen doen als ze thuiskomen van een operatie is winkelen voor nieuwe kleren. Ze willen er goed uitzien in hun outfits, maar er zijn een aantal dingen te overwegen voordat ze naar buiten rennen om een nieuwe garderobe te kopen. Draag losse kleding en vermijd nauwsluitende topjes en alles met zakken aan de zijkanten van uw lichaam. Het laatste wat je nodig hebt is een infectie!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *