• 851
  • 0

Rhinoplastie is een chirurgische ingreep om de neus te reconstrueren. De neus is een van de meest zichtbare kenmerken van iemands uiterlijk en kan iemands uiterlijk maken of breken. Rhinoplastie kan patiënten helpen die een kromme neus hebben, een te grote of te kleine neus, of zelfs een neus met een bult erop.

Rhinoplastie kan worden uitgevoerd met behulp van open chirurgie of gesloten chirurgie. Bij een open procedure wordt een snede gemaakt voor het oor en omlaag langs de zijkant van de neus om het kraakbeen en andere weefsels in de neus bloot te leggen. Dit type ingreep biedt meer flexibiliteit in termen van het modelleren en aanpassen van uw nieuwe neusvorm na de operatie.

Een neuscorrectie is over het algemeen veilig en doeltreffend, maar er zijn enkele risico’s aan verbonden en het is belangrijk dat u weet welke dat zijn voordat u beslist of een neuscorrectie voor u geschikt is.

Als u een neuscorrectie overweegt, is het belangrijk dat u alle aspecten van deze complexe ingreep begrijpt voordat u een beslissing neemt over de operatiedatum of de gewenste resultaten van uw operatie.

Hier zijn enkele dingen die u moet weten over neuscorrecties:

1. Waarom laten mensen een neuscorrectie uitvoeren?

Een neuscorrectie kan worden toegepast om de vorm en het uiterlijk van uw neus te verbeteren door de grootte ervan te verkleinen of de hoek ervan te veranderen. Het kan ook worden gebruikt om schade veroorzaakt door verwondingen of aangeboren afwijkingen te herstellen.

2. Wat gebeurt er tijdens de ingreep?

Tijdens de ingreep maakt uw chirurg incisies in uw neusgaten en verwijdert hij overtollig kraakbeen of bot dat moet worden verwijderd om uw neus weer de vorm te geven die u wenst. De incisies worden vervolgens gesloten met hechtingen en afgedekt met verband zodat ze goed genezen zonder uw ademhalingspatroon te beïnvloeden of ongemak te veroorzaken tijdens het slapen ‘s nachts.

3. Hoe lang duurt het voordat ik genezen ben?

Een neuscorrectie is een relatief kleine ingreep die meestal ongeveer twee uur duurt. Patiënten gaan vaak dezelfde dag nog naar huis en kunnen verwachten dat hun neus ongeveer twee weken na de operatie gezwollen zal zijn.

Sommige zwellingen kunnen tot zes weken aanhouden, maar de meeste zwellingen verdwijnen binnen twee maanden na de operatie. U kunt een paar dagen na de operatie last hebben van blauwe plekken en ongemak, maar de meeste patiënten merken dat hun pijn snel verdwijnt, zolang ze de instructies van hun chirurg voor postoperatieve zorg opvolgen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat iedereen anders geneest, dus er is geen uniforme tijdlijn voor herstel. Uw chirurg zal u laten weten hoe lang het zal duren voordat u zich weer normaal voelt na uw neuscorrectie.

4. Hoe veilig is een neuscorrectie?

Een neuscorrectie is veilig wanneer deze wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg die is gecertificeerd en veel ervaring heeft met deze ingreep. De meeste chirurgen gebruiken algemene anesthesie tijdens de ingreep om het comfort en de veiligheid van de patiënt te garanderen. Als een patiënt onderliggende gezondheidsproblemen heeft of bepaalde medicijnen gebruikt die het risico op complicaties verhogen, kan het zijn dat hij/zij in plaats daarvan plaatselijke verdoving nodig heeft.

5. Wat moet ik vermijden na een neuscorrectie?

Na een neuscorrectie vermijdt u best gedurende minstens zes weken zware lichamelijke activiteit. Hieronder vallen lichaamsbeweging of sporten waarbij u in contact komt met andere mensen of voorwerpen, zoals voetbal, basketbal en voetbal. U kunt ook het zwemmen in een chloorbad gedurende ten minste een maand na de operatie vermijden. Chloor kan namelijk de weefsels rond uw neus irriteren en ervoor zorgen dat korstjes voortijdig afvallen, wat kan leiden tot littekenvorming of misvorming.

6. Zal mijn neus er na de operatie natuurlijk uitzien?

Het antwoord is ja, maar het zal enige tijd duren. De veranderingen die optreden tijdens een neuscorrectie zijn in het begin subtiel en kunnen pas zes maanden of langer na de ingreep volledig zichtbaar zijn. In de meeste gevallen zal de neus er verfijnder uitzien dan voor de operatie, maar hij kan ook enkele weken na de operatie gezwollen lijken. Deze zwelling zou binnen ongeveer twee maanden moeten verdwijnen en dan zal uw chirurg u instructies geven over hoe u tijdens deze herstelperiode de juiste verzorging moet handhaven.

7. Kunnen er gelijktijdig met de neuscorrectie nog andere ingrepen worden uitgevoerd?

Hoewel veel mensen alleen voor een neuscorrectie kiezen, zijn er ook mensen die ervoor kiezen om tijdens hun operatie aanvullende ingrepen te ondergaan. De meest voorkomende aanvullende ingrepen zijn ooglidcorrecties en het opspelden van het oor (otoplastiek). Ooglidchirurgie wordt vaak uitgevoerd bij patiënten die overtollige huid rond hun ogen hebben (hetzij door veroudering of gewichtsverlies) en die graag jeugdiger ogende oogleden willen zonder meerdere operaties te hoeven ondergaan. Otoplastie daarentegen houdt in dat de oren worden verplaatst zodat ze dichter bij elkaar zitten en er natuurlijker uitzien in verhouding tot de grootte van uw gezicht. Als u overweegt een neuscorrectie te laten uitvoeren, maar zich zorgen maakt over de gevolgen voor uw uiterlijk.

8. Blijven de resultaten van mijn neuscorrectie levenslang behouden?

Het korte antwoord is ja, maar er zijn heel wat kanttekeningen. Rhinoplastie kan een uitstekende manier zijn om uw uiterlijk te veranderen en uw zelfvertrouwen te vergroten. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat de resultaten van deze operatie niet blijvend zijn – ze zullen in de loop van de tijd blijven evolueren. Gelukkig zijn de veranderingen die optreden na een neuscorrectie over het algemeen ten goede. De overgrote meerderheid van de patiënten die de ingreep ondergaan, melden dat hun neus er aantrekkelijker en natuurlijker uitziet dan ooit tevoren. Zelfs kleine veranderingen in uw levensstijl of omgeving kunnen van invloed zijn op hoe u zich de komende jaren zult voelen.

9. Hoe bepaal ik welke chirurg voor mij de juiste is?

Bij het kiezen van een chirurg kunt u het beste met meer dan één specialist overleggen. Het is mogelijk dat er in uw regio meerdere chirurgen zijn die al vele jaren neuscorrecties uitvoeren en een uitstekende reputatie hebben. U kunt zich laten doorverwijzen door vrienden of familieleden die succesvolle ervaringen hebben met een bepaalde chirurg, of uw huisarts vragen om iemand aan te bevelen met wie hij of zij in het verleden heeft samengewerkt. Houd er echter rekening mee dat sommige artsen zich niet op hun gemak voelen om patiënten rechtstreeks door te verwijzen naar het kantoor van een andere arts; daarom kan het zijn dat u verschillende kantoren moet bellen totdat u iemand vindt die bereid is om hun ‘verwijzingslijst’ te delen. Een andere optie is contact op te nemen met uw plaatselijke vereniging voor plastische chirurgie (zie hieronder) voor hulp bij het vinden van een gekwalificeerde specialist bij u in de buurt.

10. Wie is een ideale kandidaat voor een neuscorrectie?

Een neuscorrectie is bedoeld om het esthetische aspect van uw neus te verbeteren. Het doel van deze ingreep is niet om functionele problemen (zoals ademhalingsproblemen) te corrigeren, maar eerder om uw uiterlijk te veranderen.

Daarom wordt een neuscorrectie vaak beschouwd als cosmetische chirurgie in plaats van reconstructieve chirurgie. Een van de doorslaggevende factoren bij de keuze voor een neuscorrectie – of welke andere vorm van cosmetische chirurgie dan ook – is of u al dan niet denkt dat u er aantrekkelijker door zult worden.

Als u er alleen maar beter uit wilt zien en u zelfverzekerder wilt voelen, dan is een neuscorrectie misschien iets voor u. Als er echter niets mis is met uw neus dat u stoort op een emotioneel of psychologisch niveau, dan is een neuscorrectie misschien niet de risico’s waard die gepaard gaan met het ondergaan van een chirurgische ingreep.

11. Wat als ik mijn nieuwe neus niet mooi vind?

De resultaten van een neuscorrectie zullen waarschijnlijk onmiddellijk merkbaar zijn, maar ze zullen pas twee jaar na de ingreep permanent zijn. Hoewel de meeste mensen tevreden zijn met hun nieuwe neus, zijn er ook mensen die hem niet mooi vinden en kiezen voor een andere operatie om hem te corrigeren. Als u twijfelt over een neuscorrectie, is het misschien beter te wachten tot u zeker bent van uw beslissing voordat u ermee doorgaat. Op die manier zult u, als u toch besluit geen neuscorrectie te laten uitvoeren, niet het gevoel hebben dat u geld en tijd hebt verspild aan iets dat niet is gelukt.

12. Ben ik te jong voor een neuscorrectie?

Als u jonger bent dan 18 jaar, vraagt u zich misschien af of u te jong bent voor een neuscorrectie. Dit is een van de meest voorkomende vragen die we van onze patiënten krijgen en een vraag die ik altijd beantwoord met een volmondig nee! Hoewel sommige chirurgen bepaalde patiënten die jonger zijn dan 18 afwijzen, is dat niet omdat ze te jong zijn, maar eerder omdat ze vinden dat ze niet genoeg ervaring of opleiding hebben om een dergelijke operatie op zo’n jong iemand uit te voeren. Een neuscorrectie kan echter worden uitgevoerd bij iedereen die ouder is dan 7 jaar, met de toestemming van beide ouders (indien van toepassing) en de goedkeuring van de arts.

13. Kan een neuscorrectie ademhalingsproblemen of slaapapneu verhelpen?

Er zijn twee soorten ademhalingsstoornissen die met een neuscorrectie kunnen worden gecorrigeerd: een septumafwijking en een zadelneus. In sommige gevallen kan slaapapneu ook worden behandeld met dit type chirurgie.

Een afwijking van het neustussenschot treedt op wanneer het kraakbeen in het middelste deel van uw neus ongelijk groeit, waardoor een inkeping in de buurt van uw neusgaten ontstaat. Dit kan de luchtstroom belemmeren en ‘s nachts verstopte neus of snurken veroorzaken. De arts zal dit gebied tijdens de operatie vervormen om ervoor te zorgen dat de luchtweg vrij blijft wanneer u door uw neus ademt.

Een zadelneus komt voor wanneer één kant van uw neus in de loop der tijd afgeplat is geraakt als gevolg van letsel of ziekte (zoals griep).

14. Wanneer is de beste tijd voor een neuscorrectie?

U kunt het beste een neuscorrectie laten uitvoeren wanneer u in goede lichamelijke conditie bent en een stabiel gewicht hebt bereikt. De meeste chirurgen zullen geen operatie uitvoeren bij iemand die onlangs meer dan 10 pond is afgevallen of aangekomen, omdat ze uw lichaam de tijd willen geven om te stabiliseren voordat u de operatie ondergaat. Bovendien, als u sigaretten rookt, is het het beste om te stoppen voordat u deze procedure laat uitvoeren.

Het is belangrijk dat uw neus gezond is voordat u een neuscorrectie ondergaat. Als u een medische aandoening hebt die uw neus of gezicht beïnvloedt, zoals diabetes of hartaandoeningen, kan uw arts u aanraden te wachten tot deze aandoeningen onder controle zijn voordat u deze ingreep laat uitvoeren.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *