Denkt u aan een borstlift? Lees eerst deze dingen
  • 713
  • 0

Veel vrouwen die ongelukkig zijn met de grootte of vorm van hun borsten overwegen een borstlift.

Een borstlift wordt uitgevoerd om uw borsten te verbeteren, of ze nu verslapt zijn of niet zo stevig als u zou willen. Een borstlift, ook wel mastopexie genoemd, is een cosmetische ingreep die vrouwen kan helpen die niet tevreden zijn met het uiterlijk van hun borsten. Deze ingreep kan de vorm, de grootte en het gevoel van uw borsten verbeteren.

Borstlifting wordt uitgevoerd door plastisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in cosmetische ingrepen. Bespreek met uw arts, voordat u een afspraak maakt, wat u van deze ingreep kunt verwachten. 

Een borstlift kan met verschillende methoden en technieken worden uitgevoerd, maar bij alle borstliftprocedures worden overtollige huid en weefsel chirurgisch verwijderd. De overtollige huid wordt dan hoger op de borst geplaatst, waardoor een jeugdigere vorm ontstaat met vollere, stevigere borsten.

Een borstlift kan onder volledige narcose of onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. In beide gevallen moet u waarschijnlijk een nacht in het ziekenhuis blijven.

De meest voorkomende vorm van borstlift wordt een mastopexie genoemd. Bij een mastopexie wordt een incisie gemaakt rond het tepelhof (de donkere huid rond de tepel). De tepel kan hoger op de borst worden geplaatst en tegelijkertijd een nieuwe vorm krijgen. Als u verslapte huid boven elke borst heeft, kan dit gebied tijdens de operatie ook worden aangespannen.

Een nieuwer type borstlift heet een circumareolaire borstlift, waarbij een incisie wordt gemaakt rond de hele omtrek van elke tepel in plaats van alleen rond het tepelhof. Deze techniek is populair geworden omdat er minder littekens nodig zijn dan bij de traditionele mastopexie, terwijl de resultaten toch goed zijn.

Als u een borstlift overweegt, vraagt u zich misschien af wat de procedure inhoudt. Er zijn veel verschillende soorten borstliften, die elk hun eigen voordelen en risico’s hebben.

Dit is wat u moet weten over borstliftprocedures:

Inhoud show

Wat is een borstlift?

Een borstlift is een chirurgische ingreep om verslapte borsten te liften en een nieuwe vorm te geven. Het doel van de ingreep is om borsten die na een bevalling of gewichtsverlies hun jeugdige contouren hebben verloren, weer parmantig en vorm te geven. De ingreep kan ook worden uitgevoerd bij kleinere vrouwen met verslapte borsten als gevolg van genetische erfenis of leeftijdsgebonden veranderingen in de verdeling van het lichaamsvet. De hoeveelheid verwijderde huid is gebaseerd op de ernst van de verzakking, maar een gemiddelde borstlift verwijdert ongeveer 5 cm huid rond elke borst, wat neerkomt op ongeveer 450 gram per stuk. Bij sommige vrouwen kan na verloop van tijd meer dan één operatie nodig zijn als er na een zwangerschap of gewichtsverlies extra verslapping optreedt.

U moet realistisch zijn over uw verwachtingen

Een borstlift is geen toverstafje dat uw borsten er weer laat uitzien als toen u jonger was. Het is een chirurgische ingreep die verslapte borsten optilt en hun vorm verbetert. Voor veel vrouwen die kinderen hebben gekregen of zijn afgevallen, kan dit het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde herstellen. Maar als u dramatische resultaten verwacht, is er geen garantie dat dit mogelijk is. Uw chirurg kan alleen werken met de anatomie van uw borsten zoals ze nu zijn en ze met een operatie een jeugdigere vorm geven. Hij kan misschien niet dezelfde resultaten creëren als iemand die nooit kinderen heeft gehad of is afgevallen.

U kunt waarschijnlijk na een week weer aan het werk

Borstlifting is een vrij invasieve ingreep, maar de hersteltijd is relatief kort. De meeste vrouwen kunnen binnen een week na de operatie weer aan het werk en na ongeveer twee weken kunnen ze weer gaan sporten. Maar u moet wel de instructies van uw arts volgen over wat u in die tijd moet doen.

Het helpt de pijn door borstverzakking te verminderen

Borsten zijn er niet alleen voor het uiterlijk: Ze spelen ook een belangrijke rol in onze algemene gezondheid en houding. Vrouwen met uitgezakte borsten hebben meer kans op rugpijn door een slechte houding, en ze kunnen moeite hebben met diep ademhalen omdat hun longen niet volledig uitzetten als ze diep ademhalen. Borstliften helpen de verzakking te verminderen door de huid rond het borstweefsel aan te spannen, waardoor de pijn vermindert en de ademhaling verbetert.

Het duurt even voordat uw littekens vervagen

Een van de meest voorkomende zorgen van vrouwen die een borstlift willen ondergaan is hoe hun littekens er na de ingreep uit zullen zien. Hoewel moderne technologie het voor chirurgen mogelijk heeft gemaakt om littekens te verminderen, is de beste manier om zichtbare littekens te voorkomen het kiezen van een ervaren chirurg die geavanceerde technieken gebruikt tijdens de ingreep.

Borstliften kunnen ook op andere delen van uw lichaam worden uitgevoerd!

Misschien heeft u wel eens gehoord van procedures zoals liposuctie of buikwandcorrectie, waarbij soortgelijke technieken als bij een borstlift worden toegepast, maar dan op andere delen van het lichaam in plaats van alleen op de borsten. Als u geïnteresseerd bent in een borstlift, maar het uiterlijk ervan niet mooi vindt, kunt u met een chirurg bespreken of deze op een andere plaats op uw lichaam kan worden uitgevoerd!

Hoe lang duurt het?

Een borstlift duurt meestal twee tot drie uur. Ze kunnen poliklinisch worden uitgevoerd of als onderdeel van een buikwandcorrectie of een andere operatie waarbij algemene verdoving wordt gebruikt. Bij een borstlift zonder andere ingrepen wordt een plaatselijke verdoving gebruikt, zodat u daarna naar huis kunt en gedurende enkele dagen of weken pijnstillers kunt gebruiken, afhankelijk van uw herstel.

Borstlift is niet voor iedereen geschikt

Een borstlift is niet voor iedereen geschikt. Als uw borsten verslappen als gevolg van zwangerschap en borstvoeding, maar u hebt geen andere gezondheidsproblemen, dan is de beste behandelingsoptie misschien het dragen van een ondersteunende beha en het vermijden van beugelbeha’s die druk op uw borsten kunnen uitoefenen. Maar als u verslapte borsten hebt door spierafbraak (atrofie), hebt u misschien meer nodig dan alleen een ondersteunende beha. Misschien wilt u een borstlift, vettransplantatie of implantaten.

Borstlift is niet alleen het verwijderen van overtollige huid

Een veel voorkomende misvatting over een borstlift is dat de overtollige huid van de borsten wordt verwijderd – en dat is niet helemaal waar. Bij een borstlift wordt weliswaar overtollige huid verwijderd, maar de ingreep doet veel meer dan alleen de losse huid rond uw borsten strak trekken; het tepelhof (het donkere gebied rond elke tepel) wordt ook verkleind en de tepel wordt dichter bij de oorspronkelijke positie bovenop de borst gebracht, zodat deze er parmantiger en jeugdiger uitziet. Daarom zeggen veel vrouwen dat hun tepels er hoger uitzien na deze ingreep!

Uw gewicht kan uw resultaten beïnvloeden

Bij overgewicht of obesitas kunnen uw borsten meer verslappen dan anders, omdat het bindweefsel in de borsten wordt uitgerekt en verzwakt. Als u afvalt – bijvoorbeeld door een dieet of lichaamsbeweging – dan wordt dat weefsel weer sterker en kan het uw borsten beter ondersteunen.

Het doel van een borstlift is om de borsten parmantiger te maken, niet per se groter.

Een borstlift kan een prachtige manier zijn om de natuurlijke effecten van de zwaartekracht op de borsten aan te pakken. Deze ingreep is echter het meest succesvol bij vrouwen die al kinderen hebben gehad en ouder zijn dan 30 jaar. Het is ook belangrijk op te merken dat een borstlift de borsten niet groter maakt, maar ze voller en parmantiger doet lijken. Het doel van een borstlift is de borsten parmantiger te maken, niet per se groter. Als u grotere borsten wilt, kunt u beter een borstvergroting overwegen.

Borstliften worden afgeraden voor vrouwen die van plan zijn meer kinderen te krijgen.

Borstliften worden afgeraden voor vrouwen die van plan zijn meer kinderen te krijgen. Als u een zwangerschap plant nadat u een borstlift hebt ondergaan, neem dan contact op met ons kantoor voor meer informatie over de specifieke voorzorgsmaatregelen die tijdens de zwangerschap moeten worden genomen en over hoe lang het duurt voordat uw borsten er weer uitzien als voor de zwangerschap.

Borstvormen verschillen van persoon tot persoon

De vorm van de borsten verschilt van persoon tot persoon, ook al zijn ze qua grootte en gewicht vergelijkbaar. Sommige vrouwen hebben plattere borsten, terwijl andere meer ronde borsten hebben. Daarom heeft elke vrouw een ander soort borstlift nodig die perfect bij haar lichaam past en haar er in een mum van tijd op haar best laat uitzien!

Borstlift kan uw zelfvertrouwen vergroten

Een borstlift kan uw zelfvertrouwen vergroten omdat de vorm van uw borsten wordt verbeterd. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over het dragen van laag uitgesneden jurken of topjes omdat uw borsten een aantrekkelijke vorm en grootte hebben.

Borstlift is niet altijd nodig

Een borstlift kan op zichzelf staan, maar kan ook worden gecombineerd met andere ingrepen zoals een borstvergroting (toevoegen van volume) of -verkleining (verminderen van volume). Omdat borstliften worden uitgevoerd om het uiterlijk van verslapte of hangende borsten te verbeteren, worden ze vaak gebruikt om de gevolgen van zwangerschap, bevalling en gewichtsverlies/-toename te corrigeren.

De redenen dat vrouwen een borstlift ondergaan variëren

Sommige vrouwen zijn sterk afgevallen of hebben een zwangerschap achter de rug, wat kan leiden tot verslapping en striae. Anderen hebben misschien een aandoening ontwikkeld die ptosis heet en waardoor de borsten verslappen naarmate ze ouder worden. Weer anderen willen hun uiterlijk verbeteren na het krijgen van kinderen of een borstvergrotende operatie.

Tijdens het herstel heeft u veel steun nodig.

Een borstlift kan littekens achterlaten op de borsten, maar die zijn meestal klein en onopvallend. De incisies worden gemaakt rond de tepel en het tepelhof (het donkere gebied rond de tepel) en onder de oksels. U zult ook enkele dagen of weken last hebben van zwelling, waardoor het moeilijk kan zijn om u te verplaatsen of dagelijkse activiteiten zoals sporten of afwassen uit te voeren zonder u pijn te doen.

Borstimplantaten zijn misschien niet geschikt voor u.

Voor een borstlift zijn niet altijd implantaten nodig, maar als u grotere borsten wilt, kan het nodig zijn om na de ingreep een implantaat onder uw nieuwe borstplooi te plaatsen. Dit betekent dat er een extra incisieplaats op uw borstwand komt, wat het risico op complicaties zoals infectie of bloeding verhoogt. En als u een meer bescheiden mate van verzakking of ongelijkmatigheid heeft, kan een implantaat uw borsten er onnatuurlijk of onevenredig uit laten zien. Het is ook mogelijk dat het implantaat na verloop van tijd verschuift, waardoor een nieuwe operatie nodig is om het te repareren.

Uw tepelgevoel kan veranderen.

Als u overweegt een borstlift te ondergaan, is het belangrijk te weten dat een van de bijwerkingen van de ingreep is dat het tepelgevoel na de operatie aan een of beide zijden kan afnemen. Dit betekent dat u uw tepel minder of helemaal niet meer voelt dan voor de operatie, of dat de tepel anders aanvoelt bij aanraking of wanneer er iets tegenaan schuurt (zoals kleding). Dit gevoelsverlies kan enkele weken of maanden na de operatie aanhouden, maar zal uiteindelijk verdwijnen als uw borsten genezen en hun normale vorm terugkrijgen.

U moet een chirurg kiezen die veel ervaring heeft met borstliften.

Dit zal ervoor zorgen dat u het best mogelijke resultaat van uw operatie krijgt. Zoek iemand die honderden of duizenden ingrepen heeft uitgevoerd in plaats van slechts één of twee. Vraag, indien mogelijk, naar referenties van andere patiënten die soortgelijke ingrepen hebben ondergaan en kijk of zij problemen hebben gehad na de operatie.

Denk goed na over uw doelstellingen.

Een borstlift is bedoeld om borsten die na een zwangerschap of gewichtsverlies zijn uitgezakt, weer parmantig te maken, maar de borsten worden niet groter of hoger als ze voor de zwangerschap al vrij hoog op de borstwand zaten. Daarom is het belangrijk te weten wat voor resultaat u wilt voordat u een chirurg raadpleegt: Een gelift uiterlijk zonder verandering in omvang; een gelift uiterlijk met enige toename in omvang; of alleen een algehele verbetering van vorm en contour (en misschien ook een kleine toename in cupmaat).

Een borstlift verandert de grootte van uw borsten niet.

