Borstverkleining

Borstverkleining is een chirurgische ingreep waarbij overtollig vet, klierweefsel en huid wordt verwijderd om de grootte, vorm en positie van de borsten te verbeteren.

Een borstverkleining kan ook worden uitgevoerd om rugpijn veroorzaakt door grote borsten te verlichten, of om verslapte borsten die hun elasticiteit hebben verloren te corrigeren.

Als u een van deze symptomen ervaart, kan het tijd zijn voor een borstverkleining.

Een borstverkleining is een goede optie voor vrouwen die lichamelijk gezond zijn en grote, uitgezakte borsten hebben die niet in verhouding staan tot hun lichaamstype.

Borstverkleining is een chirurgische ingreep waarbij overtollig vet, klierweefsel en huid van de borsten wordt verwijderd. Deze ingreep kan worden uitgevoerd met of zonder vermindering van de tepelgrootte.

Borstverkleining is een goede optie voor vrouwen die lichamelijk gezond zijn en grote, uitgezakte borsten hebben die niet in verhouding staan tot hun lichaamstype.

De ingreep wordt vaak poliklinisch uitgevoerd onder algehele anesthesie of plaatselijke verdoving met sedatie. In sommige gevallen kunnen patiënten kiezen voor alleen sedatie bij deze ingreep.

Afhankelijk van uw individuele behoeften kan een borstverkleining met verschillende technieken worden uitgevoerd:

 • Liposuctie – Verwijdert alleen vetweefsel uit het borstgebied (subareolair)
 • Lipomodellering – Bij liposuctie wordt vet uit het borstgebied verwijderd en vervolgens wordt met behulp van lasers of andere apparatuur het resterende weefsel omgevormd tot kleinere volumepockets.

Uw borsten zullen gevoelig zijn en kunnen gekneusd aanvoelen wanneer u voor het eerst wakker wordt.

De onmiddellijke pijn na een borstverkleining wordt meestal veroorzaakt door de chirurgische incisies en niet zozeer door de ingreep zelf. U kunt enkele dagen last hebben van zwellingen, blauwe plekken en een gevoelig gevoel in uw borsten.

De mate van postoperatieve pijn varieert van patiënt tot patiënt. De hoeveelheid pijn die u ervaart, hangt af van verschillende factoren:

 • Uw leeftijd, algemene gezondheid en medische voorgeschiedenis
 • De grootte en vorm van uw borsten voor de operatie
 • De hoeveelheid weefsel die tijdens de operatie is verwijderd
 • Uw tolerantie voor pijn

Een borstverkleining kan geschikt voor u zijn als u grote borsten hebt en kleinere, meer evenredige en aantrekkelijke borsten wilt.

Een borstverkleining is een ingreep waarbij de grootte van uw borsten wordt hervormd en verkleind om een meer evenredig uiterlijk te verkrijgen. Een borstverkleining kan ook helpen bij het fysieke en emotionele ongemak dat door te grote borsten wordt veroorzaakt.

Een borstverkleining kan geschikt voor u zijn als u grote borsten hebt en kleinere, evenredigere en aantrekkelijkere borsten wilt. Een borstverkleining kan het voor u gemakkelijker maken om te sporten en kleding te vinden die u beter past. In sommige gevallen kan een borstverkleining ook de rugpijn verbeteren die door grote borsten wordt veroorzaakt.

Borstverkleining helpt bij lichamelijk en emotioneel ongemak veroorzaakt door te grote borsten.

Een borstverkleining kan het fysieke ongemak verlichten dat wordt veroorzaakt door het gewicht van overmatig borstweefsel.

Borstverkleining is een chirurgische ingreep om overtollig borstweefsel te verwijderen en het resterende borstweefsel een nieuwe vorm te geven. Borstverkleining is bedoeld om het uiterlijk te verbeteren door de borsten kleiner te maken en meer in verhouding te brengen tot de rest van uw lichaam.

Een borstverkleining kan het fysieke ongemak verlichten dat wordt veroorzaakt door het gewicht van overtollig borstweefsel. In veel gevallen kan een borstverkleining ook de pijn verminderen die wordt veroorzaakt door rimpelige of kuiltjes in de huid van de borsten en de oksels (vleermuisvleugels onder de oksels).

De resultaten van een borstverkleining zijn meestal blijvend. Na elk type operatie bestaat er echter altijd een risico dat u complicaties ondervindt, zoals bloedingen, infecties of bloedstolsels in uw benen (diepe veneuze trombose). Deze risico’s zijn over het algemeen laag, maar kunnen iets hoger zijn voor vrouwen die roken of diabetes, obesitas of hoge bloeddruk hebben.

Wanneer u een borstverkleining overweegt, is het belangrijk te begrijpen dat er verschillende soorten procedures beschikbaar zijn en dat geen enkele procedure geschikt is voor alle patiënten. Als u een borstverkleining overweegt, bespreek dan met uw arts welke opties voor u de beste zijn.

Redenen voor een borstverkleining zijn onder andere ongemak of pijn in de nek, rug en schouders veroorzaakt door het gewicht van de borsten.

Als u last heeft van ongemak of pijn in de nek, rug en schouders door het gewicht van uw borsten, bent u wellicht een goede kandidaat voor een borstverkleining.

Bij een borstverkleining worden overtollige huid en vetweefsel verwijderd om de grootte en de vorm van uw borsten te verbeteren. De ingreep kan ook vergrote areola’s (het donkere gebied rond de tepel) verminderen en het ongemak dat met grote borsten gepaard gaat, verminderen of wegnemen.

Tijdens deze ingreep maakt de arts kleine incisies rond het tepelhof en verwijdert overtollig borstweefsel. De chirurg verplaatst vervolgens de tepel en geeft de borstheuvel zijn nieuwe grootte en vorm.

Een borstverkleining kan uw houding verbeteren, schouderpijn verlichten door BH-bandjes die in uw schouders drukken, rugpijn wegnemen door zware borsten die op uw borstspieren drukken en u minder zorgen maken over kleding die niet goed past vanwege de grote omvang van uw borsten.

Hoe weet ik of een borstverkleining geschikt is voor mij?

Als u een borstverkleining overweegt en wilt weten of deze geschikt voor u is, is de eerste stap het bespreken van de mogelijkheden met een door de raad van bestuur gecertificeerd plastisch chirurg.

Als uw borsten aanzienlijk groter zijn dan normaal en lichamelijk ongemak veroorzaken, kan een borstverkleining een optie voor u zijn.

Een borstverkleining kan vrouwen helpen die zich onzeker voelen over hun grote borsten of vrouwen van wie de borsten zo groot zijn dat ze hun dagelijkse activiteiten hinderen of fysieke pijn veroorzaken.

De procedure kan ook onevenredigheden in uw borst corrigeren die het gevolg kunnen zijn van gewichtstoename of zwangerschap.

Bespreek met een plastisch chirurg of een borstverkleining voor u geschikt is en wat voor resultaten u van deze ingreep kunt verwachten.

Wat zijn de voordelen van een borstverkleining?

Een borstverkleining kan de omvang van uw borsten verkleinen en u helpen u lekkerder in uw vel te voelen.

Borstverkleining is een vorm van cosmetische chirurgie waarbij overtollig vet, klierweefsel en huid van de borsten wordt verwijderd. Een borstverkleining kan worden uitgevoerd om nek-, schouder- en rugpijn te verlichten die wordt ervaren door vrouwen met grote, zware borsten. De borstverkleining kan ook worden uitgevoerd om medische aandoeningen zoals uitslag of infecties onder de borsten, die vaak het gevolg zijn van het gewicht van grote borsten, te corrigeren.

De voordelen van een borstverkleining zijn onder meer:

 • Vermindering van rugpijn
 • Verbetering van het uiterlijk
 • Verlichting van uitslag en infecties onder de borst 

Zal een borstverkleining mij er beter doen uitzien?

Een borstverkleining zal u er beter doen uitzien, maar het is geen cosmetische ingreep die uitsluitend wordt uitgevoerd om uw borsten groter te doen lijken. Het is bedoeld om de problemen die gepaard gaan met grote of zware borsten te corrigeren.

Als uw borsten erg groot zijn, kunnen ze lichamelijke problemen veroorzaken zoals nek-, schouder- en rugpijn; huidirritatie door strakke kleding of beha’s; en zelfs ademhalingsmoeilijkheden als u gaat liggen. Een borstverkleining kan ook uw zelfbeeld verbeteren doordat u zich meer op uw gemak voelt in uw eigen lichaam.

Als u om deze redenen een borstverkleining overweegt, bespreek dan met een door de raad van bestuur gecertificeerd plastisch chirurg of het voor u de juiste keuze is.

Wie is een goede kandidaat voor een borstverkleining?

Een borstverkleining kan worden uitgevoerd bij de meeste vrouwen die in goede gezondheid verkeren, ongeacht hun leeftijd. Zoals bij elke operatie zijn er echter bepaalde medische aandoeningen waardoor het niet raadzaam of zelfs gevaarlijk kan zijn om een borstverkleining te ondergaan.

De volgende aandoeningen moeten door uw arts worden beoordeeld voordat u een borstverkleining overweegt:

Een voorgeschiedenis van kanker of bestraling van de borstwand of borsten. Vrouwen die kanker of bestralingstherapie hebben ondergaan, komen mogelijk niet in aanmerking voor een borstverkleining omdat hun borsten zo dicht en misvormd zijn dat zij geen baat hebben bij kleinere implantaten. Bovendien kan hun huid te dun zijn en bestaat het risico op letsel tijdens de operatie.

Vrouwen die al eerder borstoperaties hebben ondergaan. Omdat deze vrouwen al littekens op hun borsten hebben, lopen zij meer kans op complicaties tijdens en na de operatie en is de kans kleiner dat zij een mooi resultaat bereiken dan vrouwen zonder eerdere ingrepen.

Vrouwen die van plan zijn om na de operatie borstvoeding te geven. De melkkanalen van een vrouw blijven na de geboorte van haar baby nog ongeveer twee maanden open, zelfs als zij niet borstvoeding geeft.

Hoe bereidt u zich voor op een borstverkleining?

Als u een borstverkleining overweegt, is een van de belangrijkste dingen die u vóór de ingreep moet doen, het bespreken van uw verwachtingen met uw arts.

Een borstverkleining is een cosmetische ingreep waarbij de grootte van uw borsten wordt verkleind. Het wordt meestal uitgevoerd bij vrouwen met grote, zware borsten die hen pijn of ongemak bezorgen. Een borstverkleining kan ook het zelfbeeld van een vrouw verbeteren.

U moet uw voorkeuren en zorgen met uw chirurg bespreken, zodat hij of zij u de juiste maat en vorm voor uw lichaamstype en huidskleur kan adviseren. Uw chirurg zal u ook helpen beslissen welk type incisie voor u het beste is, zodat de littekens verborgen blijven in natuurlijke huidplooien.

Wat zijn de voordelen van een borstverkleining?

Een borstverkleining is een ingreep die bedoeld is om de borsten te verkleinen. Dit kan om vele verschillende redenen worden gedaan. Vrouwen met grote borsten kunnen last hebben van rugpijn, nekpijn of schouderpijn. Vrouwen die kinderen hebben gekregen, kunnen hun borsten erg ongemakkelijk vinden na het geven van borstvoeding. Grote borsten kunnen ook problemen veroorzaken bij het passen van een beha en het kiezen van kleding.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan een borstverkleinende operatie:

 • Minder rugpijn en nekpijn – Het extra gewicht van grote borsten kan rug- en nekpijn veroorzaken bij vrouwen die kinderen hebben gekregen, of bij vrouwen die het gewoon beu zijn om de hele dag met hun zware borsten rond te zeulen. Wanneer het vet uit de borsten wordt verwijderd tijdens een borstverkleinende operatie, kan dit de rug-, nek- en schouderpijn aanzienlijk verminderen!
 • Beter passende beha’s – Veel vrouwen vinden dat ze geen beha’s kunnen vinden die goed passen omdat ze zulke grote borsten hebben, dus uiteindelijk dragen ze slecht passende beha’s die huidirritatie en uitslag op de borststreek kunnen veroorzaken. Als u grote borsten hebt en u wilt een comfortabele beha die goed past, dan is een borstverkleining misschien iets voor u!

Welke vragen moet ik mijn plastisch chirurg stellen over een borstverkleining?

Een borstverkleining is een levensveranderende ingreep. Het kan u helpen om u zelfverzekerder te voelen, en het is een geweldige manier om van de pijn af te komen die door grote borsten wordt veroorzaakt. Maar voordat u de beslissing neemt om onder het mes te gaan, moet u zichzelf een aantal belangrijke vragen stellen.

Hier zijn enkele vragen die u uw plastisch chirurg moet stellen over borstverkleining:

 1. Wat voor incisie wordt er gemaakt?
 2. Worden er implantaten gebruikt tijdens de ingreep? Zo ja, welk type implantaten zijn beschikbaar?
 3. Hoeveel tijd moet ik na het krijgen van kinderen wachten voordat ik een borstverkleining kan ondergaan?
 4. Hoe lang duurt het voor ik van deze operatie ben hersteld?
 5. Wat voor soort littekenvorming kan ik verwachten na deze operatie?