Denkt u aan een FUE haartransplantatie? Lees eerst deze dingen
  • 599
  • 0
Inhoud show

Denkt u aan een FUE haartransplantatie? Lees eerst deze dingen

Een haartransplantatie is een permanente procedure waarbij haar wordt verplaatst van een deel van de hoofdhuid waar het niet nodig is naar een deel dat haar heeft verloren. Het is een optie voor mensen met een genetische aanleg voor kaalheid, maar ook voor mensen die haar hebben verloren door medische aandoeningen zoals alopecia of chemotherapie.

Haartransplantaties worden al tientallen jaren uitgevoerd, maar de procedure is in de loop der tijd sterk veranderd. De eerste methode was FUT (folliculaire eenheid transplantatie), een chirurgische techniek waarbij artsen individuele follikels van het achterhoofd nemen en deze elders op de hoofdhuid implanteren. Bij deze procedure worden incisies gemaakt aan beide uiteinden van het donorgebied en vervolgens gesloten met hechtingen voordat de transplantatie worden geïmplanteerd op de ontvangers boven op het hoofd. Het hele proces kan tot drie uur per sessie duren, en patiënten moeten meerdere sessies gedurende meerdere maanden ondergaan om het gewenste resultaat te bereiken.

Het tweede type operatie is FUE (follicular unit extraction) – ook bekend als neografting – waarbij individuele follikels rechtstreeks uit het donorgebied worden gehaald met kleine punches in plaats van incisies te maken door grote stukken huid zoals bij FUT.

Denkt u aan een haartransplantatie? Dan bent u niet de enige. Haartransplantaties zijn tegenwoordig een van de populairste cosmetische ingrepen ter wereld en het valt niet te ontkennen dat ze duizenden mensen hebben geholpen er jonger uit te zien en zich jonger te voelen.

Een haartransplantatie is een chirurgische procedure waarbij kleine transplantatie met gezonde haarzakjes van de achterkant of zijkanten van uw hoofd worden genomen en geïmplanteerd in kalende gebieden om de verloren dichtheid te herstellen. Dit wordt zowel bij mannen als bij vrouwen gedaan. Er zijn twee hoofdtypes van haar herstellende technieken: Follicular Unit Extraction (FUE) en Follicular Unit Transplantation (FUT). FUT was traditioneel de meest voorkomende vorm van haartransplantatie maar is grotendeels vervangen door FUE omdat het minder invasief, sneller en kosteneffectiever is.

Een FUE-haartransplantatie is een minimaal invasieve procedure waarbij folliculaire eenheden uit het donorgebied worden verwijderd. De grafts worden vervolgens getransplanteerd in kalende gebieden.

Folliculaire eenheden zijn groepen haren die als één eenheid worden geoogst. Dit resulteert in minder littekens en trauma aan de hoofdhuid, wat een veelvoorkomende bijwerking is van andere methoden.

Daarom wordt een FUE-haartransplantatie als zeer veilig beschouwd, met minimale bijwerkingen. Er zijn echter wel enkele risico’s verbonden aan deze procedure waarvan u zich bewust moet zijn voordat u een ingreep ondergaat.

FUE, of follicular unit extraction, is een haartransplantatie procedure die in de loop der jaren aan populariteit heeft gewonnen. Het is een poliklinische procedure waarbij haarzakjes aan de achterkant en zijkanten van uw hoofdhuid worden verwijderd en getransplanteerd naar gebieden met dunner wordend haar.

Veel mensen voelen zich aangetrokken tot de FUE omdat het meer controle biedt over waar het haar wordt geplaatst en hoeveel grafts er per gebied van de hoofdhuid worden gebruikt. Dit kan resulteren in een natuurlijker ogend resultaat dan de traditionele stripoperatie.

FUE heeft echter ook enkele nadelen ten opzichte van stripchirurgie, zoals een langere hersteltijd en hogere kosten. Als u een haartransplantatie overweegt, is het belangrijk dat u alle feiten kent voordat u een beslissing neemt.

FUE is een van de meest voorkomende en populaire haartransplantatie procedures.

De follicular unit extraction (FUE) methode is een soort operatie waarbij individuele haarzakjes aan de achterkant en zijkanten van de hoofdhuid worden gewonnen. De chirurg implanteert ze vervolgens in kale of dunner wordende gebieden om het verloren volume en de dichtheid te herstellen.

Deze procedure wordt meestal gebruikt om mannelijke kaalheid, alopecia en andere vormen van haaruitval te behandelen. Het wordt ook gebruikt als een cosmetische procedure om volume en dikte toe te voegen aan gebieden zoals de wenkbrauwen en de baard.

FUE heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten haartransplantaties, waaronder

Minder littekens – Omdat de incisies in kleine puntjes worden gemaakt in plaats van in grote stroken, blijven er minder zichtbare littekens achter na de operatie.

Minder pijn – follikels worden één voor één verwijderd in plaats van in groepen, wat het lichaam van de patiënt tijdens de hersteltijd minder belast.

Snellere hersteltijd – Omdat er geen grote hoeveelheden weefsel worden verwijderd, is er minder genezingstijd nodig voor patiënten om weer op de been te komen na de operatie.

Wat is een FUE haartransplantatie?

FUE haartransplantatie is de meest geavanceerde technologie in haartransplantatie chirurgie. Het is een minimaal invasieve procedure waarbij afzonderlijke folliculaire eenheden uit het donorgebied worden gehaald en één voor één in het kalende gebied worden getransplanteerd. Bij FUE zijn er geen incisies, hechtingen of littekens. Dit maakt het minder pijnlijk, minder risicovol en kosteneffectiever dan de traditionele strip-oogst. In tegenstelling tot andere methoden van haarherstel, vereist de FUE geen medicijnen of anesthesie omdat het onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd. Daarom is de FUE geschikt voor patiënten die gevoelig zijn voor pijn, een lage pijngrens hebben of gewoon geen medicijnen willen innemen voor de ingreep. De doelstellingen van de FUE zijn dezelfde als bij elke andere vorm van haarherstel: Het verbeteren van het uiterlijk en gevoel van uw hoofdhuid door het toevoegen van volume en dichtheid waar nodig; het verminderen van littekens; het verbeteren van het zelfvertrouwen; het herstellen van uw natuurlijke uiterlijk en gevoel; het voor altijd vermijden van littekens van haartransplantaties!

Is het veilig?

De folliculaire eenheden extractiemethode is de meest voorkomende haartransplantatie techniek die tegenwoordig wordt uitgevoerd. Volgens Dr. Bernstein wordt de FUE methode door de meeste medische experts als veilig en effectief beschouwd. Toch zijn er aan elke chirurgische ingreep risico’s verbonden. Het is dus belangrijk die te kennen voor u een beslissing neemt. Het grootste risico van een FUE-operatie is dat er permanente littekens ontstaan. Dit kan gebeuren als de arts tijdens de ingreep per ongeluk een slagader of ader doorsnijdt, wat kan leiden tot bloedingen en blauwe plekken. Een ander risico is infectie door het gebruik van naalden die in contact komen met uw bloed. Een infectie kan ernstig zijn, maar komt zelden voor als tijdens de procedure de juiste steriele technieken worden gebruikt.

Doet het pijn?

Het korte antwoord is ja, maar niet zo erg als u misschien denkt. De pijn van een haartransplantatie valt uiteen in twee categorieën: incisiepijn en postoperatieve pijn. De incisieplekken genezen meestal snel zonder complicaties en de meeste patiënten merken dat het ongemak na verloop van tijd afneemt. Postoperatieve pijn wordt vaak veroorzaakt door een zwelling in het getransplanteerde gebied, waarvan het tot drie weken kan duren voordat deze volledig is verdwenen.

Wat zijn de kansen op succes?

De belangrijkste factor die uw kansen op succes bepaalt, is hoeveel haar u in uw donorgebied (de achterkant van uw hoofd) heeft. Als er niet genoeg donorhaar beschikbaar is, kunnen we geen FUE (follicular unit extraction) procedure uitvoeren omdat we één folliculaire eenheid per graft (haarstuk) nodig hebben, en dit kan niet worden bereikt met haar van slechte kwaliteit. Voor patiënten die niet genoeg donorhaar hebben voor een FUE procedure bieden wij wel andere mogelijkheden zoals hoofdhuid verkleining en hoofdhuid lippen, maar deze technieken zijn invasiever dan de FUE. Labiaplastie is een andere optie voor vrouwen die kleinere schaamlippen willen maar niet genoeg donorhaar hebben voor een FUE procedure.

Hoe lang duurt het herstel?

Het herstelproces van een FUE haartransplantatie is vrij eenvoudig. U wordt plaatselijk verdoofd en daarna verwijdert de arts uw haarzakjes één voor één met een klein handinstrument. Nadat alle grafts zijn verwijderd, worden ze in kleine sneetjes achter op uw hoofd geplaatst. Als u van de ingreep bent hersteld, zal uw hoofdhuid ongeveer 10 dagen pijnlijk zijn en kunnen er blauwe plekken ontstaan. In de meeste gevallen kunt u binnen twee weken na de ingreep weer aan het werk. Het aantal grafts dat u nodig heeft hangt af van uw huidige staat van kaalheid en hoeveel dekking u wilt tijdens het proces. De gemiddelde persoon heeft tussen de 3.000 en 4.000 grafts in zijn hoofd – afhankelijk van hoeveel haar hij heeft verloren.

FUE is een pijnloze ingreep

FUE is een pijnloze procedure. Het donorgebied wordt verdoofd met een plaatselijke verdoving en er worden kleine incisies gemaakt in het donorgebied om er kleine transplantaten uit te halen. Deze enten worden vervolgens getransplanteerd in de kalende gebieden. Het hele proces duurt ongeveer zes tot acht uur en u kunt dezelfde dag nog naar huis. Na de operatie moet u een paar dagen rusten, maar binnen twee weken kunt u uw normale routine weer oppakken. Een FUE-haartransplantatie is niet alleen pijnloos, maar ook minder ingrijpend dan andere soorten haartransplantaties. Dit betekent dat er minder littekens en complicaties zijn in vergelijking met andere methoden van haartransplantatie zoals FUT (follicular unit transplantation).

FUE vereist meerdere sessies

Het aantal benodigde sessies hangt af van uw behoeften en de grootte van uw donorgebied. Als u op zoek bent naar een volledige hoofdtransplantatie, moet u rekenen op minstens zes sessies, verspreid over meerdere maanden of langer. Het proces zelf duurt slechts een paar uur per sessie, maar het duurt even voordat de getransplanteerde haren weer ingegroeid zijn en de tijdens de operatie gemaakte incisies bedekt zijn. Als u een transplantatie laat uitvoeren in meerdere sessies, moet u er dus rekening mee houden dat u veel tijd in uw agenda steekt!

Goed voor haarlijn restauratie

De meest voorkomende redenen voor een haartransplantatie zijn kaalheid en een terugwijkende haarlijn. Een goed voorbeeld is iemand die zijn haar heeft verloren door mannelijke kaalheid, maar zijn haarlijn intact wil houden. Dit kan worden bereikt met een FUE door grafts te winnen uit gebieden met veel haardichtheid en deze te implanteren in gebieden met minder dichtheid, zodat u uw natuurlijk ogende haarlijn kunt behouden, zelfs wanneer u elders op uw hoofd haar begint te verliezen.

Geen lineaire littekens

Een van de belangrijkste feiten over FUE is dat er geen lineaire littekens zijn. In plaats van in uw hoofdhuid te snijden en een zichtbare lijn achter te laten, gebruikt FUE kleine punches die weinig of geen sporen nalaten. Dit betekent dat u uw haar in elke gewenste stijl kunt dragen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat iemand uw littekens opmerkt.

Kortere behandelingsduur

FUE is een poliklinische procedure die in één dag kan worden uitgevoerd, vergeleken met een traditionele chirurgische transplantatie waarvoor een ziekenhuisopname van twee of drie dagen nodig is. Dit maakt het gemakkelijker voor patiënten die een strak schema hebben en het zich niet kunnen veroorloven om meerdere dagen vrij te nemen van hun werk.

Begin niet te vroeg

U zou in de verleiding kunnen komen om een haartransplantatie te ondergaan zodra u uw haar begint te verliezen. Maar FUE procedures zijn erg duur – en het is beter om niet zoveel geld uit te geven aan iets wat misschien niet nodig is. Als u in de 20 of 30 bent en geen echte uitdunning merkt, kan het geen kwaad om te wachten tot latere jaren, wanneer meer substantieel verlies onvermijdelijk is. Als u dan later beslist dat FUE niet geschikt is voor u, is er geen blijvende schade.

Deze methode wordt ook wel Follicular Unit Extraction genoemd.

De traditionele methode voor haartransplantatie staat bekend als follicular unit strip surgery (FUSS). Bij deze methode wordt een huidstrook met haarzakjes van de achterkant of zijkant van uw hoofd verwijderd en vervolgens onder vergroting in afzonderlijke folliculaire eenheden ontleed. De individuele grafts worden vervolgens één voor één in uw kalende gebied geplant via kleine incisies die met een scalpel of naald in uw hoofdhuid worden gemaakt. Bij FUE blijft al uw natuurlijke haar bovenop en achter op uw hoofd intact, zodat er van achteren geen littekens zichtbaar zijn! Bovendien hebt u meer controle over waar elk transplantaat precies moet komen, omdat het tijdens de procedure met behulp van een microscoop op elke gewenste plek op uw hoofdhuid kan worden geplaatst!

FUE verschilt van de FUT haartransplantatie therapie.

FUE is een haartransplantatie procedure waarbij met een kleine, scherpe pons kleine plukjes haar dragende huid worden verwijderd. Deze worden vervolgens getransplanteerd naar gebieden waar het haar dunner wordt of verloren is gegaan. Bij de oudere FUT-methode (follicular unit transplantation) wordt daarentegen een strook weefsel van het achterhoofd verwijderd en vervolgens in afzonderlijke folliculaire eenheden – die meestal ongeveer 1 cm lang zijn – ontleed en in kalende gebieden geïmplanteerd. De twee methoden hebben voor- en nadelen. FUT kan zonder incisie worden uitgevoerd, maar vergt meer tijd tijdens de operatie en het herstel. Voor FUE is helemaal geen incisie nodig, maar het kan langer duren door de vele stappen.

Hoe werkt FUE?

FUE staat voor Follicular Unit Extraction, een proces waarbij individuele follikels van de achterkant en zijkanten van uw hoofd worden getransplanteerd naar het kalende gebied. De procedure vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer een uur. Het donorgebied wordt kaalgeschoren om er zeker van te zijn dat er voldoende gezonde follikels beschikbaar zijn voor extractie. Er wordt een lineaire incisie gemaakt in het ontvangende gebied – meestal de achterkant of zijkanten van uw hoofd – waardoor de arts toegang krijgt tot de haarzakjes onder het oppervlak van uw hoofdhuid. Deze follikels worden vervolgens met zeer fijne mesjes of ponsjes verwijderd. Ze worden in kleine incisies in het ontvangende gebied geplaatst, waar ze na verloop van tijd uitgroeien tot nieuwe haren. Zoals bij elke operatie zijn er risico’s verbonden aan een FUE haartransplantatie, zoals littekens en een zekere mate van pijn na de ingreep. Maar omdat het minimaal invasief is en geen algemene verdoving vereist (in tegenstelling tot de traditionele FUT), vinden de meeste mensen het minder pijnlijk dan andere soorten haartransplantatie-operaties.

Voor een FUE hoeft het hoofd niet helemaal geschoren te worden.

Bij FUE (Follicular Unit Extraction) worden afzonderlijke haren met naalden uit de achterkant van uw hoofdhuid gehaald, in tegenstelling tot strip harvesting, waarbij een grote strook huid met een scalpel van de achterkant van uw hoofd wordt verwijderd. Deze methode zorgt voor natuurlijker ogende resultaten omdat er geen zichtbare littekens op uw hoofdhuid zijn na de operatie. Het nadeel is dat het langer kan duren dan bij striping, omdat elk transplantaat één voor één moet worden verwijderd. Het vereist ook meer vaardigheid van uw chirurg omdat hij of zij in staat moet zijn om elke afzonderlijke follikel te identificeren en te verwijderen zonder het omliggende weefsel of de zenuwen in uw hoofdhuid te beschadigen.

Sommige dingen moet u vermijden na een transplantatie.

Het wordt aanbevolen dat u gedurende ten minste twee weken na de operatie niet rookt en geen alcohol drinkt. Daarna kunt u weer met mate gaan drinken. U moet ook afblijven van medicijnen zoals aspirine en ibuprofen omdat deze bloedingen of blauwe plekken op uw hoofdhuid kunnen veroorzaken. Lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid, maar u moet zware oefeningen gedurende minstens een week na de operatie vermijden omdat dit bloedingen of blauwe plekken op uw hoofdhuid kan veroorzaken als gevolg van de verhoogde bloedstroom in uw lichaam. Kies in plaats daarvan voor lichte oefeningen zoals wandelen of zwemmen.

De downtime is korter dan bij de FUT.

De FUE is een meer geavanceerde procedure dan de FUT. Hierbij worden de haarzakjes één voor één verwijderd en vervolgens één voor één getransplanteerd. De operatie is zeer tijdrovend en vereist grote precisie van de chirurg. De beste kandidaten voor FUE zijn mensen met dun haar die niet lang vrij willen nemen van werk of school. Bij FUT worden grote stukken huid uit het achterhoofd gehaald en op de kale plekken geplaatst. Deze operatie laat een duidelijk litteken op uw hoofd achter dat tot 18 maanden kan duren om volledig te genezen. De hersteltijd bij FUE is veel korter dan bij FUT, omdat er bij deze ingreep niet wordt gesneden. Na de operatie kunt u ongeveer twee dagen last hebben van roodheid en zwelling rond het gebied waar het haar is verwijderd, maar dat trekt snel weg zonder dat pijnstillers nodig zijn.

Wat is beter FUE of FUT?

Als u een haartransplantatie overweegt, bent u wellicht de termen FUT en FUE tegengekomen. Maar wat betekenen ze? FUE staat voor follicular unit extraction en is een methode om haar van uw hoofdhuid te verwijderen, waarbij afzonderlijke follikels van de achterkant van uw hoofd worden genomen en getransplanteerd in dunner wordende gebieden. Het is de meest populaire methode, omdat ze minimaal invasief is en minder bijwerkingen heeft dan FUT, of folliculaire eenheid transplantatie. FUT staat voor folliculaire eenheid transplantatie, een meer traditionele vorm van chirurgie waarbij een reep huid met meerdere follikels wordt verwijderd van de achterkant van uw hoofdhuid en op uw kalende gebied wordt geënt. Het voordeel van deze vorm van chirurgie is dat u meer haar kunt laten groeien dan met slechts één follikel. Er zijn echter ook nadelen aan FUT, zoals littekens en een verhoogd risico op infectie, omdat er tijdens de operatie meer weefsel wordt verplaatst. Het belangrijkste verschil tussen deze twee technieken is dat bij FUE geen hechtingen nodig zijn, maar kleine incisies rond elke follikel om deze uit het donorgebied te verwijderen. Dit betekent dat er geen littekens ontstaan en dat er ook geen verband nodig is.

Groeit het haar terug na een FUE haartransplantatie?

Het antwoord is ja. Het haar groeit terug na een FUE (Follicular Unit Extraction) haartransplantatie. De procedure gebeurt onder plaatselijke verdoving, dus er is geen pijn tijdens het proces. De incisie op uw hoofdhuid wordt gesloten met een fijne hechting, die na 3-5 dagen wordt verwijderd. De reden waarom u zou moeten kiezen voor FUE in plaats van andere methoden zoals FUT (Follicular Unit Transplant) en stripchirurgie, is dat er geen littekens achterblijven op het donorgebied. Dit maakt het meer geschikt voor mensen met een lage haardichtheid of kaalheid aan de voorkant van hun hoofd waar ze geen tekenen van kaalheid of littekens in het openbaar willen laten zien. Een ander voordeel van FUE is dat u precies kunt kiezen waar u uw nieuwe haarlijn wilt hebben, in tegenstelling tot andere methoden waarbij de chirurg beslist waar de grafts worden geplaatst op basis van zijn ervaring en kennis van hoeveel haar u in de toekomst zou kunnen verliezen door veroudering of ziekte, enz.

Hoeveel grafts heb ik nodig om kaalheid te bedekken?

Dit is een moeilijk te beantwoorden vraag omdat het aantal benodigde grafts afhangt van de mate van uw kaalheid en de laksheid van uw hoofdhuid. Over het algemeen kunt u rekenen op 2.000 tot 4.000 grafts per sessie (het gemiddelde is 3.500). Het aantal benodigde sessies hangt ook af van de ernst en omvang van uw kaalheid en de dichtheid van uw donorgebied. De meest voorkomende oorzaken van haarverlies zijn mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) en alopecia areata (auto-immuun haarverlies). Wij raden u aan een ervaren haartransplantatie chirurg te raadplegen die ervaring heeft met de behandeling van beide aandoeningen.

Moet ik medicijnen nemen na een FUE transplantatie?

De FUE is een minimaal invasieve procedure die onder plaatselijke verdoving plaatsvindt. U kunt dezelfde dag van de ingreep naar huis. Gedurende enkele dagen na de ingreep moet u medicijnen innemen. Deze omvatten antibiotica en pijnstillers. Het is ook belangrijk dat u vitaminen inneemt en gezond eet om uw lichaam te helpen genezen van de operatie. FUE transplantatie is een chirurgische procedure waarbij haarfollikels van het achterhoofd worden verwijderd en getransplanteerd in kalende gebieden. De procedure kan worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving met sedatie of in een operatiekamer met algemene verdoving. FUE omvat meerdere sessies en kan, afhankelijk van de omvang van het haarverlies, enkele honderden uren patiëntentijd vergen over meerdere maanden of zelfs jaren.

Wat zijn de voordelen van een FUE haartransplantatie?

FUE (Follicular Unit Extraction) is een proces waarbij follikels één voor één uit het donorgebied van de hoofdhuid worden gehaald en vervolgens in een kalend gebied worden getransplanteerd. Het voordeel van FUE ten opzichte van FUT is dat het minimaal invasief is. Het donorgebied geneest zeer snel en de patiënt kan binnen enkele uren na de ingreep zijn normale activiteiten hervatten. De hersteltijd voor deze haartransplantatie procedure is zeer kort in vergelijking met andere soorten haartransplantatie procedures. FUE heeft geen littekens op het achterhoofd of in de nek en veroorzaakt dus geen verstoring in het dagelijks leven. Een ander voordeel van deze methode is dat er geen lineaire littekens in uw hoofd of nek achterblijven, wat een probleem kan zijn als u lang haar heeft of uw haar vaak los draagt.

Wat zijn de nadelen van een FUE haartransplantatie?

Er zijn enkele nadelen aan een FUE haartransplantatie, maar die zijn niet zo groot als u misschien denkt. Het grootste nadeel van een FUE procedure is dat de kwaliteit van het donorgebied niet gegarandeerd kan worden. Bij een strip-oogst procedure kan de chirurg er zeker van zijn dat hij alleen gezonde follikels neemt, omdat hij de hele hoofdhuid heeft om mee te werken. Bij FUE heb je maar één klein gebied op je hoofd en kun je niet controleren of die follikels gezond zijn. Het tweede nadeel is dat het duurder is dan de traditionele methoden, omdat de operatie meer kost en er meer tijd in gaat zitten. Als je een dichte dekking wilt en het niet erg vindt om wat extra geld (en tijd) uit te geven, dan is een FUE-procedure misschien iets voor jou.

Zal mijn haar er natuurlijk uitzien na een FUE haartransplantatie?

Het antwoord op deze vraag hangt af van de hoeveelheid haar die u wilt transplanteren, hoe u wilt dat uw haarlijn eruit ziet en wat voor soort haar u heeft. Als u een FUE haartransplantatie plant en een natuurlijk uitziend resultaat wenst, dan raden wij u aan voor een kleiner aantal grafts te gaan.

Wat zijn de bijwerkingen van een FUE haartransplantatie?

Dit is een veelgestelde vraag van mensen die een haartransplantatie overwegen. Het is waar dat er een aantal bijwerkingen zijn van elke vorm van chirurgie en het is belangrijk om deze op voorhand te kennen zodat u zich erop kunt voorbereiden en ze zoveel mogelijk kunt beperken. Een van de meest voorkomende bijwerkingen van een FUE-haartransplantatie is een plaatselijke zwelling, die meestal binnen enkele weken of maanden na de ingreep afneemt. Als u echter een ernstige zwelling of bloeding ervaart, is het belangrijk om meteen contact op te nemen met uw arts, zodat hij dit kan beoordelen en de nodige maatregelen kan nemen om deze symptomen te verlichten. Andere kleine bijwerkingen dan zwelling en bloeding zijn ontsteking en infectie rond het donorgebied, die beide kunnen worden verlicht met de juiste zorg en medicijnen van uw arts.

Zijn er complicaties mogelijk?

Er zijn enkele potentiële risico’s aan FUE, zoals littekenvorming en infectie. De meeste patiënten ervaren echter geen pijn tijdens de procedure en hebben een minimale downtime. Dat komt omdat het donorgebied niet wordt doorgesneden en gesloten met hechtingen; in plaats daarvan worden in het donorgebied kleine sneetjes gemaakt met een naald om de haarzakjes één voor één te verwijderen. In sommige gevallen duurt het langer dan verwacht om alle haarzakjes uit uw donorgebied te halen – dit kan enig ongemak veroorzaken, maar hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn. Als u zich zorgen maakt over de risico’s van een FUE of over de gevolgen daarvan voor uw persoonlijke situatie, praat er dan over met uw arts voordat u een behandelplan opstelt.

Hoe lang bestaat de FUE procedure al?

De FUE haartransplantatie procedure bestaat ongeveer 15 jaar. De FUE methode werd eind jaren 90 ontwikkeld door de Nederlandse chirurg Dr. Dassule, die deze methode als eerste toepaste voor haartransplantatie. In die tijd geloofde hij dat deze methode kon worden gebruikt om de resultaten te verbeteren en de pijn te verminderen die gepaard gaat met de traditionele technieken voor het oogsten van stroken. Met de FUE-methode kunnen chirurgen de donorplaatsen nauwkeuriger lokaliseren en afzonderlijke follikels verwijderen zonder incisies in de hoofdhuid te hoeven maken. Dit leidt tot minder bloedingen en minder ongemak na de operatie. Het grootste nadeel van deze aanpak is dat de chirurg meer tijd nodig heeft. In plaats van een mes of scheermes te gebruiken om stroken hoofdhuidweefsel weg te snijden, moet hij met scherpe ponsen (vergelijkbaar met die welke bij punch transplantatie worden gebruikt) individuele follikels één voor één uit de donorplaatsen halen.

Wie komt in aanmerking voor een FUE procedure?

Een FUE procedure is niet voor iedereen geschikt. Als u allergieën, diabetes, auto-immuunziekten of andere ernstige aandoeningen heeft die complicaties bij het genezingsproces kunnen veroorzaken, dan moet u met uw arts overleggen voordat u onder het mes gaat.

Hoe snel zal ik resultaat zien na een FUE procedure?

Hoe lang het duurt voordat u resultaat ziet na een haartransplantatie hangt af van het aantal grafts dat is getransplanteerd en het type haarverlies dat u heeft. Mannen met mannelijke kaalheid hebben bijvoorbeeld meer grafts nodig dan vrouwen met vrouwelijke kaalheid. Hoe meer grafts u heeft, hoe langer het duurt voordat uw haar is ingegroeid. Bovendien, als u minder grafts nodig heeft, is uw hersteltijd korter en ziet u eerder resultaat dan iemand die meer grafts nodig heeft. Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen hoeveel weken of maanden het duurt voordat uw nieuwe haar groeit na een FUE-behandeling, weten we dat de meeste patiënten binnen 12 maanden na hun ingreep resultaat zien. In sommige gevallen hebben patiënten al binnen twee maanden resultaat geboekt.

Is een FUE transplantatie de beste optie voor mij?

FUE is een goede keuze voor iedereen die zijn haarstijl wil behouden en niet veel geld te besteden heeft. Het is ook de beste optie voor mensen die minstens 18 jaar oud zijn, een stabiele levensstijl hebben en geen medicijnen willen nemen die de procedure zouden kunnen bemoeilijken. Het grootste nadeel van een FUE transplantatie is dat het langer duurt dan andere procedures, dus meer tijd in de stoel en meer genezingstijd erna. Omdat er geen incisie is bij dit type operatie, is er geen litteken, maar er zijn nog wel wat zwellingen en blauwe plekken die weken of maanden kunnen duren voordat ze volledig verdwenen zijn. Een ander mogelijk nadeel is dat het langer duurt om te herstellen van een FUE procedure omdat er geen hechtingen zijn; in plaats daarvan wordt uw hoofdhuid gehecht met oplosbare hechtingen die na verloop van tijd oplossen. U hebt ook iemand nodig die u na de ingreep naar huis brengt, omdat u pas de dag na de ingreep veilig kunt rijden – of zelfs langer, afhankelijk van het aantal grafts dat uit het donorgebied is genomen.

Heb ik een consultatie nodig voordat ik aan de procedure begin?

Ja, het is belangrijk om een consultatie te hebben voor elke procedure. Dan kunnen we uw verwachtingen bespreken en nagaan waarom u deze procedure wilt laten uitvoeren. Ook kunnen we dan uw donorgebied onderzoeken en zien of het geschikt is voor de operatie.

Zal het getransplanteerde haar weer uitvallen?

Het antwoord is ja, maar in de meeste gevallen zullen slechts enkele haren uitvallen. Het kan gaan om één tot 15 procent van uw grafts die uitvallen. De kans daarop is groter bij een FUT, omdat die ingrijpender is en er veel grotere stukken haar in één keer worden weggenomen. Bij een FUE-procedure is het echter mogelijk dat sommige haren in bepaalde gebieden zoals de slaapstreek of de bovenkant van het hoofd uitvallen na de procedure, maar dat is niet iets om u zorgen over te maken, omdat het meestal binnen twee maanden na de operatie gebeurt en dan vier maanden na de operatie helemaal stopt. De reden waarom sommige haren uitvallen, is dat ze in eerste instantie niet goed aan uw hoofdhuid vastzaten en dat ze bij het verwijderen uit het donorgebied samen met de follikel waar ze vandaan komen, zijn weggetrokken.

Wanneer is het juiste moment voor een haartransplantatie?

De beste tijd voor een haartransplantatie is wanneer u voldoende donorhaar heeft. Donordichtheid is het aantal haren per oppervlakte-eenheid van de huid. De gemiddelde folliculaire dichtheid in dit gebied is ongeveer 70-100 haren/cm2 en dit aantal kan variëren met leeftijd, ras, geslacht, etniciteit en andere factoren. Als u op 20-jarige leeftijd minder dan 10% van uw donordichtheid over hebt, betekent dit dat u op 40-jarige leeftijd niet meer dan 1000 grafts over zult hebben. Als u wacht tot na 40 jaar en u hebt nog steeds minder dan 10% van uw donordichtheid, dan blijft u beperkt tot ongeveer 800 transplantaten vanwege het verlies van follikels na 40 jaar. Met andere woorden, hoe ouder u wordt, hoe minder follikels u overhoudt voor transplantatie en dus minder transplantaten die veilig kunnen worden getransplanteerd zonder het risico van permanente littekens op de donorplaats of aanzienlijke verdunning in dit gebied en onnatuurlijk ogende resultaten van een overgeënt gebied als er te veel transplantaten in één keer worden getransplanteerd.

Groeien de getransplanteerde haren wel?

Het antwoord is ja, dat doen ze. Maar het hangt ervan af hoeveel haar u in het gebied verloren hebt en hoe lang u al kaal bent. Een haartransplantatie kan worden uitgevoerd in één enkele sessie of over een langere periode. In beide gevallen duurt het enkele maanden voordat het getransplanteerde haar begint te groeien. U kunt merken dat een deel van uw eigen haar is aangetast door de operatie (wat bekend staat als schokverlies) en dunner wordt dan voorheen. Ook kunt u gedurende deze periode littekens op de donorplaats verwachten. Uw arts zal u adviseren over hoe lang het duurt voordat deze effecten verdwijnen en uw nieuwe haar begint te groeien.

Heb ik genoeg donorhaar?

Dit is een van de meest gestelde vragen van patiënten voor een FUE-operatie. U moet begrijpen dat FUE een chirurgische ingreep is die een grote hoeveelheid donorgebied in uw hoofdhuid vereist om het vereiste aantal grafts te oogsten voor uw operatie. Als u niet over voldoende donorgebied beschikt, dan is het niet mogelijk om deze behandeling te ondergaan.

Kun je weer kaal worden na een haartransplantatie?

Het antwoord op deze vraag is ja, maar alleen in het geval van een FUT-procedure (folliculaire eenheidstransplantatie). Als u bijvoorbeeld aan de voorkant van uw hoofd dunner wordt en dat gebied wilt opvullen met haar van het achterhoofd, bestaat de kans dat die haren na enkele jaren niet meer teruggroeien. Als u echter kalend bent aan de voorkant, dan zou u die gebieden zonder problemen moeten kunnen laten opvullen. Als u daarentegen een FUE-procedure laat uitvoeren, kunt u geen haar meer verliezen omdat er geen huidtransplantaten of weefsel uit andere delen van uw lichaam wordt gebruikt.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *