Inhoud show

Secundaire Rhinoplastiek

Een van de redenen waarom de meeste mensen naar een plastisch chirurg gaan voor een secundaire neuscorrectie is omdat hun neus er niet meer goed uitziet. Er zijn vele redenen waarom dit kan gebeuren, maar de meeste gevallen zijn te wijten aan zwelling of gewoon door veroudering. Hoewel u cosmetische chirurgie aan uw neus kunt laten uitvoeren als u slechts kleine verbeteringen nastreeft, is het beter om een tweede neuscorrectie uit te voeren als uw primaire operatie een mislukking was.

Een tweede neuscorrectie is een ingreep die wordt uitgevoerd om de veranderingen aan uw neus te corrigeren die zijn opgetreden als gevolg van de eerste operatie. Bijvoorbeeld als de bult op de neusbrug is verwijderd, maar weer is teruggekomen, of als er andere problemen met uw neus zijn, zoals ademhalingsproblemen of misvormingen van de neustip. De chirurg zal met u bespreken hoe lang het geleden is sinds uw eerste operatie en wat u veranderd wilt zien.

Bij de ingreep wordt een incisie gemaakt in de columella (het gebied tussen de neusgaten) en/of de punt van de neus. Het kraakbeen wordt opnieuw gevormd en gepositioneerd om u een mooiere en symmetrische neus te geven.

De meeste chirurgen raden aan 6 maanden tot een jaar te wachten alvorens een nieuwe operatie aan uw neus uit te voeren, maar sommige chirurgen raden zelfs aan nog langer te wachten vanwege de risico’s van anesthesie en infectie.

Een tweede neuscorrectie is een plastisch-chirurgische ingreep die een neus kan vervormen om een aantrekkelijker of functioneler uitzicht te krijgen.

Rhinoplastie, of neuschirurgie, kan worden uitgevoerd om de vorm, grootte en contouren van uw neus te corrigeren of te verbeteren. Het kan u ook helpen beter te ademen en er aantrekkelijker uit te zien.

De meeste mensen die een neuscorrectie laten uitvoeren, doen dat om cosmetische redenen; er zijn echter ook medische aandoeningen waarvoor een neuscorrectie nodig kan zijn. Als u bijvoorbeeld een afwijkend neustussenschot hebt (een aandoening waarbij het kraakbeen dat uw neusgaten scheidt, verschoven is), moet u uw neus door een arts laten rechtzetten voordat een andere operatie kan worden uitgevoerd om het weefsel te verwijderen dat het probleem veroorzaakt. Als u last hebt van neuspoliepen (kleine gezwellen in uw neus), moeten deze mogelijk ook worden verwijderd voordat een neuscorrectie kan worden uitgevoerd.

Naast het verbeteren van uw uiterlijk, kan een neuscorrectie u helpen gemakkelijker door uw neus te ademen omdat het de irritatie veroorzaakt door allergieën en andere omgevingsfactoren (zoals stof) kan verminderen.

Omdat een secundaire neuscorrectie gecompliceerder is dan een primaire neuscorrectie, moeten patiënten een beroep doen op een zeer ervaren chirurg die in dit soort chirurgie is gespecialiseerd.

Een secundaire neuscorrectie is een chirurgische ingreep om de neus te corrigeren na een eerdere neusoperatie. Omdat een secundaire neuscorrectie gecompliceerder is dan een primaire neuscorrectie, moeten patiënten op zoek naar een zeer ervaren chirurg die in dit soort chirurgie is gespecialiseerd.

De belangrijkste reden waarom patiënten een secundaire neuscorrectie ondergaan, is om hun neus zijn oorspronkelijke vorm en grootte terug te geven. De ingreep kan ook worden gebruikt om de hoek tussen twee delen van het gezicht te veranderen of om onregelmatigheden te corrigeren die het gevolg zijn van eerdere operaties.

Patiënten die al eerder aan hun neus zijn geopereerd, kunnen merken dat hun neus er aan de ene kant anders uitziet dan aan de andere of dat de ene kant meer volume heeft dan de andere. Een secundaire neuscorrectie kan helpen deze problemen te corrigeren door volume toe te voegen aan delen van de neus die te weinig volume hebben en het volume te verminderen als er te veel volume is.

Een chirurg kan ook een secundaire neuscorrectie toepassen om aanpassingen te doen als uw bestaande neus niet past bij uw nieuwe gezicht na het ondergaan van cosmetische chirurgie aan het gezicht, zoals een facelift of een wenkbrauwlift.

Om het meeste uit uw secundaire neuscorrectie te halen, is het belangrijk dat u een chirurg kiest die veel ervaring heeft met het uitvoeren van dit soort ingrepen.

Er zijn drie veel voorkomende redenen waarom u een secundaire neuscorrectie nodig zou kunnen hebben.

Een neuscorrectie is een chirurgische ingreep die de vorm en het uiterlijk van uw neus kan helpen verbeteren. Uw chirurg zal het kraakbeen en de botstructuren hervormen om u een meer evenredige neus te geven.

Er zijn drie veel voorkomende redenen waarom u een tweede neuscorrectie nodig zou kunnen hebben:

 • Remodellering: Als u eerder cosmetische chirurgie hebt ondergaan, zoals liposuctie of borstvergroting, kan het nodig zijn om uw neus te laten verbouwen. Dit komt omdat uw neus is aangetast door de vorige operatie. Bij een remodellering wordt ervoor gezorgd dat alle nieuwe gelaatstrekken, inclusief uw neus, in evenwicht zijn.
 • Correctie: Als u niet tevreden bent met de resultaten van uw eerste neuscorrectie, is het mogelijk dat u nog een neuscorrectie moet laten uitvoeren om de problemen te verhelpen die door de eerste operatie zijn veroorzaakt. Als er bijvoorbeeld na de operatie gaten tussen uw neusgaten zijn ontstaan, kan dit met een tweede ingreep worden gecorrigeerd.
 • Reconstructie: Als u een trauma of verwonding aan uw neus hebt opgelopen, zoals een ongeluk of een breuk, is het gebruikelijk dat er littekens ontstaan die het uiterlijk kunnen beïnvloeden. Bij de reconstructieve neuscorrectie worden nieuwe neusbeenderen gemaakt met behulp van kraakbeentransplantaten uit andere delen van het lichaam.

Als u een secundaire neuscorrectie overweegt, luister dan naar dit belangrijke advies.

Een secundaire neuscorrectie is het opnieuw vormgeven van uw neus nadat deze reeds is geopereerd. Dit kan om verschillende redenen worden gedaan. Als u bijvoorbeeld van mening bent dat uw neus nog steeds te groot of te zwaar is, dan kan een tweede operatie uitkomst bieden.

Een secundaire neuscorrectie kan ook nuttig zijn als u vindt dat de vorm van uw neus niet bij uw gezicht past. Als u bijvoorbeeld aan één kant van uw neus bent geopereerd, maar u wilt beide kanten er zo gelijk mogelijk uit laten zien, dan kunt u overwegen om aan de andere kant nog een operatie te laten uitvoeren.

Als u al eerder bent geopereerd, is het belangrijk dat u weet hoe lang het duurt voordat de zwelling en de blauwe plekken zijn verdwenen, voordat u een beslissing neemt over een volgende operatie. U moet er ook rekening mee houden dat eventuele littekens permanent zullen blijven nadat eventuele aanvullende procedures zijn uitgevoerd.

Een secundaire neuscorrectie is een tweede ingreep aan de neus die om uiteenlopende redenen wordt uitgevoerd.

Bij een secundaire neuscorrectie zijn er verschillende redenen voor de tweede operatie aan de neus. De meest voorkomende reden is dat de patiënt ontevreden is over zijn eerste operatie. Soms hadden ze een complicatie die niet gemakkelijk te corrigeren was en willen ze die verhelpen. Of, vaker wel dan niet, men is gewoon niet tevreden over hoe de neus er na de operatie uitziet.

Een secundaire neuscorrectie kan ook worden uitgevoerd wanneer u na de eerste operatie ademhalingsproblemen heeft. Dit kan te wijten zijn aan littekenweefsel of een infectie die nog niet volledig is genezen. In dat geval is het eerder een revisie- dan een secundaire ingreep, omdat u eigenlijk iets van uw eerste operatie herstelt in plaats van een nieuwe verandering aan uw neus aan te brengen.

Als uw eerste chirurg onervaren was of tijdens de operatie niet heeft geluisterd naar wat u van uw neus wilde, kan ook een revisieprocedure nodig zijn. Een revisie procedure kan ook worden uitgevoerd als uw neusbotten gebroken waren tijdens de eerste operatie of als er complicaties waren met anesthesie of bloedingen tijdens de operatie die verdere correctie vereisen voordat wordt verdergegaan met andere aspecten van de operatie (zoals het toevoegen van kraakbeentransplantaten).

De meeste patiënten zijn tevreden met de resultaten van hun tweede neuscorrectie.

De meeste patiënten zijn tevreden met de resultaten van hun secundaire neuscorrectie. De mate van tevredenheid varieert echter van persoon tot persoon. Het is belangrijk te begrijpen dat de chirurgische techniek die werd gebruikt tijdens uw eerste neuscorrectie mogelijk niet optimaal is voor uw tweede operatie. Als u bijvoorbeeld tijdens uw eerste operatie een gesloten reductie (met hechtingen) hebt ondergaan, is het onwaarschijnlijk dat deze techniek opnieuw zal worden gebruikt omdat het uiterst moeilijk is om met deze methode symmetrie te bereiken.

Er zijn twee hoofdredenen waarom een patiënt een tweede neuscorrectie zou willen laten uitvoeren:

 1. De patiënt was niet tevreden met de resultaten van zijn of haar eerste operatie en wil graag aanvullende werkzaamheden ondergaan om een verbeterd resultaat te verkrijgen; of
 2. De neus van de patiënt is veranderd ten gevolge van veroudering of andere factoren zoals gewichtstoename of -afname en moet nu worden aangepast.

Revisies van neuscorrecties duren langer dan primaire neuscorrecties en vereisen een speciale expertise.

Een neuscorrectie is een chirurgische ingreep die uw neus een nieuwe vorm geeft. De neus is een van de meest opvallende kenmerken van uw gezicht en kan uw profiel dus aanzienlijk veranderen. Rhinoplastie kan u ook helpen beter te ademen door de grootte van uw neus te verkleinen of een afwijkend neustussenschot te corrigeren.

Hoewel de meeste mensen tevreden zijn met het resultaat van hun neuscorrectie, kan het zijn dat sommigen jaren later een revisie nodig hebben om problemen zoals asymmetrie of slechte genezing te corrigeren.

Revisies van de neuscorrectie nemen meer tijd in beslag dan primaire neuscorrecties en vereisen een speciale expertise. Wij hebben ruime ervaring met revisies van neuscorrecties en kunnen u helpen om het uiterlijk te krijgen dat u wenst.

De beslissing om een tweede neuscorrectie te laten uitvoeren

Een secundaire neuscorrectie is een vorm van chirurgie die kan worden uitgevoerd om problemen te corrigeren die zijn ontstaan als gevolg van een eerste neuscorrectie. De term secundair verwijst naar het feit dat deze ingreep vaak wordt uitgevoerd bij patiënten bij wie de neus al ten minste één keer eerder chirurgisch is gewijzigd.

Een van de meest voorkomende redenen voor een secundaire neuscorrectie is de wens om een bestaand resultaat te verbeteren of te verfijnen. Sommige mensen zijn niet tevreden over hoe hun neus is geworden na de eerste operatie, terwijl anderen misschien ontevreden zijn over een aspect van hun uiterlijk dat niet in het oorspronkelijke plan voorkwam. Als u bijvoorbeeld uw neus hebt laten rechtzetten maar nu een ongelijk profiel hebt, kunt u overwegen uw arts dit te laten corrigeren tijdens uw volgende operatie.

Een andere reden waarom veel mensen kiezen voor een tweede neuscorrectie is dat ze hun uiterlijk op een of andere manier willen verbeteren. Misschien hebben ze tijdens de eerste ingreep een kleine oneffenheid van hun brug laten verwijderen, maar hebben ze nu het gevoel dat er nog steeds enkele onvolkomenheden in het uiterlijk zijn. Of misschien hebben ze een operatie ondergaan omdat ze symmetrie tussen beide kanten van hun gezicht wilden en wensen ze nu dat ze voor iets anders waren gegaan.

Het is belangrijk te weten dat een tweede neuscorrectie mogelijk niet dezelfde resultaten oplevert als de eerste ingreep.

Wanneer u een neuscorrectie hebt ondergaan, kan het zijn dat u het gevoel hebt dat de resultaten niet zijn wat u ervan had gehoopt. In dat geval is het belangrijk te weten dat een tweede neuscorrectie mogelijk niet hetzelfde resultaat oplevert als de eerste ingreep. U moet zich ook bewust zijn van een aantal mogelijke complicaties die gepaard gaan met een tweede ingreep. Deze worden hieronder besproken:

 1. Het kraakbeen in uw neus is mogelijk niet in staat om nog een operatie te dragen, dus het is belangrijk om dit met uw chirurg te bespreken.
 2. Als u een eerdere ingreep hebt gehad waarbij kraakbeen of bot is verwijderd, kan het zijn dat uw neus niet opnieuw kan worden gerepareerd zonder schade aan te richten. Er zijn namelijk maar weinig mogelijkheden om een gebroken neus te repareren: de chirurg zal misschien andere technieken moeten gebruiken dan voorheen als hij/zij wil voorkomen dat andere gebieden beschadigd raken.
 3. De vorm en de grootte van uw neus kunnen aanzienlijk veranderen als u kort na elkaar verschillende operaties ondergaat; dit kan het moeilijk maken voor iedereen die later probeert uw neus weer te repareren.
 4. Er is altijd een risico van infectie na elke soort operatie, inclusief secundaire procedures. Vooral als er bij eerdere ingrepen veel littekens zijn ontstaan, waardoor open wonden zijn ontstaan waarin bacteriën kunnen binnendringen.

De meest voorkomende reden voor een secundaire neuscorrectie is het corrigeren van de vorm van de punt, de bovenlip en de neussteeg (columella).

Een secundaire neuscorrectie is een operatie om het uiterlijk van uw neus te veranderen na een primaire neuscorrectie. De meest voorkomende reden voor een secundaire neuscorrectie is het corrigeren van de vorm van de punt, de bovenpoot en de neussteeg.

Er kunnen ook andere redenen zijn waarom u een secundaire neuscorrectie nodig zou hebben, zoals:

 • Chronische neusverstopping/allergieën kunnen een afwijkend neustussenschot veroorzaken dat met een operatie kan worden gecorrigeerd.
 • Misschien bent u geboren met een afwijkend neustussenschot en is dit in de loop der tijd gegroeid.
 • Kanker (longkanker of huidkanker) die naar de neus is uitgezaaid, kan veranderingen veroorzaken waarvoor een operatie nodig kan zijn.
 • Verwondingen aan het gezicht kunnen schade aan het kraakbeen of bot in uw neus veroorzaken die mogelijk moet worden hersteld.
 • Een afwijkend neustussenschot kan chronische obstructie van de neus veroorzaken, wat ademhalingsmoeilijkheden, sinusinfecties, snurken en slaapapneu tot gevolg heeft als het niet goed wordt behandeld.

Er worden ook secundaire neuscorrecties uitgevoerd om de ademhaling van de patiënt te verbeteren.

Een secundaire neuscorrectie is een ingreep die kan worden uitgevoerd om de vorm, de vorm en de functie van de neus te verbeteren. Een tweede neuscorrectie wordt uitgevoerd bij patiënten die al eerder een neusoperatie of -trauma hebben ondergaan.

Een tweede neuscorrectie wordt ook uitgevoerd om de ademhaling van een patiënt te verbeteren. Als u bijvoorbeeld een ongeluk hebt gehad of uw neus hebt gebroken en deze niet goed geneest, dan kan uw chirurg u een tweede neuscorrectie aanraden. De belangrijkste reden hiervoor is dat er zich soms littekenweefsel rond de neus ontwikkelt, wat de algehele vorm en het uiterlijk ervan beïnvloedt.

Als er al eerder werkzaamheden aan uw neus zijn verricht, is het belangrijk dat u zeker weet dat de nieuwe chirurg ervaring heeft met secundaire neuscorrecties. U hebt iemand nodig die weet wat hij doet, zodat hij tijdens het proces geen extra problemen veroorzaakt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een tweede neuscorrectie?

Een secundaire neuscorrectie is een ingreep die kan worden uitgevoerd om de problemen te corrigeren die zijn ontstaan door uw primaire neuscorrectie. De belangrijkste risico’s en complicaties van een secundaire neuscorrectie zijn dezelfde als die van een primaire neuscorrectie.

De voordelen van een secundaire procedure zijn:

 • Herstellen van veranderingen die zijn opgetreden na uw eerste operatie.
 • Het verbeteren van de vorm van uw neus of het verhelpen van andere problemen met uw neus die zich na uw eerste operatie hebben voorgedaan.
 • De nadelen van een tweede ingreep zijn onder andere:
 • De mogelijkheid dat het uw uiterlijk niet zo veel verbetert als u hoopt.
 • Verhoogd risico op infectie, bloeding en littekenvorming op de plaats(en).

Met welke uitdagingen kan een patiënt te maken krijgen tijdens een secundaire neuscorrectie?

Een neuscorrectie is een ingreep die kan worden uitgevoerd om eventuele structurele gebreken aan uw neus te corrigeren. Zoals bij de meeste cosmetische ingrepen, kan de ingreep worden uitgevoerd als een open of gesloten neuscorrectie. Het is belangrijk dat u de verschillen tussen deze twee ingrepen kent, zodat u de ingreep kunt kiezen die het beste bij uw wensen past.

Een primaire neuscorrectie wordt uitgevoerd om structurele misvormingen in de neus te corrigeren, zoals een bolle punt of een kromme brug. Een secundaire neuscorrectie wordt vaak uitgevoerd bij patiënten die al een primaire ingreep hebben ondergaan, maar niet tevreden zijn met het resultaat.

Er zijn verschillende uitdagingen die zich kunnen voordoen bij een secundaire neuscorrectie:

 • Gevoelloosheid: De zenuwuiteinden in het neusgebied zijn vrij gevoelig en kunnen na de operatie enige tijd nodig hebben om te regenereren. Dit kan leiden tot gevoelloosheid rond uw neus tot zes maanden na de operatie. Deze gevoelloosheid zal na verloop van tijd verdwijnen, maar het is belangrijk om deze kwestie met uw arts te bespreken voordat u verder gaat met de operatie.

Wat moet ik verwachten na de secundaire rhinoplastie-operatie?

Na de operatie zult u last hebben van zwelling, blauwe plekken en pijn. Uw arts kan u pijnstillers voorschrijven om uw ongemak te verlichten. De hoeveelheid tijd die nodig is voor het herstel zal variëren afhankelijk van de omvang van uw operatie en de complicaties.

In de meeste gevallen kunt u binnen drie maanden een volledig herstel verwachten. Als u echter aanzienlijke littekens of weefselschade hebt, kan het zijn dat u meer dan één operatie nodig hebt om de gewenste resultaten te bereiken.

Het is belangrijk dat u alle instructies van uw chirurg opvolgt en inspannende activiteiten vermijdt tot hij u toestemming geeft.

Uw arts kan u aanraden om de eerste week na de operatie een spalk of neuspakking te dragen. Dit helpt bloeding en zwelling in uw neus te voorkomen en stelt de arts in staat om op een röntgenfoto te zien hoe goed de ingreep heeft gewerkt zonder een scoop te hoeven gebruiken. Wanneer het voor u veilig is om de spalk of de pakking te verwijderen (meestal rond dag zeven), doe dit dan voorzichtig om de hechtingen niet te verstoren of kwetsbaar huidweefsel dat na de operatie is overgebleven, te beschadigen.

Wanneer is een tweede neuscorrectie nodig?

Een tweede neuscorrectie, ook wel bekend als revision rhinoplasty, is een ingreep die wordt uitgevoerd om de resultaten van uw eerste neuscorrectie te verbeteren. Dit kan om een aantal redenen worden gedaan, waaronder:

 • U wilt de grootte en vorm van uw neus aanpassen nadat deze is genezen van uw eerste operatie.
 • De punt van uw neus (of columella) is scheef of te kort na uw eerste operatie.
 • U bent niet tevreden met uw neusgaten of de manier waarop ze eruit zien na de genezing van uw eerste operatie.
 • U wilt littekenweefsel verwijderen dat na de eerste operatie aan uw neus is ontstaan.

Hoe kunt u zich voorbereiden op een tweede neuscorrectie?

Het eerste wat u moet doen is uw medische gegevens opvragen. Uw arts moet op de hoogte zijn van eventuele eerdere operaties, de medicijnen die u gebruikt en eventuele allergieën die u heeft. U moet ook alles vermelden wat van belang kan zijn voor uw operatie, zoals of u zwanger bent of borstvoeding geeft, of u bloedverdunners of ontstekingsremmende medicijnen gebruikt.

Het is ook belangrijk om met uw chirurg te bespreken wat u precies wilt veranderen. Wilt u meer definitie rond de punt van uw neus? Wilt u een andere vorm? Schrijf uw wensen op en neem ze mee naar de afspraak met de chirurg, zodat hij begrijpt welke veranderingen er moeten worden aangebracht.

Na de operatie duurt het ten minste drie maanden voordat de zwelling voldoende is afgenomen om de meeste patiënten resultaten te laten zien. Gedurende deze tijd is het belangrijk om niet te roken of alcohol te drinken omdat deze gewoonten complicaties kunnen veroorzaken bij de genezing.