Borstliften zijn bedoeld om verslapte borsten te herpositioneren en ze een nieuwe vorm te geven. Ze kunnen ook worden gebruikt om hangende tepels strakker te maken. Uw borsten worden er echter niet groter door. Als u grotere borsten wilt, kunt u overwegen implantaten te laten plaatsen of vet uit andere delen van uw lichaam naar uw borststreek te laten overbrengen.

U moet een tijdje niet sporten.

Als u een borstlift krijgt, wordt u waarschijnlijk aangeraden om gedurende ongeveer zes weken na de ingreep geen zware oefeningen te doen. Gedurende deze periode zullen uw borsten genezen en gezwollen zijn, dus u kunt het beste een pauze inlassen totdat ze volledig hersteld zijn. U moet ook wachten tot ten minste drie maanden na de operatie om full-body workouts te hervatten waarbij u gewichten boven uw hoofd of push-ups (die druk uitoefenen op de borsten) gebruikt. Probeer zo mogelijk nog langer te wachten met dit soort trainingen.

Het is mogelijk dat uw tepels na de operatie gevoelloos zijn.

Gevoelloosheid komt vaak voor bij tepels na een borstlift, vooral als er tijdens de operatie zenuwuiteinden zijn beschadigd of als er na het verwijderen van weefsel niet genoeg huid beschikbaar was om het tepelgebied te bedekken. Dit kan enkele weken tot enkele maanden of langer duren, terwijl de zenuwen genezen en zich op de juiste manier verbinden. In de meeste gevallen gaat het echter vanzelf over zonder dat uw chirurg of arts het hoeft te behandelen (hoewel uw arts soms lokale verdovende crèmes kan voorschrijven als dat nodig is).

Uw tepels zien er anders uit, waarschijnlijk op een goede manier!

Uw tepels zijn met het borstweefsel verbonden door een huidlaagje dat de tepelhof wordt genoemd. Bij een borstlift worden de tepel en het tepelhof hoger op uw borstwand geplaatst om ze meer volume en projectie te geven. Dit betekent dat ze kleiner zijn dan voor de operatie, maar dat ze er beter uitzien dan voorheen (minder uitgezakt en meer parmantig).

Begrijp het doel van een borstlift

Een borstlift kan het uiterlijk van uw borsten verbeteren door ze steviger, jeugdiger en/of symmetrischer te maken. Een borstlift wordt vaak tegelijk met een borstvergroting (implantaten) uitgevoerd. Als u echter geen implantaten wilt, kan uw arts u een mastopexie alleen aanbevelen – een operatie waarbij de tepel en het tepelhof (verdonkerd gebied rond de tepel) opnieuw worden gevormd – of een mastopexie met reductie – een operatie waarbij overtollige borsthuid en -weefsel samen met de tepel en het tepelhof worden verwijderd.

Bespreek uw doelstellingen met uw arts.

Voordat u een cosmetische ingreep ondergaat, is het belangrijk om met uw arts te bespreken welke resultaten u hoopt te bereiken. Zorg ervoor dat u realistische verwachtingen heeft over hoeveel verbetering mogelijk is. Uw arts kan u ook helpen bepalen of een operatie voor u geschikt is op basis van factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand en andere medische aandoeningen.

Weet welke operatie voor u het meest geschikt is

Er zijn twee belangrijke soorten borstliften: een ankerlift of een peri-areolaire (donut) lift. De ankerlift maakt gebruik van dezelfde incisie als een augmentatie, maar verplaatst het ankerpunt hoger op de borstplooi, zodat er meer huid boven ligt om te liften. Bij deze benadering zijn er minder littekens vóór de tepel, maar omdat er meer huid achter de tepel moet worden verwijderd, kunnen er na genezing meer zichtbare littekens zijn dan bij een donutlift.

Overweeg ook een borstverkleining.

Als u grote borsten heeft die rugpijn veroorzaken of u hinderen bij uw dagelijkse activiteiten, praat dan met uw arts over een borstverkleining en een lift. Soms worden deze twee ingrepen gecombineerd tot één complexe operatie die mastopexy-augmentatie mammoplastiek wordt genoemd.

Ken het verschil tussen een borstlift en een borstvergroting

Een borstlift – ook wel mastopexie genoemd – kan worden uitgevoerd bij vrouwen met verslapte borsten of bij vrouwen die zijn afgevallen na een zwangerschap of een vermageringskuur. Het doel is de huid van de borsten te liften en aan te spannen, zodat ze er parmantiger en jeugdiger uitzien. Borstvergrotingen zijn ingrepen waarbij uw borsten meer volume krijgen, meestal door middel van implantaten die in zakken onder het oppervlak van uw borstwand worden geplaatst. Als u grotere borsten wilt, is een borstvergroting misschien iets voor u.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *