Rhinoplastie herstel - 23 uitstekende hersteltips
  • 754
  • 0

Een neuscorrectie is een chirurgische ingreep om de neus een nieuwe vorm te geven. De ingreep wordt meestal uitgevoerd om de vorm, grootte of functie van de neus te verbeteren. Een neuscorrectie kan worden uitgevoerd bij volwassenen en kinderen. De meest voorkomende reden voor een neuscorrectie is een aangeboren of verworven afwijking aan iemands neus.

De hersteltijd van de neuscorrectie varieert naargelang de patiënt en de plastisch chirurg, maar over het algemeen zullen patiënten weinig tot geen pijn ondervinden tijdens de eerste week na de operatie. Een typisch herstelplan voor een neuscorrectie omvat rust, ijskompressen, pijnmedicatie en het vermijden van inspannende activiteiten tot drie weken na de operatie.

Een neuscorrectie is een veel voorkomende ingreep die u kan helpen de neusvorm te krijgen die u altijd al hebt gewild. U wilt er zeker van zijn dat u goed voor uzelf zorgt tijdens uw herstelperiode. 

Hier zijn enkele tips om u te helpen gezond te blijven tijdens het herstel van de neuscorrectie:

Stop met roken

Roken is een van de ergste dingen die u uw lichaam en uw gezondheid kunt aandoen. Roken heeft niet alleen een negatief effect op uw longen, maar ook op uw hart, botten en huid. Roken kan het risico op het ontwikkelen van ademhalingsproblemen zoals astma, bronchitis, longkanker en emfyseem verhogen. Het kan ook leiden tot complicaties tijdens een neuscorrectie, zoals bloedingen en infecties. Stel een datum vast voor wanneer u stopt met roken. Bepaal hoe lang u rookvrij wilt zijn – bijvoorbeeld twee weken of 30 dagen.

Slaap in de juiste houding

Als u slaapt, moet u ervoor zorgen dat uw hoofd in één lijn ligt met uw ruggengraat. Dit helpt eventuele pijn of ongemak in uw nek en rug te verminderen. U kunt dit doen door op uw rug te slapen met een kussen tussen uw knieën of op uw zij met één been gebogen in een hoek van 90 graden.

Wees voorzichtig met uw medicijnen

Voordat u een neuscorrectie ondergaat, moet u stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen, waaronder aspirine en Ibuprofen. Deze medicijnen verdunnen het bloed, wat bloedingen tijdens de operatie kan veroorzaken. Tijdens het herstel van de neuscorrectie is het belangrijk dat u het gebruik van deze geneesmiddelen of andere voorgeschreven geneesmiddelen vermijdt, tenzij ze specifiek door uw arts zijn voorgeschreven. U dient ook vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals ibuprofen en acetaminophen te vermijden, omdat deze ontstekingen in uw neusholten kunnen veroorzaken en de zwelling rond uw neus kunnen vergroten nadat de operatie eraan is uitgevoerd.

Concentreer u op rust

Neem vrijaf van uw werk en zorg dat u elke nacht voldoende slaapt. Probeer meer tijd thuis door te brengen om uit te rusten dan uit te gaan met vrienden of familieleden die misschien dingen willen gaan doen die veel energie of inspanning van u vergen (zoals gaan winkelen). Het helpt ook als u wegblijft van drukke plaatsen waar ziektekiemen gemakkelijk kunnen worden doorgegeven (zoals winkelcentra), maar probeer uzelf ook niet te veel af te zonderen.

Eet een evenwichtig dieet

U moet zo vaak mogelijk evenwichtig eten terwijl u herstelt van een neuscorrectie. Dit zal helpen om uw immuunsysteem sterk te houden, zodat het eventuele infecties kan afweren die zich in deze periode kunnen voordoen. Het is ook belangrijk om een gezond gewicht te behouden, zodat uw lichaam niet te veel gewicht verliest tijdens deze periode. Dit kan een negatieve invloed hebben op hoe snel uw lichaam geneest na de operatie.

Bepaalde activiteiten vermijden

Vermijd inspannende activiteiten tot ten minste twee weken na uw neuscorrectie. Dit omvat zwaar tillen, sporten en deelnemen aan contactsporten. U moet ook vermijden om voorover te buigen of boven uw hoofd te reiken gedurende twee weken na de operatie.

Drink water

Het drinken van water is essentieel voor een goede gezondheid en helpt uw lichaam sneller te herstellen van de operatie. Veel water drinken helpt bij het wegspoelen van gifstoffen en andere afvalproducten uit uw lichaam, waardoor infecties en andere complicaties die door een slechte hygiëne kunnen ontstaan, worden voorkomen.

Vermijd direct zonlicht

Dit is vooral belangrijk als u een lichte huid of sproeten heeft, maar het is ook belangrijk voor mensen met een donkere huidskleur die niet willen verbranden. Blootstelling aan de zon kan schade aan uw huid veroorzaken en uw risico op huidkanker op latere leeftijd verhogen. Blijf zo veel mogelijk uit de zon totdat uw chirurg zegt dat het veilig voor u is om dit te doen.

Infectie voorkomen

Rhinoplastie is een chirurgische ingreep, dus er is altijd een risico op infectie. Uw chirurg zal alle voorzorgsmaatregelen nemen om infectie te voorkomen door steriele instrumenten en apparatuur te gebruiken, maar het is uw verantwoordelijkheid om te voorkomen dat u zelf een risico op infectie loopt. Als u na de operatie antibiotica krijgt voorgeschreven, moet u die gedurende de hele behandeling blijven innemen – zelfs als u zich helemaal beter voelt. De antibiotica voorkomen dat bacteriën uw lichaam binnendringen en een infectie veroorzaken, terwijl ze ook de bacteriën doden die al in uw lichaam aanwezig zijn.

Je neus schoonhouden

Tijdens uw neuscorrectie werd uw neus waarschijnlijk ingepakt met gaas en strak omzwachteld. Als u eenmaal uit het ziekenhuis bent en voldoende bent genezen om het verband te verwijderen, is het belangrijk om uw neus schoon te houden. Doe dit door uw neus elke ochtend en avond voorzichtig te snuiten. Als u na de operatie moeite hebt om door uw neus te ademen, kunt u proberen om zo nodig om de paar uur een neusspray met zoutoplossing of een spuitje te gebruiken.

Comfortabel blijven

Rhinoplastie resulteert in veranderingen van hoe dingen ruiken, smaken en aanvoelen, dus het is belangrijk dat u zich zo comfortabel mogelijk voelt terwijl u herstelt van de operatie. U kunt last krijgen van zwelling in uw neus of gezicht, waardoor het moeilijk kan zijn om door uw neus te ademen of goed te slikken. U kunt ook moeite hebben met slapen als u moeite hebt om door uw neus te ademen of om voedsel goed door te slikken. Uw arts kan u aanraden om een ijspack in een handdoek over uw neus of gezicht te wikkelen om de zwelling te verminderen.

Neem uw medicijnen zoals voorgeschreven.

Uw arts zal u pijnmedicatie voorschrijven voor na de operatie, zodat u thuis comfortabel kunt herstellen. Als u na de operatie pijn heeft, neem dan uw medicijnen zoals voorgeschreven door uw arts totdat ze volledig zijn uitgewerkt. Naast medicijnen op recept kunnen ook vrij verkrijgbare medicijnen zoals acetaminophen (Tylenol) of ibuprofen (Advil) helpen om het ongemak na de operatie te verlichten.

Vermijd krachtige activiteiten, waaronder sport en lichaamsbeweging.

U wilt uw lichaam de tijd geven om van de operatie te genezen voordat u uw normale routine weer oppakt. U kunt nog steeds pijn hebben of gezwollen zijn, wat het moeilijk of riskant voor u kan maken om fysiek veeleisende activiteiten te ondernemen, zoals hardlopen of sporten. Uw arts zal u specifieke instructies geven over wanneer u dit soort activiteiten na uw operatie kunt hervatten.

Drink geen alcohol

Het drinken van alcohol kan uw huid irriteren en de bloedvaten verwijden. Hierdoor nemen blauwe plekken en zwellingen toe. Het vertraagt ook de genezing. Vermijd alcohol volledig tot nadat uw arts heeft gezegd dat u weer veilig kunt drinken (meestal na drie weken). Als u vragen hebt over of u wel of niet veilig kunt drinken, vraag het dan aan uw chirurg of verpleegkundige voordat u een beslissing neemt.

