Denkt u aan gynaecomastie? Lees eerst deze dingen
  • 670
  • 0

De aandoening wordt meestal veroorzaakt door een onbalans van mannelijke hormonen, die met medicijnen kan worden behandeld.

Gynaecomastie is een aandoening waarbij mannen borsten ontwikkelen. Het komt niet vaak voor, maar het overkomt ongeveer één op de tien mannen op een bepaald moment in hun leven.

Veel mannen aarzelen om over deze aandoening te praten omdat ze zich schamen of schamen. Maar er zijn manieren om gynaecomastie te behandelen, zodat u zich zekerder van uw lichaam kunt voelen.

Als je last hebt van borstgroei, zou dat het gevolg kunnen zijn van gynaecomastie, die wordt gekenmerkt door vergroot borstweefsel en je borst er uit kan laten zien alsof je dik of zwanger bent. Maar het is voor een arts niet altijd gemakkelijk om te zien of een patiënt deze aandoening heeft, vooral als er niet veel borstweefsel aanwezig is.

Het is normaal dat jongens in hun puberteit veranderingen in hun lichaam ervaren. Gynaecomastie wordt veroorzaakt door hormonale onevenwichtigheden die leiden tot de ontwikkeling van overtollig borstweefsel bij mannen. Dit gebeurt meestal wanneer mannelijke hormonen in het lichaam te veel of te weinig worden geproduceerd. De onbalans in hormonen veroorzaakt abnormale groei van borstweefsel, wat resulteert in gynaecomastie.

Gynaecomastie wordt onderverdeeld in twee soorten: fysiologische en pathologische gynaecomastie. Fysiologische gynaecomastie treedt op wanneer jongens groter worden dan normaal door een overmatige productie van groeihormonen tijdens de adolescentie. Deze vorm van gynaecomastie verdwijnt meestal na drie jaar als de puberteit voorbij is en de testosteronspiegel gestabiliseerd is. Pathologische gynaecomastie ontstaat wanneer er bij mannen na de adolescentie een onevenwicht is tussen het oestrogeengehalte en het testosterongehalte.

Gynaecomastie is een aandoening waarbij het borstweefsel van een man abnormaal groot wordt. Het kan worden veroorzaakt door een onbalans van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de borsten, zoals oestrogeen en testosteron.

Sommige mannen hebben zowel gynaecomastie als kwaadaardige tumoren, gynmastie genaamd. Als u merkbare borstgroei hebt, moet u er met uw arts over praten, vooral als u ouder bent dan 40 jaar of als de aandoening niet verdwijnt na het einde van de puberteit.

Gynaecomastie kan op elke leeftijd optreden, maar komt het meest voor tijdens de puberteit als gevolg van hormonale veranderingen die in deze levensfase plaatsvinden. Gynaecomastie kan ook optreden bij oudere mannen als gevolg van hormonale onevenwichtigheden of bepaalde medicijnen die zij gebruiken.

Wat is gynaecomastie?

Gynaecomastie is de ontwikkeling van borstweefsel bij mannen. Het ontstaat meestal na de puberteit en is vaak pas merkbaar in de puberteit, wanneer mannen beginnen met het ontwikkelen van lichaamsbeharing en andere lichamelijke veranderingen die horen bij de puberteit. Het kan ook optreden als gevolg van bepaalde gezondheidsproblemen, medicijnen of zelfs als bijwerking van illegale drugs zoals steroïden. Hoewel het niet ongewoon is dat jongere jongens wat extra borstweefsel hebben dat na verloop van tijd vanzelf weggaat, kan gynaecomastie die tot op volwassen leeftijd blijft bestaan, behandeling vereisen.

Hoe weet u of u gynaecomastie heeft?

De meest voorkomende symptomen van deze aandoening zijn pijn en gevoeligheid in het getroffen gebied. Andere symptomen zijn huidveranderingen zoals verdikking, verkleuring of littekenvorming. In sommige gevallen ziet de patiënt een knobbel onder de tepel en een zichtbaar vergrote huid. Als u denkt dat u aan gynaecomastie lijdt, probeer dan uw lichaam te bekijken en zelf te onderzoeken. Is er een afwijking of verandering, dan moet dit zo snel mogelijk door een arts worden vastgesteld.

Gynaecomastie is een tijdelijke aandoening waar de meeste mannen overheen groeien.

Gynaecomastie komt vaak voor bij jongens in de puberteit, maar het is een tijdelijke aandoening die de meeste mannen ontgroeien naarmate ze ouder worden. Als je volwassen bent en nog steeds mannenborsten hebt, kan het zijn dat je gynaecomastie hebt.

Gynaecomastie komt vaak voor.

Geschat wordt dat ongeveer een derde van alle jongens in de puberteit last krijgt van gynaecomastie. De aandoening is meestal van voorbijgaande aard en verdwijnt vanzelf binnen enkele maanden tot een jaar of twee. Sommige jongens kunnen echter een meer hardnekkige gynaecomastie ontwikkelen die een chirurgische of medicamenteuze behandeling vereist.

Het is niet alleen een esthetisch probleem; in sommige gevallen kan het ongemak en pijn veroorzaken.

Gynaecomastie kan pijn en gevoeligheid op de borst veroorzaken – vooral bij inspanning of als er iets tegen de borstwand drukt (zoals een veiligheidsgordel). U kunt ook rugpijn krijgen doordat u extra gewicht op uw borst draagt in plaats van op uw heupen of buik (waar het vet zich gewoonlijk verzamelt). In zeldzame gevallen kan gynaecomastie leiden tot borstkanker als het niet behandeld wordt.

Het verscheen plotseling in plaats van geleidelijk te groeien.

Als uw borst na de puberteit plotseling is gegroeid (of snel in slechts enkele weken), dan kan dit het gevolg zijn van gynaecomastie. Klierweefsel groeit sneller dan vetweefsel, dus als je plotselinge veranderingen in je lichaamsvorm opmerkt, is het waarschijnlijk geen vet maar klierweefsel.

Misschien wilt u zich laten onderzoeken door een specialist.

Praat met je huisarts als je je zorgen maakt over vergrote borsten. Hij of zij zal je waarschijnlijk aanraden om naar een arts te gaan die gespecialiseerd is in gynaecomastie. Dit kan een endocrinoloog zijn (een arts die hormonale problemen behandelt), plastisch chirurg of huisarts met expertise op dit gebied.

Misschien heeft u helemaal geen operatie nodig – of misschien slechts één ingreep.

Gynaecomastie wordt vaak behandeld met medicijnen of liposuctie alleen, vooral als het milder is of slechts aan één kant van de borst. Als beide zijden zijn aangetast en u een operatie wilt vermijden, is een andere optie vetoverdracht. Hierbij wordt overtollig vet uit andere delen van uw lichaam gehaald en in uw borststreek geïnjecteerd om te proberen deze een nieuwe vorm te geven.

U kunt kiezen uit verschillende behandelingen.

Eén optie voor de behandeling van gynaecomastie is liposuctie – ook wel lipolyse genoemd – waarbij overtollig vet uit de borststreek wordt verwijderd door de vetcellen via kleine sneetjes in de huid weg te zuigen. Deze procedure vereist geen algemene verdoving; u bent wakker tijdens de operatie maar voelt geen pijn. U gaat waarschijnlijk op dezelfde dag als uw operatie naar huis of blijft een nacht in het ziekenhuis, zodat de artsen uw vooruitgang na de ingreep nauwlettend kunnen volgen. Liposuctie wordt niet beschouwd als een permanente oplossing voor gynaecomastie, omdat het vetweefsel slechts tijdelijk wordt verwijderd.

De hormonen van het lichaam en hun onderlinge wisselwerking

Het menselijk lichaam bevat veel verschillende hormonen die verantwoordelijk zijn voor het regelen van verschillende processen in het lichaam. Sommige van deze hormonen worden geproduceerd door organen of klieren, terwijl andere door andere weefsels in het lichaam worden geproduceerd. De hypofyse produceert bijvoorbeeld twee belangrijke hormonen: groeihormoon (GH) en prolactine (PRL). GH stimuleert de groei tijdens de kinderjaren, terwijl PRL de melkproductie tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding stimuleert. Naast deze twee belangrijke hormonen zijn er nog vele andere belangrijke hormonen die verschillende functies in het lichaam regelen, zoals de stofwisseling en de seksuele functie. Een van die hormonen is testosteron (T), dat een belangrijke rol speelt bij de seksuele ontwikkeling en voortplantingsfunctie van de man, en bij de ontwikkeling en instandhouding van spiermassa.

Gynaecomastie is een aandoening die de borsten aantast.

Het ontstaat wanneer er een onbalans is tussen testosteron en oestrogeen, de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van mannelijk borstweefsel. In sommige gevallen is het borstweefsel van een man groter dan normaal omdat hij meer vet dan klierweefsel heeft.

Wat veroorzaakt gynaecomastie?

De exacte oorzaak van gynaecomastie is niet bekend, maar men denkt dat de aandoening wordt veroorzaakt door een onevenwicht tussen het oestrogeen- en het testosterongehalte in het lichaam. Wanneer het oestrogeengehalte hoog is ten opzichte van het testosterongehalte, kan gynaecomastie optreden als gevolg van toegenomen vetafzettingen in het mannelijke borstweefsel (door stimulering van vetcellen door oestrogeen) en een verminderde testosteronproductie (door omzetting in oestrogeen).

Wat is de beste manier om gynaecomastie te behandelen?

Als u gynaecomastie heeft, kan uw arts een operatie aanbevelen als behandeling voor uw aandoening. Een operatie kan poliklinisch of onder algemene verdoving in een ziekenhuis of chirurgisch centrum worden uitgevoerd. Uw arts zal u specifieke instructies geven over de verzorging na de operatie. Waarschijnlijk moet u na de operatie een aantal dagen een elastisch verband over uw borst dragen om te voorkomen dat er bloedstolsels in uw borstweefsel ontstaan. Uw arts kan u ook instructies geven over wanneer u na de operatie uw normale activiteiten kunt hervatten.

Hoe lang duurt het om te herstellen van een gynaecomastie-operatie?

De hersteltijd van een gynaecomastie operatie varieert afhankelijk van het type ingreep, maar de meeste patiënten kunnen binnen 24 uur na de ingreep weer naar huis. Patiënten worden aangemoedigd om gedurende ongeveer 10 dagen na de operatie een compressievest te dragen. Dit helpt de zwelling en blauwe plekken te minimaliseren en bevordert de doorbloeding. Patiënten die naast de gynaecomastie-operatie ook een liposuctie moeten ondergaan, krijgen te maken met extra littekens waarvan het langer dan 10 dagen kan duren voordat ze volledig genezen zijn.

Gynaecomastie kan permanent zijn.

Als uw gynaecomastie niet wordt veroorzaakt door een hormoon onbalans of een ander probleem, kan het blijvend zijn. Maar als de aandoening wordt veroorzaakt door iets anders of als het tijdelijk is, zullen uw mannelijke borsten na afloop van de behandeling weer normaal worden.

Als u denkt dat u gynaecomastie heeft

U moet met uw arts praten als u denkt dat u gynaecomastie heeft. Hij of zij zal uw lichaam onderzoeken en vragen stellen over uw symptomen, zoals wanneer ze zijn begonnen en hoe vaak ze voorkomen. Uw arts kan ook tests bestellen om andere oorzaken van uw symptomen uit te sluiten, zoals een hart- of leveraandoening.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *