Denkt u aan een borstimplantaat? Lees eerst deze dingen
  • 322
  • 0

Een borstimplantaat is een zacht siliconen omhulsel gevuld met vloeistof, zoutoplossing of siliconengel. Het wordt tijdens een operatie onder de huid van elke borst geplaatst om de grootte en vorm ervan te veranderen.

Borstimplantaten kunnen tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van uw behoeften. Tijdelijke borstimplantaten zijn gemaakt van zoutoplossing of siliconengel en moeten worden verwijderd voordat ze leeglopen. Permanente implantaten zijn gemaakt van siliconen gel en geven langdurige resultaten.

Een borstvergroting wordt vaak uitgevoerd als onderdeel van een grotere cosmetische ingreep die mastopexie (borstlift) wordt genoemd. Bij deze ingreep wordt overtollige huid rond de tepel verwijderd, waardoor de borsten meer volume krijgen.

Denkt u erover om borstimplantaten te laten plaatsen? Dan bent u niet de enige. Elk jaar ondergaan meer dan 300.000 vrouwen een borstimplantatie. Het is de populairste cosmetische ingreep in het land en de meest gevraagde ingreep door vrouwen die kinderen hebben gekregen.

Een borstvergroting is een chirurgische ingreep waarbij zout water- of siliconen gel implantaten in uw borsten worden ingebracht om ze te vergroten en uw uiterlijk te verbeteren. Hier zijn enkele dingen die u moet overwegen voordat u onder het mes gaat:

1. Door wie laat je het doen?

2. Welk merk implantaat wordt er gebruikt?

3. Hoeveel kost het?

Borstimplantaat Chirurgie is een procedure waarbij een borstimplantaat in de borst wordt geïmplanteerd om de vorm of grootte ervan te vergroten. Borstimplantaten zijn er in verschillende maten, vormen en profielen (laag, gemiddeld, hoog). Het is belangrijk dat een patiënt de juiste maat en het juiste profiel voor zijn lichaamstype kiest, want als het eenmaal in het lichaam is geplaatst, kan het niet worden verwijderd zonder het door een ander te vervangen.

Siliconengel is een helder, flexibel siliconen materiaal dat zich aanpast aan uw lichaam. Het is gevuld met een zoutoplossing of siliconenolie.

Borstimplantaten kunnen worden geplaatst via een incisie onder de borst of rond de tepel, een zogenaamde inframammaire incisie.

De twee meest voorkomende soorten borstimplantaten zijn zoutoplossing en siliconengel, maar er zijn ook andere materialen beschikbaar. Zoutwater Implantaten zijn gevuld met een steriele zoutwateroplossing om ze volume te geven; ze zullen minder snel scheuren of lekken in het omringende weefsel dan siliconen gel implantaten. Siliconengel-implantaten voelen natuurlijker aan, maar zijn gevoelig voor scheuren en lekken omdat ze geen ondersteunend omhulsel hebben zoals zoutwater implantaten. Ze vereisen ook een langere hersteltijd na de operatie omdat ze pas worden gevuld nadat ze in uw lichaam zijn geplaatst.

Borstimplantaten zijn electieve ingrepen. Vrouwen die hun borsten willen vergroten of een misvorming van de borsten willen corrigeren, kunnen kiezen voor een borstimplantatie. Een borstvergroting is een cosmetische ingreep waarbij implantaten onder uw borstweefsel worden ingebracht om uw borst te vergroten. Een borstimplantaat is een met siliconengel of zoutwateroplossing gevuld implantaat dat onder het borstweefsel wordt geplaatst.

Borstimplantaten worden meestal gebruikt voor cosmetische doeleinden, maar ze kunnen ook worden gebruikt voor reconstructieve doeleinden bij vrouwen wier borsten zijn beschadigd door kankerbehandeling of andere ziekten.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de vrouwen die een borstvergroting hebben ondergaan, tevreden is met het resultaat. Sommige patiënten kunnen complicaties ondervinden zoals kapselvorming en asymmetrie, maar deze zijn gemakkelijk te behandelen met corrigerende chirurgie.

Ken de verschillende soorten borstimplantaten.

In het verleden werden borstimplantaten gemaakt van een synthetisch materiaal genaamd siliconen. Tegenwoordig worden in sommige gevallen nog siliconenimplantaten gebruikt, maar veel vrouwen kiezen in plaats daarvan voor zoutwater implantaten. Zoutwater Implantaten zijn duurder dan siliconenimplantaten, maar ze scheuren minder snel. Het zout in deze implantaten zorgt ervoor dat ze hun vorm en positie in het borstweefsel behouden. Als u zoutwater implantaten hebt, moet u ze ongeveer om de 10 jaar laten vervangen. Met siliconengel gevulde implantaten worden in verband gebracht met een verhoogd risico op kapselvorming – wanneer zich littekenweefsel rond het implantaat vormt – en andere problemen bij sommige vrouwen. Met siliconengel gevulde implantaten voelen doorgaans ook steviger aan dan zoutwater implantaten; daardoor kunnen ze tijdens het sporten of bij lichamelijke activiteit beter voelbaar zijn.

Verschillende implantaten zijn gemaakt van verschillende materialen.

Verschillende implantaten zijn gemaakt van verschillende materialen. Zoutwater Implantaten zijn gevuld met steriel water, terwijl met siliconengel gevulde implantaten een siliconen omhulsel hebben dat siliconenolie bevat. Zoutwater Implantaten werden voor het eerst geïntroduceerd in 1964, maar ze werden pas algemeen gebruikt nadat de met siliconengel gevulde borstvergroting in de jaren tachtig populair werd. Tegenwoordig worden zoutwater implantaten nog steeds veel gebruikt omdat ze goedkoper zijn dan met siliconen gevulde en omdat ze gemakkelijker via kleine incisies kunnen worden ingebracht (hoewel dit niet altijd het geval is). Met siliconengel gevulde implantaten werden populair in de jaren 1980 omdat ze zachter zijn dan zoutwater implantaten en natuurlijker aanvoelen onder de huid. Ze lekken ook niet na verloop van tijd zoals zoute implantaten soms doen (hoewel dit wel kan gebeuren als een implantaat scheurt).

Het herstel kan en duurt vaak langer dan patiënten verwachten.

Het herstel van een borstvergroting kan langer duren dan patiënten verwachten en veel vrouwen merken dat ze weken na de operatie hulp nodig hebben bij de dagelijkse bezigheden. De hersteltijd is voor iedereen verschillend, maar de meeste vrouwen kunnen rekenen op ongeveer twee weken verlof, nog ongeveer een week lichte dienst thuis en nog een paar weken voordat ze zich weer zichzelf voelen. Als u thuis andere kinderen hebt of voor uw dagelijkse levensonderhoud afhankelijk bent van uw inkomen, kan dit een punt van zorg zijn.

Overweeg uw opties.

De eerste stap is bepalen welk type borstimplantaten voor u geschikt is. Er zijn twee hoofdcategorieën: siliconengel en zoutwater implantaten. Beide soorten implantaten zijn er in verschillende maten en vormen, dus zoek goed uit welke beschikbaar zijn. Siliconengel-implantaten zijn gevuld met een siliconengel die natuurlijker aanvoelt dan een zoutoplossing. Ze kunnen echter het aflezen van mammografieën bemoeilijken omdat ze wit op het röntgenscherm verschijnen. Zoutwater Implantaten zijn minder duur dan siliconen gel implantaten, maar moeten sneller worden vervangen omdat het zoutwater na verloop van tijd weglekt.

Uw chirurg is een belangrijke speler, dus kies iemand die u vertrouwt.

Uw chirurg is verantwoordelijk voor een vlot en veilig verloop van uw operatie. Zorg ervoor dat hij of zij ervaring heeft met de procedure en deze regelmatig uitvoert. Stel vragen en zorg dat u zich op uw gemak voelt bij de antwoorden voordat u akkoord gaat met de procedure.

Laat je cupmaat niet bepalen door de weegschaal.

Je besteedt misschien veel tijd om te bepalen welke maat kleding het beste past, maar er is geen standaard richtlijn voor bh maten, volgens het tijdschrift Self. Dat betekent dat zelfs als twee vrouwen verschillende bh maten hebben, ze in werkelijkheid vergelijkbare borstomvang kunnen hebben – en omgekeerd. Dus als je altijd al een B-cup hebt gehad en je wilt groter gaan met een implantaat, ga er dan niet van uit dat dat betekent dat je een hele lettermaat groter moet gaan.

Herstel kost tijd, maar is tijdelijk.

Het herstel van een borstvergroting kost tijd, maar u bent snel weer de oude. Sommige vrouwen gaan binnen een week of twee weer aan het werk, terwijl anderen er iets langer over doen. Dat hangt af van uw levensstijl en hoe actief u bent voor de operatie. U zult pijn en blauwe plekken hebben, maar die verdwijnen meestal binnen een paar weken na de operatie. Er kan ook enige zwelling optreden die tot drie maanden na de operatie aanhoudt, afhankelijk van het gebruikte type implantaat en uw lichaamstype.

Wees realistisch over de resultaten.

U hebt misschien gehoord over vrouwen die grotere borsten kregen dan ze verwachtten of die implantaten hadden die scheurden of verschoven in hun lichaam. Deze complicaties zijn zeldzaam, maar komen voor. Dus als u nadenkt over uw chirurgische opties, zorg er dan voor dat u realistisch bent over de resultaten die u kunt verwachten – en zorg ervoor dat uw arts bereid is deze verwachtingen vóór de operatie met u te bespreken.

Borstimplantaten voor borstvoeding

Als u borstimplantaten overweegt, is een van de eerste dingen die u moet overwegen of ze de borstvoeding in de weg staan. Borstimplantaten worden beschouwd als een veilige optie voor borstvoeding, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Het is belangrijk te weten dat niet alle borstimplantaten gelijk zijn. Bij sommige typen borstimplantaten is de kans groter dan bij andere dat u geen borstvoeding kunt geven. Het meest voorkomende type zoutwater implantaat is gemaakt van een siliconen omhulsel dat met zout water is gevuld. Siliconengel daarentegen is een andere optie die de melkproductie eerder kan verstoren omdat het in de melkkanalen kan lekken en ontstekingen en littekens in de borsten kan veroorzaken. Voor vrouwen die grotere borsten willen als onderdeel van hun esthetische doelen zijn er verschillende opties beschikbaar: natuurlijke weefsel vergroting, vet overdracht, implantaten met zoutoplossing of siliconengel en permanente vettransplantatie (liposuctie). Hoewel er niet veel verschil is tussen deze procedures wat betreft de hoeveelheid pijn na de operatie, is er wel een verschil in de duur van het herstel.

Een borstimplantaat is een chirurgische ingreep.

Dat betekent dat er een litteken ontstaat en dat uw lichaam na de operatie moet genezen. Net als bij elke andere operatie zijn er risico’s verbonden aan een borstimplantatie. U kunt een infectie krijgen op de plaats van de incisie of een abces (puszakje) onder uw huid ontwikkelen. Ook als u gezondheidsproblemen hebt, zoals diabetes of hoge bloeddruk, kunnen deze aandoeningen het risico op complicaties na een borstvergroting vergroten. Als u siliconengel borstimplantaten hebt, kunt u deze niet meer verwijderen als ze eenmaal in uw lichaam zijn geïmplanteerd. De enige manier om ze te verwijderen is door middel van een andere chirurgische ingreep, de zogenaamde revisie borstvergroting (verwijdering van uw oude implantaten en vervanging door nieuwe). Met siliconengel gevulde implantaten veroorzaken vaker bijwerkingen zoals pijn of verharding van het borstweefsel rond het implantaat dan met zoutoplossing gevulde implantaten.

In het begin zult u de borstimplantaten voelen.

Het is niet ongewoon om pijn of een strak gevoel rond uw borsten te voelen, vooral in de eerste weken na de operatie. U kunt ook merken dat uw borsten minder stevig aanvoelen dan normaal. Dit ongemak verbetert meestal na verloop van tijd en kan met medicijnen worden behandeld.

Het kan uw mammografie resultaten schaden.

De meeste vrouwen met borstimplantaten merken dat de implantaten zichtbaar zijn op hun mammografie. Dat betekent dat het voor radiologen moeilijker is om kankerweefsel in de borst te zien, omdat het achter het implantaat verborgen zit. Als u een afwijkende mammografie hebt en aanvullend onderzoek nodig hebt, zoals een biopsie of MRI, kan uw arts moeite hebben te vinden wat hij of zij zoekt als het zich achter een implantaat bevindt.

Infecties en bloedingen zijn zeldzame maar mogelijke risico’s.

In het algemeen kunnen infecties na elk type operatie voorkomen. Als u een infectie hebt, zal uw arts u antibiotica voorschrijven, die u mogelijk enkele weken na de operatie moet innemen. Infecties kunnen leiden tot ernstige complicaties als ze niet goed worden behandeld, dus waarschuw uw chirurg als u na de ingreep tekenen of symptomen van een infectie krijgt – zoals roodheid of zwelling in het gebied rond uw implantaat of koorts hoger dan 38 graden Celsius. Bloedingen zijn ook ongebruikelijk maar mogelijk na een borstvergrotende operatie; als u op enig moment na de ingreep hevige bloedingen krijgt, bel dan onmiddellijk uw arts.

Wees eerlijk over uw behoeften.

Borstimplantaten kunnen worden gebruikt om verschillende problemen te corrigeren, maar ze kunnen niet alle problemen oplossen. Als u zowel een borstlift als implantaten wilt, is het belangrijk te begrijpen dat de twee procedures niet altijd verenigbaar zijn. De beste manier om te beginnen is het vinden van een plastisch chirurg die uw doelstellingen en verwachtingen in detail met u bespreekt. Vraag naar hun ervaring met deze ingrepen en welke resultaten ze hebben bereikt bij andere patiënten zoals u (indien van toepassing).

Denk aan uw gezondheid.

Een borstcorrectie kan alleen worden uitgevoerd bij een gezonde patiënt zonder actieve medische aandoeningen die de genezing kunnen verstoren of complicaties kunnen veroorzaken tijdens of na de operatie. U moet een lichamelijk onderzoek ondergaan, inclusief bloedonderzoek en röntgenfoto’s van de borstkas, voordat uw operatiedatum wordt gepland. Als alles in orde is, bespreekt uw arts de behandelmogelijkheden en beslist hij of een borstvergroting voor u geschikt is.

Ga niet overhaast te werk.

Een borstvergroting is een serieuze beslissing waarover goed moet worden nagedacht. Als u een meer vrouwelijke vorm wilt bereiken, zijn er naast een borstvergroting nog andere opties mogelijk. Praat met uw arts over deze opties en de voor- en nadelen ervan. Het kan het beste voor u zijn om eerst te wachten tot andere methoden zijn geprobeerd, voordat u een operatie met implantaten ondergaat.

Uw resultaten zijn blijvend.

Borstimplantaten zijn bedoeld om blijvend te zijn, dus elke beslissing die u neemt is er een waar u de rest van uw leven mee zult moeten leven. Hoewel de meeste vrouwen weinig problemen hebben met hun implantaten en dol zijn op hoe ze eruit zien en aanvoelen, is het altijd een goed idee om te weten dat wat er ook gebeurt, het in ieder geval niet iets is dat kan worden teruggenomen.

Zullen mijn borsten natuurlijk aanvoelen?

Als u een borstvergroting overweegt, is de kans groot dat u op zoek bent naar een boost van uw zelfvertrouwen of een verandering van uw uiterlijk. Maar het belangrijkste is of uw nieuwe borsten natuurlijk aanvoelen. Zo niet, dan is het niet de moeite waard. Uw operatie moet gaan over wat goed voelt voor u, niet over wat andere mensen denken over hoe uw lichaam eruit ziet.

Wat zijn de bijwerkingen?

De meest voorkomende bijwerking van een borstimplantaat operatie is kapselvorming, waarbij zich littekenweefsel vormt rond het omhulsel van het implantaat, waardoor het verhardt of krimpt. Door capsulaire contractie kunnen de borsten stevig of knobbelig aanvoelen. In ernstige gevallen kan een vrouw een aanvullende operatie nodig hebben om het kapsel te verwijderen en het implantaat te vervangen. Andere complicaties zijn infectie of bloedingen onder de huid waar de incisie tijdens de operatie is gemaakt; ontsteking van het littekenweefsel rond het implantaat; traumatische extrusie van een implantaat (waarbij een implantaat uit zijn plaats springt); migratie van een implantaat; asymmetrie tussen natuurlijke borsten en geïmplanteerde borsten; scheuren van een implantaat; pijn; tepelgevoeligheid; huidverkleuring door blootstelling aan de zon; capsulaire contractie (littekenweefsel rond de borst).

Zien implantaten er natuurlijk uit als ze plat zijn?

Nee, dat zien ze niet. Implantaten zijn niet gemaakt om gezien te worden als ze plat op de borst liggen. Ze moeten onder het borstweefsel worden geplaatst en dan worden gevuld met vloeistof of siliconengel. Dan vullen ze de vorm van je borsten op een manier die er natuurlijk (en sexy) uitziet. Als je je implantaten niet goed vult, kunnen ze er onnatuurlijk of zelfs belachelijk uitzien.

Hoe groot moet ik gaan?

De grootte van uw borsten wordt bepaald door de afmetingen van uw borstwand en de hoeveelheid vet in de borst. Als u om te beginnen grote borsten hebt, hebt u wellicht minder grote borstimplantaten nodig dan iemand met kleinere borsten die een cupmaat groter wil.

Zal mijn lichaam reageren op het vreemde materiaal?

Sommige vrouwen die borstimplantaten krijgen, hebben last van ontstekingen, littekens en zelfs capsulaire contractie (wanneer het kapsel dat zich rond uw implantaat vormt te strak wordt). Deze problemen kunnen worden behandeld met een operatie, maar ze kunnen maandenlang pijn en ongemak veroorzaken nadat u uw borsten heeft laten doen. Als u zich zorgen maakt over de reactie van uw lichaam op siliconen of zoute borstimplantaten, vraag uw chirurg dan of hij een implantaat met cohesieve gel gebruikt. Als u zich nog steeds zorgen maakt over littekens of ontstekingen, vraag dan of er andere opties beschikbaar zijn in uw kliniek (zoals vettransplantatie).

Wat gebeurt er als ik zwanger word nadat ik implantaten heb gekregen?

In het algemeen zijn er geen beperkingen voor vrouwen met borstimplantaten om zwanger te worden of borstvoeding te geven. In sommige gevallen kan het implantaat tijdens de zwangerschap worden verwijderd en na de bevalling worden teruggeplaatst. In andere gevallen kan het implantaat tijdens de zwangerschap blijven zitten en na de geboorte worden verwijderd. De enige uitzondering is als de vrouw met siliconengel gevulde implantaten heeft gehad die zijn gescheurd of leeggelopen. Als dit gebeurt voordat u zwanger wordt, is het raadzaam om ze te vervangen voordat u probeert zwanger te worden, omdat er bij met zoutoplossing gevulde implantaten een risico op scheuren tijdens de zwangerschap bestaat. Als het na de zwangerschap gebeurt, moet u wachten tot na de bevalling voordat u ze vervangt en moet u ervoor zorgen dat u geen andere complicaties krijgt door een infectie als gevolg van het feit dat de implantaten in uw lichaam zitten terwijl u zwanger bent (bijvoorbeeld).

Waar wordt het implantaat geplaatst?

Borstimplantaten kunnen onder of bovenop de spier worden geplaatst. Borsten zien er natuurlijker uit als ze onder de spier worden geplaatst, maar ze kunnen na verloop van tijd meer kans hebben om te rimpelen. Implantaten die over de spier worden geplaatst, zullen minder snel rimpelen of rimpelen, maar zien er bij beweging minder natuurlijk uit. Sommige vrouwen kiezen voor beide soorten implantaten – één onder elke arm – zodat ze de bovenste welving van hun borsten (het zogenaamde “decolleté”) beter kunnen definiëren.

Bent u een goede kandidaat voor borstimplantaten?

Borstimplantaten zijn over het algemeen voorbehouden aan vrouwen met gezonde borsten en een stabiel gewicht. De belangrijkste factor om te bepalen of een vrouw al dan niet in aanmerking komt voor een borstvergroting is de elasticiteit van de huid. Vrouwen met een extreem losse huid (die veel gewicht hebben verloren) of vrouwen die meerdere zwangerschappen hebben gehad, zijn mogelijk geen goede kandidaten voor een borstvergrotende operatie. Als u twijfelt of u al dan niet een goede kandidaat bent voor deze ingreep, raadpleeg dan uw arts voordat u verder gaat met het plannen van een afspraak met een plastisch chirurg.

Welk type implantaat is het beste voor u?

Bij een borstvergroting wordt een implantaat in uw borstweefsel geplaatst om deze groter of voller te maken. U kunt kiezen uit borstimplantaten met een zoutwateroplossing of met siliconengel. Het meest gebruikelijke type implantaat is gemaakt van zout water van medische kwaliteit. Zoutwater Implantaten worden al sinds de jaren zestig gebruikt en hebben een goede reputatie op het gebied van veiligheid en effectiviteit. Ze zijn over het algemeen minder duur dan siliconen gel implantaten, maar ze voelen ook steviger aan in uw borsten en zijn moeilijker te verbergen onder kleding omdat ze door kleding heen zichtbaarder zijn. Siliconen Gel Implantaten zijn gevuld met siliconenolie in plaats van zout water. Ze voelen zachter aan dan zoutwater implantaten, waardoor ze comfortabeler zijn voor vrouwen die een natuurlijker resultaat willen. Siliconen Gel Implantaten zijn ook duurder dan zoutwater implantaten – een factor die uw beslissing om al dan niet voor dit type implantatie procedure te kiezen kan beïnvloeden.

Chirurgie is niet voor iedereen geschikt

Als u geen ideale kandidaat bent voor deze procedure – bijvoorbeeld als u een medische aandoening hebt of als u in het verleden hebt gerookt – kunt u de operatie heroverwegen of uitstellen tot later in uw leven, wanneer uw gezondheidstoestand beter is. U kunt nu ook niet-invasieve behandelingen overwegen, zoals borstliften of vettransplantaties, en later in uw leven beslissen of een operatie voor u geschikt is.

Er is geen goede of verkeerde maat of vorm voor jou.

Uw borsten zijn niet zoals koekjesvormpjes waarbij u een bepaalde vorm en grootte kunt kiezen en verwacht dat die bij elke vrouw met bijpassende kenmerken goed zal staan (en omgekeerd). De beste manier om erachter te komen wat bij uw lichaamstype past, is een bezoek aan een plastisch chirurg die uw unieke lichaamstype kan onderzoeken, u door het proces kan begeleiden en opties kan identificeren die het beste bij uw persoonlijkheid en levensstijl passen.

Kan ik mijn normale activiteiten hervatten?

Een borstvergroting kan één dag tot twee weken duren, afhankelijk van het type implantaat en de omvang van de ingreep. Als u na de ingreep weer snel aan het werk wilt of wilt sporten, kiest u een arts die ervaring heeft met die ingreep om de hersteltijd tot een minimum te beperken. Als u kiest voor een gediplomeerd plastisch chirurg met veel ervaring in het uitvoeren van borstvergrotingsoperaties, vergroot u uw kansen op een uitstekend resultaat zonder complicaties en met minimale uitval.

Wat vind ik van mijn borsten na de bevalling?

De meest voorkomende reden waarom vrouwen een borstvergroting ondergaan is om cosmetische redenen, maar andere vrouwen besluiten tot een operatie na het krijgen van kinderen omdat hun borsten uitgezakt zijn als gevolg van borstvoeding of gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Na een borstvergroting zijn er de eerste dagen na de ingreep wat ongemak en zwelling. U moet ook rekening houden met blauwe plekken aan de buitenkant van uw borsten gedurende ongeveer twee weken na de operatie (deze zijn misschien niet zichtbaar in badkleding). Uw borsten kunnen tot drie maanden na de operatie zwaar aanvoelen, maar dit verbetert meestal na verloop van tijd.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *