• 1
  • 0

U hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van borstvergroting, of augmentatie mammoplastie, een chirurgische ingreep om uw borsten te vergroten. Dit wordt gedaan door implantaten of vettransplantaten toe te voegen.

Hoewel er vele redenen zijn waarom iemand zou overwegen borstimplantaten te laten plaatsen, is het belangrijk te onthouden dat dit een ingrijpende operatie is met risico’s en bijwerkingen. Als u overweegt borstimplantaten te laten plaatsen, zijn hier enkele dingen die u moet weten voordat u een afspraak maakt met uw plastisch chirurg.

Waarom kiezen zoveel vrouwen voor een borstvergroting? Voor veel vrouwen gaat het om het verbeteren van hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Borstimplantaten kunnen de lichaamsvorm van een vrouw veranderen, waardoor ze een vollere buste krijgt en groter lijkt of meer in verhouding staat tot de rest van haar lichaam.

Voordat u besluit een borstvergrotende operatie te ondergaan, moet u ervoor zorgen dat u op de hoogte bent van alle risico’s die aan deze ingreep verbonden zijn en welke gevolgen deze op lange termijn voor uw gezondheid kan hebben. De volgende punten zullen u helpen een weloverwogen beslissing te nemen over de vraag of een borstvergroting al dan niet geschikt is voor u:

1. Wat zijn de risico’s van een borstvergroting?

Risico’s zijn onder meer bloedingen, infecties en capsulaire contractie. Capsulaire contractie treedt op wanneer littekenweefsel zich rond het implantaat vormt, waardoor het krimpt of verhardt. Dit kan pijn of ongemak veroorzaken en het moeilijk maken om het implantaat te verwijderen of te vervangen indien nodig. Het risico op capsulaire contractie is hoger bij vrouwen die roken of orale anticonceptiemiddelen gebruiken, bij vrouwen die eerder een borstoperatie hebben ondergaan, bij vrouwen met een familiaire voorgeschiedenis van capsulaire contractie en bij vrouwen die steroïden gebruiken tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoedingsperiode.

2. Wat kan er misgaan tijdens de operatie?

Infectie. Infecties na een borstvergroting komen bij ongeveer 1 procent van de patiënten voor. Tekenen van infectie zijn onder meer roodheid, warmte en pijn op de incisieplaats, zwelling en drainage uit de incisieplaats. Andere symptomen zijn koorts en rillingen. Als u een van deze symptomen na uw operatie ervaart, is het belangrijk dat u onmiddellijk contact opneemt met uw arts, zodat hij de oorzaak kan vaststellen en stappen kan ondernemen om de infectie zo snel mogelijk te behandelen.

Littekenvorming. Littekenvorming kan optreden als er een chirurgische fout is gemaakt tijdens de ingreep of als er een infectie is opgetreden na de operatie (zie hierboven). Littekenvorming komt vaker voor wanneer implantaten via een incisie onder de borst worden ingebracht in plaats van eroverheen (submusculaire plaatsing), omdat er bij deze techniek minder ruimte is tussen de huid en het implantaat.

3. Kan ik borstvoeding geven na een borstvergrotende operatie?

Ja, u kunt borstvoeding geven na een borstvergroting. Zoals bij elke operatie zijn er risico’s op infectie en bloeding. Maar deze risico’s zijn laag en als u de instructies van uw arts opvolgt, hoeft dit geen beletsel te zijn om borstvoeding te geven. Als u overweegt borstimplantaten te laten plaatsen, bespreek dan met uw arts wat het beste moment is voor de ingreep, zodat u borstvoeding kunt geven wanneer uw baby er klaar voor is. U hebt misschien nog een andere optie: autologe vettransfer. Bij deze procedure wordt vet uit een deel van uw lichaam gehaald en geïnjecteerd in een ander gebied waar het kan worden gebruikt voor een borstvergroting. Er komen geen implantaten aan te pas, maar er moet wel eerst een liposuctie worden uitgevoerd.

4. Hoe lang blijven mijn implantaten zitten?

Implantaten kunnen vele jaren meegaan, maar er zijn geen garanties. Er zijn veel factoren die de levensduur van borstimplantaten beïnvloeden, waaronder uw gezondheid, lichaamsgewicht en activiteitenniveau. Als uw gewicht sinds uw ingreep aanzienlijk is veranderd of als u medische aandoeningen hebt ontwikkeld, zoals diabetes of hoge bloeddruk, die van invloed kunnen zijn op de duurzaamheid van implantaten, moet u rekening houden met de mogelijkheid dat uw implantaten op een bepaald moment moeten worden vervangen.

5. Wat gebeurt er als ik aankom of gewicht verlies nadat ik de implantaten heb gekregen?

In het algemeen zijn implantaten verstelbaar en kunnen ze worden verwijderd als u aankomt of gewicht verliest. Er zijn echter risico’s verbonden aan elke chirurgische ingreep, waaronder infectie, bloeding en littekenvorming.

6. Heb ik later een lift nodig om ze er goed uit te laten zien?

Sommige vrouwen merken dat hun borsten na verloop van tijd verslappen. Als dit bij u het geval is, kunt u overwegen om tegelijk met uw borstvergroting een borstlift te laten uitvoeren. Hierdoor krijgt u een beter gevormd resultaat dan wanneer u tot later wacht.

7. Wat als ik mijn nieuwe borsten gewoon niet mooi vind?

Een van de meest voorkomende vragen die mensen hebben over het nemen van borstimplantaten is of ze hun nieuwe uiterlijk wel mooi zullen vinden of niet. De waarheid is dat ieders smaak verschilt en terwijl sommige vrouwen absoluut weg zijn van hun nieuwe look, zijn anderen niet altijd zo blij met hun resultaat als ze hadden verwacht. Als dit bij u gebeurt, zijn er manieren om uw resultaten te verbeteren en zelfs om uw chirurg uw implantaten te laten verwijderen indien nodig.

8. Zijn er complicaties in verband met zwangerschap of borstvoeding na een borstvergrotende operatie?

Als u zwanger bent, kan uw arts u aanraden te wachten tot na de bevalling als u een borstvergrotende operatie overweegt. De reden hiervoor is dat zwellingen en veranderingen in uw lichaam na de bevalling het voor uw chirurg moeilijk kunnen maken om de resultaten van uw ingreep te beoordelen. In deze periode kunnen er ook veranderingen in de elasticiteit van de huid optreden die van invloed zijn op de genezing van uw chirurgische littekens. Het is belangrijk dat u met uw arts bespreekt wanneer het voor u veilig is om een borstvergrotende operatie te ondergaan nadat u een baby hebt gekregen. Als u borstvoeding geeft, moet u ten minste zes maanden wachten voordat u enige vorm van plastische chirurgie ondergaat.

9. Hoe lang duurt het om te herstellen van een borstvergroting?

Voor de meeste mensen verloopt het herstel van een borstvergrotende operatie vrij snel. U kunt uw eerste postoperatieve afspraak binnen vijf dagen na de operatie verwachten, en uw arts moet u specifieke instructies geven over hoe u uw nieuwe borsten tijdens het genezingsproces moet verzorgen.

10. Uw borsten zullen er onmiddellijk na de operatie waarschijnlijk rood, ontstoken en gekneusd uitzien.

De eerste dagen na de operatie zullen uw borsten waarschijnlijk gezwollen en gekneusd zijn – zelfs als bij u een implantaat boven de spier (subpectoraal) werd geplaatst. Ze kunnen ook strak en gevoelig aanvoelen.

11. Uw implantaten kunnen in het begin bobbelig of hard aanvoelen.

Dit is normaal. Door de veranderingen in uw lichaam als gevolg van de operatie zullen uw implantaten een paar dagen tot een paar weken hard en bobbelig aanvoelen. Maar dit gevoel zou binnen een paar weken na de operatie moeten verdwijnen.

12. U kunt minstens een week niet in bad of onder de douche.

Na de operatie moet u operatiebeha’s en steunverbanden dragen. Gedurende deze tijd kunt u wat ongemak en zwelling in uw borsten ervaren, maar de meeste van deze symptomen zullen na ongeveer twee weken verdwijnen.

13. Heb realistische verwachtingen.

Uw chirurg zal met u bespreken welke resultaten hij van de ingreep verwacht, maar het is belangrijk dat u ook uw eigen wensen kent. Veel vrouwen willen grotere borsten, maar anderen zijn misschien al tevreden met iets grotere borsten of meer symmetrische borsten.

14. Neem tijd vrij voor uw werk en huishoudelijke taken.

U hebt ten minste 2 weken nodig om van deze ingreep te herstellen. Neem dus vrijaf van uw werk of school en pas uw agenda aan indien nodig. Bovendien hebt u misschien hulp in huis nodig terwijl u van deze ingreep herstelt – vraag uw familieleden of vrienden of ze kunnen helpen met koken of schoonmaken terwijl u van de operatie herstelt.

15. Wie is een goede kandidaat voor borstvergroting?

Een borstvergrotende operatie kan de grootte en de vorm van uw borsten verbeteren, maar is niet voor iedereen geschikt. Een goede kandidaat voor een borstvergroting heeft realistische verwachtingen van wat met een implantaat kan worden bereikt en is vastbesloten om na de operatie een gezonde levensstijl aan te houden. U moet ook realistische verwachtingen hebben over hoe een implantaat eruit zal zien en zal aanvoelen wanneer het eenmaal in uw lichaam is geïmplanteerd. Vrouwen met symmetrische borsten hebben meestal betere resultaten van een borstvergroting dan vrouwen met asymmetrische borsten.

16. Moet ik implantaten van dezelfde grootte of van verschillende grootte nemen?

Dit is een van de meest voorkomende vragen die we horen van patiënten die een borstvergroting overwegen. Het antwoord hangt af van uw doelstellingen en behoeften. Als u er evenrediger uit wilt zien, raden wij aan om beide borsten tegelijk te laten behandelen met implantaten van dezelfde grootte en vorm.

17. U zult iemand nodig hebben om u te helpen verzorgen tijdens het herstel.

De meeste artsen raden patiënten aan iemand in de buurt te hebben die hen na de operatie van het ziekenhuis naar huis kan brengen of die beschikbaar is om te helpen met kleine taken zoals hen naar vervolgafspraken brengen of maaltijden bereiden gedurende de eerste of twee weken na de ingreep. U zult waarschijnlijk hulp nodig hebben bij deze dingen totdat uw zwelling aanzienlijk afneemt (ongeveer 4 weken).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *