• 763
  • 0

Rhinoplastie is een chirurgische ingreep waarbij de neus wordt gecorrigeerd, zodat hij esthetisch aantrekkelijker wordt. De ingreep wordt uitgevoerd bij patiënten die ontevreden zijn over de grootte, vorm of contouren van hun neus. De ingreep kan ook worden gebruikt om problemen als gevolg van verwondingen of aangeboren afwijkingen te verhelpen.

Het proces van een neuscorrectie omvat vele stappen en daarom is het belangrijk dat u de instructies van uw arts na de operatie zorgvuldig opvolgt. Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om uw herstel te bevorderen, is ‘s nachts voldoende rust en slaap krijgen.

Houd uw hoofd te allen tijde hoog.

Dit helpt de zwelling te verminderen en voorkomt dat het bloed zich in uw nek verzamelt, wat kan leiden tot verstopte neusholten of neusbloedingen. U kunt kussens of opgerolde handdoeken onder uw hoofd gebruiken totdat de zwelling volledig is afgenomen (ongeveer 6 maanden).

Slapen op de rug

Slapen op de rug wordt aanbevolen tot een week na de neuscorrectie, maar veel patiënten vinden het moeilijk om op hun rug te slapen vanwege de pijn van de chirurgische incisie. Als u gaat liggen, houd uw hoofd dan hoog met kussens, zodat u de neustip niet platdrukt. Houd ook uw hoofd achterover als u in bed ligt en vermijd vooroverbuigen als u rechtop in bed of in een stoel zit. Als u na de operatie een zwelling of bloeding opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met ons kantoor.

Slapen op de zij

Op de zij slapen na een Rhinoplastie helpt de zwelling te verminderen en versnelt het genezingsproces. Het voorkomt ook de vorming van een bloedklonter, wat kan gebeuren als u op uw rug of buik ligt.

Slapen op de buik

Slapen op de buik wordt afgeraden tot enkele weken na de neuscorrectie. Het is belangrijk om op uw rug te slapen met een kussen onder uw hoofd en een kussen onder uw knieën om zwelling in het gebied van de neustip te voorkomen. U mag op uw zij slapen, maar zorg ervoor dat het hoofdeinde van uw bed ten minste 6-8 centimeter hoger ligt. Slapen op de buik na een neuscorrectie zal zwelling en pijn veroorzaken in de punt van uw neus en in andere delen van het gezicht. Dit kan ook de ademhaling door beide neusgaten beïnvloeden, wat belangrijk is voor de genezing na de operatie.

Adem door uw mond.

De neus is na de operatie vaak gezwollen en verstopt, waardoor het moeilijk kan zijn om door de neus te ademen. Als u moeite heeft om door uw neus te ademen, probeer dan door uw mond te ademen. Gebruik een zoutoplossing neusspray. Zoutneussprays zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Deze kunnen helpen om slijm uit uw sinussen te verwijderen, zodat u gemakkelijker door uw neus kunt ademen.

Gebruik een luchtbevochtiger.

Het kan nodig zijn een luchtbevochtiger in uw kamer of thuis te gebruiken terwijl u herstelt. Dit helpt de droogheid in uw neus en keel te verminderen, waardoor u moeilijker kunt ademen.

Slaap niet op de zijkant van uw gezicht.

Slaap tot ten minste 2 weken na de operatie niet op de zijkant van uw gezicht. Als u toch op uw zij moet slapen, leg dan twee kussens onder uw hoofd, zodat de zijkant van uw gezicht op de kussens rust in plaats van rechtstreeks op een kussen.

Voorkom dat u te veel uw neus snuit.

Als u uw neus te veel snuit tijdens de eerste weken na de neuscorrectie, kan dit leiden tot drukzweren op uw neus en in uw neusgaten. Het kan ook tot bloedingen leiden, waardoor de genezing kan worden vertraagd of een andere ingreep nodig kan zijn.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *