• 1
  • 0

Borstvergroting, ook wel mammoplastie genoemd, is een plastisch-chirurgische ingreep met als doel de borsten van een patiënt te vergroten. De borsten worden hervormd en vergroot door het gebruik van borstimplantaten. Bij de voorbereiding van een borstvergrotende operatie moet met verschillende factoren rekening worden gehouden. 

Het proces waarbij een borstvergrotende operatie wordt uitgevoerd is grotendeels afhankelijk van de doelstellingen van de patiënt, aangezien er veel verschillende opties te overwegen zijn. Sommige patiënten willen hun borstlijn kleiner maken, terwijl anderen deze groter willen maken met meer volume.  Voor en na de ingreep moet een dieet worden gevolgd. Dit houdt in dat men een gezond dieet aanhoudt dat rijk is aan voedingsstoffen en vitaminen en dat men voldoende slaap krijgt.

Het doel van dit artikel is een aantal van deze factoren te belichten en advies te geven over hoe een patiënt een goede nachtrust kan krijgen na een borstvergrotende operatie.

Slapen op de rug met het hoofd omhoog

Op de rug slapen met het hoofd omhoog is de meest gebruikelijke manier om te slapen na een borstvergroting. Het wordt ook aanbevolen door de meeste plastisch chirurgen die borstvergrotingen uitvoeren. Als u in deze houding slaapt, kunt u gemakkelijker ademhalen en heeft u minder pijn tijdens de eerste dagen na de operatie.

U hebt geen kussen nodig om op uw rug te slapen, maar als u het comfortabeler vindt dan een kussen te gebruiken, gebruik dan een kussen dat stevig genoeg is om uw hoofd en nek te ondersteunen, maar zacht genoeg om uw borsten niet te irriteren of ongemak te veroorzaken.

Slapen op de zij

Slaap de eerste week na de operatie op uw rug. Dit zal helpen om de zwelling, die oncomfortabel kan zijn, tot een minimum te beperken. Als u op uw buik slaapt, is er een groter risico op het ontstaan van een hematoom (bloedstolsel) dat operatief verwijderd moet worden. Ook kan het slapen op uw buik ertoe leiden dat implantaten verschuiven of uit positie raken. Als u op uw zij moet slapen, leg dan twee of drie kussens onder uw arm aan de kant van de operatie en ‘s nachts nog een kussen tussen uw benen.

Slapen op uw rug gedurende 2 weken na de operatie

Gedurende twee weken na de borstvergroting operatie mag u niet op uw rug slapen. Zoals hierboven vermeld, zal dit de zwelling tot een minimum helpen beperken, maar het helpt ook voorkomen dat het implantaat niet op zijn plaats zit (verschuift of uit positie raakt). Als u in deze periode toch op uw rug moet slapen (omdat u op reis bent), leg dan twee of drie kussens onder uw arm aan de kant van de operatie en ‘s nachts nog een kussen tussen uw benen.

Hoe kan ik mij voorbereiden om op mijn rug te slapen als ik dat niet gewend ben?

Op uw rug slapen is de gemakkelijkste houding voor uw borstimplantaten. Het helpt om ervoor te zorgen dat uw borsten goed gepositioneerd zijn en op geen enkele manier zullen verschuiven. Hoewel op uw rug slapen het gemakkelijkst is, kan het voor sommige mensen ongemakkelijk zijn.

Er zijn veel manieren om u te helpen wennen aan het slapen op uw rug als u dat niet gewend bent:

Koop een goed kussen – een stevig kussen dat uw hoofd en nek in een neutrale positie ondersteunt, kan helpen uw ruggengraat recht te houden en overmatige kromming van de ruggengraat (scoliose) te voorkomen.

Gebruik een lichaamskussen – een lichaamskussen kan beide zijden van het lichaam ondersteunen, wat helpt om de ruggengraat in lijn te houden terwijl u op uw rug slaapt. U zult ook merken dat ze gemakkelijker zijn dan gewone kussens om gedurende de nacht aan te passen als dat nodig is.

Neem medicijnen – Als de pijn aanhoudt of na verloop van tijd erger wordt, kunt u met uw arts bespreken of u voor het slapengaan medicijnen zoals Tylenol of ibuprofen kunt nemen om zwelling en irritatie rond de borstimplantaten te helpen verminderen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *