26 tips om u te helpen gezond te blijven tijdens het herstel van een FUE haartransplantatie
  • 986
  • 0

Een FUE haartransplantatie is een haar herstel procedure waarbij kleine plukjes haar uit het donorgebied worden gehaald. Het gewonnen haar wordt vervolgens geïmplanteerd in de kalende delen van de hoofdhuid om een natuurlijk ogende dekking te bieden.

De FUE haartransplantatie procedure is een veilige en effectieve methode om donor haarfollikels te oogsten van de achterkant en zijkanten van de hoofdhuid. Deze methode wordt al meer dan 20 jaar toegepast en heeft een uitstekende staat van dienst. De FUE procedure wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en sedatie om pijn en ongemak te minimaliseren.

Als u een FUE haartransplantatie ondergaat, zult u waarschijnlijk een paar hechtingen in de hoofdhuid hebben. Deze moeten na een week worden verwijderd en vervangen door kleine verbanden totdat de hechtingen er vanzelf uitvallen. Meestal duurt het ongeveer twee weken voordat alle hechtingen volledig genezen zijn, maar u kunt ze ook eerder verwijderen als ze irritatie of ongemak veroorzaken.

In het begin van het herstelproces kunt u last hebben van enige zwelling en blauwe plekken. Deze kunnen tot een minimum worden beperkt door het aanbrengen van ijskompressen of koude kompressen op het gebied, evenals het nemen van voorgeschreven pijnmedicatie.

Het proces verloopt snel en is relatief pijnloos, maar het zal enige tijd duren voordat uw lichaam volledig is hersteld. 

Hier zijn enkele tips om u te helpen gezond te blijven tijdens het herstel van de FUE haartransplantatie:

Rust zo veel mogelijk

Rust zo veel mogelijk gedurende ten minste twee weken na uw ingreep. U zult gedurende deze periode wat pijn ervaren; zelfs als u zich goed voelt, probeer zoveel mogelijk te slapen. De beste manier om uw hersteltijd te versnellen is door langer te slapen dan normaal – tussen de acht en tien uur per dag zou voldoende moeten zijn!

Neem uw medicijnen op tijd in

De medicijnen die uw arts u voorschrijft, helpen de pijn, zwelling en blauwe plekken na de ingreep te verminderen. Als u vragen hebt over wat de medicijnen bevatten of hoe vaak u ze moet innemen, vraag dit dan eerst aan uw arts of apotheker. U moet ook alle instructies met betrekking tot de doseringsfrequentie en de dosering hoeveelheden zorgvuldig opvolgen.

Eet gezond

Uw lichaam heeft de juiste voedingsstoffen en vitaminen nodig om uw algehele gezondheid en welzijn te ondersteunen. U moet zich vooral richten op het eten van veel fruit en groenten. Deze zitten vol met antioxidanten die vrije radicalen in uw lichaam bestrijden en uw immuunsysteem stimuleren. Eet ook minstens twee keer per week mager vlees, zoals kip of vis, en volle granen, zoals zilvervliesrijst, havermout of quinoa.

Blijf gehydrateerd

Veel water drinken helpt je huid gehydrateerd te houden, waardoor ze er gezond en glad blijft uitzien. Het helpt ook om gifstoffen uit je lichaam te spoelen, zodat ze zich niet ophopen in je cellen, waardoor die slecht gaan werken of voortijdig afsterven. Drink minstens acht glazen water per dag om er zeker van te zijn dat u voldoende vocht binnenkrijgt voor een optimale gezondheid tijdens het herstel van uw FUE haartransplantatie. Als u niet van gewoon water houdt, voeg dan schijfjes vers fruit of komkommers toe aan uw glas voor smaakvariaties zonder extra calorieën aan uw dieet toe te voegen.

Volg de instructies van uw arts.

De beste tip voor het herstel van een haartransplantatie is om de instructies van uw arts tot op de letter te volgen. Als hij of zij u vertelt om uw hoofd twee weken niet te wassen, doe het dan niet. Te vroeg wassen kan uw hoofdhuid laten bloeden en een infectie veroorzaken.

Zorg voor een gezond dieet.

Een evenwichtig dieet is essentieel om gezond te blijven en ziektes te voorkomen. Dat is niet anders als u herstellende bent van een haartransplantatie. U kunt het beste van tevoren plannen wat u gaat eten, zodat u geen junkfood eet op een lege maag of ‘s avonds laat een eetbui krijgt omdat u honger hebt maar niet weet wat u anders kunt eten dan fastfood of afhaalmaaltijden.

Blijf met je handen van je hoofdhuid af.

Een veelgemaakte fout tijdens het herstel van een FUE haartransplantatie is het te snel na de operatie aanraken van de hoofdhuid. Hierdoor kunnen korstjes loslaten en voortijdig afvallen, wat zowel binnen als buiten een puinhoop kan veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet u de eerste twee weken na de operatie uw handen zoveel mogelijk uit uw haar houden en vuil of olie van uw handen verwijderen met water en zeep voordat u uw hoofdhuid weer aanraakt.

Vermijd roken

Roken is een van de slechtste dingen die u kunt doen voor en tijdens het herstel van een FUE haartransplantatie. Het kan het genezingsproces beïnvloeden en uw lichaam op vele manieren schade toebrengen. Het veroorzaakt bijvoorbeeld bloedstolsels en vermindert de bloedstroom, wat kan leiden tot infectie of hevige bloedingen. Het verhoogt ook de ontsteking, wat het genezingsproces beïnvloedt door het weefselherstel te vertragen en de zuurstoftoevoer naar het wondgebied te verminderen. Als u rookt voordat u een FUE haartransplantatie ondergaat, kan het langer duren voordat uw lichaam volledig is genezen.

Vermijd Alcohol

Alcohol staat erom bekend dat het uw lever beschadigt, en dit kan de kwaliteit van de getransplanteerde haarfollikels beïnvloeden. Het ergste wat u kunt doen is om na de transplantatie weer te gaan drinken. De beste manier om alcohol te vermijden na de procedure is om alcohol helemaal te vermijden.

Verminder de inname van cafeïne

Veel mensen zijn verbaasd als ze horen dat cafeïne een diureticum is. Het kan ervoor zorgen dat u meer dan normaal moet plassen, wat kan leiden tot uitdroging. Tijdens het herstel is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven, zodat u niet uitgedroogd raakt en uw haartransplantatie verliest. Koffie en thee zijn veelgebruikte bronnen van cafeïne, maar er zijn ook andere manieren waarop u cafeïne binnenkrijgt zonder dat u het doorheeft. Sommige frisdranken bevatten bijvoorbeeld veel cafeïne en veel energiedrankjes zelfs nog meer. Je kunt ook cafeïne binnenkrijgen van chocolade of ander voedsel dat je vaak eet, zoals koekjes of ijs.

Slaap niet op uw zij of op uw buik

Het kan verleidelijk zijn om direct na de ingreep op uw zij of buik te gaan liggen, maar dit kan juist schade toebrengen aan het donorgebied. Als u een FUE behandeling ondergaat, kunt u het beste de eerste 24 uur na de operatie op uw rug slapen. Als u op uw zij ligt, komen de grafts onder druk te staan, waardoor ze geplet kunnen worden. Als u een groot aantal transplantaten heeft, kan dit ook resulteren in zichtbare zwelling rond uw hoofd. Dit komt doordat wanneer u op uw zij of op uw buik ligt, de zwaartekracht het bloed van het hoofd naar beneden naar uw voeten trekt en omgekeerd wanneer u rechtop zit of rechtop staat. Dit veroorzaakt zwellingen in bepaalde delen van de hoofdhuid door een teveel aan vocht dat uit deze delen moet worden verwijderd voordat de zwelling volledig afneemt.

Neem uw eerste douche met zachte hand

Uw arts zal u waarschijnlijk aanraden om te wachten tot de hechtingen zijn verwijderd voordat u uw eerste douche neemt – meestal ongeveer zeven dagen na de operatie – dus overhaast deze stap niet! Een bad nemen is ook goed, zolang u maar voorzichtig bent en uw hechtingen niet nat maakt of er direct water op krijgt. Als je een FUE hebt ondergaan, is het vooral belangrijk dat je je haar niet wast totdat alle grafts volledig zijn genezen – wat enkele maanden kan duren, afhankelijk van het aantal grafts dat is verwijderd en hoe lang ze zijn ingegroeid voordat ze door nieuwe zijn vervangen.

Bescherm uw hoofd ‘s nachts

Hoewel slapen belangrijk is voor uw algehele gezondheid, kan het schadelijk zijn als u in een ongemakkelijke houding slaapt. Als u op uw rug slaapt met een kussen onder uw hoofd, kan dat zwelling en blauwe plekken rond het donorgebied veroorzaken, wat blijvende littekens kan veroorzaken. Gebruik kussens om uzelf in verschillende hoeken te stutten, zodat u niet de hele nacht plat op uw rug hoeft te liggen.

Neem antibiotica en pijnstillers zoals voorgeschreven door uw arts

Hoewel de chirurgische incisies bij een FUE haartransplantatie meestal snel genezen, is er toch enige pijn verbonden aan de ingreep. Bovendien kunnen er in de eerste 24 uur na de ingreep verschillende bijwerkingen optreden, zoals misselijkheid en braken. Deze symptomen kunnen worden bestreden door het nemen van antibiotica zoals voorgeschreven door uw arts en door het nemen van pijnstillers zonder recept indien nodig. Als u na de operatie moeite heeft met ademhalen of slikken, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.

Gebruik koude kompressen om de zwelling te beperken.

Koude kompressen helpen zwellingen en blauwe plekken te verminderen. U kunt om het uur of om de twee minuten een cold pack of een ijszak op uw hoofd leggen gedurende enkele minuten per keer. Het zal ook de pijn en het ongemak verlichten. Als u geen toegang hebt tot een ijskompres of een koud kompres, kunt u ook aloë vera-gel of -crème op de incisieplaatsen aanbrengen.

Blijf uit de zon.

Het is zeer belangrijk om uw huid te beschermen tegen de zon tijdens het herstel van een FUE haartransplantatie operatie. De zon kan ervoor zorgen dat uw nieuwe getransplanteerde haarfollikels afsterven en daarom is het zeer aan te raden om tijdens het herstel altijd een hoed te dragen. Als u op stap gaat, zorg er dan voor dat u een breedgerande hoed heeft die uw gezicht en hoofdhuid kan beschermen tegen UV-stralen.

Probeer elke dag een frisse neus te halen.

Uw lichaam heeft zuurstof en zonlicht nodig om gezond te blijven. Ga dus, indien mogelijk, dagelijks minstens 15 minuten naar buiten in de zon en adem frisse lucht in. Dit zal u ook helpen ontspannen na de operatie, zodat uw lichaam sneller kan genezen.

Vermijd inspannende activiteiten

Gedurende ten minste twee weken na de ingreep moet u inspannende activiteiten vermijden. Hieronder vallen alle activiteiten die spanning kunnen veroorzaken op de spieren in uw hoofd, nek of rug. Hieronder vallen gewichtheffen, joggen en de meeste sporten waarbij u in contact komt met andere spelers. Als u van plan bent om na uw operatie aan een atletiekwedstrijd deel te nemen, overleg dan eerst met uw arts of het veilig voor u is om dit te doen.

Raak de incisies niet aan

Gedurende ten minste drie weken na de operatie mag u de incisieplaats niet aanraken of manipuleren met uw vingers of vingernagels. Dit geldt ook voor krabben of wrijven. Als u dat wel doet, kan dat littekenvorming, infecties en bloedingen veroorzaken. Als u de incisies toch aanraakt, was uw handen dan grondig met water en zeep.

Luister naar uw lichaam en neem pauzes

Zet uzelf niet te veel onder druk. Neem pauzes wanneer u ze nodig hebt en luister naar uw lichaam wanneer het u zegt dat het tijd is om naar bed te gaan of om een pauze te nemen van alle ogen. Je wilt het niet overdrijven, want dat kan extra schade veroorzaken waardoor je herstelproces langer duurt.

Ga niet zwemmen in openbare zwembaden of hot tubs.

Het chloor in zwembaden en hot tubs kan je genezende hoofdhuid irriteren. Als je echt wilt gaan zwemmen, probeer dan een privézwembad te vinden of betaal extra in je hotel om hun zwembad te gebruiken in plaats van een openbaar zwembad.

Vermijd overmatige hitte en zweten

De getransplanteerde follikels zijn erg kwetsbaar gedurende de eerste één tot twee maanden na de operatie, dus u moet vermijden dat ze worden blootgesteld aan overmatige warmte en zweet totdat ze volledig genezen zijn. Dit betekent dat u niet te hard moet sporten of naar buiten moet gaan in de zon zonder een hoed te dragen.

Beheers uw stressniveaus

Een van de belangrijkste dingen die u tijdens uw herstelperiode moet doen, is uw stressniveau beheersen. Dit betekent dat u voldoende moet slapen, goed moet eten en onnodige stressfactoren in uw leven moet vermijden. U moet ook ten minste twee weken na de ingreep elke vorm van inspannende activiteit vermijden.

Blijf uit de buurt van chemicaliën, kleurstoffen en geuren

Tijdens de eerste weken van uw FUE haartransplantatie dient u producten te vermijden die chemicaliën en geurstoffen bevatten. Dit omvat shampoo, conditioner, haarstyling producten, zeep, lotions en colognes. Als u deze producten in deze periode gebruikt, kunnen ze irritatie op de hoofdhuid veroorzaken en leiden tot infectie.

Houd uw lichaam in beweging

Je had het misschien niet verwacht, maar je lichaam in beweging houden is eigenlijk een van de beste dingen die je voor jezelf kunt doen tijdens het genezingsproces. De hele dag zitten maakt u alleen maar depressiever, en maakt het moeilijker voor uw lichaam om te herstellen van de operatie. Probeer om het uur op te staan en een wandeling te maken, of sta op zijn minst op en strek je zo nu en dan.

Overhaast de dingen niet, ook al voel je je geweldig

Hoewel het normaal is dat u zich direct na de operatie goed voelt, moet u proberen de dingen niet te overhaasten als het gaat om lichaamsbeweging of lichamelijke activiteit. Natuurlijk, als u zin hebt om te gaan hardlopen of gewichtheffen – ga uw gang! Maar ga niet te ver en zorg ervoor dat u zich niet te snel overbelast, want dat kan later tot meer complicaties leiden.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *