Haartransplantatie
  • 322
  • 0
Inhoud show

Vragen Die U Moet Stellen Voordat U Een Haartransplantatie Laat Uitvoeren

Haartransplantatie is een procedure waarbij haarzakjes van delen van het lichaam met gezond haar worden verplaatst naar delen die weinig of geen haar hebben. Het doel is om een meer natuurlijke look te creëren door haar van de achterkant en zijkanten van uw hoofd naar de voorkant te verplaatsen.

De beste kandidaten voor een haartransplantatie zijn mannen en vrouwen van 20 of 30 jaar die nog niet kaal zijn. Mannen zouden een operatie moeten overwegen voordat ze 40 jaar oud zijn, wanneer meer dan 50% van de mannen hun haar begint te verliezen. Vrouwen die kaal worden, moeten dit vóór hun 35ste overwegen.

Haartransplantatie is een procedure waarbij haar van het achterhoofd wordt verplaatst naar gebieden waar het haar is uitgedund of verloren gegaan. Het kan worden gebruikt om mannelijke kaalheid te behandelen of om dunner wordend haar bij vrouwen en kinderen op te vullen.

De techniek werd in de jaren 1940 en 1950 ontwikkeld door Dr. Norman Orentreich, die pionierde met het gebruik van kleine punchgrafts die in de kalende hoofdhuid werden geplaatst. Sindsdien is het een van de meest populaire cosmetische ingrepen ter wereld geworden – hoewel het nog steeds controversieel is vanwege de kosten en het gebrek aan effectiviteit op lange termijn.

Overweegt u een haartransplantatie? Dan bent u misschien overweldigd door alle informatie die beschikbaar is. Om ervoor te zorgen dat u de beste resultaten behaalt met uw procedure, is het belangrijk dat u zo goed mogelijk geïnformeerd bent over het proces en wat u kunt verwachten tijdens en na de operatie.

Haartransplantaties zijn er in twee soorten: Folliculaire eenheidsextractie (FUE) en folliculaire eenheidstransplantatie (FUT). FUE is een meer geavanceerde techniek waarbij via kleine incisies individuele follikels uit het donorgebied worden gehaald en in het ontvangende gebied worden geïmplanteerd. Bij FUT worden grote transplantaten uit een bepaald gebied genomen en met behulp van microscopen of lasers in kleine transplantaten ontleed voordat ze op een andere plaats worden geïmplanteerd. Follicular unit extraction is minder ingrijpend dan FUT, omdat er geen grote incisies in de hoofdhuid hoeven te worden gemaakt. Deze techniek kan echter leiden tot meer littekens en ongemak op de donorplaats omdat er meerdere incisies worden gemaakt en een grotere kans op infectie omdat er geen hechtingen zijn die alles bij elkaar houden.

Haartransplantatie is een relatief eenvoudige procedure om kaalheid bij mannen en vrouwen te behandelen. Er worden haarzakjes uit een deel van het hoofd verwijderd en in een ander deel geïmplanteerd. De procedure kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, maar de meest gebruikelijke methode bestaat uit het oogsten van haar aan de achterkant van de hoofdhuid, waar het van nature het dikst groeit, en het transplanteren ervan door middel van kleine grafts op kalende delen.

De eerste stap in een haarherstellende operatie is het verwijderen van een strook hoofdhuidweefsel van een donorplaats op het achterhoofd. Dit weefsel bevat duizenden kleine grafts die folliculaire eenheden worden genoemd. Elke folliculaire eenheid bevat één of meer haren. Nadat deze folliculaire eenheden uit de donorplaats zijn verwijderd, worden ze getransplanteerd in kleine incisies op uw nieuwe plaats op het hoofd (de plaats van de ontvanger). De getransplanteerde haren zijn meestal permanent omdat ze afkomstig zijn uit permanente zones van de hoofdhuid (permanente zone wordt gedefinieerd als een deel van de huid dat minstens om de twee jaar nieuw haar produceert).

Haartransplantatie is een chirurgische techniek waarbij haarzakjes van het ene lichaamsdeel naar het andere worden verplaatst. Chirurgen kunnen ook grafts gebruiken om nieuw haar te creëren.

Haartransplantatie wordt meestal uitgevoerd bij mensen met kaalheid in mannelijk of vrouwelijk patroon. De procedure verplaatst gezonde haarzakjes van de achterkant en zijkanten van het hoofd naar de bovenkant, waardoor een natuurlijk ogende haardos ontstaat.

De meest gebruikelijke vorm van haartransplantatie is de Follicular Unit Transplantation (FUT) of Follicular Unit Extraction (FUE). Bij FUT wordt een reepje huid met een groepje haarfollikels eraan vast gebruikt. Bij FUE worden met kleine ponsjes of mesjes individuele follikels uit de hoofdhuid verwijderd en vervolgens elders op de hoofdhuid getransplanteerd.

Haartransplantatie chirurgie heeft verschillende mogelijke bijwerkingen. Deze omvatten zwelling, roodheid, pijn en bloedingen op de plaats van de operatie; gevoelloosheid of jeuk rond het donorgebied; hoofdpijn; infectie; littekens op de donorplaatsen; en littekens rond de incisies waar de grafts tijdens de operatie uit uw hoofdhuid werden verwijderd.

Haartransplantatie is een populaire en effectieve behandeling voor haarverlies. Tijdens de procedure worden kleine plugjes haardragend weefsel uit de achterkant van uw hoofdhuid (donorplaats) verwijderd en in de kalende gebieden geïmplanteerd. Het is mogelijk om tot 4.000 haren in één sessie te verplaatsen.

Haartransplantaties kunnen worden uitgevoerd bij mannen of vrouwen die last hebben van dunner wordend haar als gevolg van kaalheid volgens het mannelijke patroon, kaalheid volgens het vrouwelijke patroon of andere vormen van haaruitval. De procedure biedt een permanente oplossing voor haarverlies die sommige patiënten aantrekkelijker vinden dan het dragen van pruiken, petten of hoeden.

Tijdens een haartransplantatie verwijdert een chirurg kleine stukjes huid met haarzakjes uit een gebied achter op uw hoofdhuid – de donorplaats – en plaatst deze in kale gebieden op uw hoofd – de ontvangers. Het donorgebied wordt gesloten met hechtingen, terwijl de ontvangers worden gesloten met nietjes of chirurgische lijm (cyanoacrylaat).

Ben ik een kandidaat voor een haartransplantatie?

U moet een haartransplantatie ondergaan als u dunner wordend haar hebt in een opvallend gebied. Haartransplantaties kunnen overal op het lichaam worden toegepast om dunner wordend haar te herstellen, inclusief de hoofdhuid, wenkbrauwen, bakkebaarden en de bovenkant van het hoofd. De beste kandidaten voor een haartransplantatie zijn mannen en vrouwen die gezond zijn en minstens 18 jaar oud. U moet ook voldoende donorhaar hebben voor een succesvolle procedure – meestal ongeveer 1 centimeter lang – samen met een goed groeipotentieel van dat donorgebied. Het is niet ongebruikelijk dat artsen adviseren om te wachten tot uw kind volwassen is voordat u deze procedure overweegt, omdat hun genetische voorgeschiedenis van invloed kan zijn op hoeveel donorhaar er beschikbaar is en hoe snel het na de behandeling teruggroeit. Kinderen met trichotillomanie (dwangmatig uittrekken van het eigen haar of dat van anderen) mogen pas geopereerd worden als ze minstens zes maanden gestopt zijn met het uittrekken van hun eigen haar of dat van iemand anders zonder opnieuw in deze gewoonte te vervallen.

Hoeveel enten heb ik nodig?

Er zijn twee hoofdtypen haartransplantatiechirurgie: Follicular Unit Transplantation (FUT) en Follicular Unit Extraction (FUE). Bij een FUE-procedure verwijdert de chirurg kleine grafts van de achterkant en zijkanten van uw hoofd, waar veel nieuwe groeimogelijkheden zijn. Het donorgebied wordt gesloten met hechtingen die vanzelf oplossen. Bij een FUT-procedure verwijdert de chirurg grotere stukken hoofdhuid van de achterkant of zijkanten van uw hoofd en plaatst deze in microtransplantaten of folliculaire eenheid transplantaten. Deze enten worden vervolgens geïmplanteerd in kale plekken boven op uw hoofd. De meeste chirurgen verkiezen de ene methode boven de andere op basis van opleiding en ervaring – maar als u een operatie overweegt met iemand die nieuw is op dit gebied of die weinig ervaring heeft met transplantaties, zorg er dan voor dat hij of zij uitlegt waarom deze methode voor u het beste is.

Laat de procedure littekens achter?

Haartransplantatie is een uiterst precieze, delicate en zorgvuldige chirurgische procedure die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. De incisies worden gemaakt op plaatsen die niet zichtbaar zijn en de haarfollikels worden getransplanteerd in een nieuw deel van uw hoofdhuid. Het donorgebied geneest zonder zichtbare littekens en het ontvangende gebied geneest met minimale littekens. In sommige gevallen, als er een groot aantal grafts wordt getransplanteerd in een klein gebied, kunnen kleine huidhechtingen nodig zijn om de donorwondjes te sluiten.

Hoe lang duren de resultaten?

Haartransplantaties zijn geen permanente oplossingen. Ze voegen gewoon haar toe aan delen van uw hoofdhuid waar weinig of geen haargroei is. Het getransplanteerde haar heeft een levensduur van ongeveer 10 jaar voordat het moet worden vervangen door nieuw haar. In sommige gevallen kan dit met nog eens 5 jaar worden verlengd met aanvullende behandelingen zoals lasertherapie of medicatie. Na ongeveer 20 jaar groeit uw natuurlijke haar echter terug in zijn oorspronkelijke patroon en dichtheid, wat kan betekenen dat u kaal wordt op plaatsen waar het getransplanteerde haar ooit veel dekking bood.

Wat zijn de bijwerkingen van deze procedure?

Er zijn twee soorten haartransplantatiechirurgie. De eerste staat bekend als Follicular Unit Transplantation (FUT) en de tweede als Follicular Unit Extraction (FUE). Beide soorten ingrepen kunnen onder plaatselijke verdoving of algehele narcose worden uitgevoerd. Voordat u voor een bepaald type procedure kiest, moet u met uw arts overleggen welke optie voor u het beste is. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen die u moet overwegen voordat u voor het ene of het andere kiest. Na de operatie zijn er wat zwellingen en blauwe plekken rond de hoofdhuid, maar die verdwijnen binnen een paar weken. Patiënten kunnen ook gedurende enkele maanden na de operatie wat gevoelloosheid rond hun hoofdhuid ervaren. Het kan moeilijk zijn om uw haar te stylen totdat het volledig is teruggegroeid, omdat er geen follikels meer zijn waaruit u plukken kunt trekken. Iets anders waar u rekening mee moet houden bij een haartransplantatie is hoeveel het u gaat kosten. Veel mensen beseffen niet hoe duur deze procedure kan zijn; de kosten variëren echter afhankelijk van waar u woont en wie de procedure bij u uitvoert. Door vooraf naar de prijzen te vragen, kunt u ervoor zorgen dat u een eerlijke prijs krijgt voor uw geld!

Wanneer kan ik mijn haar weer gaan verven na de operatie?

Het antwoord op deze vraag hangt af van het soort operatie dat u heeft ondergaan. Als u een FUE of folliculaire eenheidsextractie hebt ondergaan, is het antwoord meteen goed. Dat komt omdat bij een FUE een punch wordt gebruikt die individuele haren verwijdert en niet een mes of scalpel die meerdere haren tegelijk wegsnijdt. Een FUE is ook minder ingrijpend dan een stripoperatie, zodat er minder snel littekens of inkepingen in de hoofdhuid achterblijven. Als u een stripoperatie heeft ondergaan, kan uw arts u echter opdragen zes maanden te wachten voordat u uw haar opnieuw verft. Te vroeg verven kan namelijk leiden tot infecties en andere complicaties door het gebruik van chemicaliën op een open wond.

Waarom stel je voor dat ik me laat opereren?

Waarom overweegt u een haartransplantatie? Als het antwoord is “ik word kaal”, dan is dat niet noodzakelijkerwijs voldoende reden om een operatie te ondergaan. Haartransplantatie is geen magie, dus het zal uw haar niet terug laten groeien als u genetisch aanleg heeft voor kaalheid. De enige manier om kaalheid te voorkomen is door haarverlies helemaal te voorkomen – wat betekent dat u een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en veel slaap nodig hebt. Maar als je kaal wordt, is het toch de moeite waard om jezelf de volgende vraag te stellen: Is dit iets waarmee ik kan leven? Zo ja, dan zijn er misschien andere manieren om met uw aandoening om te gaan. Als het antwoord bijvoorbeeld ja is, dan is het misschien het beste om foto’s van uzelf te maken voordat u een operatie laat uitvoeren – want afhankelijk van hoe ver uw haarverlies gevorderd is, zijn er naast een operatie misschien andere opties beschikbaar die net zo goed (of beter) werken dan een FUE-procedure door een arts.

Zijn er andere behandelingen voor mijn haaruitval?

Er zijn vele opties beschikbaar voor de behandeling van haaruitval, waaronder medicijnen, topische crèmes en lasertherapie. Als deze behandelingen voor u niet hebben gewerkt, dan kan een haartransplantatie voor u geschikt zijn. Maar als ze tot op zekere hoogte hebben gewerkt of als ze nu werken maar u zich zorgen maakt over de duur ervan, dan kunt u misschien beter eerst een andere behandeling zonder operatie overwegen.

Wat is het beste type haartransplantatie voor mij?

De beste manier om erachter te komen welk type haartransplantatie voor u het meest geschikt is, is door uw opties te bespreken met een gekwalificeerde chirurg. Er zijn veel verschillende soorten haartransplantaties, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Het meest voorkomende type haartransplantatie is folliculaire eenheidsextractie (FUE). Bij deze procedure worden follikels van de achterkant en zijkanten van uw hoofdhuid geoogst en vervolgens getransplanteerd in kalende gebieden. De FUE kan voordeliger zijn dan andere operaties, omdat er geen lineaire incisie of hechtingen in de hoofdhuid nodig zijn. Het kan echter langer duren om te herstellen van een FUE omdat er meer oogstplekken nodig zijn dan bij een traditionele strip procedure. Een andere veel voorkomende vorm van haartransplantatie is de folliculaire eenheidstransplantatie (FUT). Bij deze procedure worden donortransplantaten uit een deel van het hoofd gehaald en verplaatst naar een ander gebied waar haarverlies is opgetreden. Het donorgebied geneest snel met minimale littekens, maar de hersteltijd na een FUT-procedure kan langer zijn dan die van andere technieken omdat de meeste chirurgen tijdens de operatie algemene verdoving gebruiken om pijn op de oogstplaatsen tijdens de operatie te voorkomen.

Hoe lang duurt de operatie?

Een haartransplantatie duurt meestal vier tot zes uur, afhankelijk van de hoeveelheid haar die nodig is. U bent wakker tijdens de hele procedure, maar wordt verdoofd met plaatselijke verdoving en pijnstillers om het zo comfortabel mogelijk te maken. De chirurg plaatst individuele follikels in kleine gaatjes in uw hoofdhuid en hecht ze vervolgens vast.

Moet ik vrij nemen van mijn werk?

Een haartransplantatie duurt meestal ongeveer drie uur en het is een van die procedures waarvoor een overnachting in de kliniek of het ziekenhuis waar de operatie wordt uitgevoerd nodig is om eventuele complicaties of bijwerkingen te controleren die kunnen optreden nadat de operatie met succes is uitgevoerd. De meeste mensen kiezen er echter voor om na de FUE of FUT operatie ongeveer twee dagen thuis te blijven.

Heb ik een litteken op mijn hoofd na de operatie?

Een haartransplantatie is niet zoals een knipbeurt waarbij er geen zichtbare littekens zijn. U hebt een of meer lineaire incisies langs het donorgebied op de achterkant van uw hoofdhuid waar de chirurg het donorhaar heeft weggehaald. De incisies worden gesloten met hechtingen of nietjes en afgedekt met medische tape en gaasverband tot ze volledig genezen zijn – wat twee weken of langer kan duren, afhankelijk van het aantal transplantaten.

Waar wordt mijn haar weggehaald en waar wordt het geplaatst?

Dit is een belangrijke vraag voor iedereen die een haartransplantatie overweegt. Het is zelfs de eerste vraag die bij u opkomt als u over deze procedure leert. Het antwoord is belangrijk omdat het donorgebied (waar het haar wordt geoogst) niet kan worden hersteld of vervangen met andere methoden als het wordt beschadigd door het transplantatieproces. Hetzelfde geldt voor het ontvangende gebied (waar de grafts worden geplaatst). Het is belangrijk om te weten dat, ondanks de naam, bij een haartransplantatie geen haren rechtstreeks van uw hoofd worden gehaald en op de uitgedunde gebieden worden geplaatst. In plaats daarvan worden er kleine incisies in uw hoofdhuid gemaakt en kleine stukjes huid met elk één tot vier haren verwijderd. Deze plukjes worden folliculaire eenheidstransplantaten (FUG) genoemd en vervolgens met behulp van microchirurgische technieken in kalende gebieden op uw hoofdhuid geplaatst.

Moet ik na de operatie rusten in het ziekenhuis?

Het antwoord op deze vraag verschilt van patiënt tot patiënt en hangt ook af van het soort operatie dat wordt uitgevoerd. Bij een hoofdhuidflapoperatie moet u na de operatie waarschijnlijk 24 uur in het ziekenhuis blijven. Bij een folliculaire eenheidsextractie (FUE) kunt u onmiddellijk na de ingreep naar huis.

Kan een haartransplantatie meer dan eens gedaan worden?

Als u al lange tijd kaal bent, kan het verleidelijk zijn om meerdere haartransplantaties tegelijk te ondergaan. De meeste artsen raden echter aan om minstens een jaar te wachten tussen de sessies. Dat komt omdat het haar na de operatie kan uitvallen en dan in een ander patroon of een andere kleur terug kan groeien dan u had gehoopt. Bovendien groeit het haar misschien niet terug in het gebied waar het de eerste keer werd weggehaald. Toch zijn er situaties waarin meerdere ingrepen tegelijk aangewezen zijn. Als u bijvoorbeeld niet tevreden bent over hoe uw donorgebied eruit ziet na een eerste sessie, is het meestal prima om nog een sessie te laten doen als de eerste door iemand anders is uitgevoerd (omdat die meer informatie heeft over uw donorgebied). Hetzelfde geldt als er littekens of een infectie is ontstaan door de eerste procedure – deze problemen kunnen vragen om een tweede behandeling, meteen of over zes maanden of zelfs langer. Een andere reden waarom meerdere transplantaties in één keer goed kunnen werken is als uw donorgebied aanzienlijk is veranderd sinds uw laatste sessie – bijvoorbeeld als u op uw 18e kaal werd, maar nu 35 jaar oud bent en veel minder haar hebt dan voorheen – dan kunnen meerdere transplantaties nu helpen die gaten op te vullen.

Zal er pijn zijn?

Er is geen algemene verdoving nodig bij een FUE procedure, maar plaatselijke verdoving zorgt voor een ontspannen gevoel tijdens het hele proces. Sommige patiënten zeggen een licht ongemak te ondervinden tijdens de ingreep, anderen zeggen helemaal niets te voelen. Achteraf kunt u wat zwelling en blauwe plekken ervaren rond de incisies waar de instrumenten van de arts in uw hoofdhuid hebben geprikt. Dit verdwijnt meestal binnen twee weken na de operatie, maar het kan tot drie maanden duren voordat u resultaat ziet van uw behandeling.

Zijn er littekens of bloedingen?

De meeste patiënten ervaren slechts lichte blauwe plekken na een haartransplantatie, maar er is altijd een risico op bloedingen. Sommige artsen gebruiken cauterisatie – het verbranden van weefsel met een elektrische stroom – om het bloeden van kleine bloedvaten te stoppen. Andere artsen gebruiken hechtingen om kleine sneetjes die tijdens de operatie worden gemaakt te sluiten en vermijden cauterisatie. Het soort verdoving dat wordt gebruikt, kan ook van invloed zijn op de blauwe plekken die u krijgt.

Hoe lang zal mijn nieuwe haar er natuurlijk uitzien?

Haartransplantaties gaan meestal ten minste acht maanden na de operatie mee en kunnen om het jaar of de twee jaar onderhoudsbehandelingen nodig hebben om ze er vol en natuurlijk uit te laten zien. Het is belangrijk om te weten hoe lang uw arts verwacht dat uw nieuwe ‘do’ meegaat, zodat u weet wat u in de toekomst kunt verwachten en of u later wel of niet moet betalen voor onderhoudsbehandelingen. Veel artsen raden aan om zo nodig na drie jaar een nieuwe behandeling te ondergaan, hoewel sommige mensen liever langer wachten tussen de behandelingen vanwege mogelijke bijwerkingen zoals littekens of slechte groeiresultaten.

Kunnen haartransplantaties mijn bestaande haar verdikken?

Ja! Ons team kan uw eigen haar gebruiken om nieuwe follikels te creëren voor bestaande kalende gebieden of om dunner wordend haar op de slapen en de kruin van uw hoofd op te vullen. Dit proces heet follicular unit extraction (FUE), omdat hierbij individuele follikels uit uw hoofdhuid worden verwijderd en getransplanteerd in een ander deel van uw hoofdhuid waar u meer dekking nodig heeft. Op deze manier kunnen we u helpen meer haar te laten groeien dan ooit tevoren!

Wat is het succespercentage?

Het succespercentage van een haartransplantatie hangt af van verschillende factoren, zoals de ervaring van uw chirurg en de hoeveelheid haar die u kunt transplanteren (uw donorgebied). De American Society of Plastic Surgeons heeft een uitstekende gids gepubliceerd over wat u kunt verwachten van een haartransplantatie procedure. Hoewel de procedure kan worden gebruikt om mannelijke kaalheid te behandelen, is deze niet altijd succesvol – vooral als u lijdt aan gevorderde stadia van kaalheid.

Wat voor resultaten kan ik verwachten?

Uw chirurg kan u een idee geven van wat u kunt verwachten op basis van zijn ervaring en kennis van wat het beste werkt voor zijn patiënten. De resultaten zijn ook afhankelijk van uw haartype, het aantal grafts dat u heeft en het aantal sessies dat u nodig heeft. Uw arts kan u een schatting geven van het aantal behandelingen dat nodig is om het gewenste resultaat te bereiken.

Hoe oud moet ik zijn om een haartransplantatie te ondergaan?

De meeste chirurgen zullen geen haartransplantaties uitvoeren bij personen jonger dan 18 jaar, omdat ze geen verantwoordelijkheid willen nemen voor iemand die later in zijn leven spijt krijgt van de ingreep (bijvoorbeeld als hij besluit dat zijn haar er niet mooi uitziet). De meeste zullen ook geen transplantaties uitvoeren bij mensen ouder dan 60 omdat de resultaten de risico’s van de operatie niet waard zijn.

Hoeveel sessies heb ik nodig?

Als je veel haar hebt, heb je misschien maar één sessie nodig. Als u een groot kaal gebied moet bedekken, hebt u misschien twee sessies nodig. Het aantal sessies hangt af van uw haartype en hoeveel dekking uw arts met elke operatie kan bereiken. Als u fijn haar heeft, is het moeilijker voor de chirurg om dezelfde resultaten te bereiken als iemand met dikke lokken. Uw arts zal ook willen beoordelen hoeveel donorweefsel nodig is voor uw procedure voordat hij een exact aantal sessies opgeeft. Het donorgebied is waar de follikels vandaan komen die uit het achterhoofd worden gehaald. Als er in dit gebied niet genoeg follikels beschikbaar zijn, moeten er meer transplantaten uit een ander deel van uw hoofdhuid of lichaam worden gehaald (de zogenaamde “donorsites”). Dit kan leiden tot littekens omdat de grafts onder de huid worden geplaatst en niet erboven zoals bij de meeste tatoeages. Het is belangrijk dat uw chirurg u eerlijk laat weten hoeveel operaties hij denkt dat nodig zijn voor het gewenste resultaat en welk resultaat hij denkt te kunnen bereiken met elke sessie.

Kan ik een haartransplantatie ondergaan als ik littekens op mijn hoofdhuid heb?

Dit hangt af van het type litteken en de ernst ervan. Als uw littekens niet te erg zijn en de structuur van uw hoofdhuid niet hebben aangetast, dan zouden ze geen invloed moeten hebben op uw vermogen om de operatie te ondergaan. Als er echter diepe littekens zijn die de elasticiteit van de huid of het spierweefsel onder uw huid aantasten, kan dit problemen veroorzaken tijdens de procedure en het voor de artsen moeilijker maken om gezonde follikels te oogsten op plaatsen waar dat zou moeten kunnen zonder die gebieden meer te beschadigen dan nodig is.

Wat is uw rookverleden?

Roken is een van de grootste risicofactoren voor haaruitval. Uit onderzoek blijkt zelfs dat roken kan leiden tot een aanzienlijke verdunning van de bloedvaten van de hoofdhuid. Dit is belangrijk, want deze bloedvaten voorzien uw haarzakjes van zuurstof en voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde groei. Als u een roker bent en een haartransplantatie overweegt, wilt u misschien stoppen voordat u de operatie ondergaat. Als u niet wilt stoppen met roken, moet u uw arts vragen naar de risico’s en voordelen van roken voordat u de procedure uitvoert.

Wat is uw alcoholgebruik?

Alcoholgebruik kan het resultaat van elke cosmetische procedure beïnvloeden, ook van een haartransplantatie. Chirurgen die zwaar drinken zijn mogelijk niet in staat het precisiewerk te verrichten dat voor deze procedure nodig is, omdat ze geen vaste handen of goede coördinatie hebben. Vraag naar hun alcoholgebruik voordat u beslist of u al dan niet doorgaat met de operatie.

Zal ik al mijn haar verliezen voor de procedure?

Misschien, maar dat hoeft niet. Dat hangt af van de procedure die u ondergaat en hoeveel haar u nog heeft. Als u een folliculaire eenheidstransplantatie (FUT) krijgt, waarbij huid achter uw oor of bij uw slapen wordt weggehaald en gebruikt om kale plekken te bedekken, kan uw arts zoveel huid wegnemen dat dit gevolgen heeft voor de hoeveelheid haar die u boven op uw hoofd overhoudt. Daarom raden artsen aan om een FUE minstens twee maanden na een FUT te doen, omdat u dan de tijd hebt om voor de operatie nog wat haren te laten groeien. Probeer deze procedures zo mogelijk niet vlak na elkaar te plannen.

Is haartransplantatie veilig?

Haartransplantatie is een chirurgische procedure waarbij haar van het ene deel van het hoofd naar het andere wordt verplaatst. Het heet “micrografting” als het getransplanteerde haar minder dan 1 mm breed is en “miniaturisatie” als het meer dan 1 mm breed is. De procedure wordt al sinds het begin van de jaren 1950 toegepast en is nu relatief gebruikelijk. Het kan worden gebruikt om schade veroorzaakt door chemotherapie of andere medische behandelingen te herstellen, of om nieuw haar te creëren op kalende of dunner wordende delen van de hoofdhuid. Een typische sessie duurt ongeveer vier uur en omvat een verdoving van uw hoofdhuid, waarna individuele grafts (stukjes huid) met haarzakjes van het achterhoofd worden verwijderd en in kalende delen van uw hoofd worden geplaatst. Het proces wordt herhaald totdat u genoeg grafts hebt om de kale plekken op uw hoofdhuid te bedekken. Haartransplantatie wordt over het algemeen als veilig beschouwd als het wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde chirurg met de juiste opleiding en ervaring. Aan elke operatie zijn echter risico’s verbonden, zoals infectie, bloedingen en littekens. De belangrijkste risicofactor voor complicaties bij haartransplantaties is dat er te veel grafts in één sessie worden geplaatst – dit verhoogt het risico op bloedingen en infecties.

Kan een haartransplantatie op dezelfde dag worden uitgevoerd?

Haartransplantaties worden meestal in één dag uitgevoerd, maar de planning is belangrijk. Als u uw ingreep op dezelfde dag plant als uw consultatie, kan het zijn dat u enkele maanden moet wachten voordat u de ingreep kunt laten uitvoeren. De reden hiervoor is dat de haartransplantatiechirurg ervoor moet zorgen dat er genoeg tijd zit tussen uw consult en de operatiedatum, zodat hij u zijn volledige aandacht kan geven. De operatie zelf duurt ongeveer zes uur en het is het beste als de arts vooraf tijd heeft om voor andere patiënten te zorgen. Op die manier kan hij zich tijdens de afspraak concentreren op het beantwoorden van uw vragen over haarherstel, u voorbereiden op de operatie en eventuele vragen na de operatie beantwoorden. Als er een soort operatie is die in meerdere dagen kan worden uitgevoerd (zoals een knieprothese), dan is het logisch dat een haartransplantatie ook op dezelfde dag kan worden uitgevoerd.

Waar zijn de donor- en ontvangergebieden?

Haartransplantatie is een procedure waarbij haar wordt verplaatst van een gebied met veel haar naar een gebied met te weinig of geen haar. Het kan worden gebruikt om kale plekken te herstellen of dunner wordende gebieden op te vullen, en het kan ook worden gebruikt om de illusie van een vollere haardos te geven. Het proces duurt meestal ongeveer vier uur, maar het is belangrijk dat u vooraf met een aantal zaken rekening houdt. Dit is een van de belangrijkste aspecten van uw consult met uw cosmetisch chirurg. U verneemt waar hij of zij de grafts wil plaatsen en hoeveel grafts in elk gebied zullen worden geplaatst. U moet ook vragen hoeveel donorhaar uit elk donorgebied zal worden genomen – dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de conditie van uw hoofdhuid en het aantal follikels in een gebied.

Wat is uw ervaring met haartransplantatie chirurgie?

De beste manier om erachter te komen of een arts gekwalificeerd is om uw procedure uit te voeren, is door te vragen naar zijn of haar ervaring. Een goede arts zal u kunnen vertellen hoeveel procedures hij of zij heeft uitgevoerd en waar deze procedures werden uitgevoerd (in de praktijk versus een operatiekamer). Vraag ook hoe lang elke procedure duurde, hoeveel uren opleiding hij of zij heeft genoten en wat voor resultaten hij of zij heeft gezien bij patiënten zoals u.

Kunt u het nazorgproces uitleggen?

Na de ingreep kan er enige zwelling en blauwe plekken optreden die enkele dagen aanhouden. U kunt de eerste dagen na de ingreep pijnstillers krijgen om het ongemak of de pijn te verzachten. Gedurende twee weken of langer na de ingreep moet u een pruik of hoed dragen, omdat uw hoofdhuid gevoelloos is door de plaatselijke verdoving die tijdens de operatie is gebruikt en omdat u een risico op infectie loopt als de hechtingen worden blootgesteld aan lucht wanneer u in het openbaar bent. U moet ook enkele weken lang zware activiteiten vermijden omdat dit onder de huidtransplantaten in uw hoofdhuid bloedingen kan veroorzaken die tot littekens of infecties kunnen leiden. Na twee weken beginnen er nieuwe haarfollikels te groeien aan de achterkant van uw hoofd (een gebied dat de occipitale zone wordt genoemd) waar ze tijdens de operatie zijn genomen.

Wat kan er gedaan worden om het herstelproces sneller te laten verlopen?

In de meeste gevallen is het herstel na een haartransplantatie vrij gemakkelijk. Sommige mensen ervaren echter meer pijn en ongemak dan anderen. Als dat het geval is, kan uw arts u aanraden pijnstillers te gebruiken of vrij te nemen om volledig te herstellen. Uw arts zal u waarschijnlijk ook afraden om gedurende enkele weken na de ingreep zware activiteiten te ondernemen.

Groeien haarzakjes terug na een transplantatie?

Als u een haartransplantatie overweegt, wilt u er zeker van zijn dat dit past bij uw levensstijl en uw budget. Er zijn veel dingen die u moet overwegen voordat u deze beslissing neemt, zoals hoeveel tijd u wilt besteden aan het onderhouden van uw nieuwe look, hoeveel geld u bereid bent uit te geven aan onderhoud en of de procedure voor u succesvol zal zijn.

Hoeveel jaar groei is normaal voor een haartransplantatie?

Haar groeit in drie fasen: Anagene, Catagene en Telogene fase. In de Anagene fase groeit gezond haar uit de follikel met een gemiddelde snelheid van 1 centimeter per maand. Tijdens deze fase worden nieuwe haren gevormd terwijl de oude op natuurlijke wijze uitvallen en door nieuwe worden vervangen. De catagene fase duurt twee tot drie weken en eindigt met het afsterven van de wortelschedecellen en apoptose – geprogrammeerde celdood – die in elke follikel optreedt als voorbereiding op de rustperiode. De Telogene fase duurt vier tot zes maanden en eindigt met het uitvallen van rijpe haarschachten die hun maximale lengte hebben bereikt, waarna de nieuwe groei weer begint in een Anagene fase.

Moet ik mijn hoofd scheren voor de operatie?

Dit is een veelgestelde vraag en het antwoord is nee. Als u zich zorgen maakt over het uiterlijk van uw kale plek, kunt u deze bedekken met een pruik of hoed voordat u een haartransplantatie ondergaat. Maar als u er zeker van wilt zijn dat er geen littekens rond uw hoofdhuid ontstaan, dan is scheren een goed idee. Houd er echter rekening mee dat uw hoofdhuid dan kan worden geïnfecteerd als deze na de operatie niet goed wordt schoongemaakt.

Moet ik voor deze procedure bloedonderzoeken of speciale tests ondergaan?

Ja. U moet een volledige medische controle ondergaan, inclusief uw bloeddruk en hartslag. Bovendien kan u, als onderdeel van het consultatieproces, worden gevraagd verschillende tests te ondergaan om te beoordelen of u geschikt bent voor de behandeling en om ervoor te zorgen dat u geen onderliggende gezondheidsproblemen hebt die het succes van uw behandeling zouden kunnen beïnvloeden.

Wanneer zal ik mijn nieuwe haarlijn zien?

Het korte antwoord is: wanneer je maar wilt! De haarlijn is het deel van uw hoofdhuid dat wordt blootgesteld wanneer uw haar wordt gekamd of gestyled. Na de operatie zal uw nieuwe haarlijn er hetzelfde uitzien als voor de operatie. Dit betekent dat als u een natuurlijke terugwijkende haarlijn had, deze er na de ingreep nog steeds uitziet als een terugwijkende haarlijn. Dit is echter niet wat u verwacht. In sommige gevallen zijn mensen verrast hoe anders hun nieuwe haarlijn eruit ziet dan voor de FUE procedure. In het algemeen duurt het ongeveer drie maanden voordat er genoeg haar is teruggegroeid om te kunnen zeggen hoe goed elk transplantaat op zijn nieuwe plaats zal presteren.

Wanneer kan ik mijn normale activiteiten hervatten?

Haartransplantatie is een chirurgische procedure waarbij haarfollikels van de achterkant van de hoofdhuid, het zogenaamde donorgebied, worden verwijderd en in gebieden met haarverlies worden geplaatst. De procedure kan worden uitgevoerd bij mannen en vrouwen met mannelijke kaalheid, vrouwelijke kaalheid of alopecia. U moet rekenen op ongeveer twee weken herstel na een haartransplantatie procedure. Waarschijnlijk moet u gedurende die tijd een hoed of sjaal dragen omdat het getransplanteerde haar snel uitvalt en littekens op uw hoofdhuid kan achterlaten totdat het weer aangroeit. Tijdens uw herstelperiode moet u zware oefeningen of activiteiten vermijden die bloedingen of verder letsel aan uw hoofdhuid kunnen veroorzaken. Hoe lang u vrij moet nemen van uw werk hangt af van het beleid van uw werkgever met betrekking tot ziekte- en vakantiedagen. Sommige bedrijven staan toe dat werknemers betaald verlof opnemen voor medische ingrepen, terwijl andere eisen dat werknemers hun opgebouwde ziekte- of vakantiedagen opgebruiken voordat ze compensatie krijgen voor gemiste werkdagen tijdens het herstel.

Hoe snel kan ik mijn haar wassen na de operatie?

U moet ongeveer 24 uur wachten voordat u uw haar wast. Het zal moeilijk zijn om uw haar zo lang niet te wassen, maar het risico bestaat dat korstjes van de hechtingen loslaten als u zich te vroeg wast. Als u uw haar toch te snel wast, dep het dan voorzichtig droog met een handdoek en bedek het gebied met een licht verband tot het weer stopt met bloeden.

Is er garantie op haartransplantaties?

Als u zich zorgen maakt over het verlies van uw haar, overweegt u misschien een haartransplantatie te ondergaan. Voordat u dat doet, moet u echter nagaan welke garantie de arts biedt. Sommige chirurgen bieden een geld-terug-garantie als u niet tevreden bent met hun werk, terwijl andere helemaal geen garantie bieden.

Hoe is de algemene gezondheid van de persoon?

Als er onderliggende gezondheidsproblemen zijn die van invloed kunnen zijn op de hersteltijd na de operatie of die de genezing kunnen belemmeren, moeten deze worden aangepakt voordat een afspraak met een arts of kliniek wordt gemaakt. Als iemand bijvoorbeeld diabetes of hoge bloeddruk heeft en dagelijks medicijnen voor deze aandoeningen gebruikt, moet hij ervoor zorgen dat zijn arts daarvan op de hoogte is voordat hij een afspraak maakt, zodat hij tijdens de hersteltijd na de operatie goed in de gaten kan worden gehouden.

Is haartransplantatie permanent?

Het goede nieuws is dat als het getransplanteerde haar eenmaal is ingegroeid, het daar permanent blijft. Er zijn veel verschillende technieken voor haarherstel, maar bij alle technieken worden gezonde donorharen uit een gebied met veel groei gehaald en in een gebied geplaatst waar weinig of geen groei is. In de meeste gevallen blijven deze getransplanteerde haren net zo groeien als voordat ze uit het donorgebied werden gehaald.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *