Borstverkleining
  • 794
  • 0
Inhoud show

Vragen die u moet stellen voordat u een borstverkleining laat uitvoeren

Een borstverkleining is een ingreep om grote borsten te verkleinen. Grote borsten kunnen lichamelijke ongemakken veroorzaken, zoals pijn en rugklachten, en ze kunnen u verhinderen aan bepaalde activiteiten deel te nemen. Het doel van een borstverkleining is uw levenskwaliteit te verbeteren door uw borsten meer in verhouding tot uw lichaam te brengen.

Een borstverkleining is geschikt voor vrouwen met grote, uitgezakte borsten die lichamelijk ongemak of schaamte ervaren vanwege de grootte van hun borsten. De ingreep vermindert de hoeveelheid vet en klierweefsel in de borst zodat deze dichter tegen de borstwand komt te liggen. Een borstverkleining kan ook worden uitgevoerd bij vrouwen met asymmetrische borsten of een zogenaamde knobbelborst, waarbij de ene borst groter is dan de andere.

Als u een borstverkleining overweegt, bespreek dan met uw arts of deze ingreep u zal helpen u beter te voelen over uw lichaam en of het voor u geschikt is.

Een borstverkleining (ook wel reductie mammoplastiek en reductie mammaplastiek genoemd) is een ingreep waarbij de borsten worden verkleind en de positie ervan wordt verhoogd. Het kan alleen worden uitgevoerd of in combinatie met andere ingrepen, zoals een borstlift, liposuctie of buikwandcorrectie. Een borstverkleining kan verslapte borsten corrigeren die niet in verhouding staan tot uw lichaam.

De ingreep wordt onder algehele anesthesie uitgevoerd in een ziekenhuis of poliklinisch operatiecentrum. U kunt pas naar huis als u wakker en alert genoeg bent om voor uzelf te zorgen. De operatie duurt meestal ongeveer drie uur, maar langer als hij wordt gecombineerd met andere procedures.

Borstverkleining wordt ook wel reductie mammoplastie genoemd.

Borstverkleining wordt ook wel reductie mammoplastiek genoemd. Het is een ingreep waarbij uw borsten kleiner en meer in verhouding tot de rest van uw lichaam worden gemaakt. Het doel van een borstverkleining is om uw borsten een betere vorm en grootte te geven door overtollige huid en vet te verwijderen. Hierdoor ziet u er steviger en parmantiger uit. De overtollige huid wordt verwijderd via een incisie rond het tepelhof (het gekleurde gebied rond de tepel). Deze incisie kan horizontaal of verticaal zijn (verticale littekens kunnen meer opvallen). Een borstverkleining wordt meestal uitgevoerd bij vrouwen met grote borsten die fysiek ongemak veroorzaken, zoals rugpijn en nekpijn. Als u zich niet bewust bent van de grootte van uw borsten, kan deze operatie uw zelfbeeld verbeteren.

Borstverkleining is een veilige ingreep

Een borstverkleining is relatief veilig en heeft een laag risico op complicaties, zoals bloedingen, infecties of bloedstolsels in de benen of longen (diepe veneuze trombose). Er bestaat ook een kleine kans dat op één plaats te veel weefsel wordt weggenomen, wat kan leiden tot een ongelijke vorm of een slechte tepelplaatsing aan één kant van de borst.

Vrouwen zoeken een borstverkleining om zowel fysieke als emotionele redenen.

Voor vrouwen met grote borsten die fysieke problemen ondervinden, kan een borstverkleining de kwaliteit van leven verbeteren. Een vrouw kan bijvoorbeeld pijn in haar schouders of rug hebben doordat grote borsten trekken aan de spieren en banden die de wervelkolom ondersteunen. Een borstverkleining kan ook rugpijn verminderen als gevolg van bh-bandjes die in de schouders drukken of huidplooien die schuren onder kleding.

Borstverkleining is een veel voorkomende ingreep.

Borstverkleining is een van de populairste cosmetische ingrepen in Turkije, met meer dan 200.000 ingrepen per jaar. Omdat zoveel vrouwen voor deze ingreep kiezen, wilt u er zeker van zijn dat u de beste beslissing neemt voor uw lichaam en levensstijl. Daarom is het belangrijk te weten wat een borstverkleining inhoudt en welke resultaten u kunt verwachten.

De operatie zal mijn pijn en ongemak verbeteren.

Als u last heeft van rug- of nekpijn door te grote borsten, kan een borstverkleining helpen uw ongemak te verlichten door overtollig weefsel uit uw borstgebied te verwijderen en het gewicht van uw borsten te verminderen. Dit vermindert de druk op uw wervelkolom en omliggende spieren, waardoor de pijn in deze gebieden afneemt en uw houding verbetert.

Ik voel me zekerder over mijn lichaam na een borstverkleining.

Naast het verlichten van lichamelijke ongemakken kan een borstverkleining ook emotionele voordelen bieden doordat vrouwen zich weer zekerder voelen over hun lichaam na jarenlang (of zelfs tientallen jaren) grote borsten te hebben gehad. Veel vrouwen zeggen dat ze een groter gevoel van eigenwaarde hebben nadat ze deze ingreep hebben ondergaan; ze zijn gelukkiger met hun uiterlijk in het algemeen.

Het is niet alleen voor vrouwen met grote borsten.

Borstverkleining wordt vaak gezien als een cosmetische ingreep voor vrouwen met grote borsten als gevolg van gewichtstoename of zwangerschap, maar het kan ook worden uitgevoerd bij mannen met gynaecomastie (vergroot mannelijk borstweefsel). Gynaecomastie kan het gevolg zijn van overtollig lichaamsvet of genetica, maar kan ook worden veroorzaakt door een verstoord hormoonevenwicht of bijwerkingen van medicijnen. De aandoening wordt meestal behandeld met hormoontherapie en verdwijnt vaak na verloop van tijd, maar indien nodig zijn er chirurgische opties beschikbaar.

Hoe ziet het herstelproces eruit?

De operatie wordt uitgevoerd onder algemene verdoving en duurt ongeveer twee uur. De incisies worden in de oksel gemaakt, zodat er weinig littekens zijn. U blijft een nacht in het ziekenhuis, maar mag de volgende dag meestal naar huis. Na de operatie moet u het een paar weken rustig aan doen, maar al na twee weken kunt u weer aan het werk. Uw nieuwe borstomvang zal na verloop van tijd – tot zes maanden – blijven veranderen, omdat uw huid en spierweefsel uitrekt en zich in de nieuwe positie nestelt. Gedurende zes weken na de operatie mag u niets tillen dat zwaarder is dan 10 pond en gedurende ten minste vier maanden mag u niet sporten of inspannende activiteiten ondernemen. Mogelijk moet u gedurende deze periode ook een speciale beha of kledingstuk dragen ter ondersteuning (voedingsbeha’s zijn bijzonder goed).

Heb ik borstimplantaten nodig?

Niet alle vrouwen die een borstverkleining ondergaan, hebben achteraf borstimplantaten nodig, maar als u na de operatie grotere borsten wilt, zijn deze een optie. Borstimplantaten zijn met vloeistof (zoutoplossing) of gel (siliconen) gevulde zakjes. Ze worden onder de borstspier geïmplanteerd en rusten tegen de borstwand net onder de huid samen met uw borstweefsel. De met vloeistof gevulde zakjes voelen natuurlijk aan omdat ze bewegen als reactie op uw lichaamsbewegingen, net zoals natuurlijke borsten dat doen.

Wat voor soort verdoving wordt gebruikt?

Voor een borstverkleining wordt meestal een algemene verdoving gebruikt, wat betekent dat u tijdens de ingreep slaapt. Als u allergisch bent voor anesthesie of een andere medische aandoening heeft, kan uw chirurg u in plaats daarvan plaatselijke verdoving aanbevelen. Plaatselijke verdoving beïnvloedt uw bewustzijn niet zo sterk als algehele verdoving, maar maakt u wel meer ontspannen en slaperig tijdens de ingreep.

Komt u in aanmerking voor een borstverkleining?

Dit is een van de eerste vragen die u aan uw chirurg moet stellen. Borstverkleiningen worden uitgevoerd bij vrouwen die rug-, nek- en schouderpijn hebben door hun grote borsten. Het wordt ook gedaan bij vrouwen met asymmetrische borsten of borsten die te groot zijn voor hun postuur. Niet alle vrouwen komen in aanmerking voor dit type ingreep, ook al hebben ze grote borsten.

Wordt mijn borstverkleining door mijn verzekering vergoed?

Sommige verzekeringsmaatschappijen dekken borstverkleiningen onder bepaalde voorwaarden, maar andere dekken geen enkele cosmetische ingreep. Als uw verzekering uw borstverkleining dekt, zorg er dan voor dat u alle kleine lettertjes van uw polis leest, zodat u weet wat u precies kunt verwachten voordat u de ingreep laat uitvoeren. Het laatste wat u wilt is dat u duizenden dollars uit eigen zak hebt betaald om er later achter te komen dat uw verzekeringsmaatschappij u niet terugbetaalt omdat zij het niet als een “essentiële” medische behandeling beschouwen.

Wanneer wordt een borstverkleining aanbevolen?

Een borstverkleining wordt meestal uitgevoerd bij vrouwen die grote borsten hebben en daar ongemak van ondervinden. Het kan ook worden toegepast als cosmetische ingreep om de vorm van de borsten te verbeteren of het tepelhof te verkleinen. De ideale kandidaat voor een borstverkleining moet ten minste 18 jaar oud zijn, ernstige rug- of nekpijn hebben als gevolg van hun grote borsten, meerdere eerdere pogingen tot gewichtsverlies hebben ondernomen maar niet de gewenste resultaten hebben kunnen bereiken en een goed ondersteuningssysteem hebben zodat zij zich niet geïsoleerd voelen na de operatie.

Wat zijn de voordelen van de ingreep?

Borstverkleining is een van de meest populaire cosmetische ingrepen in Turkije, en daar is een goede reden voor. Vrouwen met grote, zware borsten hebben vaak last van lichamelijke ongemakken, rugpijn en nekpijn. Een borstverkleining kan uw leven vergemakkelijken door de omvang en het gewicht van uw borsten te verminderen, zodat ze comfortabeler te dragen zijn. De ingreep kan ook uw gevoel van eigenwaarde verbeteren doordat de proporties van uw lichaam weer in evenwicht worden gebracht. U zult zich prettiger voelen bij het dragen van kleding waarin uw figuur tot zijn recht komt, of zelfs zonder bh. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om de borstomvang te verminderen dan een operatie – waaronder gewichtsverlies, oestrogeencrème therapie en lichaamsbeweging – maar deze methoden kosten tijd en werken niet gegarandeerd voor iedereen.

Hoe lang duurt een operatie?

De operatie wordt meestal onder algehele anesthesie uitgevoerd, maar als een vrouw dat wenst kan ook plaatselijke verdoving worden gebruikt. Bij algehele anesthesie moet u slapen en wakker worden in de recovery, terwijl u bij plaatselijke verdoving wakker blijft tijdens de ingreep, maar verdoofd bent vanaf uw middel. De duur van de operatie hangt af van wat er moet gebeuren en hoe lang uw chirurg erover doet. Als u bijvoorbeeld grote tepels hebt die moeten worden verplaatst, kan dit langer duren dan wanneer u gewoon kleinere borsten wilt.

Wat kunt u verwachten tijdens het herstel?

De eerste stap na een borstverkleining is zoveel mogelijk rusten en de door uw arts voorgeschreven medicijnen innemen. In de meeste gevallen kunnen patiënten op dezelfde dag als hun ingreep of binnen 24 uur daarna naar huis. Uw chirurg zal u vertellen welk activiteitenniveau voor u geschikt is gedurende deze periode. De duur van de genezing van de incisies hangt af van de plaats van de incisies en de tijd dat ze open zijn (als ze al open zijn).

Is een borstverkleining geschikt voor mij?

Er zijn veel factoren die u in overweging moet nemen voordat u besluit al dan niet een borstverkleining te ondergaan. Als u overweegt deze ingreep te ondergaan, moet u er zeker van zijn dat u de risico’s, de voordelen en de mogelijke complicaties van de ingreep begrijpt. U moet er ook over nadenken hoe een borstverkleining uw leven zal beïnvloeden en of het de risico’s waard zijn die met het ondergaan van deze ingreep gepaard gaan. Een borstverkleining kan vrouwen met grote borsten helpen die pijn ervaren door het gewicht van hun borsten of rugpijn door het schuren van hun borsten tegen hun borstbeen tijdens lichamelijke activiteit. Het is echter belangrijk om te weten dat er alternatieven zijn voor een borstverkleining die deze klachten kunnen verlichten zonder uw borstweefsel aan te tasten (zoals het dragen van een beha met meer steun). Een borstverkleining kan een optie zijn voor vrouwen met zeer grote borsten die rugpijn veroorzaken of die activiteiten zoals hardlopen of sporten hinderen. Er zijn echter ook andere opties voor vrouwen die kleinere borsten willen zonder een operatie te ondergaan.

Wat kan een borstverkleining voor mij betekenen?

Een borstverkleining kan de omvang van uw borsten verkleinen, waardoor schouder- en rugpijn kunnen worden verlicht en u beter kunt sporten of andere activiteiten kunt uitvoeren. Het is ook een optie als u zich stoort aan het uiterlijk of het gevoel van uw borsten, zelfs als deze niet groot genoeg zijn om lichamelijke problemen te veroorzaken. Borstverkleining is niet voor iedereen geschikt; als u zeer kleine borsten heeft of uw natuurlijke vorm wilt behouden, is het misschien niet geschikt voor u.

Hoeveel gewicht zal ik verliezen?

Er is geen direct verband tussen gewichtsverlies en borstomvang – hoewel u na het krijgen van kinderen of na gewichtstoename tijdens de zwangerschap overal centimeters verliest, gaan die kilo’s niet rechtstreeks naar de borststreek. Door af te vallen, gezonder te eten en regelmatig te bewegen, vermindert u het totale vet in uw lichaam – ook in de borst – waardoor uw borsten na verloop van tijd kleiner lijken, ongeacht hun grootte aan het begin van het dieet (bron).

Heb ik pijn na de operatie?

Pijn komt vaak voor na een borstverkleining, maar de ernst ervan varieert sterk, afhankelijk van uw lichaamstype, de techniek van uw chirurg en uw eigen pijntolerantie. De meeste vrouwen ondervinden onmiddellijk na de operatie enig ongemak, maar dit duurt meestal slechts enkele dagen. Als u na de operatie pijnstillers gebruikt, bespreek dan met uw arts de mogelijke bijwerkingen en hoe lang u ze moet innemen voor maximaal profijt zonder bijwerkingen.

Hoe lang duurt mijn herstel?

Het is belangrijk dat u uw chirurg vraagt naar de hersteltijd. Het algemene antwoord is zes weken, maar het kan variëren afhankelijk van het type operatie dat u ondergaat en hoe goed u voor uzelf zorgt. Als u een borstverkleining hebt ondergaan, zult u waarschijnlijk een paar weken vrij moeten nemen van uw werk – en mogelijk langer, afhankelijk van uw werk. Het is ook mogelijk dat u gedurende enkele maanden na de operatie hulp nodig hebt bij het huishouden. Het goede nieuws is dat de meeste vrouwen binnen zes weken na hun operatie hun normale activiteiten weer kunnen oppakken. Maar het kan tot drie maanden duren voordat ze zich 100% hersteld voelen van de ingreep.

Heeft dit invloed op toekomstige zwangerschappen of het geven van borstvoeding?

Een borstverkleining verkleint de omvang van uw borsten, maar verandert de vorm niet. Als u van plan bent om zwanger te worden, kan uw arts u aanraden om met de ingreep te wachten tot na de bevalling. Borstvoeding geven na een borstverkleining is mogelijk, maar het kan zijn dat u daarvoor speciale apparatuur of steunkledij nodig hebt. Uw arts kan deze mogelijkheden met u bespreken tijdens het consultatieproces.

Kan ik na de operatie nog steeds mammografieën laten maken?

De grootste zorg voor de meeste vrouwen die een borstverkleining overwegen, is of zij na de ingreep nog steeds mammografieën kunnen laten maken. Mammogrammen vormen een belangrijk onderdeel van het onderzoek naar borstkanker en worden door de meeste artsen aanbevolen voor vrouwen van 40 jaar en ouder. Veel patiënten vragen zich echter af of zij na een borstverkleining nog wel regelmatig een mammografie kunnen laten maken. Een mammografie is een röntgenfoto waarbij met een lage dosis straling een foto van de borsten wordt gemaakt. Vrouwen hoeven zich geen zorgen te maken over een mammografie voor of na een borstverkleining, maar er zijn enkele dingen die u moet weten voordat u dit onderzoek ondergaat. De radioloog zal u vragen uw beha uit te doen en elke borst in een doorzichtige plastic cup te plaatsen, zodat hij of zij deze beter kan zien op de röntgenfilm. Mogelijk moet u tijdens het onderzoek van houding veranderen, bijvoorbeeld liggend (rugligging) of staand (zit). U ligt ongeveer 10 minuten op uw rug met uw armen boven uw hoofd totdat de radioloog twee beelden van elke borst maakt vanuit verschillende hoeken. Vervolgens oefent de technoloog druk uit op elke kant van een van uw borsten terwijl hij nog een beeld van bovenaf maakt.

Zullen mijn littekens na verloop van tijd vervagen?

Ja! Littekens van een borstverkleining vervagen na verloop van tijd, maar ze kunnen tot twee jaar zichtbaar blijven. Naarmate het weefsel geneest, zal het litteken uiteindelijk lichter en minder opvallend worden omdat het collageen in het lichaam wordt afgebroken. Zodra dit gebeurt, is het voor uw chirurg gemakkelijker om de overtollige huid die na de operatie overblijft te verwijderen zonder een merkbare plek op uw lichaam achter te laten – daarom is het belangrijk om ten minste twee jaar te wachten voordat u een nieuwe borstverkleining overweegt (indien nodig).

Hoe kan ik mijn normale activiteiten hervatten?

Een borstverkleining wordt beschouwd als een electieve ingreep – een ingreep die niet nodig is om te overleven, maar waarvoor mensen kiezen om cosmetische redenen. Dat betekent dat er geen specifieke tijdlijn is voor wanneer patiënten na de ingreep weer aan het werk kunnen of andere activiteiten kunnen hervatten, maar de meeste artsen adviseren ten minste zes weken te wachten voordat zij weer intensief gaan sporten, zoals gewichten heffen of lange afstanden lopen, omdat deze activiteiten uw genezing weefsel meer dan normaal kunnen belasten als het na de borstverkleining operatie nog niet voor 100 procent is genezen.

Hoe zien de incisies eruit?

Borstverkleiningen kunnen worden uitgevoerd met verschillende incisie patronen die voor verschillende littekens zorgen, maar ze laten allemaal littekens achter op uw borsten en huid op uw borst en/of rug. De grootte van deze littekens hangt af van het ontwerp van de incisies van uw chirurg en zijn vaardigheid om ze precies zo te plaatsen dat ze er natuurlijk uitzien en opgaan in de omringende huid. Uw chirurg kan u voorbeelden geven van littekens van eerdere patiënten of u zelfs foto’s laten zien als deze niet te grafisch zijn – dit zal u helpen beslissen welk type litteken voor u het beste is.

Kan een borstverkleining in combinatie met andere ingrepen worden uitgevoerd?

Een borstverkleining kan worden uitgevoerd in combinatie met liposuctie, buikwandcorrectie of andere lichaamscontouren. Het is belangrijk om met uw chirurg te overleggen over het type verdoving dat tijdens de ingreep wordt gebruikt, zodat u weet wat u na de ingreep kunt verwachten.

Doet een borstverkleining pijn?

De meeste patiënten vinden dat de pijn na de operatie beheersbaar is, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het herstel tijd kost. Inspannende activiteiten zoals zwaar tillen of joggen moet u enkele weken na de operatie vermijden. Uw borsten zullen na de operatie weliswaar gezwollen zijn, maar zullen binnen enkele maanden weer hun normale omvang aannemen. In sommige gevallen melden vrouwen echter dat hun borsten tot een jaar na de operatie gezwollen blijven.

Hoe lang blijf ik in het ziekenhuis?

Afhankelijk van uw operatie blijft u een paar uur of een paar dagen in het ziekenhuis. Als u onder algehele narcose wordt gebracht, slaapt u tijdens de ingreep en telt deze tijd niet mee voor uw hersteltijd. Als u echter regionale anesthesie krijgt (waarbij uw onderlichaam wordt verdoofd maar uw bovenlichaam wakker blijft), moet u rekenen op minstens één nacht in het ziekenhuis.

Wat zijn mijn risico’s?

Borstverkleining is een veilige ingreep die al vele jaren met groot succes wordt uitgevoerd. Aan elke ingreep zijn echter risico’s verbonden, en een borstverkleining is daarop geen uitzondering. Uw arts kan ervoor zorgen dat u deze risico’s begrijpt voordat u instemt met een ingreep bij uzelf of uw kind.

Zullen mijn borsten na de operatie nog verslappen?

Een borstverkleining is bedoeld om overtollig vet en weefsel uit de borsten te verwijderen, waardoor ze kleiner en steviger worden. De ingreep heeft geen invloed op de huid of de spieren in het borstgebied, zodat uw borsten na de operatie nog steeds kunnen doorhangen als ze voor de operatie al doorgezakt waren. Het is echter mogelijk om bovenop de bestaande borstverkleining een tweede ingreep uit te voeren, de zogenaamde borstlift, om de vorm en het uiterlijk van de borsten te verbeteren. Als u besluit om deze extra stap niet te ondergaan, is het belangrijk dat u begrijpt dat uw borsten na verloop van tijd waarschijnlijk verder zullen verslappen als gevolg van de zwaartekracht en de leeftijd.

Hoe zien mijn littekens er na genezing uit?

Bij een borstverkleining worden incisies gemaakt rond elke tepel en over de borst onder elke borst; deze incisies maken het mogelijk om overtollige huid, vetweefsel en klierweefsel van elke borst te verwijderen. Daarna worden de sneden met hechtingen of nietjes gesloten. Hoewel de meeste vrouwen minimale littekens ondervinden van deze incisies, kunnen sommigen meer opvallende littekens hebben dan anderen, afhankelijk van hun natuurlijke genezingsvermogen en hoe snel ze genezen na de operatie.

Wanneer kan ik weer aan het werk na een borstverkleining?

Dat hangt af van het soort werk dat u doet en hoe lichamelijk zwaar het is. Als u aan een bureau werkt of een zittend beroep hebt, kunt u misschien binnen een week weer aan het werk. Als uw werk gepaard gaat met zwaar tillen of andere zware activiteiten, kan het tot drie weken duren voordat u volledig hersteld bent van een borstverkleining. U zult vrij moeten nemen van uw werk voor vervolgafspraken met uw chirurg en voor extra hersteltijd.

Wanneer kan ik weer sporten?

Het is belangrijk om lichamelijk actief te zijn na een borstverkleining, maar u moet uzelf de tijd geven om te genezen. Het duurt ongeveer vier tot zes weken voordat de incisies zijn genezen en de zwelling is afgenomen. Gedurende deze periode is het raadzaam om zware activiteiten en sporten met contact of schokken te vermijden. Na ongeveer zes weken kunt u de meeste van uw normale activiteiten hervatten – met een paar uitzonderingen. U mag uw armen enkele maanden na de operatie niet boven schouderhoogte heffen (zoals bij een push-up). Ook mag u gedurende die tijd niet op uw buik liggen. Uw chirurg zal na de operatie waarschijnlijk fysiotherapie aanbevelen. Dit helpt u om het bewegingsbereik, de kracht en de flexibiliteit in uw schouders, borst- en rugspieren te herstellen. Het helpt ook de houding te verbeteren, wat gunstig kan zijn als u de hele dag aan een bureau zit.

Kan ik tegelijkertijd een borstverkleining en een borstlift ondergaan?

Als u beide ingrepen tegelijk wilt laten uitvoeren, is het belangrijk om vooraf met uw chirurg te bespreken of dit mogelijk is. Sommige chirurgen voeren beide ingrepen tegelijkertijd uit, terwijl anderen er de voorkeur aan geven ze afzonderlijk uit te voeren, zodat zij zich op elk afzonderlijk kunnen concentreren en ervoor kunnen zorgen dat alles soepel verloopt zonder zich zorgen te hoeven maken over twee operaties tegelijk. Als ze niet samen worden gedaan, is er geen reden waarom deze twee procedures niet binnen zes maanden na elkaar zouden kunnen worden uitgevoerd, zolang dat de genezingstijd niet verstoort.

Hoe oud moet ik zijn om een borstverkleining te ondergaan?

Hoewel er geen leeftijdsgrenzen zijn voor een borstverkleining, zijn er verschillende factoren waarmee artsen rekening houden voordat zij de ingreep uitvoeren. Enkele daarvan zijn Uw algemene gezondheid. Uw arts zal nagaan of u geen onderliggende aandoeningen of gezondheidsproblemen hebt die het herstel van de ingreep kunnen bemoeilijken. Als u bijvoorbeeld een medische aandoening hebt, zoals diabetes of hoge bloeddruk, raadt uw arts u misschien geen borstverkleining aan zolang deze aandoeningen niet onder controle zijn. Uw gewicht. Als u te zwaar of zwaarlijvig bent, zullen uw borsten waarschijnlijk verslappen naarmate u ouder wordt en zwaarder wordt. Daarom kan afvallen helpen het uiterlijk te verbeteren zonder een chirurgische ingreep te ondergaan. Maar als afvallen voor u geen optie is, of als het niet voldoende heeft geholpen om uw borsten er beter uit te laten zien, kan een borstverkleining worden aanbevolen. De hoeveelheid borstweefsel die tijdens de ingreep wordt verwijderd, kan variëren afhankelijk van de wensen en doelstellingen van de patiënt voor haar borsten na de operatie. In het algemeen hebben de meeste vrouwen die deze ingreep ondergaan uiteindelijk een kleinere omvang dan vóór de operatie.

Kan een borstverkleining helpen bij rugpijn?

Ja, als uw rugpijn wordt veroorzaakt door grote borsten, dan kan een borstverkleining helpen deze pijn te verlichten. Grote borsten kunnen extra gewicht op uw schouders en bovenrug leggen, wat pijn kan veroorzaken wanneer u rechtop staat of voorover buigt. Deze pijn kan zelfs na het sporten aanhouden omdat de spieren in dit gebied niet gewend zijn om gedurende langere tijd extra gewicht te dragen – vooral als uw houding niet de hele dag perfect is. Een borstverkleining helpt deze belasting van uw schouders en rug te verlichten door de omvang van uw borsten te verkleinen, zodat ze niet meer zoveel aan deze spieren trekken tijdens alledaagse activiteiten zoals rechtop staan of bukken om iets van de vloer (of uit een hoge kast!) op te pakken.

Zullen mijn borsten verslappen als ik afval na mijn borstverkleining?

Borsten kunnen met verschillende technieken worden verkleind. Sommige chirurgen gebruiken liposuctie om vet te verwijderen, terwijl anderen gebruik maken van weefselexcisie en/of huidverstrakking. Welke techniek wordt gebruikt, hangt af van hoeveel weefsel moet worden verwijderd en hoeveel huid u tegelijkertijd wilt verstrakken. Als u het grootste deel van uw leven te zwaar bent geweest, is het mogelijk dat uw borsten verslappen, zelfs als u na de ingreep afvalt. Verschillende studies hebben echter aangetoond dat patiënten die een borstverkleining ondergaan, hun resultaten na verloop van tijd behouden als zij een gezond dieet volgen en regelmatig sporten.

Wat is uw body mass index?

Uw body mass index (BMI) is een schatting van het lichaamsvet op basis van uw lengte en gewicht. Hij wordt vaak gebruikt om overgewicht bij volwassenen en kinderen ouder dan 2 jaar vast te stellen. Een BMI tussen 18,5 en 24,0 wordt als normaal beschouwd; 25-29,9 wijst op overgewicht; 30 of hoger wijst op obesitas. Vrouwen met grotere borsten hebben meer moeite met afvallen dan andere vrouwen omdat ze meer vetweefsel in hun lichaam hebben. Als u te zwaar of zwaarlijvig bent, bespreek dan met uw arts welke invloed het afvallen op uw borstomvang zal hebben voordat u een borstverkleining ondergaat, zodat u met kennis van zaken kunt beslissen of u de ingreep al dan niet ondergaat.

Rookt u?

Sigaretten roken kan de genezing na een operatie bemoeilijken. Het verhoogt ook uw risico op complicaties zoals infecties en bloedstolsels. Als u nu rookt maar wilt stoppen voordat u een borstverkleining ondergaat, vraag uw arts dan wat hij u aanbeveelt. Sommige chirurgen staan toe dat rokers de ingreep ondergaan als zij ermee instemmen daarna met roken te stoppen – maar anderen zullen deze ingreep helemaal niet uitvoeren als hun patiënt regelmatig rookt of onlangs (binnen drie maanden) heeft gerookt.

Heeft u kanker in de familie?

Sommige vrouwen met een familiegeschiedenis van kanker zijn geen goede kandidaten voor een borstverkleining omdat de ingreep het risico op borstkanker in een later stadium kan verhogen. Als u een familiegeschiedenis hebt van borstkanker of eierstokkanker, praat dan met uw chirurg over uw risicofactoren voordat u een borstverkleining ondergaat.

Bent u onlangs zwanger geweest?

Een borstverkleining kan worden uitgevoerd bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Als u een borstverkleining overweegt terwijl u zwanger bent of borstvoeding geeft, is het belangrijk dat uw chirurg ervaring heeft met het uitvoeren van de ingreep bij deze patiënten voordat hij deze bij u uitvoert.

Moet ik mijn dieet veranderen voor of na de ingreep?

Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding verandert het borstweefsel. Uw arts kan u daarom aanraden bepaalde voedingsmiddelen vóór de ingreep te vermijden. Zij kan u bijvoorbeeld afraden zuivelproducten te eten als u in het verleden problemen hebt gehad met borstvoeding. Sommige vrouwen vinden dat bepaalde voedingsmiddelen ongemak veroorzaken na de operatie, dus het is belangrijk om haar instructies nauwgezet op te volgen totdat alles zich na de operatie stabiliseert.

Moet ik na de operatie een bepaalde cupmaat hebben?

Een borstverkleining kan worden uitgevoerd bij vrouwen met elke cupmaat – zelfs als zij een A-cup of groter dragen. Uw chirurg zal u echter waarschijnlijk vertellen dat het gemakkelijker is om een esthetisch resultaat te bereiken als uw borsten kleiner zijn dan gemiddeld voordat de ingreep wordt uitgevoerd. Als uw borsten al groot zijn, krimpen ze na de operatie misschien niet genoeg om aan uw verwachtingen te voldoen.

Verlies ik het tepelgevoel tijdens een borstverkleining?

Tijdens een borstverkleining worden de tepel en het tepelhof verwijderd, samen met overtollig vet en huid van uw borsten. Het doel is om deze weefsels te verkleinen zodat ze in verhouding staan tot de rest van uw lichaam. Als er na dit proces te veel huid overblijft, kunnen er problemen ontstaan met het gevoel of de beweging van de tepels, omdat er niet meer genoeg weefsel is om ze op hun plaats te houden. Om dit risico te beperken is het belangrijk een arts te kiezen die ervaring heeft met dit soort operaties bij patiënten met zowel kleine als grote borsten.

Hoe zal deze operatie mijn levenskwaliteit verbeteren?

Een borstverkleining kan rugpijn, nekpijn en schouderpijn verlichten door de borsten te verkleinen. Het kan ook helpen uw houding te verbeteren, wat het risico op toekomstige rugproblemen als gevolg van een slechte houding kan verminderen. Een borstverkleining kan ook uw zelfvertrouwen en lichaamsbeeld verbeteren.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *