Gynaecomastie

Gynaecomastie kan verwoestend zijn voor een man en heeft ertoe geleid dat veel mannen depressief, suïcidaal en vol zelfmedelijden zijn. De eerste stap naar genezing is inzicht in de aandoening, maar het is een moeilijke aandoening om openlijk te bespreken, omdat het vaak wordt geassocieerd met schaamte en verlegenheid. We hebben echter gemerkt dat steeds meer mensen willen praten over het verminderen van de mannelijke borst via gynaecomastie chirurgie.

Je bent een man en je borsten groeien. Deze aandoening staat bekend als gynaecomastie, en het kan gênant en frustrerend zijn.

Gynaecomastie is een veel voorkomend probleem bij mannen, vooral bij tienerjongens en oudere mannen die testosteronsupplementen slikken of een leveraandoening hebben. Het treft ongeveer één op de vijf mannen op een bepaald moment in hun leven.

Als u gynaecomastie heeft, kunnen uw borsten gevoelig en vergroot aanvoelen als u erop drukt. Ze kunnen er zelfs uitzien als borsten door hun grootte, vorm en contour – hoewel ze meestal steviger zijn dan echte borsten. Vaak zijn ze omgeven door een donkerder huidgebied.

Gynaecomastie is geen kanker; het wordt veroorzaakt door een onevenwicht van hormonen die tijdens de puberteit de groei van borstweefsel stimuleren, maar na die tijd meestal afzwakken. Gynaecomastie kan één of beide borsten treffen, maar duurt meestal maar enkele maanden of minder dan een jaar.

Gynaecomastie is een veel voorkomende aandoening waarbij de klieren onder de tepel die borstweefsel produceren, vergroten.

Gynaecomastie is een veel voorkomende aandoening waarbij de klieren onder de tepel, die borstweefsel produceren, vergroten. Het wordt meestal opgemerkt wanneer jongens tussen 8 en 12 jaar oud zijn, maar het kan op elke leeftijd voorkomen.

Gynaecomastie wordt veroorzaakt door een verstoring van het evenwicht tussen de hormonen oestrogeen en testosteron. De aandoening komt vaker voor bij jongens met overgewicht en bij jongens die aan bepaalde medische aandoeningen lijden, zoals lever- of nieraandoeningen. Gynaecomastie gaat meestal vanzelf over, maar het kan lang aanhouden of later weer terugkomen.

Als gynaecomastie moet worden behandeld, kan een operatie nodig zijn om het probleem te corrigeren. Chirurgie kan ook worden gebruikt om gynaecomastie te voorkomen bij jongens bij wie de kans groot is dat ze gynaecomastie krijgen omdat ze een van deze aandoeningen hebben:

  1. Klinefelter-syndroom, een genetische aandoening waardoor mannen een extra X-chromosoom hebben;
  2. het syndroom van Aromatase-overschot, een zeldzame aandoening die een te hoge oestrogeenproductie veroorzaakt;

Gynaecomastie treedt meestal op tijdens de puberteit, en het kan één of beide borsten aantasten.

Gynaecomastie is een veel voorkomende aandoening die bij maar liefst 30% van de mannen voorkomt. Gynaecomastie treedt meestal op in de puberteit en kan één of beide borsten treffen.

Oorzaken van gynaecomastie

Gynaecomastie kan worden veroorzaakt door vele factoren, waaronder:

Hormonale onevenwichtigheid. Onevenwichtigheden in het niveau van testosteron, oestrogeen en andere hormonen kunnen mannelijke borstgroei veroorzaken. Hormonale onevenwichtigheden worden vaak in verband gebracht met zwaarlijvigheid of veroudering.

Drugs en medicijnen. Sommige geneesmiddelen kunnen gynaecomastie veroorzaken, waaronder anabole steroïden, sommige antidepressiva en sommige geneesmiddelen die worden gebruikt om kanker te behandelen.

Alcoholmisbruik. Alcoholmisbruik is een belangrijke oorzaak van gynaecomastie bij mannen die zware drinkers of binge drinkers zijn. Zwaar alcoholgebruik wordt in verband gebracht met een verhoogd oestrogeenniveau bij mannen, wat leidt tot borstgroei bij mannen en de ontwikkeling van vrouwelijke kenmerken zoals vergrote tepels en huidveranderingen rond de tepel (areola).

De meest voorkomende oorzaak van gynaecomastie zijn hormoonveranderingen tijdens de adolescentie.

Gynaecomastie is de medische term voor abnormale vergroting van het borstweefsel bij mannen. Het komt meestal voor bij jongens tijdens de puberteit. De meest voorkomende oorzaak van gynaecomastie zijn hormoonveranderingen tijdens de adolescentie.

De aandoening is meestal tijdelijk, maar kan ook later in het leven optreden. Gynaecomastie kan ook verband houden met medicijnen of ziekten die een laag testosterongehalte veroorzaken, zoals nierfalen of leveraandoeningen.

Gynaecomastie komt voor bij ongeveer 70 procent van de jongens tussen de 14 en 17 jaar. De aandoening verdwijnt meestal binnen een jaar zonder behandeling. In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn als het vetweefsel van gynaecomastie op 18-jarige leeftijd niet vanzelf is verdwenen.

Oudere mannen die gynaecomastie ontwikkelen, kunnen lagere niveaus van het hormoon testosteron hebben.

Gynaecomastie is een aandoening waarbij mannen borsten ontwikkelen. Het kan voorkomen bij zowel tieners als volwassenen.

In sommige gevallen kan gynaecomastie worden veroorzaakt door een onevenwichtigheid van hormonen, zoals oestrogeen.

Hormonen zijn chemische stoffen die de werking van cellen of organen regelen. Sommige hormonen worden door het lichaam zelf geproduceerd, terwijl andere van buitenaf komen, bijvoorbeeld uit voedsel en medicijnen. Wanneer er te veel oestrogeen is in verhouding tot andere hormonen, kan het borstweefsel bij mannen groeien.

Artsen gebruiken de volgende tests om gynaecomastie te diagnosticeren:

Lichamelijk onderzoek: De arts onderzoekt de grootte en vorm van de borsten om te bepalen of ze opgezwollen zijn. De arts controleert ook op gevoeligheid en knobbels rond de tepels of onder de oksels. Bij lichamelijk onderzoek kan ook worden vastgesteld of er sprake is van overtollig vet op andere plaatsen van het lichaam, zoals rond de navel of de binnenkant van de dijen (liezen).

Bloedonderzoek: Een bloedonderzoek meet de hormoonspiegels in uw bloed. Deze test kan helpen bij het opsporen van mogelijke oorzaken van gynaecomastie, zoals een laag testosteronniveau bij oudere mannen of een hoog oestrogeenniveau als gevolg van een leverziekte of bepaalde medicijnen zoals anabole steroïden.

Chirurgie kan een optie zijn als zelfzorgmaatregelen en medicijnen niet werken.

Chirurgen kunnen een verscheidenheid aan procedures uitvoeren om gynaecomastie te corrigeren. De meest voorkomende gynaecomastie-operatie is liposuctie en klier-excisie, waarbij overtollig vet en weefsel rond de borst wordt verwijderd. Liposuctie alleen kan voldoende zijn om overtollig vet te verwijderen, maar als er naast vetweefsel ook overtollig klierweefsel is, dan moet dat ook worden verwijderd.

Chirurgen voeren ook excisieverkleiningen uit wanneer de patiënt vergrote tepels heeft die ongemak of verlegenheid veroorzaken. Bij deze operatie worden zowel het overtollige weefsel als de tepel verwijderd, zodat ze weer vlak zijn.

Andere opties zijn lipodissolve, waarbij enzymen worden gebruikt om vetcellen op te lossen; injectielipolyse, waarbij injecties met vloeibare stikstof worden gebruikt om vetcellen te vernietigen; en laserablatie onder echogeleide, waarbij borstweefsel wordt vernietigd met behulp van hitte van een laserstraal.

Verkleining van de mannelijke borst

Een borstverkleining bij mannen is een procedure waarbij overtollig vet en klierweefsel uit de mannelijke borst wordt verwijderd. Het doel van een borstverkleining bij mannen is het verwijderen van overtollig vet en klierweefsel uit de borst, waardoor de borstomvang van de man wordt verkleind en de contouren van de borst verbeteren.

Gynaecomastie is een aandoening waarbij mannen vergrote borsten ontwikkelen. Deze aandoening treedt op wanneer de borsten te veel vet of te veel klierweefsel bevatten in verhouding tot de onderliggende spieren en huid. Gynaecomastie kan bij mannen, vooral bij tieners, problemen met het gevoel van eigenwaarde veroorzaken.

Een borstverkleining bij mannen, ook wel gynaecomastie-operatie genoemd, is bedoeld om uw uiterlijk te verbeteren door overtollig weefsel uit uw borst te verwijderen en zo de grootte van uw borsten te verkleinen en de contouren ervan te verbeteren.

Een borstverkleining bij mannen kan worden overwogen als u te grote borsten hebt die u hinderen bij uw dagelijkse activiteiten, zoals sporten of sporten; als u pijn of ongemak ervaart; of als u misvormingen wilt corrigeren die het gevolg zijn van groeispurten tijdens de kindertijd of de adolescentie.

Zijn er littekens na de gynaecomastie-operatie?

Het antwoord op deze vraag is ja. Er zijn littekens na de operatie, maar deze zijn klein, onopvallend en bevinden zich aan de onderzijde van de tepel. Deze littekens zullen na verloop van tijd vervagen.

Sommige patiënten kunnen na de operatie een keloïd litteken ontwikkelen, dit is een overmatig litteken dat verder groeit dan het oorspronkelijke littekenweefsel. Er zijn tegenwoordig verschillende behandelingen voor keloïden beschikbaar, zoals lasertherapie, cryotherapie (bevriezing), siliconengel sheets en steroïde injecties.

Hoe lang zal de operatie duren?

Het is belangrijk om te weten dat de operatie slechts zo lang duurt als nodig is om de ingreep te voltooien. Als u bijvoorbeeld een liposuctie ondergaat, dan eindigt de operatie wanneer de chirurg al het vet uit uw lichaam heeft verwijderd. Als u een borstverkleining krijgt, is de operatie afgelopen als de arts genoeg weefsel heeft verwijderd om uw borsten te verkleinen.

Als u zich afvraagt hoe lang duurt mijn operatie?, bedenk dan dat het niet alleen gaat om hoe lang het duurt voordat u onder narcose bent en in de operatiekamer bent – het gaat ook om hoe lang het duurt voordat uw arts zijn of haar werk heeft gedaan!

Wat zijn enkele bijwerkingen van de operatie?

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van een gynaecomastie-operatie is zwelling, die tot enkele maanden na de ingreep kan aanhouden. Om deze zwelling te minimaliseren en littekenvorming te verminderen, is het belangrijk om de instructies van uw arts na de operatie zorgvuldig op te volgen.

Een andere veel voorkomende bijwerking van een gynaecomastie operatie is gevoelloosheid in het tepelgebied die tot zes maanden na de ingreep kan aanhouden. Dit is te wijten aan zenuwbeschadiging tijdens de operatie, maar het zou vanzelf moeten verdwijnen zodra de zenuwen genezen zijn.

Als u na uw operatie andere symptomen of veranderingen in uw lichaam opmerkt, praat dan meteen met uw arts zodat hij kan helpen bepalen wat er aan de hand is en hoe u dit het beste kunt behandelen.

Wie moet Gynaecomastie laten doen ?

Gynaecomastie is een aandoening die mannen en jongens treft. Het resulteert in de groei van borstweefsel, wat kan worden veroorzaakt door hormonale onevenwichtigheden. Gynaecomastie is meestal tijdelijk, maar kan ook permanent zijn.

Als u een van de volgende tekenen en symptomen ervaart, moet u misschien overwegen uw gynaecomastie te laten behandelen:

  • U heeft een knobbel of zwelling onder uw tepelgebied
  • Uw borsten voelen gevoelig of pijnlijk aan.
  • Uw tepels worden groter en zijn gevoeliger dan normaal.

Wat zijn de voordelen van gynaecomastie ?

Gynaecomastie wordt gediagnosticeerd op basis van een lichamelijk onderzoek en medische voorgeschiedenis. Gynaecomastie hoeft niet behandeld te worden, tenzij het klachten geeft of de patiënt in verlegenheid brengt. In die gevallen kan een operatie worden aanbevolen. Als u overweegt gynaecomastie te laten opereren, is het belangrijk te begrijpen wat de ingreep inhoudt en welke risico’s eraan verbonden zijn.

De voordelen van gynaecomastie zijn:

  • U kunt meer van uw lichaam genieten omdat u zich goed voelt over uzelf na deze ingreep te hebben laten doen;
  • Uw gevoel van eigenwaarde zal enorm toenemen door de positieve resultaten die u heeft ondervonden van de operatie;
  • Uw seksleven zal drastisch verbeteren omdat mensen u niet meer zullen veroordelen voor het hebben van deze aandoening;
  • U zult geen problemen meer hebben met het hebben van deze aandoening.

Hoe bereid je je voor op Gynaecomastie ?

De hoeveelheid voorbereiding die nodig is voor een gynaecomastie-operatie hangt af van het type ingreep dat u kiest.

Als u een liposuctie of lipoabdominoplastie ondergaat, is de voorbereiding vergelijkbaar met andere cosmetische operaties. U moet stoppen met het innemen van bloedverdunners, omdat deze het bloeden tijdens de ingreep kunnen verhogen. U moet ook stoppen met roken en alcohol drinken twee weken voor de operatie, maar het is belangrijk dat u uw dieet niet verandert en niet begint met sporten vlak voor de operatie.

Als u een borstamputatie ondergaat, moet u ten minste een week voor de operatie stoppen met het innemen van bloedverdunners vanwege het risico op overmatig bloeden tijdens deze ingreep. U moet ook ten minste 24 uur voor de operatie niets eten dat constiperend kan werken (zoals vezels), omdat dit kan leiden tot complicaties door het gebruik van anesthesie tijdens de ingreep.

Welke vragen moet ik mijn plastisch chirurg stellen over gynaecomastie ?

Als je klaar bent om een consult met een plastisch chirurg te plannen, zijn er een aantal vragen die je moet stellen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

  1. Is er een kans dat gynaecomastie terug kan komen?
  2. Hoe verloopt het herstelproces?
  3. Wat voor resultaten kan ik verwachten van de operatie? Zal het onmiddellijk zijn, of zal het enige tijd duren voordat de resultaten zichtbaar worden?
  4. Zal ik littekens krijgen? Zo ja, hoeveel en waar zullen ze zitten?
  5. Heeft u voor-en-na foto’s van mensen die gynaecomastie chirurgie hebben laten doen door u?

Hoe wordt de diagnose gynaecomastie gesteld?

Gynaecomastie wordt vastgesteld nadat de patiënt een volledig onderzoek heeft ondergaan, met inbegrip van een lichamelijk onderzoek, een beoordeling van de symptomen en de medische voorgeschiedenis, en beeldvormend onderzoek.

De arts kan een of meer van de volgende diagnostische onderzoeken laten uitvoeren:

  • Röntgenfoto
  • Echografie
  • bloedonderzoek
  • Weefselbiopsie.

Wat zijn de tekenen en symptomen van Gynaecomastie?

Er zijn een aantal tekenen en symptomen die erop kunnen wijzen dat u gynaecomastie heeft. Deze omvatten:

  • Vergroot borstweefsel aan één of beide zijden van de borst
  • Een onevenredig groot verschil tussen de twee borsten
  • Gevoeligheid of pijn in de borsten, vooral in de eerste weken na het begin van de hormoontherapie
  • De ontwikkeling van een knobbel onder uw tepel of rond de tepelhof (donkere zone rond de tepel)

Zijn er complicaties verbonden aan een gynaecomastie-operatie?

Er zijn een paar complicaties verbonden aan een gynaecomastie-operatie. De meest voorkomende complicatie is dat de patiënt niet tevreden is met het resultaat van zijn operatie. Dit kan te wijten zijn aan een aantal redenen:

  • Er werd niet genoeg weefsel verwijderd om de gewenste esthetische doelen te bereiken, of er werd te veel weefsel verwijderd.
  • De verwachtingen van de patiënt waren niet realistisch voordat de operatie werd uitgevoerd.
  • Er was een infectie op de plaats waar de incisies werden gemaakt om overtollig weefsel te verwijderen, wat littekenvorming en verklevingen tussen borstspieren en huid veroorzaakte.