Vermijd cafeïne

Cafeïne is een diureticum dat uitdroging kan veroorzaken, waardoor u zich na de operatie slechter kunt voelen. Om te voorkomen dat u zich uitgedroogd voelt, moet u cafeïnehoudende dranken en voedingsmiddelen zoals koffie, thee of chocolade vermijden. U moet ook niet roken of alcohol drinken tijdens het herstel van de neuscorrectie.

Weeg uw opties af

Het is niet ongebruikelijk dat mensen een neuscorrectie ondergaan omdat ze hun uiterlijk willen veranderen. Het is echter belangrijk dat u uw opties afweegt voordat u besluit de ingreep te ondergaan. Zorg ervoor dat u over alle informatie beschikt over het proces, zodat u weet wat u na de ingreep kunt verwachten.

Om hulp vragen

Misschien wilt u na de neuscorrectie zo snel mogelijk weer op de been zijn. Het is echter belangrijk dat u de dingen niet te veel overhaast. Dit kan leiden tot complicaties zoals bloedingen of infecties. Om deze problemen te voorkomen, vraagt u om hulp in plaats van te proberen alles meteen zelf te doen. Uw familieleden kunnen u helpen met eenvoudige taken zoals maaltijden bereiden of u water brengen terwijl u thuis herstelt.

Zorg voor een goede hygiëne

Veel mensen denken dat ze hun normale hygiënische routines wel kunnen overslaan tijdens hun herstel, maar dat is niet waar. Het is belangrijk om een goede hygiëne te handhaven tijdens alle fasen van het herstel van de neuscorrectie. Dit betekent dagelijks een bad nemen, tweemaal per dag uw tanden poetsen en te allen tijde schone handen houden. Als u snijwonden of schaafwonden op uw handen of gezicht hebt als gevolg van ongevallen of andere oorzaken, moet u deze gebieden met verband bedekt houden totdat ze volledig genezen zijn, zodat bacteriën niet via de open wonden in uw lichaam terechtkomen.

Draag de eerste 7 dagen geen bril.

De neustamponnade die in uw neus is geplaatst, veroorzaakt ongemak wanneer u een bril of contactlenzen draagt. U moet wachten tot na zeven dagen, zodat de pakking de tijd heeft om op te lossen en uw zicht niet belemmert wanneer u weer een bril of contactlenzen draagt.

Snuit uw neus niet

Als u uw neus niet wilt snuiten tijdens het herstel, is dat prima, zolang het maar geen ongemak veroorzaakt. Als u uw neus te vaak snuit, kan dat leiden tot bloedingen en blauwe plekken rond de neusgaten, wat de genezing kan vertragen. Denk er ook aan niet aan korstjes te peuteren of zwellingen te forceren met druk van uw vingers of handen.

Gebruik ijs om te voorkomen dat uw gezicht opzwelt.

IJs helpt de bloedvaten te vernauwen en het bloeden te verminderen, waardoor de zwelling na de operatie kan worden beperkt. Het houdt ook de bloedstroom onder het huidoppervlak en weg van uw gezicht, wat blauwe plekken en verkleuringen voorkomt.

Breng GEEN topische stoffen of oliën in uw neusgaten aan.

Rhinoplastie Patiënten wordt vaak aangeraden om gedurende enkele weken na de operatie niets in hun neusgaten aan te brengen. Dit omvat stoffen zoals waterstofperoxide, toverhazelaar en alcohol, evenals producten op oliebasis zoals vaseline, die overmatige zwelling op de gevoelige huid van uw neus kunnen veroorzaken. Als u tijdens het herstel iets in uw neusgaten moet aanbrengen, gebruik dan een zoutoplossing in plaats van water, zodat het de huid in uw neus niet uitdroogt.

Houd uw hoofd altijd hoger dan de rest van uw lichaam.

Te lang zitten of liggen kan ertoe leiden dat het bloed zich in uw benen verzamelt, wat kan leiden tot zwelling en blauwe plekken. Daarom is het belangrijk dat u uw hoofd altijd hoger houdt dan de rest van uw lichaam. U kunt kussens of zelfs een handdoek gebruiken om uw hoofd omhoog te houden terwijl u zit of ligt. Dit zal de zwelling en blauwe plekken aanzienlijk helpen verminderen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *